Троянската завера срещу "английската" философия на матурата

* Калпави даскали се опитват да прикрият калпазанлъка си зад фалшифицираните „високи” резултати на питомците си

ПЛЕМЕННИКЪТ МИ учи в Англия. Завърши елитния лондонски колеж Чигуел (Chigwell School), сега е студент в Лестър, политология. Той е обикновено момче и попадна в колежа някак на шега – учеше в тукашна езикова гимназия, учителката му по английски му каза за един конкурс, яви се и се класира, с пълна стипендия за една година, после директорският борд му гласува доверие (и нова стипендия) да продължи. Питал съм го много за порядките в Чигуел; и една особено ми хареса, повече и от английската ливада пред старинната колежанска сграда.

ТЯ БЕ, ЧЕ МНОГО НЕЩА могат да ти простят – слаби оценки, закъснения и разни изцепки, но едно нещо никога. Дори да си милионерски син, каквито във въпросния колеж (с 30 хил. паунда годишна такса) изобщо не липсвали. За това нещо директно те изхвърляли, без уговорки, без право на помилване. Преписването! Хванат ли те, че си преписал, даже да не е по грубия начин с пищови и подобни, а по-рафинирано – примерно „копнал” си си от интернет и си го представил за твое, свършен си, заклеймен и изритан. Обяснението, струва ми се, не е трудно – онази образователна система се опитва да гради личности, индивидуалности със собствено мнение, а не папагали. Сигурно защото са наясно, че успехът на обществото се прави от личности.

РАЗКАЗАХ ВИ ВСИЧКО ТОВА заради двете матури (по български език и по предмет по избор – на 17 и 19 май), които бяха сред основните събития у нас през изтеклата седмица. Не съм вътре в темата, но знам, че смисълът на матурата, наложена тук след силна съпротива и дълго отлагане, бе същият, като на онова английско нещо, за което говорихме по-горе – да преустанови папагалската практика на зазубряне и преповтаряне на чужди мисли, да лансира мислещите с главата си, да обективизира изпита и изобщо образователния процес. В тази посока бе и въведената, също с много зор, тестова система. Е да, ама не!?

ЩЕ ГОВОРЯ НАПРАВО – из Троян се носят слухове, аз лично ги чух от толкова много места, че е трудно да ги приема за празни приказки, за здраво преписване на матурите. Но не от съседното другарче, а организирано, планомерно, със съучастието на учителите и помощния персонал преписване. Нещо като училищна завера срещу „английската” философия на матурата. И ако е вярно, че в тази далавера са замесени и учители, то става направо безнадеждно (все едно съдиите да са комбина с подсъдимите, не че и това го няма у нас).

РЕЗУЛТАТЪТ: неподготвеният минава за подготвен; вместо да се стимулира грамотността, става точно обратното; дава се шанс на калпазанина да попадне където не му е мястото и разяждащият процес да върви по веригата; идеята да мислиш с главата си се подменя от очакването някой да ти донесе от тоалетните подпъхнатото листче с отговорите… Но в цялата тази матуритетна лъжа се съзира и друго – калпави даскали се опитват да прикрият калпазанлъка си зад фалшифицираните „високи” резултати на питомците си.

ТЕМАТА Е БОЛЕЗНЕНА, и е надтроянска. Затова си позволих да препечатам две безпощадно точни външни статии, на двама ловчалии: преподавателя по география в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” (Езиковата) Иво Райнов, в блога му www.eratosten.wordpress.com; и собственика на сайта „Ловеч днес” (www.lovechtoday.eu) Павлин Иванов, в сайта му.

Генадий Маринов

*******


Матури с привкус на балканска чалга

* Надявам се тази кампания да мине без скандални изцепки, като тази от предходната година

ПАК Е МАЙ. ПРЕДСТОЯТ МАТУРИ. За четвърта поредна година. На 17-ти и 19-ти порасналите момичета и момчета ще държат изпити за зрелост. За да заслужат дипломи за средно образование и правото да продължат във висши училища. Надявам се този път матурите да бъдат добре премислени и разработени, за да дадат шанс на всички. На по-слабите шанса да успеят, а на най-добрите – възможност да покажат нивото си. Иска ми се традиционните гафове да бъдат малко и да не пречат на успеваемостта на зрелостниците.

НАДЯВАМ СЕ ТОЗИ ПЪТ ДА БЪДАТ ЧЕСТНИ, т. е. всеки да получи резултат според знанията си, а не вследствие на внесени или подсказани отговори. Тук нямам предвид традиционната ученическа солидарност. Тя е част от ученическата психология и присъства на всеки изпит. Думата е за зле разбрания учителски хуманизъм, който позволява на откровени бездарници да си вземат матурите. По-късно, дори, да станат студенти.

ИНАЧЕ КАЗАНО, надявам се тази кампания да мине без скандални изцепки, като тази от предходната година, когато изпитният лист на отлична ученичка в едно троянско училище е взет и четен пред всички, за да запишат верните отговори. Или циркът, сътворен в ловешка професионална гимназия, където девойки припадат като след епидемия, за да се доберат до лекарския кабинет, където ще получат материали с верните отговори. Надявам се, че този път най-добрите резултати по матуритетни дисциплини няма да бъдат в периферни училища от Ябланица или Угърчин. Защото знам, че учениците там дори не познават цвета на учебниците, по които да се готвят.

НЯКАК СИ СЕ РАЗМЕЧТАХ тези матури да бъдат истински. Квесторите да не са съучастници в измамите, някой да гледа камерите в изпитните зали. А РИО да дърпа ушите на тези, които нарушават правилата.Въобще матури като в Европа. Само, че живеем в България, където правилата са книжни постулати, а действията на хората са продиктувани от ирационални подбуди. Затова не вярвам, че училищните администрации ще се откажат от хитростите за толериране на незнаещите ученици или инспектиращите органи – от лежерното отношение към фалшифицирането на реалните резултати.

НЯМА СЪМНЕНИЯ САМО В ЕДНО – в успешното представяне на зрелостниците от Езиковата. Без номера и задкулисна подкрепа. Със знания и характер. Както отива на най-добрите! Успех на всички подготвени зрелостници. На училищните администрации и контролиращите органи – повече честност и уважение към правилата! А дано…

15 май 2011 г., Ловеч
Иво Райнов

*******


Матурите – една грандиозна самоизмама!

* Поредната реколта полуграмотни българи вече са на пазара!

“УРОК ПО МАТЕМАТИКА. Учителката дава задача: - Иванчо, представи си че ти дам 200 лева. От тях даваш 50 на Марийка, 50 на Петя и 50 на Елена. Какво ще се получи? - Оргия.” Това се случва и на проведените на 17 и 19 май държавни зрелостни изпити в част от ловешките училища. Е, не в смисъла от вица, но все за същото съвокупление със знанията на учениците става въпрос.

ОТНОВО Е ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА какво се е случило в част от кабинетите, в които се провеждаха матурите:
- масово преписване;
- свободни разговори между учениците и подсказване на воля;
- изключени или насочени в мъртва зона камери за наблюдение, за да не се запише нито едно нарушение.

НО ВСЕ ПАК ТОВА Е НИЩО! Върхът на наглостта е диктуването на верните отговорите от квесторите в поне едно от ловешките училища, което засега няма да спомена. Доволни учители се прибират уморени вкъщи с чувството за добре свършена работа – и тези ги избутахме. Пределно съм наясно, че въпреки факта, потвърден от няколко източника, ще ми бъде трудно, но не и невъзможно да докажа твърденията си. Но не мисля, че това е и толкова важно.

ВЪПРЕКИ, ЧЕ ТАЗИ ГОДИНА матурите са подготвени по всеобщо мнение спрямо по-голямата част от учениците в България, а именно тези, които изобщо нямат и идея да се справят с учебният материал. Откровеното избутване на поредната реколта полуграмотни българи вече е факт. Това се случва с активното съдействие на една част от ловешките учители.

СЛЕД СЕДМИЦА ще излязат официалните резултати и тогава ще мога да ви покажа как държалите изпит в няколко по-обикновени училища, имат почти еднакви резултати с учениците от тъй наречените елитни гимназии. Темата е толкова многопластова, че е трудно от къде точно да се започне. Ще се опитам много схематично да споделя моето мнение.Със сбъркания си модел и начин на мислене, образователната система избута още един випуск с полуграмотни българи, които струват и ще струват на държавата цяло състояние, а това е единственият сигурен път, чрез който следващите 10-15 години няма да бъдат розови за нас.

МОРАЛ, ЧЕСТНОСТ, ЦЕННОСТНА СИСТЕМА. Интересни думи, които останаха без съдържание. Учители диктуват отговорите на откровено слаби ученици. Как бихте обяснили на детето си, че трябва да учи и да се труди, за да успее, когато най-важният човек за един ученик прецаква съзнателно и може би по заповед всички, които са се трудили. Как ще различим днес този, които е умен и трудолюбив от търтея? По резултатите от матурата? Ха хаа? Защо бягат навън децата? Защото правилата НЕ важат за всички! Защото мързеливият е равен на трудолюбивият и можещият, а това на последните ама изобщо не им харесва.

БЪДЕЩЕ. Представете си, че сте учител и сте избутал Иванчо – най-слабия, мързелив и не дотам интелигентен ваш ученик. След 10 години Иванчо се връща като лекар или архитект у дома. Ще му поверите ли лечението на вашето дето или ще поискате ли той да ви построи къщата? Едва ли. Вие го познавате. Е, след 10 години това ще се случи реално. По-големият проблем е, че всички, които са завършили, но не са успели да запишат “Више”, си остават тук. Как ще ги наемете на работа, когато нито могат да си напишат CV-то, нито да ви направят проста сметка с петцифрени числа? Да, но тези хора са си хора. Женят се, раждат си деца, които никога няма да надскочат родителите си. И само след две поколения, ще последва бруталният сблъсък. Всички искат да папат, но няма кой да бачка.

ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ… И на неродените днес е ясно, че всичко е ПАРИ! Всеки ученик води пари. Всеки учител чака пари. Всяка сграда иска пари. Всяко нещо струва пари. Едно от най-безумните неща в живота е да се хвърлят пари на вятъра. Не ми се търси информация колко точно струва една учебна година на държавата и на нас като данъкоплатци, но определено цифрата е умопомрачителна. Какво получава държавата срещу вложените колосални средства? 10-15% сравнително образовани български граждани и огромен процент неграмотност, липса на каквото и да била обща култура извън света на поп фолка, съвършен тип незаинтересован от почти нищо човек, лоши работници и служители, хора с почти нулеви комуникационни умения… За какво харчим една камара пари? За да произведем съвършената посредственост? Защо трябва да плащаме и за това, след като можем да го получим без пари? Не е ли по-добре да се инвестира само в тези, които наистина искат и могат? Дълга и сложна тема, но с един кристално ясен извод: Ако днес не променим кардинално образованието, начина си на мислене и отношението си, утре ще бъде един жалък и сив шибан безмозъчен ден!

А ЛОВЕЧ, КАКВО ЗА НЕГО? Град, в който е достойно не да учиш, а да си търтей – това се толерира. Град, в който единственото важно е да дойде денят за заплата, независимо дали трябва да получаваш такава. Град, в който да стимулираш измамата е повод за удовлетворение и спокоен сън. Град, в който посредствеността задушава и малкото останал цвят. Много ми се иска да кажа нещо, което да ви разтърси и да ви накара най-после да се вземете в ръце и да направите нещо, с което да променим града си, но просто… знам, че обичаме да живеем с илюзии и да се самозалъгваме безпределно… Матурите са само едно кристално чисто доказателство за това.

ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ на всички ученици, които сами, със своя труд постигат успехи! Не се отчайвайте от днешната заобикаляща среда! Знайте, че винаги има изход, дори това са Терминал 1 или Терминал 2! Гордейте се със себе си и с вашите знания и умения. Винаги има място, на което те струват много! Не забравяйте да благодарите на добрите учители, на тези, които са дали частица от себе си за да бъдете достойни хора!

20 май 2011 г., Ловеч
Павлин Иванов

36 коментара:

Анонимен каза...

За да можем да разберем ситуацията, дайте поне част от тестовете. Предполагам, че повече от въпросите нямат нищо общо с бъдещото им изграждане като специалисти в различни области.

Анонимен каза...

За да добие представа за езиковата грамотност на нацията е достатъчно човек да попрочете форумите-това е една представителна извадка.А това е,все пак,съществена част от грамотността въобще,независимо от професията.Нямам нищо против учителите като съсловие,но,за съжаление познавам доста от тях..... АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Та това е основното от рекламните кампании на повечето учебни заведения (ВКЛЮЧИТЕЛНО ВИСШИ!) - ГАРАНТИРАНО ПОЛУЧАВАНЕ НА ДИПЛОМА С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО И ВСЕКИ.

Нели Генкова каза...

Има учители, които искрено вярват, че техен дълг е да подпомогнат ученика и системата като цяло в докарването на угодни резултати. Огромен брой родители питаят топли чувства към училища, обгрижили докрай дечицата им, улеснявайки вземането на всевъзможни изпити. Неписано правило на училищното другарство изнудва успешния ученик да споделя с другите това, в което е инвестирал време, пари, амбиции, кадърност. Много училищни администрации са щастливи да отчитат блестящи резултати на каквато и да е цена. Държавната администрация счита, че като демонстрира драконовски мерки при опазване на изпитните въпроси и като е сложила едни камери в един стаи, е решила по чудесен начин въпроса с контрола. Като капак на всичко - обществеността не разпознава във всичко това кой знае какъв проблем. И възроденият народ върви... (да не казвам къде).

Анонимен каза...

Ще прибавя още един аргумент към голямата самозаблуда. За поредна годнина няма предварително съобщена и ясна формула за оценяване, т.е не се знае колко точки на каква оценка съответстват. По този начин другарите, които ръководят МОМН си оставят една малка вратичка, ако недай се боже има много работи с малко точки, да променят формулата за оценка. Тази малка вратичка обаче е огромна грешка. Ако прибавим и това към масовото преписване, можем да отговорим - НИЕ ВЪРВИМ КЪМ НИКЪДЕ!

Анонимен каза...

Павлине, в Троян е още по-зле!

правист каза...

Ако наистина учители са предоставяли решени тестове на учениците това си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА и според наказателния кодекс се наказва със затвор до 5 години.Ето текста на съответния член от НК:
Чл. 282. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.

Анонимен каза...

Същите оценки им ги пишат във вузовете за да докарат среден бал и брой студенти завършили и да прилапат пари по разни програми. Обаче после на интервютата и ако случайно успеят, като почнат работа лъсва истината, ние им викаме "бели листи" , лоша работа!

Кака Анка каза...

Опитах се в някоя от предишни статии да обясня,че става въпрос точно за това,което се описва в горната статия и че учителите днес,нямат нищо общо с онези от преди 15-20 години, но бях ярко отсвирена

Анонимен каза...

Днес бях на бала на механото и си мислех - подготвят кадри за къде ? Половината зрелосници не са стъпвали в час , а другата половина са ходили да посят . Такава ни е образованието , такава ни е и икономиката . Трабва да съдят даскалите за съботаж на индустрията в Троян .

Анонимен каза...

10, И при двата варианта подготвят безработни - в Троян вече не остана промишленост, а навън не приемат неподготвени и неграмотни!

Анонимен каза...

Поредният вагон с безработни и бъдещи емигранти,мина да се разпише през кръчмата.
Високо самочуствие,никакво покритие...
Брояха до 12, с такава злоба,сякаш са били не на училище а в лагер.

Анонимен каза...

Изключително точни и ясни коментари! Няма какво да добавя към горе прочетеното!!! Но все пак... Момиче, което познавам добре, влезе и "УЧИ" българска филология в Пловдивски университет, а тя през живота си не е прочела една книга!
Но пък е СТУДЕНТКА!!!

Нели Генкова, учител каза...

До кака Анка (№9): след 15-20 години ще се каже същото за сегашните. Както искате, така ме разбирайте. И държа да напомня, че поне половината родители и администратори в образованието това положение (с преписването, подсказването и т.н.) ги устройва.

Анонимен каза...

Само че,Како Анке,много от сегашните учители,бяха учители и преди 15-20 години.Още тогава показаха наченки за това за което се пише по-горе,та ми беше интересно да им слушам глупостите за модерно образование,професионално ниво на въпросните и прочие...Ех как да забравя 97-ма година.Намусени учители,закичени с баджове СТАЧКА.Аз бедно момче,с едни дънки търкам чиновете цяла година.Скъса ми се анцуга и ме изгониха от час по физическо,заради неспортната ми форма.Опитвах се да обясня, че само баща ми работи в къщи и родителите ми нямат пари за друг,но уви, сърдитата учителка опъваща цигара след цигара,изобщо не се трогна.

Анонимен каза...

Браво 12, предполагам днес минава контейнера на моето бившо СОУ В.Левски, а по стара традиция утре са ССХУПИ или каквато там вегетация е останала, поправете ме ако греша.

Анонимен каза...

Бледи журналистически напъни. Оня рекъл, друг казъл........

Анонимен каза...

Какво ще кажете за родители,които вместо да изискват от децата си да учат и да се държат прилично в училище,говорят против учителите,в същото време търсят тяхната помощ под формата на частни уроци,след което като последна мярка правят пищови и ходатайстват пред евентуални квестори????Ако прибавим липсата на отивация у младите хора -къде да търсим причината за лошото качество.Дали виновни са учителите-само?!

Анонимен каза...

Да не забравяме, че основната градивна клетка на обществото е семейството. Неможе едно дете, което прави в къщи каквото си иска, и никой не му прави забележка как да се държи, да го пратим при още 20 такива и да хулим учителя, че не се е справил.

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Ще си позволя да споделя по темата, въпреки, че работата ми няма нищо общо с образованието, но за сметка на това имам практика по темата/две деца, едното от които преди 1 година държа матури/.
Написаното от Генадий Маринов, Иво Райнов и от Павлин Иванов е вярно, но… Винаги има едно „ но”…. Обвиняват се учителите, с което не съм съгласен. За мен няма човек избрал професията учител който не иска да научи, образова, придаде знанията си на учениците. Но това може да му се случи единствено и когато същите тези ученици искат да научат нещо, като основното е- да присъстват в училище. Бедата/според мен/идва от липсата на учениците в клас./виждайки какво ставаше и става с моите деца в училище/. Един път ученика научи ли, че когато иска може и да не присъства в училище-свършено е с неговото образование. Тук няма да обяснявам как се взимат извинителни бележки и т.н. Друг е и въпроса, че ако поради неизвинени отсъствия изгониш няколко ученика и класа ти стане под минимума, учителя отива на борсата. Това също е важно, щото той учителя също има деца и семейство и няма да съсипе работата си заради някои който не желае да посещава занятия. Хората на запад не дават шанс на преписвачите и са решили проблема за да създадат нагласа за обучение за мислещи ученици/студенти/, но там плащаш/родителите им/ за да присъстваш.Но..основно за което исках да споделя- мисля, че при нас най големия проблем е как да направим така, че учениците да са в училище. Липсата им/а от там и липса на знания/ поражда последващото написано от Генадий Маринов, Иво Райнов и от Павлин Иванов.

Анонимен каза...

Браво EM/SI !!! Много точен коментар.
Искам само да напомня,че квесторите на матурите НЕ СА учителите изучили бъдещите абсолвенти,а това са учители от други училища, определени за тази цел от РИО-Ловеч.
"Калпави даскали" ми звучи повече от неуважително,аз не бих определила някой като "калпав журналист"!

Анонимен каза...

До №20- за липсата на ученици в час не са ли виновни учителите?!След учителската стачка наглостта им стигна до небесата!? Защо се крият зад семейството?! Работата на 90% от учителите е нулева. Затова сме виновни родителите-крием гнева си когато сме на родителски срещи и нищо не изискваме от тях.Затова превърнаха образованието в бизнес. Това, което правят учителите е наглост и безумие!!!!!!

Анонимен каза...

Ало,22 не се ли оля???Не стига ,че като родитетел си безпомощен и много не качествен,но и отричаш правото на останалите да защитават достойнството си.Явно училището ти е било голяма мъка,та сега са ти виновни учителите.Кой си ти,че ще определяш колко % от преподавателите работят качествено?Много добре личи от написаното ти какъв си!!!Ти знаеш ли какво точно е семеиство?Аз ще ти кажа,че не е само възпрозводствена общност ,без след това да носи отговорност за творенията си.Кое според теб е наглост-да изкаш да се поправят безумията в образованието или да принуздаваш обществото да търпи недоразуменията ти(собствените ти деца лишени от възпитание и мотивация)-можеш ли да отговориш?Ако такива като теб бяха разбрали и подкрепили учителската стачка ,тя щеше да завърши по-бързо,щом си толкова загрижен за качеството на образованието.Да не говорим,че в Алжир,наприер учителите стачкуват един цял срок докато постигнат успех.Ти знаеш ли какво е заплащането на учителския труд в другите страни?Очевидно не те интересува!Правилно,защото за те б училището не може нищо да направи.Просто толкова са ти възможностите,Съжалявам те!!!!!

Анонимен каза...

Жалко за децата ни !
Изпитвам срам и заради Вас!
Самозабравихте се!!

Анонимен каза...

Господин 23 май рядко е посещавал часовете по БЕЛ! И блестящо представи учителската гилдия!
Колко е прав за жалост № 22!

Анонимен каза...

Добре, че детето ми е голямо, та няма да попадне на учител с такъв изказ!
№ 23, в кой университет те научиха на това, смешен си!

Анонимен каза...

Много хубаво, че Генадий Маринов натисна този бутон. Но е много късно, братле.......

Анонимен каза...

ЕМ/SI:След прочитането на всички коментари, аз не знам кой е крив и кой е прав по поставения въпрос. Виждам обаче резултата-децата излизащи от средното си образование са полу-грамотни.Когато те създадат деца има голяма вероятност това да се подтори. Някой трябва да направи нещо така, че всички с общи усилия да променим това.Само че аз незнам какво и невиждам изход от ситуацията.

Анонимен каза...

Аз пък знам какво, но знам и че не може да стане. Ние няма да дочакаме промяна.

Анонимен каза...

Наглост и безумие е това,което правят някой родители,включително и тук пишещи.Много е лесно за собствената си безотговорност да виниш учителите.Не всички са еднакви-безотговорни ,некадърни,корумпирани и т.н.Не забравяйте ,че не един е приласкавал децата ви ,когато им е много тежко от вашите родителски грешки.Знаете ли,колко често те не срещат разбиране в семейството и се чувстват чужди там,където трябва да бъдат обичани?Чудя се от къде се взима толкова злоба,когато говорите за учителите.Не са ли те тези,които са ви дали безвъзмездно толкова много неща?Дали съвременните работодатели или университетските преподаватели са по-щедри от тях?Типично българска черта е да се оплюе този,който вдигне глава от блатото и поиска да бъде ДОСТОЕН.Друг е въпроса,че за някой българи даскала трябва задължително да бъде смачкан от родители и деца.Но пак казвам-не всички мислим като 20,25,26.Има един много престижен университет,нарича се ЖИВОТ,каквото той те научи,никой празнословещ не може да обори!

Анонимен каза...

Шестата раса си отива
Децата ни са уморени от ужасни родители

Румяна Милева
Всеки ден едно дете у нас посяга на живота си. Звучи като в роман на Стивън Кинг. Но е истина. Такава е статистиката на Националния център по обществено здраве за миналата година. Уморени деца посягат на живота си, преди да са живели. Най-малката жертва е само на 8 години. Какво може да накара второкласник да си тръгне от света без предизвестие?! Лоши оценки? Несподелена любов? Едва ли. Остава вечният заподозрян - семейството. Забързаните родители, които нямат време за заченатата с обич рожба. Или родители, които вече не се понасят, чупят чинии през вечер и се псуват вулгарно и безпардонно. А синът или дъщерята попива словесната помия и в един момент разбира, че иска да отиде по най-бързия начин на друго място.
Представителите на по-добрата шеста раса, призвани да променят света, ни напускат безмълвно. Мълчанието им е най-страшната плесница. Не зная дали има деца индиго, но зная, че всички деца са ангели. И че те отдавна биха възцарили рая на Земята, ако ги нямаше възрастните. "Е, нали все пак някой трябва да създаде тези деца, няма идеални неща", ще възкликне в този случай най-добрата приятелка на Малкия принц, лисицата. Децата обаче едва ли са чували за добрата лиса. Защото вече няма кой да им чете приказки.
Днешните родители са на хиляди слънчеви години от духа на британския писател ерудит Джоузеф Ръдиард Киплинг. Блестящият повествовател и поет започва да разказва на трите си деца историите на различни животни, за да им донесе поука и радост. Без да знае, че "Книга за джунглата" ще го направи по-полурярен от другите му творби и че благодарение на нея редица поколения ще израснат с въображение.
Днешните родители не измислят приказки за децата си. Не намират дори време да прочетат вече написаните. Най-лесно им е да пуснат анимационни филмчета, в които гротескни герои гледат с изкривени лица, плещят ругатни, убиват за "Добър ден", скачат от небостъргачи ... и после продължават безобразията си. Децата не разбират, че така не бива да се прави. Или го разбират, когато връщане назад няма. Като 14-годишния тийнейджър от село Суходол, който умря, защото се хвана на бас с приятелите си, че може да пипне с голи ръце жици с високо напрежение.
Децата имат нужда от добри примери. Но за жалост чуват и виждат само лошите. Затова си отиват. Те искат да вярват, че са толкова силни, че могат да вдигнат цял кон като Пипи Дългото чорапче. Че могат да се преборят с вещици и зли кучета като Оловния войник на Андерсен...
Дошло е време възрастните да се повдигнат на пръсти и да се огледат в детските очи. Тогава ще разберат, че трябва да четат вечер преди заспиване "1001 нощ", за да се очовечат. Тогава ще разберат, че в словото има повече сила, отколкото в хилядите "важни работи", които издигат стени между тях и децата им. Тогава ще разберат, че няма нещо по-ужасно от това да кажеш на детето си: "Колко пъти съм ти казвала да не правиш така, олигофрен такъв!" Защото нима има нещо по-ценно децата?

Анонимен каза...

кг

Анонимен каза...

Tърсим виновни? Веднага казвам няколко:
1.Липса на ценностна система в обществото
2.Изпълнение на проекта"Опростачване на нацията", който нашите продажни политици изпълняват.
3. Липса на мотивация, защото няма примери за подражание на хора, които благодарение на своето образование са успели.
4.Недостатъчен родителски контрол
5. Безконтролно развращаване на младите чрез телевизия и други медии, и т. н.

Анонимен каза...

Тази година държах матурите в две различни училища и искам да ви кажа,че има огромна разлика.Няма смисъл да пояснявам кои са училищата и в едното за каква анархия ставаше на въпрос ....

Анонимен каза...

31–ви Права сте до болка! Хубаво ще е, всички да проумеем написаното от Вас! С малко думи, казахте толкова много! С дълбоко уважение към Вас и Вашата интелигентност!

курсове по английски каза...

Много правилно би било, ако наистина този път всеки получи резултат според знанията си, а не вследствие на внесени или подсказани отговори.Може самите подсказвания да са част от ученическата психология и да присъстват на всеки изпит, но в крайна сметка когато излезнат на вън и попаднат в реална ситуация където трябва да се доказват пак ли ще разчитат на някой друг. Думата е за зле разбрания учителски хуманизъм, който позволява на откровени бездарници да си вземат матурите.И след това защо някой не може да си върши работата както трябва, добре е да научим децата си да разчитат само на своите знания.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |