Михайлова убеди съветниците за МИГ-а

* Община Троян ще подпише запис на заповед за 175 хил. лв., с което гарантира европейска субсидия от 3,8 млн. лв. * Кметицата: „Предлагам ви едно не безпроблемно и не безконфликтно решение”

НА ПОСЛЕДНАТА СЕСИЯ на местния парламент в Троян (1 декември) градоначалникът Донка Михайлова успя да убеди общинските съветници да подкрепят сдружението „Местна инициативна група (МИГ) – Троян и Априлци”, което наскоро подписа договор с Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие” за финансиране в размер на 3,8 млн. лв. Средствата ще се осигурят по европейската Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. (за прилагане на подхода ЛИДЕР), а нашият МИГ е един от 16-те в страната, одобрени за подобно субсидиране.

3,1 МЛН. ЛВ. ОТ СРЕДСТВАТА за „МИГ – Троян и Априлци” ще се използват за финансиране на местни проекти на територията на общините Троян и Априлци. Но за да се получи субсидията, трябвало гаранция - банкова или запис на заповед, която сдружението не може да осигури. Г-жа Михайлова обясни, че след консултации се възприел вариантът за запис на заповед, което трябвало да стане най-късно до 5 януари. Логично било общините Троян и Априлци солидарно да осигурят гаранцията, но тъй като Общинският съвет в Априлци все още не е конструиран, ангажиментът трябвало да се поеме само от нас (Община Троян), иначе ще се изтърве срокът и финансирането ще пропадне.

„ПРЕДЛАГАМ ВИ едно не безпроблемно и не безконфликтно решение, тъй като трябва да подкрепим външна за Общината структура. Но ако не го направим, ще изгубим 3,1 млн. лв., които ще бъдат раздадени на бизнеса, на граждански структури и юридически лица, а 600 хил. лв. чрез проекти могат да дойдат и в двете Общини”, заяви Донка Михайлова. Кметицата не скри, че рискът е сериозен – в случай на некоректност от страната на МИГ-а Общината ще трябва да плаща. Но това било обсъдено с юристи и те подкрепили решението да се подпише запис на заповед.

В КРАЙНА СМЕТКА с голямо мнозинство Общинският съвет даде благословията си и упълномощи кмета на община Троян да подпише „запис на заповед, без протест и без разноски, платима на предявяване в полза на ДФ „Земеделие” в размер на 170 500 лв. за обезпечаване на 110 % от авансово плащане по договор №РД50-139 от 13 октомври 2011 г.”. Който документ ще гарантира предоставянето на безвъзмездна финансова помощ на „МИГ – Троян и Априлци” по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.

Т21
Още по темата

29 коментара:

Анонимен каза...

Само като си помисля какви "специалисти" са в този МИГ?!?! Напразно хвърлени пари!

Анонимен каза...

Ако попитате някой/който и да е/завършил с випуск 1975 кой е най -простия му съученик със сигурност ще получите отговор-Цанко Стаевски.Другото-без коментар/мисля ,че всичко е ясно.Със всичките си простотии -Бойко е прав ,че остана много калпав материал.

Анонимен каза...

Прав си №2. Такъв прост и елементарен даскал не е имало в Свищов. Затова тича из страната като див петел да излъже някой за някаква оценка. Нищо не става от него, нищо не разбира,само за комисионни говори.

Анонимен каза...

№2 и 3 - Вие сте шибани балкански говеда! Дори името на човека не знаете бе кратуни кьорави! Става дума за Цанко Спасовски! Написано е в статията под тази! За какъв Цанко Стаевски говориш бе №2? Че сте тъпи е ясно, но не говорете за някой, който не познавате.
Впрочем за материала си прав №2, защото ти си от този калпав материал.

Анонимен каза...

Ами и той е стара комунистическа издънка.Благодарение на баща си(вечна му памет)стигна до тук!Сега пък се чуди от къде какво да открадне.

Анонимен каза...

Той какъв е тоя Цанко Стаевски и като какъв ще го раздава,та тъй набързо го здавихте ??????????????

Анонимен каза...

Мууууууууууууууууууууу

Анонимен каза...

Недей муча бе животно!

Анонимен каза...

Г-н Спасовски, ти оправи Троянска популярна банка, та реши да оправиш и МИГ. Чудя се на членовете на управителния съвет на популярната банка, защо ти се носят по акъла, който е ангажиран само да "докопаш "от някъде комисионна.

Анонимен каза...

към 8-ми,-бееееееееееее

Анонимен каза...

Каквато е банката,такива са й членовете!
Сещаш ли се комплекса "088", построен и подарен на Троян от Владимир Грашнов, през какви саги премина и къде се озова?

Анонимен каза...

А на един крак можеш ли да подскачаш? :)

Анонимен каза...

2-РИ
Към 4-ти .
Жал ми е за за теб-простоне.Не забравяй сутрин да си пиеш хапчетата.
Иначе грешката е моя-става въпрос за Цанко Спасовски -сина на комуниста,директора на Развитие-Калейца,Кмета на Патрешко и т.н.Цанко Стаевски е много готин пич от същия випуск/Горско стопанство Черни Осъм.

Анонимен каза...

ЕМ/SI прочете и попита:
Решението на Кмета на общината/за гарант от страна на община Троян, със запис на заповед/ предложено и одобрено от ОС е добро, имайки предвид възможността за усвояване на Европейски пари по оперативна програма развитие на селските райони-за мен това са свежи пари които под една или друга форма ще се налеят в икономиката и инфраструктората на двете общини. Но препрочитайки написаното в статията, в мен възникват въпроси и ги споделям с Вас:
1. След като двете общини-Троян и Априлци ще носят солидарно гаранцията, но де факто ще я носи само община Троян, поради неконституиран общински съвет в Априлци и необходимостта да не се изпусне срока 5 януари, ми се струва , че кметовете и юристите на двете общини трябва да потърсят юридическа възможност, съответно и с решение на ОС Априлци/когато се конституира/, така че община Троян да получи гаранции/за поети ангажименти-договор/ от община Априлци, че последната ще понесе солидарно санкцията и тя няма да остане само и единствено за община Троян.
2. След като вече община Троян е гарант, то как двете общини ще контролират работата при усвояването на средствата от МИГ, така че последният да е коректен. Корекността на МИГ е неговото задължение да спазва изискванията на оперативната програма, в противен случай управляващият орган съвместно с министерството спира финансирането и налага санкции/които ще отнесем ние/ Та питам-за механизма на контрол от страна на общината/екип, нормативна база?/ какъв ще е?Какво е направено от юристите за това, че ако банковата гаранция на община Троян бъде изискана/не дай Боже/, то МИГ да носи финансова отговорност за това и ще я възстанови в бюджета?
3. Коментирам извадка от текста на статията:”Но ако не го направим, ще изгубим 3,1 млн. лв., които ще бъдат раздадени на бизнеса, на граждански структури и юридически лица”. Направо изтръпвам когато някой говори за раздаване на средства и то европейски. Това не става с раздаване, става с финансиране на отделни проекти отговарящи на оперативната програма, предварително одобрени още при кандидатстването/апликационната форма/ за финансиране. Някой да поясни, че леко ми става топло.
4. Дотук говорихме за обезпечаване на аванса. Питам-кой и как обезпечава междинните и окончателното плащане по програмата? Кой ще отнесе санкциите при констатиране на нередности/управляващият орган и министерството „мрът” да намират нередности и да налагат санкции поне от 10%/.
Смел ход г-жа Михайлова, подкрепям Ви в намерението Ви да помогнете на тази организация. Дано няма проблеми и посипване на глави с пепел

Анонимен каза...

Баба ти Дончиии......

АРВи каза...

ЕМ/SI, ти правилно питаш, но на въпросите които резонно задаваш, едва ли ще се нагърби някой да отговори.
С голямо мнозинство се взима решение, забележи от кого? От Общински съвет и то за "...едно не безпроблемно и не безконфликтно решение".
Това не те ли навежда на мисли от рода на- делкане на парици от някой за сметка на "оголелите и обосели" вече наши братя троянци? И то кой го решава? Общински съвет! И той какво ще направи при провал? Ще поеме политическаа отговорност! Т.е. пълна липса персонална отговрност към тези които гласуват подобни непримислици в Общински съвет, тези които избрахме и поставихме там да работят за наше всеобщо благо.
Защо например тази организация МИГ, не вземе банкова гаранция, а? Защото ще ги търсят до 9-то коляно при провал, освен че нямат насреща парите.
Така е по-лесно, защото после ще плащаме всички, на поразия и няма да можем да кажем и дума по този повод.
Иначе въпросите ти са перфектни. Дано се намери някой "смелчага" от Общинския съвет или от обкръжението им да отговори. Но се съмнявам , откровено казано.
Прав си, на мен също не ми се изясни нищо от публикацията и с право питам и аз!
Какво става в Общински съвет Троян? Какво е това единодушие на всеобщия наш гръб. Апелирам и аз, нека някой изясни какво става. Иначе знам, че се карат вътре за всевъзможни дреболии и глупости. Честно казано недоумявам!!!
Питам, защото същото беше и с Милен Велчев за дълга с взетото решение от "великите ни народни избранници" тогава. Някой да е виновен сега? Не! И тук ще е така докато "сладко" спим!Със здраве на всички!!!

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Ако АР-ви, "МИГ" имат само един гол мерак да са бенефициент и да усвояват средства , без административен капацитет, то резултата за тях и за общината ще е плачевен. Имайки предвид натрупаният административен капацитет в определени служители от община Троян,при управление на проекти по различни оперативни програми, та потам Кмета на Троян-как община Троян ще кантролира МИГ, след като вече му е гарант и заинтересована страна.

АРВи каза...

ЕМ/SI, за жалост май няма желаещи на този етап да ни отговарят, а и активността в сайта по темата е плачевно малка, имайки в предвид важността на проблема. Но явно това е само наше мнение и никой не го е еня. Може пък да се готвят задълбочено за отговора. Кой да ни каже???!!!

Анонимен каза...

Няма да има отговор.Както не получавхаме отговори на предишни наши въпроси към предишната власт.

Анонимен каза...

Къде може да се види стратегията разработена от МИГ-а?

troyan21 каза...

До №20: От МИГ-а ни изпратиха последния вариант на Стратегията, ще я качим в сайта до няколко дни; обясниха ни, че предстои да бъде публикувана и в сайта на сдружението: www.migta.org

Т21

Анонимен каза...

14–ти прав си ,и дано те чуят!Заиграването с европейски помощи и средства, е много опасно! Още повече, когато няма гаранции, може, ала и ,не!Така, в някои от сега имащите проблеми, държави, се вземаха огромни суми, строяха се пътища и магистрали, купуваха се амортизирани подводници и хеликоптери, и т.н. Присвояваха се средства, как–1 км. магистрала на магистралата, един километър, в джоба , една подводница в морето, една, в джоба, подкупиииииии, много подкупи, давай пари на народа, за да ме избират, сива икономикаааааа, ама много сива икономика, много ваканции, и много пръскане на пари на вятъра. И какво стана? Сега си украсяват коледните дървета с играчки, направени от отпадъчни опаковки, напръскани със златен и т.н. прах. Свързали са колелета със светещите гирлянди, как? Всеки от разхождащите се, си прави гимнастиката, и при въртенето на колелото, светят и лампичките. Радост, рааааадост голяма пада. Но, виждате, че дори и в проблемите, пак намират и то интелигентен и възпитателен начин. В първия случай, децата се учат на екология, на оползотворяване на отпадъците, а при втория, на икономия на енергия, и спортуват едновременно. За емоцията няма да говоря! Намалиха им парите драстично, но и с това, което им дават могат да живеят добре, просто им отнеха възможността да пилеят безразборно! Затова не пилейте безразборно, средства, които нямате , времето е пари, не го губате в празнословия,поработете и безвъзмездно, при положение, че имате и други доходи, за да се разбере, че не сте се "натискали"на изборите, заради заплатите. Накрая, заем лесно се взема, трудно се връща. Имам чувството, че последните години, като че ли нарочно се раздаваха заеми, кредитни карти и мн.др. просто защото човек лесно се подлъгва, държава също, а след това–в капана! Да се предпазим от необмислени действия, защото незнам дали е останало нещо още за продаване в държавата ни! Извинете, че си позволих да пиша, просто си казах мнението, което е взето от практиката, а не е теория.14–ти, продължавайте все така да следите, и коментирате.

Донка Михайлова каза...

Към № 14. ЕМ/SI, благодаря за задълбочените и смислените въпроси. Съжалявам за закъснелия отговор – напоследък съм в обясним дефицит на време и късно видях тази публикация. Ето отговорите на Вашите въпроси:
1.Приемам предложението за договаряне на гаранции от община Априлци, които да дават сигурност, че при евентуални санкции, последствията следва да бъдат понесени солидарно. Ще предложа на Кмета на Априлци договор в това отношение. Надявам се,да не се стигне до вреди за общината – водихме сериозни разговори с МИГ-а в тази посока и имаме яснота как ще бъдат покрити евентуални непризнати разходи.
2. Община Троян не е давала банкова гаранция (отказах тази възможност), а запис на заповед. Контролът ще се осъществява, чрез двама представители на общината в управителния орган на МИГ-а и един – в контролния, които Общинският съвет ще гласува на предстоящата сесия на 22.12. За съжаление МИГ-а не може на този етап да понесе имуществена или финансова отговорност поради липса на собствено имущество и средства. Избраната от общината ни схема се прилага от почти всички общини, на територията на които работят Местни инициативни групи.
3.Приемам коментара в т. 3. Ако не греша, това което казах на заседанието на ОбС (а ако греша имах предвид) е „... раздадени СРЕЩУ ПРОЕКТИ на бизнеса, на граждански структури и юридически лица”. Мисля, че е ясно, че местните инициативни групи ще финансират проектни предложения преминали конкурсна процедура. Надявам се, потенциалните бенефициенти да разработят смислени и ефективни проекти, които да работят за развитие на общината.
4.Плащанията по Плана за развитие на селските райони по програма „ЛИДЕР” са специфични. Програмата осигурява аванс (в нашия случай от 155000 лв.) срещу банкова гаранция или запис на заповед. С предоставения аванс от програмата се осъществява дейност, която се отчита на етапи. Всяко следващо междинно плащане е срещу финансов отчет и разходно-оправдателни документи, които се одобряват. На практиката предоставената запис на заповед обезпечава на 120% първото авансово плащане и се освобождава в края на проекта. Напомням, че Община Троян в рамките на предния мандат вече предостави на МИГ-ът аванс от 10000 лв. за стартиране на дейността, които бяха върнати коректно. За съжаление програмата не осигурява по-надеждна възможност за финансиране на МИГ-овете, които са новорегистрирани структури. Към момента в страната работят 16 МИГ-а, които се финансират по схемата, която прилагаме и ние. Другата възможност е просто да се откажем от тези средства и от финансирането на проекти, които програма „ЛИДЕР” предлага.
Моето разбиране е, че общината всъщност са гражданите и че общинският бюджет следва за работи не само за проекти на общинската администрация, а за проекти за гражданите, бизнеса, читалищата, селата. Това разбиране определи и предложението ми и се надявам то да се окаже вярното решение.

Анонимен каза...

Г-жо Михайлова,не съм гласувала за Вас,но останах приятно изненадана,че четете форума и изобщо от факта ,че имате желание да отговорите на повдигнатите въпроси.
Приемете искрената ми благодарност,че издържахте на натиска и не сложихте Д.Енкин като зам.кмет.

troyan21 каза...

До №23 (Донка Михайлова): Г-жо Михайлова, моите поздравления! Първо - за директния, изчерпателен и ангажиран отговор. И второ, но не по значение - че не се срамувате (и страхувате) като кмет да влезете в един неформален граждански дебат.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Госпожо Михайлова,
При положение, че нямате мнозинство в ОБС, как ще спрете искането на Минко Акимов, за юрист (да го съветвал?), асистент ,и личен шофьор съответно с автомобил?

Р.Н.

АРВи каза...

Г-жо Михайлова, благодаря за отговора по поставените въпроси. Отклика Ви не е закъснял, напротив, виждам, че се ангажирате лично с подкрепа в аванс от Ваша страна на сдружението и с нужната преценка на риска от евентуални спънки и неуредици, които биха възникнали в хода на дейността на МИГ-а. Те дано продължат да са коректни и занапред и най важното проектите за гражданите, бизнеса, читалищата, селата да бъдат ефективни и резултатни, като и те в допълнение, допринесат с нещо за развитието на града ни.
Прави ми приятно впечатление, че сте диалогична личност, а и явно поемате и персонална отговорност, след като счетохте за необходимо лично да разясните поставените въпроси.
Пожелавам Ви успехи! Мисля, че те няма да закъснеят щом се отнасяте сериозно и отговорно към проблемите, а те наистина няма да са никак малко по време на управлението Ви.
За мен лично, не е важно кой от коя партия е, а е важно дали върши отговорно работата си!
Още веднъж, успехи!!!

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Благодаря, че намерихте време да отговорите на поставените от мен въпроси. Това до сега не се беше случвало-Кмет да уважи с отговор някакъв си анонимен питащ. Това няма да отприщи в мен поредица от въпроси/особено за инфраструктората на Троян/, тъй като познавам в детайли /обществената ангажираност/работата на кмет на община и няма да си позволя да губя времето Ви. Още веднъж благодаря за вниманието и Ви пожелавам успех.

Анонимен каза...

Ей,този дъртак Акимов срам няма!!Хората явно му показаха,че не го искат,а той се натиска и все по-нагъл става!Бре,трапчанска тиква ,бре!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |