Донка Михайлова: Имам план да възродя Троян

* „Троян има нужда от компетентно управление на евросредствата, които със себе си носят заетост и доходи на хората”

- Вие сте един от малкото кандидати за кметове, които заявяват свои принципи за управление. Кои са те?
- Принципите за управление, които се ангажирам да спазвам, не са нищо ново за мен. Простички са. Спазвала съм ги последователно във времето – и в политиката, и в ежедневието си и винаги съм се чувствала комфортно. Първо – компетентност, второ - няма да ползвам властта в личен интерес, и трето – гражданско участие във всички нива на взимане на решения.

- Кой е основният приоритет във Вашата програма?
- Моята програма е отговор на потребностите на общината. Основният й приоритет също – създаване на условия за заетост и доходи на населението.

- На своя пресконференция основният Ви опонент г-н Акимов заяви, че Троян няма проблем със заетостта, а с квалификацията на хората. Вашата теза е различна. Какви са аргументите Ви?
- Съжалявам, че в последните четири години Троян пропусна да анализира и ограничи тревожни тенденции, които имат значителни последствия. Ако това продължи, има риск процесите да станат необратими. Такъв е и примерът със заетостта. За последния мандат икономически активното население на Троян е намаляло със 3434 души. Част от тях, оставайки безработни, просто са напуснали общината. Това са хора, които вече няма да работят за Троянска община. Жалкото е, че сред тях са най-образованите и подготвени специалисти, които могат да водят общината към развитие. Умението да анализираш процесите в община и да извеждаш приоритети е най-важното умение за една местна власт. Когато то отсъства – се случва това, което се случи в Троян в последния мандат.

- Как ще постигнете по-висока заетост? В последните четири години затвориха врати предприятията, гордост на Троянската икономика – „Машстрой”, „Елма”, „Хемус”? Хиляди хора останаха без работа и без доходи.
- Инвестиции в общината ще има тогава, когато се създадат условия. Ще изградим бизнес зони, които да привличат външни работодатели. Планираме да преструктурираме съществуващите индустриални зони в северната част на Троян и други свободни общински терени. Общината ще участва активно в подобряване на техническата инфраструктура. Ще вменим персонална отговорност на членовете на общинското ръководството за всяко инвестиционно намерение, заявено към общината. Агресивно ще представяме възможностите на Троянския район в национални и световни борси и международни панаири.
Сериозно внимание ще отделим на подкрепата за местния бизнес. Ще създадем Стопански съвет към кмета на общината от представителите на бизнеса, с права да поставя важните проблеми за бизнеса и да предлага решения. Сега 85% от работните места в общината са в малки фирми. Тези работни места трябва да бъдат защитени. В диалог с бизнеса ще решаваме проблемите на местните данъци и такси, на крайно необходимите действия за подобряване на административното обслужване.

- Какво друго очаква бизнесът от бъдещия кмет на Троян?
- Различно отношение от администрацията – на ангажираност и съпричастност, на уважение и съдействие, на разбиране, че те работят за развитието на общината.
Повече и по-ефективна грижа за квалификацията и преквалификацията на хората. Днес около 800 души от безработните са с квалификация и опит в машиностроенето и тези хора нямат работа. Ще актуализираме спешно Общинската програма за квалификация и преквалификация в посока заетост и качество на работната ръка. Ще привлечем нови средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за изпълнението й.
Бизнесът очаква подкрепа от общината за привличането на еврофинансиране. Общината ще подеме инициативата за създаване на звено, което да консултира бизнеса как да привлича средства.

- Вие сте експерт по еврофинансиране. Каква е Вашата оценка за усвояваните средства в Троян?
- В момента Троян е с 3.2 млн. заеми за оборотни средства за приключване на проектите по оперативните програми, на последната сесия се гласуваха нови 2,8 млн. Не в това е проблема. Тревожното е, че има много висок риск средствата, които няма да бъдат признати по изпълнени проекти, поради лошо управление, да са значителни – от порядъка на милиони. Това означава, че ще са за сметка на джоба на троянеца, дори и държавата да поеме част от финансовите корекции. Повтарям – има риск троянецът да плаща от джоба си значителна част от зле управляваните проекти.
Темата предизборно усвояване на средства е демонстрация как не бива да се отнасяме към европейските пари. Гражданите в една община трябва сами да определят къде отиват тези пари – в кръговото кръстовище срещу пазара или на друго място. Чувам, че се асфалтират улици, които след две години ще се разкопават за подмяна на тръби. Троян има нужда от компетентно управление на евросредствата, които със себе си носят заетост и доходи на хората.

- Какви са Вашите страхове за Троян?
- Нямам страхове, имам планове. План да възродя Троян, да върна самочувствието на хората, да огранича изтичането на интелектуалния елит на общината. Искам да докажа разбирането си, че политиката се прави от екип от силни експерти и може да доведе до промяна. Водещ надслов на кампанията ми е „Знам как да променим Троян”. Сигурна съм, че можем да го направим.


6 коментара:

Анонимен каза...

засегнати са наистина наболели проблеми и аз лично виждам ясни и точни отговори с решения на част от тези проблеми

Анонимен каза...

Празни приказки без покритие. Червените бабички не са на мода вече ;)

Анонимен каза...

не бих казал че са празни приказки тук трябва да заработи наистина експерт по еврофинансите, както и човек които да реши проблема с безработицата

Анонимен каза...

Време е да върнем Троян на образованите, компетентните, честните. Да изринем мутрите и слугите им.

Анонимен каза...

Имам план да възродя Троян-с Дилян Енкин,Колю Кацаров и Розалнида Русинова!

Анонимен каза...

Знам, че можеш да го направиш.....Надявам се да имаш възможност да го реализираш! Успех!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |