Троян като Чикаго

ФотоОко

ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ, че правим някакъв гангстерски паралел (всеки знае откъде е Ал Капоне) или пък сме открили някаква специална „троянска връзка” сред най-голямата българска колония в чужбина (чикагската). Не. Връзка има, но е в по-друг „дискурс” – екстериорно-художествен. Ето каква.

ОТ НЯКОЛКО ДНИ на централния троянски площад се кипри чисто нов градски часовник – тип „Фенер”. Много елегантен и някак „чужбински” (което, мислим си, не е недостатък, даже напротив). Научихме, че часовникарската придобивка е подарък от Ротари клуб – Троян и официалното й откриване предстои. От нас – браво на троянските ротарианци! А ако същите помогнат да проработи и пресъхналия от десетина години градски шадраван в съседство (нищо, че това си е пряка отговорност на Общината и срамът е неин) – ще им свалим шапка; дай, Боже!

НО ДА НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАМЕ. Знаем, че подобни „времеизмерватели”, полезни и артистични едновременно, са характерни за някои американски градове. А пък бегла разходка из интернет (да е жив и здрав чичко Гугъл) ни подсказа, че абсолютно същият часовник краси едно площадче в мегаполиса Чикаго. Троян като Чикаго – няма лошо.

Генадий Маринов

P.S. Най-после нещо ново на застиналия във времето троянски площад; не че е лош площадът ни, хубав е, ама не е доизтрил соцнафталина от снагата си. В тази връзка – дано доживеем и готовият вече паметник на Иван Хаджийски, поръчан и платен от Общината, да заеме мястото си (там, където нелепо и от почти две десетилетия стърчи един грамадарски посткомунистически площаден апендикс). А дано! За пресъхналия шадраван вече казахме.


Начало

38 коментара:

Анонимен каза...

Колко останахме да го гледаме?

Анонимен каза...

Браво за хубавия коледен подарък, имаше голяма нужда от часовник!
И от шадраван нужда има,но ...ако имате гости от друг град и вървите из града и те...попитат за тоалетна,ще трябва да се озъртате за някое заведение...пък те част от заведенията вече са затворени и се получава много деликатна ситуация.

Анонимен каза...

То щото в другите градове гъмжи от улични кенефи!

Анонимен каза...

Ами да седнат да пият по един чай в някое заведение, да влязат свежи стотинки в Троянската икономика, не само да ни опикават градеца.Неможе всички туристи в гарада да са тип "Веника Палас", но все пак.

Анонимен каза...

Кенеф има на пазара до ветеринарната аптека,защо не се поднови и не почне да се използва като толкова много им се иска на някои посерковци градски кенеф...Освен това мястото е централно и има кой да го стопанисва

Анонимен каза...

Освен тоалетна ,няма и табели които да показват в каква посока е площада/центъра/.В началото на града е добре да има някакво информационно табло показващо накъде е Орешак ,накъде е Беклемето и някой от по-големите градски хотели.
Искаме туризма да се развива ,а не покриваме най-елементаринет човешки нужди на туристите.
Само с чай не става:)))

Анонимен каза...

Това с табелите си е типично нашенско! Нека се лутат чуждоземците! То пък и всеки втори от троянци може да говори западни езици... Абе що не са научили български като са се домъкнали...:)
Не че табелите на роден български ги има...
Това е №6 - правилен коментар! Дано има и добро развитие по въпроса. Няма нужда да коментираме досегашното безхаберие!

Иван Хаджийски каза...

Много интересно е как така "цъфна" този китайски боклук на площада? Спазени ли са всички законови изисквания за поставянето на това недоразумение на площада? (Това е въпрос към кмета).
За да се постави спечелил проект за паметник на Иван Хаджийски е необходимо да се ходи още по мъките, а един кич платен от Маринчо Радевски (който предмет идеално подхожда на манталитета му)може да бъде "цопнат" хей така на площада!
Г-жо Михайлова изпълнявайте си обещанията си в ролята на кмет и спрете чалгализацията на град Троян!
Засега с уважение!

Анонимен каза...

Що ми се струва,че този часовник ще отброява оставащото време на Троян?Подарен неслучайно от кръга уроди разграбили и продължаващи да смучат кръвта на града ни и на хората живеещи в него, но имащи грозната наглост да се нарекат дарители.Еби му майката и цинизъм...

Анонимен каза...

С Чикаго та едно към едно

Краси Ковачев каза...

Забележителна ирония относно кипрещата се ,,часовникарска придобивка,, г-н Маринов!!! А до г-н ,,Иван Хаджийски,,:Когато човек има самочувствието да се изказва за неща ,за които не е запознат,трябва да има и смелост да се подпише с истинското си име под коментара.

Анонимен каза...

Селски ротари клуб, поредната пародия...

Анонимен каза...

Не е селски, а октоподски.И погледни ги колко са нагли да им се праят признания за тенекето дето са закичили!
А само като се сетя,че в този клуб ,не знам откъде тая наглост да се наричат Ротарианци,са все октоподи смучещи кръвта на троянци,както пише един по горе!

Анонимен каза...

Като нямаше часовник-защо няма,като го има-защо пък го има,все не е добре,гледайте по-позитивно на нещата бе хора,недейте все да плюете !!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Коментарите на 8-ми и 9-ти са много точно напипващи за какво точно иде реч в нашия градец.Показва и това колко точен и актуален и днес е големия Иван Хаджийски.Между другото някои може ли да каже един пример в троянско училище, читалище или подобна "институция" да се изучава, коментира,разглежда нещо от творчеството на този най-известен троянец.А иначе паметник ще му направим все някой ден.И какво от това ?Нямали паметника неръкотворен в душата ни всичко е "вятър и мъгла".

Анонимен каза...

Кой е искал пък часовник?Айде стига сте се изкарвали "по" и "най".
В онзи свят ,всеки благотворител или дарител, в повечето случаи остава анонимен, но виж в Троян се дуят като пуяци и настояват за световно признание.Айде мерси,няма да искаме :)

Анонимен каза...

Горе някой пише,че Марин Радевски е "дарителят" на тази така "ценна" придобивка.Верно ли е това?

Анонимен каза...

NEDEITE DA PLUETE TAKA ,NO TOVA 4E NIAMA TOALETNA V GRADA E ISTINA.MOJE LI SAMO PO ZAVEDENIA DA SE HODI ?.....

Анонимен каза...

Айде пък и вие какво се палите толкова.Симпатичен ми е часовника.И без това му давам най-много месец-два преди някой простак,пияница да го килне на илизане от дискотеката.

Анонимен каза...

Само часовник ли се вижда?Аз виждам един празен Троян в който няма кой да си купи пица за 0,99 стотинки ,другото без коментар то всеки може да се досети"Trojan is dying slowly" Благодаря

Анонимен каза...

Моля, пак заповядай !

Анонимен каза...

Към 18-ти,абе човек написал си едно изречение,ами напиши го на български де,толкова ли ти е трудно ?????????????

Анонимен каза...

Я аз викам да вземат да направят паметника на Иван Хаджийски първо, пък после да слагат часовници и прочие пройзведения на кич културата!
Ама не,разни местни повервали си паркетни лъвове си играят на висше общество!

Анонимен каза...

kam 22 kakvo ti pre4i kak sam go napisal kakto iskam taka.... ne si ti 4oveka da mi pravi6 zabelejka.....

Misis N каза...

Мрън-мрън-мрън....Вечно недоволни и критични.Не мисля, че точно американците трябва да ни бъдат критерий за естетика.Точно те, които живеят в един пластмасов свят и не знам колко пъти седмично се допират до порцеланови или стъклени съдове. Може би и техният часовник е платмасов.Но дори и да е от ковано желязо- голяма работа
/всичката Мара втасала, та часовникът ни е темата./
По-важно е друго- времето си върви, а ние си стоим на едно място, вкопани в злоба, завист, мързел и негативизъм.Давайте да се променяме!

Анонимен каза...

Mister P рече...

Дрън-дрън-дрън...Времето си върви,ние заедно с него.Безвъзвратно е.Точно както безвъзвратно Троян е обречен на забвение от шепа "бизнесмени", самопровъзгласили се за ротарианци.Толкова е абсурдно смешно е всичко зад което си мислят че се крият.
И как да бъде друго,като са се вкопали в измсмукването на всички жизнени сили на Троян.
Давайте да ги изритваме!

Анонимен каза...

Предлагам дарителите да не проявяват скромност , а на всеки от четирите циферблата да отпечатат ликовете си . Ако са повече от четири да се да се отпечатат образите на четиримата дарили най-много . Троянци трябва да са информирани на кого дължат това техническо творение нареждащо града ни до другите развити градове като Чикаго . То ще доведе в Троян тълпи от туристи както това правят наклонената кула в Пиза , Аифеловата кула в Париж , Колелото на хилядолетието в Лондон и прочие забележителности .

Анонимен каза...

Добра идея 27-ми , но не смяташ ли , че образите в циферблатите ще са прекалено малки . Благодарните троянци трябва да съберем средства и в знак на признателност към тези благодетели да отпечатаме транспаранти в подобаващ размер и да ги закачим над сградата на централното тото , там където преди изборите се мъдреше гиганската снимка на г-н М. Акимов

Анонимен каза...

До 27-ми и 28-ми:
Не може ли направо да им направим паметници,дори улица с паметници на великите троянски дарители?
Всички облечени в бели тоги каро римляни, с изписани на римски имена.
Своевременно нека подадем писмо до светия синод да ги канонизираме за светци. Свети Марин,Свети Минко, Свети Светлю...

Анонимен каза...

До почти канонизираните Благодетели, ама благодетели на Собственото си Дебелогъзие:
Вдигнете заплащането на подчинените си - за вас пак ще остане много, то е ясно!

Анонимен каза...

На това място имаше две указателни табели, пред които много хора се застояваха.Не ги виждам на снимката. Преместени ли са някъде.Пък на тези ротарианци нямаше ли кой да им каже какъв да бъде дизайна на часовника, та да се вписва в общия изглед от площада, или този вид часовници ги продават на килограм от азиатските производители.

АНАРХОС каза...

Предлагам този часовник "символ" на"троенското"да бъде спрян на "12без5" и така неговото присъствие на централния ни площад да добие някакъв що годе смисъл

Анонимен каза...

Браво Анархос!

Анонимен каза...

Ама моля ти се, за какво са ти табели особено едната показваща улиците в Троян.Часовникът е по-важен,ама време е да се увековечат тези благодетели, я с големи билборди я с паметници!
Ликовете им трябва да висят във всички начални училища,в детското отделение на болницата, и разбира се икони в манастира.
Благодетел,часовник,благодетел,часовник...

Анонимен каза...

Да не би в Чикаго това да им е пощата на заден план което се вижда ??????????????????????

Анонимен каза...

"Посткомунстическият апендикс" е там защото хора са измирали за идеята (а те били по млади от мен,ти да видиш).Е хайде сега понеже сме цъфнали и вързали да рушим всичко от миналото и да слагаме часовници отброяващи минутите до прогреса!Ами тогава да си вървят и всички други паметници и да останат часовниците (включая оня изгорелия над общината). А пък шадравана как да не пресъхне като реката в близост я няма.Кога четох,че ще се чисти коритото кога стана? Да продължавам ли? Часовници...Чикаго чакай ни!

Анонимен каза...

Все някой трябва да създава работни места в този град, та нали така наречените от вас "бизнесмени - кръвопийци" предлагат работа на много хора. Да може да не е кой знае каква работа, но ако и нея я няма, какво правим? Заминаваме всички в чужбина с децата и родителите си или пък за "Цъфналана столица".
А и освен този часовник, който почти всички оплюха, мисля че Ротарианци са направили и дарили и много други неща, но доброто никога не се споменава. Защо не коментираме например спонсорството им за крепостта Состра или за младите таланти на Троян...

Анонимен каза...

Bai Ganiovci Ima mnogo bop da qdete da stignite Amerika.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |