Обща декларация срещу одържавяването на ВиК сектора

* Позицията на БСП, представена от председателя на червената група инж. Дилян Енкин, получи единодушна подкрепа
В Общинския съвет
ЗА ПРЪВ ПЪТ от много време насам, дори нямаме спомени кога за последен път се е случвало подобно нещо, една политическа декларация обедини всички в троянския Общински съвет (ОбС). Което говори най-малко за две неща – че засегнатият проблем е общозначим и че по подхода към него има пълен консенсус (в обществото и политическото му представителство). Става дума за декларацията на съветниците от БСП, представена в началото на поредната общинска сесия (26 април) от председателя на групата инж. Дилян Енкин.

А ПОВОДЪТ Е ТРЕВОЖЕН – внесеният за приемане в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за водите, предвиждащ одържавяването на част от общинските ВиК съоръжения и системи и поставяне в зависимост от държавата на общинските ВиК дружества, каквото е и печелившото троянско „ВиК – Стенето” ЕООД. С други думи – прави се опит на редица общини, сред тях и община Троян, да се отнеме контрола над печелившия и перспективен ВиК сектор.

ДЕКЛАРАЦИЯТА на съветниците от БСП бе и в подкрепа на усилията на кмета Донка Михайлова, която, и в качеството си на представител на Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ), направи серия от срещи с представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на Парламента, където отстояваше позицията, че общинските ВиК дружества трябва да запазят сегашния си статут.

АРГУМЕНТИТЕ за общата позиция са, че с евентуалното приемане на въпросните законови промени жителите на община Троян са заплашени от рязко повишение на цената на питейната вода, а Общината ще загуби възможността да инвестира в реконструкции на водопроводната мрежа и съоръжения, както го прави през последните 8 години. По предложение на съветника от „Атака” инж. Илиян Пеевски декларацията на червената група бе приета за общ документ на Общинския съвет, което бе гласувано единодушно (виж пълния текст на декларацията по-долу).

Т21

*****
ДЕКЛАРАЦИЯ
от групата общински съветници от БСП

Уважаеми съграждани,
уважаеми общински съветници,

ПОВОД ЗА ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ ни дава разработения и внесен в Народното събрание за приемане Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите. Мотивите на правителството, да се засили отговорността на държавата при осигуряване на достъп до питейна вода за населението и да се повиши ефективността на ВиК операторите, чрез икономия от мащаба при предоставяне на ВиК услугите при социално поносима цена, са неприемливи според нас. На практика ще се извърши трансформиране на част от публичната общинска собственост на ВиК системите и съоръженията, в публична държавна собственост; ще се осъществи пълен контрол и регулиране на отношенията във ВиК сектора от държавата и свеждане до минимум ролята на общините. Това означава лишаване на местната власт от възможност да влияе върху управлението на най-масовата и най-важна за населението публична услуга, каквато е предоставянето на питейната вода.

КАКВО ПОКАЗВА ОПИТЪТ в управлението на този сектор в национален мащаб. В страната услугата към момента се извършва от 28 оператори с държавно и държавно-общинско участие и 23 общински оператори. В нашата община услугата се извършва от общинско търговско дружество, създадено през 1989г. В тези 23 години се доказа, че това е най-удачната форма на управление на тази услуга. С постигната ефективност и рентабилност, нашето дружество се утвърди като едно от най-добре работещите в страната. За това фактите са красноречиви:

• социално поносима цена – в момента 0,94 лв./куб. м без ДДС, при 1,32 лв./куб. м в гр. Ловеч, където услугата се извършва от дружество с държавно и общинско участие;

• реализирани инвестиции за реконструиране на водопроводната мрежа и съоръженията в рамките на 600-700 хил. лв. средно годишно за последните 8 години.

В РЕЗУЛТАТ – реконструирана почти половината от водопроводната мрежа на града и някои села, със собствени средства на дружеството без каквото и да е участие на общинския бюджет. Т.е. намерили сме най-удачната схема на ВиК услугата в нашата община: да се самофинансира и в същото време да се осигурят добри темпове на обновяване на водопроводната мрежа и съоръженията. Ако се анализира работата на държавните ВиК дружества в същия период от време (особено на тези, които ползваха водния заем от ЕБР), по отношение на цена и качество на услугата, лесно се установява колко по-неефективно се ползват ресурсите – финансови и природни.

С ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ общината ще загуби възможността:

• да развива базисната ВиК-инфраструктура, с което да се повишава качеството на живот на населението;

• да има добра съгласуваност и ефективно управление на инвестиционния процес за обновяване на цялата техническа инфраструктура на общината;

• да провежда правилна устройствена политика на територията;

• да да води част от своята социална политика.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, опитът в управлението на този вид публични услуги у нас досега показва, че колкото от „по-високо” се управляват, те са толкова по-неефективни. Опитът в страните на Европейския съюз показва също, че публичните услуги са най-ефективни, когато върху изпълнителя на услугата може да се упражнява пряк обществен контрол. Най-ярки примери за това са окрупняването и приватизирането на електропреносните дружества в страната, концесията със „Софийска вода” и много други.

ЕТО ЗАЩО СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВАС да формираме обща общинска позиция по предлагания проектозакон за променяна на Закона за водите в частта му, касаеща управлението на ВиК услугите. Да положим максимални усилия и да подкрепим досегашните действия на местната изпълнителна власт за популяризиране на нашия положителен опит. На специално организирани срещи с народните ни представители, ръководствата на МРРБ и МОСВ и да ги убедим, че е нецелесъобразно да се правят такива драстични промени в управлението на този вид услуги, без да е обществено обсъдена и приета от Народното събрание Национална стратегия за водния сектор.
26 април 2012 г., Троян

Група на общинските съветници на БСП - Троян

7 коментара:

Анонимен каза...

Почти се разревах от умиление...Крадецът от Желязна се изживява на обединител...

Анонимен каза...

Е па нали негови хора го искат?!!!????
Ебати наглеца ,то бива бива ама Троянска община за курбан НЕ БИВА!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

изненадан съм,май за първи път нещо правилно.не трябва да се допуска одържавяване на вик дружествата.

Анонимен каза...

Че нали общинският съвет в Троян е на ГЕРБ! Какви декларации гласуват тогава? Те като управляваща партия на държавно ниво не знаят какво правят, нашите гласуват протестни декларации срещу Боко. Те не оправят това което пряко касае тяхните задължения на местно ниво, държавата ще орпавят.
Айде де, демагогия, прах в очите и празнодействие.

Анонимен каза...

Браво на дружеството в Троян. Колкото за ефективното му управление, ежедневно го споменаваме, карайки с колите по троянските улици. Дупка до дупка. Докога ще си трошим колите заради някой си воден феодал, дето копа където му падне ???? Това е пълно безобразие !!! Такива като троянските улици никъде ги няма...

Анонимен каза...

Водата в Ловеч отдавна/от поне 3 г./ е 2,24лв. с ДДС за 1 кубически метър. Господа -група общински съветници, коригирайте се.

Анонимен каза...

Всичко е добре когато свършва добре.Да ама не казваше П.Бочаров,защото водата която тече по нашите водопроводи прилича на тази в река Осъм след дъжд.Толкова е мръсна,че не става за нищо.Нашите управници трябва да изнасят в сайта си за чистотата на водата която пием,за замърсеността на въздуха,за чистотата около контейнерите и тротоарите където са поставени.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |