Троянският внук Данчо Атанасов - борец за бейзболната кауза

* 14-годишният тийнейджър е сред новите попълнения на националния ни кадетски отбор, но голямата му любов не е бейзболът, а… математиката

14-ГОДИШНИЯТ СТОЛИЧАНИН Данчо Атанасов се „превъплъти” в статуя на бейзболист върху един от свободните пиедестали на площадчето пред стадион „Васил Левски” в София и обра националното медийно внимание в края на работната седмица (петък, 15 юли). Данчо е сред новите попълнения на кадетския отбор по бейзбол на България; а акцията с живия паметник бе осъществена заедно с бейзболния ветеран Стефан Бешков, който повече от час стоя дегизиран в златист екип пред постамента (върху който се бе покачил Данчо) и двамата оформяха впечатляваща монументална композиция на набиращия популярност и у нас емблематичен презокеански спорт.

ИДЕЯТА БЕ НОВИЯТ „ПАМЕТНИК” да бъде открит лично от министър Свилен Нейков преди спортното началство да влезе на пресконференция с Христо Стоичков в пресклуб „България”, който се помещава в сградата на националния стадион. Министърът обаче, по думите на очевидци, подминал като бърз влак малка гара „пластиката” и неголямата бейзболна агитка; но за сметка на това участието на кадетския ни отбор на Европейско първенство в Чехия (12-23 юли) е осигурено със субсидия именно от Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) – 15 хил. лв. Височайшето пренебрежение не успяло да осуети откриването на паметника с Данчо най-отгоре и то било извършено от шефа на федерацията Ясен Неделчев и японеца Такеши Фуджимори, тренирал всички български отбори през последните 7 години.

ЗАЩО РАЗКАЗВАМ тази история ли? Не защото съм фен на този, по мое мнение, твърде странен спорт, даже напротив (мисля си, че ще ми трябват дебели учебници и месеци зубрене, за да разгадая правилата му – бел. Т21). Причината е, че живата „скулптура” Данчо Атанасов е наше момче, троянски внук – дядо му Борис е собственик на Химическото чистене (до Хлебозавода), а баба му Димитрина е бивш дългогодишен главен счетоводител на „Винпром Троян”. Данчо е голям симпатяга и силно си пада по Троян, където от съвсем малък кара всичките си ваканции.

НО ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ на тийнейджъра не е бейзболът, а… математиката; миналата година той бе включен в отбора на България, взел участие в международното математическо състезание „По Льонг Кук” в китайския мегаполис Хонгконг и спечелил сребърните медали (Т21 писа за този успех – бел. Г.М.). От догодина Данчо ще учи в най-реномираната математическа гимназия у нас – Софийската (СМГ), и наред с бейзболните ще преследва и поредните си математически успехи.

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |