Отнемат правото на Пазарите и Изложението да събират такси

* Кметът иска промяна в общинската Наредба за определянето и администрирането на местните такси * Случващото се – провокирано и от скорошния скандал в Ловеч

КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ е внесъл за разглеждане на предстоящата на 28 април сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян предложение за промяна в разпоредбата на чл. 25, ал. 2 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Троян. С въпросната разпоредба се дава право на общинските дружества „Общински пазари” ЕООД и „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак” ЕООД да събират такси от сергии, пазари, продажби от ръчни колички, маси и др. по тротоари, улични площи и т.н.

Г-Н АКИМОВ ПРЕДЛАГА отнемането на тези правомощия на споменатите две дружества и занапред със събирането на местните такси да се занимава общинската администрация, в това число и селските кметства и кметски наместничества. С други думи – ако предложението бъде гласувано, отсега нататък таксите за четвъртъчния троянски битак, както и от традиционния орешашки панаир през август и други подобни базари ще се администрират директно от Общината (общинската администрация). Досега средствата се прибираха от дружествата, които внасяха определен процент в общинската хазна.

КМЕТСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ обаче не е плод на някаква местна инициатива, а е в изпълнение на законовото разпореждане на чл. 9а от Закона за местните данъци и такси, гласящ, че „местните такси се събират от местната администрация” и „приходите от местните такси постъпват в бюджета на общината”. В този смисъл делегирането на права по събирането на местни такси, каквато бе досегашната практика в Троян, е незаконосъобразно.

ИСКАНЕТО на г-н Акимов за прекратяване на незаконосъобразната практика вероятно е провокирано и от скорошния скандал по същия проблем, разразил се в Ловеч. В отговор на обструкция от областния управител Николай Нанков на сходен текст в съответната ловешка наредба, председателят на тамошния Общински съвет Милко Недялков остро реагира, намеквайки за двоен аршин.

ГУБЕРНАТОРЪТ БЕ ОБВИНЕН, че „когато прави преглед на наредбите на общинските съвети, трябва да го прави еднакво за всички”, като се посочи община Троян, където „две търговски дружества събират таксите си, но там губернаторът не е искал промяна”. В отговор г-н Нанков заяви, че е подготвено писмо и до община Троян, но казусът там е „много по-сложен и изисква повече време”; и още – че по всички наредби на общинските съвети има засилен административен контрол и „това, което не е законосъобразно, се връща за преразглеждане”.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Свършихте ли парите за заплати и премий. Сега се сетих идват избори и пари трябват.

Анонимен каза...

Тъкмо да се размърдат малко и тези "трътки" в Общината, стига са стояли само зад бюрата. Да започнат първо от Манастира и то всяка неделя.

Анонимен каза...

явно и номер 2 е като трътките в Общината, щом пише коментари и не мърда от форумите

Анонимен каза...

Леле мале. Другаря Николаи Вълков как ще краде?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |