Честит празник, майстори!

Св. Спиридон

Открай време Троян тачи св. Спиридон, а неговият ден, 12 декември, се празнува подобаващо. Което е лесно обяснимо – светецът се счита за покровител на грънчаритe, а и на всички майстори на народните занаяти. Троян пък е старата занаятчийска столица на България, и днес съхранила някои от „вехтите” занаяти. А троянската керамика и в миналото, и сега няма равна на себе си и е една от емблемите на българското. И от нас – честит празник, троянски майстори! Поздравяваме ви с чудесната стихотворна закачка (по Вазов) на троянска поетеса и преподавателка в Националната гимназия за приложни изкуства - Троян Лина Борджиева.
Т21
*****

Моите грънци

Да, черна котка покрай мен премина
и глината ми стана малко кът.
Задръсти се и на пещта комина,
но мойте грънци все ще се пекат.

И много ли вода в калта си ливнах,
та гъне се в ръцете до откат
материята – мека и леплива,
но мойте грънци все ще се пекат.

В тях вплетох разни пилета и китки,
тревички и листенца ги красят,
чиниите ми – сякаш че са питки,
но мойте грънци все ще се пекат.

В тях свири от Балкана вятър здрави
и стомните в хармония пищят,
в калъпи лея пръчове и крави,
та мойте грънци все ще се пекат.

Душата ми в гювеча влезе цяла,
изпъстрих го с чушлета и цветя
и връткам колелото като хала –
да сътворя паница от калта.

Не ме смущават модни там зарази
за арт, за стил. Стоя си в този кът
и кротко вая канички и вази,
та мойте грънци все да се пекат.

Те жив са отклик на земята наша,
ръцете ми по нея се въртят.
С любов си точа калената чаша...
И мойте грънци все ще се пекат.


Лина Борджиева, Троян

9 коментара:

Анонимен каза...

Честит празник на всички майстори на народните занаяти!
В тая връзка искам да попитам какво става с изграждането на улицата на занаятите?Влиза ли въобще в нечий планове финансирането на проекта и изграждането на тази улица?Началото беше в края на миналия век!Не се ли интересува общината какви части от имоти закупи та процедурата умря в кадастъра?!Работи ли се върху отчуждаването на последния имот ,чиито собственик осъди общината?Или ще е прекалено хубаво да има нов часовник ,работещи каскади и улица на занаятите!

Анонимен каза...

Попитай Николайчо ривърсайтчо...

Анонимен каза...

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДЕДИ СА БИЛИ ЗАНАЯТЧИИ, ЕДВА ЛИ ИМАЩЕ ФАМИЛИЯ БЕЗ ЗАНАЯТЧИЯ. НО ЖИВОТА В ТРОЯН /И НЕ САМО/ СЕ ПРОМЕНИ В КРАК С НОВИ ТЕХНОЛОГИИ И ПРОИЗВОДСТВА, ЗАМРЯХА ЗАНАЯТИТЕ. ТУК БИХ ЖЕЛАЛ ДА СПОМЕНА ИМЕТО НА ЕДИН ЧОВЕК КОИТО РЕШИТЕЛНО ДОПРИНЕСЕ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ТРОЯНСКИТЕ ЗАНАЯТИ С ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ДЕЙСТВИЯ, ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ ЗА ДА ИМА СЕГА АТЕЛИЕ И МУЗЕЙ ЗА ХУДОЖЕСТВЕННИ ЗАНАЯТИ, А СЪС СТАНАЛОТО НА "ТРОЯНСКИЯТ ПАНАИР" НЕЩАТА ИЗЛЯЗОХА ОТ РЕГИОНА НИ В "БИТКАТА" СРЕЩУ КИЧА В СТРАНАТА НИ. ЗНАМ, ЧЕ ТОВА НЕ Е НОВИНА, НО МИ СЕ ЩЕ ДА СЕ ДАДЕ НЕОБХОДИМОТО КЪМ ДЕЛОТО НА ГАНКО ЦАНОВ.

Анонимен каза...

EM/SI: Честит празник на моя кръсник и сериозен керамичен производител Найден Салийски.Да си жив и здрав!

Анонимен каза...

Този Николайчо Ривърсайтчо да не би да е Николайчо Хитров от общината?Дано не е той, защото ако научи от граждани за дейноста му която коментира №1, сигурно няма да работи в бъдеще там и ще стане клиент на една друга държавна организация.

Анонимен каза...

тоя ривърсайтчо се казва Николай Тодоров.аз пък да питам за "майстора" на дудука таско-курвата още ли надува на Коце Костадинов и на хиената.довечера маже да го гледате в залата може и да е за последно щото едни приятелчета от Ч.Море също имат желание да гледат мачовете на "Куршумите"

Анонимен каза...

А лично заради тебе и гаджетата ти от църно море, ще дойда довечера в залата,пък да те видя какъв мъж си!
Ама да не ревнеш,че те боляло и че повече няма и т.н.

Анонимен каза...

Не познавам собственика на Ривърсайд и не го коментирам!Собственик съм на имот от който общината закупи 20кв.м. за изграждането на улицата на занаятите.Вече трета година ,обаче не е променен кадастъра.Надявах се с това си писание да събудя позаспалия интерес на Общината към този хубав проект започнат още при г-н Енкин!

Анонимен каза...

Честит празник на патерица на троянските занаятчии! С уважение към това, че пазите нашите традиции живи!
Дали може нещо да се направи та да не виждаме типичната троняска шарка върху made in China артикули?!?
Що сме толкоз лемави та все някой друг краде наготово туй що е изконно наше?!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |