Адв. Александър Кашъмов: „Дело на смръщената сериозност срещу смеха”

* „Местните медии са един много важен стожер и всяка подобна акция е акция срещу развитието на обществото” * „Посланието за хората е, че словото е свободно, включително в Троян”

ПО-ДОЛУ ще прочетете интервюто на Цветан Тодоров, главен редактор на ловешкия в. „Народен глас”, с адв. Александър Кашъмов, защитника по делото „ОВ 4444 АР” (вече ви запознахме в подробности с това странно и на пръв поглед смешно, но криещо далеч по-дълбоки и сериозни смисли дело, заведено срещу главния редактор и издател на в. „Троян 21” Генадий Маринов от троянския бизнесмен Дочко Дочев – бел. Т21). В миналия брой ви представихме адв. Кашъмов, ще припомним само, че той е ръководител на правния екип на Фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) и е адвокат №1 на България за 2008 г. в класацията на сп. „Правен свят”.

ЖУРНАЛИСТЪТ Цветан Тодоров е координатор на ПДИ за Ловешка област и има спечелени три дела по Закона за достъп до обществена информация. Г-н Тодоров присъства от начало до край на гледането на „ов4арското” дело в Районния съд в Троян на 11 август т.г. А негова статия по темата, излязла в националния всекидневник "Труд", отприщи лавина от реакции (виж клипа най-долу).
Т21
*****

- Това дело беше поредното срещу журналист в Ловешко. Как би го характеризирал?
- Делото е доста странно, защото става дума за квалификацията „овчар”. Според тъжителя регистрационният номер „ОВ 4444 АР” не може да се чете като овчар, а авторът на публикацията си е позволил да направи този каламбур в статия. Делото е знаково поради няколко причини. Първо - това е дело на смръщената сериозност срещу смеха. Тази битка се води от векове. Смехът е пречил на тираните и на хората, които не могат да видят смешното, свободното, волното. Второ - това е дело на бизнесмен срещу вестник, което също е знаково за България. У нас част от бизнеса се отдели от гражданското общество и смята себе си за нещо по-важно, защото има пари, влияние, възможности. Може да достигне дори до тези еретични мисли да се опита да затвори устата на свободните хора.

Третото важно нещо е, че става дума и за една регионална медия, за малък вестник, който обаче - както на много места в България - е отдушник за местните хора, които могат да видят в някаква степен истината за ежедневието си, критика, упование, утеха, опора. Съдя за това по коментарите във форума му и по мненията, които чух тук, на място. Все още не сме развита демокрация и хората не вярват, че управляващите зависят от нас. Затова местните медии са един много важен стожер и всяка подобна акция е акция срещу развитието на обществото, срещу свободата на отделния човек, който е придобил някаква смелост през последните 20 години да смята, че поне нещичко зависи от него. Решението на съда е много важно, защото той, като независима институция в една демократична страна, е призван да каже докъде може, да посочи границата и даде възможност на обществото да продължи напред. Троян не е същият след това дело.

- Възможно ли е подобно дело в столицата?
- Ако трябва честно да кажа - мисля, че не. Никой засегнат не би го водил, защото знае, че ще го загуби. От друга страна, за съжаление, не липсват дела в столицата, които се водят от политици и партии срещу журналисти. Поне за две партии мога да кажа – „Атака” и РЗС. Това е много жалко, защото показва незрялост на обществото. Ако политиците смятат, че тяхното поле за изява е съдът, а не политическата сфера, то тогава те не са достатъчно добри политици.

- Не е ли странно, че тъжителят всъщност води дело за това, че е платил на КАТ едни 1000 лева, за да стане обект на шега?
- Сложно е, когато говорим за чувството за хумор. За мен широкият поглед на човека, погледът, който стига до хоризонта, обикновено е свързан с чувство за хумор и със способност за самоирония. Човек не е съвършен и умният съзнава това. Неосъзнаването на обективно смешното, преиграването и превръщането му в една сериозност ми се вижда проблем. В случая не знам дали дори става дума за 1000 лева и не съм убеден, че бизнесменът не приема номера като шега - по-скоро има лош съветник.

- Съдът ли ще решава кой има право да се смее?
- Абсурдно е, че стигаме до там съдът да го решава. Всъщност днешното съдебно решение каза, че можем да се смеем и че не съдът определя кой има право да се смее. Реалността, както пише авторът на тази статия, е по-многолика от измисленото. Самият факт, че в България има такова дело, колкото и да звучи парадоксално, е нещо, което утвърждава демокрацията, защото тласка нещата в правилната посока. За съжаление ние не можем да изпием като хапче цялото това развитие, което сме пропуснали в сравнение с цивилизованите страни, и ще трябва да направим своите собствени упражнения, за да се изравним с тях.

- Как ще коментирате практиката на КАТ да продава номера с еднакви цифри?
- Регистрационният номер служи някой да бъде идентифициран. Най-естествено е една регистрация на МПС да се основава на поредни номера. Това, че човек може да използва номера за естетически цели, да задоволи собственото си его, все едно, че купува картина – това ми се струва съмнителна практика. И тя поставя КАТ в немного ясна позиция. Това фирма за украса ли е, или държавна институция, която регистрира МПС-та? В тези дни не за първи път се поставя въпросът какво е редно и какво не е редно в МВР - както даренията. Редно е да се обсъдят и платените регистрации, с които сякаш се подаряват някакви шарени хартии, някакви индулгенции – нещо, което е характерно за късномонархическото средновековие, но едва ли е характерно за една демократична система на МВР.

- Каква е тенденцията при делата срещу журналисти?
- Там, където аз имам възможност да се явявам, е добра, защото на места провеждаме конкретни битки. Но като цяло не спират опитите на политици, на управляващи, на бизнесмени да съдят журналисти. Би ми се искало по-голяма част от тези спорове да се отправят до етичните комисии, вместо до съда, защото тяхна е работата да казват какво медиите бива и какво не бива да публикуват. Би ми се искало също да се остави повече свобода за свободното слово. Защото дори в определени моменти да е жегващо, дори да е неприятно, то дава пространство за големия дебат. А именно в големия дебат ние можем да изберем по-добрите решения за нас като граждани.

- В този смисъл това дело какво би могло да промени в Троян?
- Аз смятам, че то вече промени разни неща. Посланието за хората е, че словото е свободно, включително в Троян. Че могат свободно да говорят и да се смеят по своите въпроси. Че не бива да опитват да запушат устата на пресата. Че могат да се обръщат към съда и той ще даде правилна преценка. Всичко това допринася за „хигиената” на едно малко място. А малкото място не се различава много от голямото.


Интервю на Цветан Тодоров

47 коментара:

Анонимен каза...

овччччччччар

Анонимен каза...

Ми сега к'во прайм?
Дали ще заведе дело срещу водещите от БТВ, за очевадна подигравка и гавра с простотията овчарска?:)

Анонимен каза...

Всичко ли ни е наред в града, та почти цял месец ни занимавате с това - овчар? А нима това е обидно. А вижте колко инженери от града се наложи да станат овчари, колко икономисти - кравари. Нали трябва да живее човек някакси. Но като ни е такава управата!!! Глупавите, необразованите и дебеловратите ни станаха управляващи!Но пък плащат добре , веселят ни със силиконовите мацки и .....карай да е весело. Но не знам докога ще е , защото народа огладня и не търпи повече да го мамят и крадат труда му. Хайде, стига сте ни занимавали с този бандит-овчар , а ти журналисте- напиши нещо истинско, което е важно за града!

Анонимен каза...

№ 3 прав сте напълно, но как иначе щяхме да знаем кой е Д.Дочев. Имам чувството, че и той си направи по този начин евтина реклама. Да са живи и здрави всички, но с писане само няма да направим почти нищо. Каквото и да напише Гената, ние сме си ние! А гладния ни народ е поставен в такова положение, че едва ли нещо ще стори горкият, колкото и да Ви си иска. Като минат още 400 години, та белким се събуди!?!? Но, не вярвам!

Анонимен каза...

Не ви ли прави впечатление как въпросният овчар ли, бизнесмен ли, продължава да си спира специалните возила на тротоарите, които по принцип са за пешеходната част от населението? То човек може да сбърка, ама до кога още ще продължава да се има за по-специален? И къде са пък да попитам полицаите в цялата картинка?!? Значи този важният може да се обижда и да съди Генади, а на него никой не му потърси отговорност - защо???

Анонимен каза...

Той въпросният от време оно се има за по-специален,но само така си мисли-"муха еднодневка"!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Не мога да реша да се срамувам ли или да съм със самочувствие че съм троянец.

Анонимен каза...

За пореден път гледам видеото и не мога да се спра да се хиля:)
Водещите направо го направиха за смях, господин бизнесмена.
Дали няма да им заведе едно бързо дело и на тях?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

До горният маймун пишещ на маймуница:
Чшшш алоуу,брато,слез от клона и започни да посещаваш даскало!
Как да разберем,колко сме злобни и завистливи,като не можем дори да те прочетем!(удивлявам се,не се учудвам)
Понимайш?

Анонимен каза...

Те не овчар а го нарекоха дървар, такъв номер няма :))

Анонимен каза...

Номер 10, жалко, че ще ти изтрият мнението, затова повечето няма да разберат първо колко си неграмотен и колко непрозорлив. Разрови се из интернет и виж има ли някоя от световните звезди кола с регистрационен номер, който е 1234567890 или една купчина еднакви числа. Има, амо само по филмите. Бил Гейтс и Стийв Джобс имат обикновени номера, макар да имат необикновени коли. Повечето звезди - също. Само в България се смята за някаква гордост. Имам приятели в КАТ - Ловеч, които ми даваха да си избера какъвто номер искам, само че им отказах, защото не искам да съм поредния, който парадира, че има връзки или си е платил за номера (което за пореден път доказва, че хората с пари ги харчат за глупости). Да си беше направил една реклама на фирмата, вместо да хвърля пари по номер с еднакви цифри. Ама като се е самодокарал като ОВЧЧЧЧАР да не се сърди на друг, освен на себе си. И водещите на bTV му го казаха - каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи.

Анонимен каза...

Генади,Генади.
Яко смъкна гащите пред милиционеро-комунистите от ГЕРБ.
Страхотни лайна си нахвърлил на 6-та страница.Много се осмърдя брей.Не съм очаквал от теб.Вестникарска проститутка.

Анонимен каза...

Тъжителят може и да е прав, като се чувства обиден. Това ще реши уважаемият съд в Ловеч/понеже гледах БТВ в 20 часа тази вечер и разбрах от репортажа, че решението на Троянският районен съд ще се обжалва/.Коментара ми е за друго-дали собственика на въпростното возило с вече известният регистрационен номер спазва Закона за движение по пътищата, в частност наредба № 1 на ОС-Троян.Разполагам със серия от снимки на паркираното въпросно возило на тротоар/в близост до Дрянската чешма/ включително непосредствено до знак-спирането забранено на улица Хр. Ботев на тротоара. Мнението ми е, че тъжителят изобщо не спазва знаците за спиране и паркиране в гр. Троян.Ако констатирам продължаващо спиране на МПС-то от тъжителят,на места от уличната мрежа забраняващи това, ще изпратя снимковия материал на Троян 21 за публикуване.

Анонимен каза...

Ясно е, че сме пресъхнали откъм чувство за хумор.
Питам се дали аз бих се обидила, ако по някакъв повод някой ме нарече ОВЧАРКА.Честно казано, не знам.Съзнавам ясно, че няма нищо обидно в тази професия, но въпреки това не смея да твърдя, че няма да се засегна.Всичко това, според мене, е заради липсата ни на самочувствие и комплексите, които си носим,може би, по рождение.Сигурно затова преди много години Министерството на образованието беше измислило професията ,,оператор на млеконадойна единица,,.
/Ама е много дълго за регистрационен номер/.

Анонимен каза...

http://www.btv.bg/news/liubopitno/story/345748304-Zashto_e_obiden_sobstvenikat_na_kola_s_nomer_OV4444AR.html

Анонимен каза...

За какъв бизнесмен става на въпрос???ДА вземе да изплати на Васил Топалски колата.самия Дочко Дочев пиятн та залян замалко неуби момчето като неспря на стопа пред Джамията,но въпреки това пак си кара и несика да се издалжи на момчето за щетите!
Направо си е платил за павилен номер:))

Анонимен каза...

Дочко Овчаря спира колата си точно след знака забрането спирането на улица Хр. Ботев в центъра на Троян.Има ли полицай в тоя град бе или всички играяьт с тъпите овчари??

Анонимен каза...

Овчарчето Калитко се разсърдило хахаааааааааааааа

Анонимен каза...

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/344000190-Obidno_li_e_da_si_OV4444AR.html

Анонимен каза...

Жегата явно не ни се отразява добре и има опасност да се удавим в плиткото. По мое скромно мнение случката не е толкова значима, че да лягаме и ставаме с мисълта за нея.
По-скоро тя поставя въпроса докъде човек може да си позволи шега в някаква медия,каква да бъде мярката и дали за щяло и нещяло да повдигаме въпроса за свободата на словото.
/Според мене по-интересно и безконфликтно би се получило всичко, ако г-н Маринов беше публикувал снимката на колата и беше приканил читателите за коментар./

Анонимен каза...

Един човек си купил кола и си е негова работа какъв номер ще си сложи.Друг човек си направил собствен вестник и също си е негова работа какви леки бъзици ще си пише в него.
Къде е конфликтът???

Анонимен каза...

Като чета написаното виждам, че Троян и след това дело си е същият:първосигнален хумор, простотии и
някаква злоба и заяждане на дребно.

Анонимен каза...

При положение,че въпросната снимка я има не в един и два сайта с откровено иронично съдържание,и в съотвената категория ,що тоя тарикат скача на Гената?
Щото,в този град бизнес дрисните са толкова самовлюбени и вземали се насериозно,че няма накъде повече...Еми,овчар си Дочко, и нали знаеш,че ако не бе баща ти никога нямаше да се изживяваш така!
Впрочем това важи и за много други "успели" и повервали си "бизнесмени" от Еснафсбург!

Анонимен каза...

Ха сега де! До там ли стигнахме - някой си да съди някого за това, което си мисли! Ни повече ни по-малко "1984" на Оруел. Само съдът наруши линията - отсъди не по сценария.Ами така го видял човекът - така го написал.
По-добре беше да си трае, този човечец. Той май че си мисли, че парите му дават власт над всичко и над всички? Горкият, човечец. Дали всички новобогаташи са толкова жалки?

Анонимен каза...

Ха сега де! До там ли стигнахме - някой си да съди някого за това, което си мисли! Ни повече ни по-малко "1984" на Оруел. Само съдът наруши линията - отсъди не по сценария.Ами така го видял човекът - така го написал.
По-добре беше да си трае, този човечец. Той май че си мисли, че парите му дават власт над всичко и над всички? Горкият, човечец. Дали всички новобогаташи са толкова жалки?

Анонимен каза...

Снощното "интервю" по БТВ с въпросния овчар аааа бизнесмен,извинявам се,показва красноречиво що за интелект е...Човечеца едвам си прикриваше злобата...
Ами,нещастник си брато...9-ките са на Данов,6-ците на тираджията,много ясно,че ще си овчаря между гъзарите торенски с тия четворки!
А щом и служителите ти са почнали така да те наричат,ясно е какъв авторитет имаш между тях!

Анонимен каза...

Дочко Овчаря спира колата си точно след знака забрането спирането на улица Хр. Ботев в центъра на Троян.Има ли полицай в тоя град бе или всички играят с тъпите овчари??Те и деветките и шестиците и троиките и т.н. си спират точно след знака на джамията сутрин да си пият кафенце небезпокоени от полицията.Само нез нам защо беше този напън в началото на мандата на новия шеф на полицията като още от началото се знаеше ,че тези с еднаквите цифри закон не ги лови в Троян.Чак се чудя как още не са върнали стария знак ,край на всички забрани.Та изводът според мен е плати си за еднкви цифри на номера и можеш да си спираш навсякъде където си искаш.Поне така излиза в действителност.

Анонимен каза...

Абре троенщи,ке има ли дренки наесен,а?Та да е доволен мат'ряльт,да кротува,да слушка....

Анонимен каза...

От КАТ са го преценили доста добре според мен :)
Пари бол акъл за полето ...

Сам си го е поръчал да не се оплаква!

Анонимен каза...

До 27.
Не! По-жалки са!

Анонимен каза...

До преди делото само в Троян са го знаели като "Овчар". Вместо да си смени номера той реши да си патентова прякора пред цяла България :)

ко3ар каза...

Дочко Овчаров да не циври по медиите като вдовица за х.. ми да спре тежкарски да си паркира овчарския мерцедес по тротоара където има знак като слънце спирането забранено..Аман от недорасляци дет са правят на велики

Анонимен каза...

Тоя си е див селянин, а не овчар...Защо жена му бега чак в Италия, а?

Анонимен каза...

Очевидно на някой хора не им понася забогатяването!И Дочо и Калин не усетиха тънката граница,след която стават за смях!Ало, спрете да "уведомявате" България колко сте прости!Това е лоша реклама за вас !Но селяндурщината няма почивен ден......

Анонимен каза...

До 29 ..В Троян се паркира там където си плащат собствениците на полицията да не им закачат клиентите.Тези обекти си личат отдалече понеже са едни от най вървежните ,и поради тази причина.Джамията е едно от тези места,другият по голям плащач е Иван на ЦБА то ,на него с цялата си наглост и "компетентност" чак му направиха (целия тротоар и едното от платната на главен път пред магазина)на паркинг.А хората ги глобяват ,ако не дай боже си позволят да си спрат колите пред собствените къщи.Къде ги четат тези закони,и как господата контролни органи не знам.Пзлна порнография е в Троян,като почнеш от общинарите които създават правилата и стигнеш до полицайте които трябва да контролират тези правила.И правилото,че за мой човек всичко може важи със пълна сила в нашия град.Жалко и за новия и млад шеф на полицията които нарежда да си правят гавра неговите хора с обикновенните граждани и явно им клекна на богопомазаните вече.

Анонимен каза...

Защо всички по горе писачи са толкова против ДОЧКО.Да не би някои да го познава лично,и защо парадирате с бизнеса му.А знаете ли че когато настана кризата тои не уволни своите работници и дори без да работят им плащаше.По моя информация получават и доста добри заплати за Троян.Що се отнася до номера му,тои го приема като базик но когато цял весник почне да го подиграва,това вече минава всякакви граници,и понеже се имаме за демократична държава,има пълно право да се защити,а единствения начин е пред съда.Не мога да разбера,защо и доста хора не го разбират.Ще ви дам пример,ако във весника излезе статия че сестра му е К и всеки започне да те подиграва иди разправяи че не.Разбирате ли каква власт имат медиите.А за тези които протестират къде спира,ами има разрешение от Общината понеже къщата му няма гараж,повечето жители по улица Ботев паркират по същия начин.Много лоши са станали хората си в техните преценки.Гледаите по позитивно

Анонимен каза...

Дааа,а един мормот завива шоколад в станиол...
38-ми,цъкни в гугъл номера въпросния "бизнесмен",да видиш от кой години в колко сайта е обект на подигравки...
Е,питам те аз,защо баце, тоя приемащ за базик случката съди Генади?

Анонимен каза...

EM/SI: Четох, четох но когато стигнах до 38-ми нещо ми идва в повече. 38-ми-твърдиш, че някой има разрешение от общината да спира върху тротоара и непосредствено след знак " Спирането забранено" щото видите ли нямал гараж????!!!!По-голяма простотия от това наскоро не съм прочел. Вземи се запознай със ЗДвП, Наредба № 1 на ОС и тогава пиши глупости!Ако не разбираш материята-питай, не е срамно.

Анонимен каза...

38 ми ,я дай инфо кой ги раздава тези разрешителни,щото и аз нямам гараж и за разлика Дочковия тротоар които е 1.50,и като паркираш няма къде да се мине изобщо,то пред моята къща е 4.00 метра и остава по 2.50 за пешеходци при норма 1.50 по закон,и въпреки това ме сцепиха с актове милиционерите.

Анонимен каза...

Абе да ви кажа ли, че Дочко не е лош човек ами лоши хора слуша, като визирам "адвокат" комарджията Калин Кънчевски! Той мъти на Дочкочковата главата и Дочко ходи да се излага по съдилищата. Иначе Калинчо дело не губи, като има будали да го наемат и да му плащат, може да загуби само ако клиента не му плати! Да живеят наивниците Гена :)))

Анонимен каза...

До 42-ри: Клиента плаща хонорара на адвоката преди да е започнало делото/за да го представлява пред съда/, така че твърдението ти кой загубва делото, ако не е платил на адвоката не е вярно.

Анонимен каза...

Извън темата...
Тайландец даде 225 000 долара за номер на кола
Тайландец плати $ 225 000, за да се сдобие с щастлив автомобилен номер с 4 деветки, съобщи БТА. В страната числото 9 е синоним на израза “Да продължиш напред”.

Мъжът направил покупката на правителствен търг, каквито се правят всяка година. На тях се продават номера с харесвани комбинации, като 1111, 8888, 007 и др. Получените суми се използват за осигуряване на безопасността по пътищата и в помощ на пострадали от катастрофи. В проведените досега търгове номерът 9999 бил купуван 2 пъти - за $ 153 666 и $ 270 370. Спечелилите го обаче така и не внесли цялата сума и го загубили, докато сегашният нов собственик платил веднага.

Троянка на средна възраст каза...

Разлика от земята до небето между троянския "ов4ар" и тайландския благотворител с номера "Да продължиш напред".Сигурна съм че ако за номера "ОВ4444АР" бяха дадени 225 хиляди долара или някаква друга значителна сума,която ще отиде за осигуряване на безопасносттта по пътищата,никой нямаше да се подиграва....Но бабаитлъкът на нашите бизнесмени си заслужава само и единствено подигравката.

Анонимен каза...

Че и в Троян си имаме благотворител с 4 деветки :)

Анонимен каза...

хахахахахахахахаааааааааааааааааа

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |