Гергьовден в Троян

* Полк. Русенов: „Няма силна държава без силна армия” * Любопитен акцент – участието на клуб „Традиция” * На колене под звуците на „Кол славен наш Господен”

ТРОЯН ОТБЕЛЯЗА ДОСТОЙНО днешния Гергьовден (6 май) – деня на светеца воин св. Георги и празник на храбростта и българската армия. По традиция честването бе при най-значимия троянски паметник – на падналите във войните за национално обединение наши съграждани и земляци (градинката под вила „Ванна”). И неслучайно, в началото на празненството, водещата Маргарита Генкова припомни историята на емблематичния монумент.

ИДЕЯТА ДА СЕ УВЕКОВЕЧИ паметта на загиналите за майка България троянци се заражда в началото на 30-те години, ентусиазмът е много голям, тъй като над 270 са свидните жертви от редиците на героичния 34-ти пехотен Троянски полк, паднали по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата и Европейската (Първата световна) война. Създава се Комитет за изграждане на паметника и започва събирането на средства, най-голямото лично дарение прави Цочо Хр. Оряшков (50 хил. лв.). През 1934 г. инициативата се институционализира, като се образува нов комитет начело с кмета Мирчо Василев. Избрано е и най-личното място – насред мегданя (днешния централен троянски площад). Ловешкият архитект Борис Иванчев пък безплатно изработва проекта. Официалното откриване е на 2 юни 1938 г. – деня на Ботев.

В СРЕДАТА НА 60-ТЕ паметникът е преместен (можем да кажем и заточен) в градинката под вила „Ванна”. Официалният мотив за преместването е, че „неговата архитектура не отговаря на съвременните изисквания за художествено оформление”, но същинската причина е друга – партийно-политическа. Паметникът е бил избутан встрани, за да не „конкурира” новоиздигнатия партизански паметник (чийто постамент продължава да стърчи и днес между двете музейни сгради).

КАКТО И В ПРЕДИШНИ ГОДИНИ в троянското честване на Гергьовден участваха офицерите и сержантите от Националната военна картографска база (Поделението) – Троян, група окичени с ордени и медали ветерани от войните, ръководството на община Троян начело с кмета Минко Акимов и председателя на Общинския съвет инж. Ангел Балев, граждани и гости. Сред присъстващите бе и народната представителка д-р Станка Шайлекова. Като цяло събитието бе по-многолюдно от милата година.

ЛЮБОПИТЕН АКЦЕНТ бе присъствието на членове от местния клуб „Традиция” (сред тях и няколко дами), облечени в старинни военни униформи от различни периоди - в това число опълченска униформа от Руско-турската освободителна война и гвардейска от първите години на създаването на българската армия, осигурени от фондовете на троянския Музей на занаятите. Клубът е подразделение на едноименната национална организация и е основан миналата година в съседно Априлци (малко по-късно се присъединяват и троянци), а негов председател е троянецът Христо Калистерски.

„НЯМА СИЛНА ДЪРЖАВА БЕЗ СИЛНА АРМИЯ”, каза в приветственото си слово началникът на поделението полк. Иван Русенов. Полковникът припомни някои от знаковите победи на българското оръжие и подчерта, че България днес има ясна воля за изграждане на модерна и ефективна армия в рамките на евроатлантическия алианс. Бяха поднесени множество венци – от Община Троян, Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Военен клуб – Троян, Дружество „Военноинвалиди”, ГЕРБ – Троян, БСП – Троян. В края на церемонията присъстващите застанаха на колене и сведоха глави под звуците на „Кол славен наш Господен” в изпълнение на Общинския младежки духов оркестър.

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Всичко е чудесно, ако не бяха едни и същи противни мутри постоянно и навсякъде.

Антон каза...

еееееееее ами дай твоята мутра тогава да видим ти колко си симпатичен бе тропляк такъв. За пореден път се обеждавам, че българина е голямо говедо, каквото и да направиш за него той все тича да те рушка.На такива като теб сигурно трябва да им се тъпчат пари , да стоите по цял ден и да безделничите и пак няма да сте доволни, зашото тогава ще е нужно да има един и да Ви обръща, че да не хванете мазоли на гъзовете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ако, ти беше кмет, народен представител, председател на ОС или началник на поделението .... евентуални щяхме да видим твоята "мутра", но тъй като явно си "никой" няма да имаме честа да те видим!


ICE

Анонимен каза...

На този паметник съм полагал венец 2000 год Служех на Ливадето :))))

Анонимен каза...

Демек си бил връзкарче, и си се нааквал от страх при мисълта че е можело да се озовеш в Ловеч на центъра...

Анонимен каза...

Само незнам как не ги беше срам да поднасят китки преди ветераните,тези катили от общината и поделението.А,и да не забравя Руси,научи се да четеш бе байко,то видно че ти е зор да запомниш няколко изречения,ма поне го прехвърли веднъж,да не се запичаш на трудни думи като свободолюбив.

Анонимен каза...

Швейцария е силна държава, но нямя силна армия.Нито сме силна държава, нито имаме армия. Това което в момента остана след съкращенията/които продължават/ не е армия, а някакво полувоенно формирование. Идеята е бюджета на армията да е до 1 % от БВП на РБ и с отбрана да се занимават около 300 души.Е те тогава ще имаме силна и невидима армия.

Анонимен каза...

№ 7, тя и без това държавата ни е невидима за обикновенните хора и създава само допълнителен и често непреодолим тормоз на гражданите си, които се гърчат като сирачета пред мащехата си. А армиата и сега си е невидима. Но си прав, че силната държава не се крепи на голяма и силна армия а на държавническо управление, стабилни финанси, разумна външна политика и създаване на условия за достойно съществуване на народа си, които за сега са нереализуема мечти.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |