Този открит урок в ПГМЕТ си заслужаваше да се види

* Данаил Димовски: „Ако получим очакваната финансова подкрепа, догодина прототипите ще бъдат факт”

ТОЗИ ОТКРИТ УРОК в троянската Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) си заслужаваше да се види (3 май). Причините са много. Най-напред, защото всички участници - 11-класниците от паралелката по автотранспортна техника и техният млад, амбициозен и изключително подготвен преподавател Данаил Димовски, бяха работили много и казаха неща, които ги няма в учебниците. Още – темата бе от най-актуалните, не кабинетна, засягаща реален и важен за всички ни световен проблем: алтернативните горива и автомобилни двигатели.

ВТОРО, което е и голяма заслуга на г-н Димовски – дебатът бе реален (теорията се използваше, за да се търсят практически решения) и евристичен (стимулираше се търсенето на нови, различни решения). Трето – презентациите на Тони (за биогоривата), Иван и Мишо (за алкохола като алтернативно гориво), Данаил (за водородните двигатели, използващи като гориво… вода), Георги (за електромобилите) бяха направени модерно, атрактивно, с примери от световния опит и правеха сложната тема разбираема за всеки.

ЧЕТВЪРТО И ОСОБЕНО ВАЖНО – това бе необикновен урок, повече от урок, бе разговор между съмишленици и приятели (преподавател и ученици), които заедно търсят решенията и вървят напред. Пето - подобен формат на открит урок, пред директорката и останалите преподаватели, външни гости, включително медии, никак не е лека работа, а куражът да го направиш говори за сериозна подготовка, издава самочувствие и можене; иначе казано – някои подценяват троянската ПГМЕТ (бившето Механо), но не бива, казвам го като присъствал на този майсторски открит урок.

ЗА НАКРАЯ оставих най-важното. Както обясни на гостите г-н Димовски, този урок, подготвен извънкласно, е част от един процес, чиято крайна цел е създаване на (поне) два прототипа на автомобили с алтернативно задвижване. И става дума не за играчки или умалени модели, а за реални прототипи, за истински автомобили. „Ние сме готови да го направим, част от работата вече е свършена и ако получим очакваната финансова подкрепа, най-вече от спонсори, догодина прототипите ще бъдат факт”, заяви преподавателят; като специално открои помощта на един местен бизнесмен – инж. Иван Миховски, също възпитаник на Механото, а в момента собственик на автосервиз в Троян. И от нас – успех!

Генадий Маринов

49 коментара:

Анонимен каза...

Ето още един открит урок:
http://www.youtube.com/watch?v=0R1k54gB20Q&feature=youtu.be
Момчето на второ място е от Троян, а състезанието DH /Down Hill/ клас HT+15 в Сопот, състояло се този уикенд.
KROKUS

Анонимен каза...

В статията се говори за други неща,ако нямаш какво да кажеш по темата не спами,бунак!

Анонимен каза...

Със статията се правят бледи напъни за реклама на инкубатор за безработни или това, което е останало от механото. Единственият им шанс е ако успеят да разработят прототип, който не ползва лунния пейзаж в района, известен още като пътна инфраструктура.

Анонимен каза...

Може и да не са толкова ярки като интелектуалната диария която демонстрираш драги ми 3-ти.Но докато има хора които все още се опитват да направят нещо освен да повтарят дочути от тук от там "афоризми",все пак има някаква надежда за този умиращ град.

Нели Генкова каза...

Съгласна съм с 4-ти.

Анонимен каза...

Прототипът не ползващ лунния пейзаж може да е само летяща чиния. :)

Анонимен каза...

И аз съм съгласен с теб 3-ти за умиращия град, а надеждата умря след изборната завера г-жо Генкова. В резултат действията на местното еснафско сдружение и бездействието на общинската власт, нито един читав инвеститор няма да стъпи в Троян, а професионално образование за сглобяване на китайски части, вие ще си отговорите.

Генадий Маринов каза...

Няма да политизирам, само ще кажа, че ако в този наш град(ец) от все по селски тип има повече професионалисти и ентусиасти като г-н Данаил Миховски ще отлепим в посока към по-добро. Дай Боже!

Анонимен каза...

Здранейте ,
Моля да коригирате фамилията на преподанателяля.Той се казва Данаил Михов Димовски.
Благодаря.

Анонимен каза...

Уау! От напъни по цял свят - троянското механо да открие свещения граал. Дай боже, ама...

Нели Генкова каза...

7-ми, донякъде си прав, но не мислиш ли, че е малко елементарно и незряло да си обясняваме живота само с едни изборни резултати? Той, слава Богу, е доста по-богат.

Иванко каза...

Защо си хулите града, управата и т.н.
Огледайте се да видите какви ОБЛАСТНИ градове има около вас , и нищо не правят. А вие си хулите Троян. Просто не сте обективни!

Анонимен каза...

Абе,колко ученика има този клас?Не е ли редно Механото преди да афишира откритите си уроци,първо да си събере учениците,които му се водят по списък?Какво ще кажете ,госпожо ДиректорБончевска?Доглеждайте ги тези неща!Иначе крадете рекламна инициатива от съседите ви!!!

Анонимен каза...

7-ми,не ти разбирам въпроса,че да му търся отговор ...,а до 13-ти - не е зле ти да доглежаш преди да постваш,пък тогава да даваш такива съвети на другите.

Анонимен каза...

г-жо Генкова, в рамките на един надявам се полезен спор, ще потвърдя добрата новина - животът наистина е богат и разнообразен, но не е ли елементарно да правиш една и съща грешка няколко пъти поред, т.е. да получаваш втори шанс, а да направиш същите простотии, имайки видение точно какво ще се случи.
И ако най-интересното събитие за годината е китайския часовник на центъра за какво говорим, това ли е отлепването в посока по-добро?

Анонимен каза...

14, в манифактурата в Ловеч на великата стена, какво образование е необходимо за ръчен труд, без поточна линия?

Анонимен каза...

16-ти,със сигурност каквото и да е необходимо,е по-достъпно от това дето е нужно за работа в "Елма" или "Машстрой".И е редно да се замислиш,кои всъщност са "китайците" в случая ...

Анонимен каза...

Еее,идеално - срахме в темата,нека изгубеното поколение,се превърне в лорд Вейдър за идващите след него,нека им вещае само сянка и гибел - така е по-лесно.

Анонимен каза...

Отново се паказва, че в ПГМЕТ се учи. Учениците там полоучават не само диплома за средно образование, но и специалност със знания, опит и подготовка за утрешния ден. И като студенти в ТУ, се представят много добре. След завършване на висшето си образование, имат една добра реализация. Разбира се повичето от тях в други градове или в чужбина. Защто в гр. Троян нищо не се прави днес за младия човек, той няма бъдеще, ако сам не си помогне.
Успех на добрите ученици.
Успех на техните преподаватели.
Нека всички бъдат така упорити и да продължават да се борят със суровата действителност, за да постигнат успехи.

Анонимен каза...

Адмирации за учителите и учениците на механото. Браво, това ни трябва на всички, професионализъм, така рядък в Троян. Към учениците- хич не ги четете хейтърите във форума, пълно е с многознайковци, но да не ви пука, продължавайте в същия дух, правите хубави и актуални неща, заслужават си усилията.

Анонимен каза...

На добър час момчета и момичета от ПГМЕТ-гр Троян. Продължаваите да бъдете амбициозни. Успех на всички Вас и на Вашите преподаватели.

Анонимен каза...

Преди време се появи един предлагащ някаква приставка за бензинови двигатели,и такива снабдени с газова уредба.Въпросната приставка се монтирала някъде по трасето меджу резервоара и двигателя,и давала сериозна икономия на горивото,като не влияела на работата и ускорението.Един вид подобрител на изгарянето на горивото. Подобни разработки са бъдещето!
Браво на децата,браво и на преподавателите!

Анонимен каза...

22-ри надявам се че не си си купил от въпросната приставка ефекта от която е подобряване на матерялното благосъстояние на продаващите я за сметка на баламите които я купуват . И как в големите автонобилни компаний разполагащи с милиони бюджети където се изработват доста сложни апарати не са се сетили да спестят от гориво слагаики два магнита на бензинопровода или малко кондензаторче в запалката . Може би в механото трябва да проведът открит урок в които да покажат че въпросните приставки , а и другата измама с водородните генератори не водят до никаква икономия .

Анонимен каза...

Не съ,човекът така и не супя да събере подходящ технически речник за да ме убеди.Завалията и той заразен от болестта " В смисъл", и на всяка втора дум "в смисляше"...
Относно големите автомобилни компании и водородното гориво.Нали се сещаш,че ония с чаршафите от изтока дават едни луди пари за да обясняват как не става,не може,вредно е и прочие.Просто защото, намери ли се алтернатива,петрола се обезценява,те фалират,а БТВ няма да имат водеща новина :)

Анонимен каза...

Поздравления както за учителите и учениците от механото, така и за всички хора, които работят, а не блеят. Това е истината. Нужна е работа. Не обръщайте внимание на хейтърите, те така са свикнали. Кеф им е да всяват хаос и злоба.

Анонимен каза...

Присъединявам се към 25, 21, 19.

Анонимен каза...

Към 23
Господине много сте назат, не следите новостите при автомобилите. Има добавки към горивото, които дават икономия, и правят профилактика на автомобила. Има различни представки, които се монтират към дадена част на автомобила. Така удължаваш неговия живот и шофираш безопазно. Има различни устройства, които се монтират на автомобилите, за да се подобри неговата функция и да се повишат неговите екстри. Затова много се радвам за тези деца, че се стреметя да изучат автомобила и да го подобрят. МПС е свързано с почти всички нас, и не можем без него. Ето защо, аз поткрепям създаването и съществуването на тази специалност. Града ни се нуждае от такива специалисти. За съжаление не можем да ги задържим, защото не им подаваме ръка и не предлагаме на младежите среда за развитие.
Успех деца, не се предаваите. Продължаваите да се убочавате. Бъдете упорити усвояваите все повиче и повиче знания. Техниката има бъдеще. А Вие преподаватели подркепяите учениците си помагаите им да се усъвършенстват.
На добър час.

Анонимен каза...

Поздравления за учителите и учениците от механото.

Анонимен каза...

А,активизираха се клакьорите на Механото!!!Препоръчвам,обаче да се запишат на опреснителен курс по българска граматика.Особено е нужно,направо задължително,ако са даскали!!!Мине не мине и се започва агитка за ученици.Като гледам тъпигьосите от снимката,а и занам колко струват,ясно ми е за какво обучение става дума.

Анонимен каза...

Добре е че занаеш,само дето ние не знаем какво е занам.А говори за граматика,абдал ...

Анонимен каза...

Преподаватели от класа има във всяко училищи. Чест прави на г-жа Бончевска, че подкрепя подобни инициативи! Браво на младия учител! Само така може да се провокира интереса на учениците към иначе важни специалности.

Анонимен каза...

Това на 27 майтап ли е или и той е с диплома от ПГМЕТ?

Анонимен каза...

30,това е техническа грешка!!!!Има някой,дето е абдал,но не ЗНАМ дали ЗНАЕ това?!Стига сте се пънали да правите училище.С тази селска директорка и с антуража ученици,няма да ви се получи.

Анонимен каза...

Доста време ти отне да го формулираш,конощреб.Не са ти криви хората,стига пръска злоба във форума,и слюнки по монитора!!!

Анонимен каза...

"Това е техническа грешка ... ",така са казали вашите когато за пръв път са те показали на чужди хора :)

Анонимен каза...

27-ми явно си напред с матеряла и си навътре с добавките към горивото които дават икономия и разните му там бълбуколатори току виж си разбил на пух и прах закона за запазване на енергията и си открил перпетомобиле . Един съвет от мен намажи си накладките с грес и така ще направиш голяма икономия , нали знаеш че най-големия разход на автомобила е при ускорение , а след като не спираш няма да ти се налага и да ускоряваш ..

:)))))))))))) каза...

Презентациите на Тони, Иван и Мишо...
Дайте малко по сериозно де! Тони и Мишо най-вероятно не се казват така. Стига с това фамилиарничене. Що не ги написахте по прякори?

Анонимен каза...

Абе,вижда се къде и кой е "техническа грешка"....

Анонимен каза...

Престанете с обиди, нека погледнем реално на нещата. Всички училища, учители и ученици от града и общината ни са еднакви. Защо трябва толкова да сме груби и да се обиждаме. Вярно всяка майка защитава своето дете. Но трябва да бъдем реалисти. Много е гразно, когато се обиждаме и обвиняваме. И на тези господа които са груби, не им прави чест. Умният човек не би постъпил така.
Успех на всички амбициозни учители и ученици от общината ни.

Анонимен каза...

Някой от тук пишещите зададе ли си въпроса колко от всички направени уроци в ПГМЕТ и в СОУ" Васил Левски" са ежедневна практика и колко са показност. Правенето на открити уроци е едно, а реалната действителност е съвсем различно нещо. Много малко са в града учителите, които правят всеки ден това, което се показва.Попитайте децата си, те няма да ви излъжат :) може би!

Анонимен каза...

А аз се питам докога нормалните общини ще наливат пари в хазната, част от които се пренасочват за интубиране на други общини като троянскта, изпадащи в икономическа кома.

Анонимен каза...

Не се напъва,не си оригинален!Тъпанар...

Анонимен каза...

41 ти наистина си много тъп!!!!!!!!!

Анонимен каза...

С открити уроци в ПГМЕТ се стига до нивото на последните мнения.

Анонимен каза...

Присъединявам се към 39. И искам да Ви кажа, че има много ябълки външно хубави червени, и търговците ги хвалят, че са сладки. Но когато ги разрежем не са хубави. Нашата работо сега е същата. Смятаме някои за идиален. Няма идиални хора, няма и идиални ученици. Искам да кажа на 40 Да контактувам с децата си. Непрекъснато се правят открити уроци и в другите училища, много преподаватели правят уроците си под форма на презентация. За да се види и по лесно усвои от учениците урока. Но не говорят толкова много както се говори за дейноста на учители и ученици в СОУ В. Левки. Не остъпва по нищо и СОУ Св. Климент Охридски. Затова моля Ви нека спрем до тук. Всеки сам решава с детето си къде да учи и какво.

Анонимен каза...

41-ви,по-добре се научи да ползваш опцията за преглеждане на коментар преди да го публикуваш.Ако ли я ползваш,и нямаш полза от нея,което един вид си личи от поста ти - говори доста за теб.И ти си като човека с "техническата грешка" ...

Нешо грешката каза...

Идиално,направу супир,бравус на читирийси и пет.Казану идин път!

Анонимен каза...

Пресъединявам се към 19,21,25,31,39, 45. И исакм само да кажа, че човек да постигне нещо, не е важно къде е учил, а колко е упорит и трудолюбив. Обръщам се към всички деца да бъдат упорити, честни и трудолюбиви.
Успех

Анонимен каза...

46, техническа грешка е класифицирането на Троян като населено място от вида град.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |