Пеевски вини кмета за липсващи 1,7 млн. лв.

* Атакистът: „Сезирах комисията по Корупция в Народното събрание”
* Минко Акимов: „Не мога да мълча, когато някой лъже по най-грозния начин… Гарантирам, че ако някой друг си е позволявал да прави нещо незаконно, аз не съм” * „Лъжи, лъжи, лъжи!”

„СЕЗИРАХ КОМИСИЯТА ПО КОРУПЦИЯ в Народното събрание и този мой сигнал влезе за разглеждане. На следващото заседание ще ви информирам за развоя.” Това заяви от трибуната на Общинския съвет в Троян (на последната сесия, състояла се на 28 април) – в уводното си 5-минутно обръщение, превърнало се в неизменна традиция – лидерът на „Атака” (Троян) и председател на партийната 3-членка в местния парламент инж. Илиян Пеевски.

АТАКИСТЪТ ПРИПОМНИ, че „вече трети месец никой не дава обяснение за едни липсващи пари от общинския бюджет, приблизително 1 млн. и 700 хил. лв.” (става дума, според г-н Пеевски, за средства от миналогодишния бюджет, с които са били извършени разплащания по реализиращи се в Троян европроекти, а след това очакваните евросубсидии по тези проекти не били осчетоводени в новия бюджет – бел. Т21). „Липсата на такова обяснение е най-голямото доказателство за моята правота!”, патетично заяви съветникът.

ПО-НАТАТЪК ИНЖ. ПЕЕВСКИ КАЗА, че не очаква отговор от никого в този Общински съвет – нито от председателя на Икономическата комисия (Йордан Данков), нито от ресорния зам.-кмет (Недка Топалова), нито от кмета (Минко Акимов), защото такива са реалностите и тези хора „не правят сметка, че трябва да дават отчет за всяка стотинка”. Пеевски подчерта, че е сезирал и областната управа, но и оттам не очаква реакция. Накрая ораторът декларира, че „ще преследва докрай връщането на тези 1,7 млн. лв.”, които представляват 40% от приходите от местните данъци и такси на община Троян.

В РЕЧТА СИ ЛИДЕРЪТ НА „АТАКА” направи, и то на два пъти, и традиционния си „медиен обзор”. Той заяви, че „информационното затъмнение в Троян продължава” и разви тезата си, че троянските медии, включително и най-вече Т21, са се превърнали в „един медиен презерватив, направен от материя, по-яка и от тази, от която се правят маратонките „Булдозер” (и тъй като, според Пеевски, троянските медии са „презерватив на властта”, излиза, че управляващите са онова нещо, върху което се нахлузва презервативът, а пък останалите – гражданите на Троян, в това число и борецът за правда, свобода и медийно отразяване инж. Илиян Пеевски – са другото нещо, в което влиза нещото с нахлузения презерватив?! – бел. Т21).

„НЕ МОГА ДА МЪЛЧА, когато някой лъже по най-грозния начин.” Така започна отговора си на нападките кметът Минко Акимов (председателят на ОбС обясни, че общинската сесия е открита и кметът и заместниците му имат право на изказване, когато пожелаят – бел. Т21). Градоначалникът припомни, че на предишната сесия, когато бяха отправени обвиненията за „липсващите” 1,7 млн. лв., направил предложение началничката на отдел „Бюджет” Галя Белевска да разясни пред съветниците за какво става дума, защото „явно някои съветници не разбират”; но „за съжаление и питащият (инж. Пеевски) гласува против”. Кметът допълни, че поканил инж. Пеевски в кабинета си да поговорят и да му обясни за какво точно става дума, но получил отказ.

„НЕ СЕ СТРАХУВАМ от каквато и да е проверка. Който разбира от бюджет, а явно питащият не разбира, е наясно, че 1,7 млн. лв. няма как да бъдат откраднати”, заяви още кметът. След което добави, че „само преди месец община Троян получи най-високия си кредитен рейтинг” и освен това „редовно са ни правили проверки от Сметната палата, а бюджетът ни е утвърден и подписан от министъра на финансите”. „Смятате ли, че ако имаше изчезнали 1,7 млн. лв., този бюджет можеше да бъде приет?!”, риторично попита г-н Акимов.

ПО-НАТАТЪК ПОСЛЕДВА ОБЯСНЕНИЕ за механизма на текущото финансиране на спечелените проекти, каквато била практиката във всички общини – разплащането с фирмите изпълнителки се извършва с безлихвени кредити от общинския бюджет, а след пристигането на евросубсидиите парите се връщат. Има и друг вариант – да се тегли заем от банка, при високи лихви, което обаче е далеч по-неизгодно за Общината и не е в интерес на гражданите.

„В ЕДИН ЛОВЕШКИ ВЕСТНИК ПРОЧЕТОХ, че съм даден на Комисията по корупция, защото съм позволил да се използват бюджетни пари за разплащане по европейски проекти, което, видите ли, било престъпление?!”, изрази учудването си г-н Акимов, добавяйки, че „това може да го каже само един неграмотен човек”. После прибави, че такава е практиката навсякъде и завърши с думите: „Гарантирам, че ако някой друг си е позволявал да прави нещо незаконно, аз не съм. Четвърта година имаме много добър бюджет! Вие знаете, че 30% от българските общини са пред фалит, а Община Троян е в добро финансово състояние, което означава, дори и да не им се иска на някои, че ние управляваме добре бюджета. Не се страхувам от проверки, няма отклонени пари, парите, които са гласувани като кредит, са върнати”.

ВЪПРЕКИ ЧЕ НЯМАШЕ право на реплика инж. Пеевски излезе на трибуната и контрира с думите: „Лъжи, лъжи, лъжи!”.

Т21

25 коментара:

Анонимен каза...

Илианка, одиш ли още в Сарата да държиш речи пред кварталните пияндурници?

Анонимен каза...

Дерзай Пеевски, кметското място след 6 месеца е свободно.Време ти е за атака!Питам те , ще имаш ли смелостта като общински съветник да се срещнеш с ББ и да му разкажеш какъв е човекът му в Троян и как го резили.Внимавай, само факти и факти, но и честни доказателства. Дано да ги имаш, че инак увисваш и край с кметското кресло.

Анонимен каза...

Вижте туй хихихиииииииииии:

"и тъй като, според Пеевски, троянските медии са „презерватив на властта”, излиза, че управляващите са онова нещо, върху което се нахлузва презервативът, а пък останалите – гражданите на Троян, в това число и борецът за правда, свобода и медийно отразяване инж. Илиян Пеевски – са другото нещо, в което влиза нещото с нахлузения презерватив?!"

Анонимен каза...

Учудвам се на търпението на Кмета......евала за железния му характер!Тоя смешник Пеевски да ти скача по нервите на всяко заседание........просто ако съм аз да съм го пратил където му е мястото!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ами къде са хората на кмета да го защитят от смешкото Пеевски мълчът като насрани дупета:-(

Анонимен каза...

АТАКА селяни.

Анонимен каза...

Да живеят ГЕРБ жени!

Анонимен каза...

Тия пък ГЕРБ жени кои бяха?

Анонимен каза...

ДА ама от 18-40години ,по-възрастни ако вземат голяма пенсия!!!!!!!А за Илиян-единственият работещ съветник за народа......имаш гласа ми??срещу 20лева

Анонимен каза...

Илиански, дай една ракия и да правим революция!

доктур Хаус каза...

Я му уредете някоя мадама на тоа да се успокои

Анонимен каза...

Ееее,а коя ще му се върже,няма такава в Троян:)

Анонимен каза...

Само лудият в селото има привилегията да казва истината....

Анонимен каза...

Ами ако Пеевски е прав?

Анонимен каза...

Това може да се установи само ако Акимов направи писмен отговор на питането.Но това няма да стане.

Анонимен каза...

Абе защо като искам да пусна коментар не става и ми излиза това?????????????????????????????????????????Бе направен повече от един опит за редактиране на този ресурс по едно и също време. Причината може да е защото сте кликнали двукратно върху връзка или бутон или защото някой друг също редактира този блог или публикация в момента.

Анонимен каза...

16, майче още не си изпил сутрешното кафе! А?

Анонимен каза...

Бравус Илиянка и добри съветници имаш.Дано бат Бойко подразбере що лайна са насрали и да ги отсвири,апропо що не кажеш на Волен за туй дето става в общината?

Анонимен каза...

Ако кмета не даде писмено опровержение и не обясни на коя дата и как са заприходени парите...ясна е работата.
Браво на г-н Пеевски,май Атака са единствената опозиция в общината .

Анонимен каза...

Представете си че Пеевски е прав и наистина липсват тези пари по някаква схема.Какво правим тогава.Или смятате чее нормално в края на мандата да си крадът за последно и после да ви жулят с данаци а като поискате нещо да ви отговорят НЯМА ПАРИ.

Стефан Петров каза...

Господин Пеевски,честит празник.Поздравявам Ви за инициативата, която сте поели с подаване на сигнал до комисията по корупция към Народното събрание, проблемът е чев тази комисия трудно ще се намерят двама, трима честни и достойни човека, и въпреки всичко подходът Ви е правилен, крайно време е по всякакъв начин да семачкат крадливите глави на самозабравилите се уж величия. Нека повече хора като Вас най сетне да проявят гражданска съвест и достойнство и да отстояват правата си, защото една птичка пролет не прави. Още един път честит празник и дерзайте за всяко прасе идва коледа.

Анонимен каза...

Това изакване на пеевски е само една предизборна пиар акция.

Анонимен каза...

Да бе като е PR акция защо така наречения кмет мълчи? Не е ли по лесно да отговори и да го сложи на мястото му? Или май Пеевски е прав?! Кмета да има едно наум, че сигурно ще му се наложи да отговаря за тези пари. Въпроса е кога? Дали сега или около нова година :)

Анонимен каза...

А така. Този пасквил е уникален.ГЕРБ и АТАКА в Троян са политически шарж, който е жалък за историята на града ни.АТАКА е А така, а ГЕРБ е без герб, нищо създадено и нищо направено.Партньорите в Парламента на местно ниво съществуваха, заради самото си съществуване. Сега недоумяват и от самите себе си и се питат дали не са се ........

Анонимен каза...

До 23-не защитавам кмета,не съм му фен,но още първия път когато пеевски измисли това той даде отговор.Така че следи заседанията на общ.съвет.Такава голяма кражба е невъзможна без да се разбере.Никой не е глупав така явно да краде.Така че на илиянката мерака да изпъкне е като изпъкването на свинския ташак в рядка кал.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |