Усещането, че съм жалък глупак, вземаше превес

* „Питам: можеше ли изобщо да не регистрирам автомобила си и да не плащам пари, и то с години наред?”
"Читателите ни пишат"

Поредният силен и аргументиран читателски коментар. Един много конкретен читателски коментар (към материала „Къде си, Омбудсмане?” в сайта на Т21) – сигнализиращ за конкретна нередност, зад която обаче прозират и далеч по-едри неща. Авторът, подписващ се с псевдонима EM/SI, безспорно е сред най-компетентните и социално чувствителни форумци (коментиращи) в сайта на вестника ни. Четете, има защо.
Т21
*****

ИСКАМ ДА ВИ ЗАПОЗНАЯ със ситуация от 25 февруари 2011 г., за да ви кажа, че и нашата администрация (общинската) не работи като една модерна администрация. Закупих си лека кола преди 2 седмици, регистрирах я в КАТ и като съвестен данъкоплатец и гражданин реших да я регистрирам в данъчната служба на общината - с ясното съзнание, че именно от местните данъци и такси се формира общинският бюджет и с плащането на парите за моя данък ще се подобрява инфраструктурата на града.

ВЛИЗАЙКИ В ОБЩИНСКАТА ДАНЪЧНА СЛУЖБА (служба „Местни приходи” – бел. Т21), в салона вляво са гишетата, ме посрещна служителка от второто гише: „Вие за какво?”. Отговорих: за регистрация на нов автомобил; носех Талон № 1 (големия талон, издаван от КАТ – Ловеч). „Трябва да донесете и договора за покупко-продажба”, каза тя. Кръгом и пак напред. Отидох си вкъщи (около 2,5 км отиване и връщане). Отново в Данъчното - там служителката от второ гише беше заета и ме прати при колежката си от трето гише. Наредих на плота пред служителката от гише № 3 талон, договор, фактура и зачаках. Подадоха ми да попълня декларация и аз започнах да попълвам.

ПО-ТОЧНО - след като се именувах, с ЕГН, адрес и т.н., започнах да преписвам данните от Талон № 1 от КАТ. Там декларирах, че автомобилът ми е – марка, модел, двигател с кубатура, конски сили/киловати, № на рама, катализатор. Всичкото това трябва да го декларирам аз! Но защо ме карат да декларирам нещо, което не аз съм произвел?! Няма ли официален документ от КАТ, в който да е видно за какво става въпрос?! Няма ли каталози, от които служителката да види какви технически данни има автомобилът ми?! Що за безумие и идиотщина е аз да декларирам подобни неща?!

СЛУЖИТЕЛКАТА ОТ ГИШЕ №3 прие декларацията ми, преснима големия талон (от КАТ) и зачака. Да, ама, чакам и аз. Попита ме: „Има ли друго?”. Казах, че чакам входно талонче за регистрацията на автомобила - за да имам доказателство, че съм спазил двумесечния срок на регистрация на МПС-то. С недоволно изражение служителката ми предостави такъв талон. Попитах я какъв данък ще се определи и мога ли да го платя веднага. Каза ми: „Не може”. Тръгнах си от общинската данъчна служба със смесени чувства, като усещането, че съм един жалък глупак, вземаше превес. Защо жалък и защо глупак? Защото:

1. СЛУЖИТЕЛКАТА от гише № 3 изобщо не ми поиска договора за покупко-продажба, не го и погледна (!) - бях го наредил с фактурата на плота на гишето, а точно за него ме разкараха до вкъщи!?

2. СЛУЖИТЕЛКАТА от гише № 3, не ми поиска личната карта, та да я сравни с това, което съм записал в декларацията като лични данни (!) - интересно как позна, че съм аз, като няма моя снимка нито на талон № 1 от КАТ, нито в базата им данни, а и номерът на личната ми карта е нов, понеже си извадих нова карта съгласно изискванията за подмяна на документите. Единствено, което госпожата направи, е да преснима талон № 1 (от КАТ), който е и официален документ, на който пък аз ДЕКЛАРИРАХ съдържанието му?!

3. СЛУЖИТЕЛКАТА от гише № 3 не ми предостави талон с входящия номер на регистрацията (ако тя не въведе регистрацията и с това не се спази двумесечния срок за регистрация, аз подлежа на санкция и глоба!).

4. НЕ МОЖАХ ДА СИ ПЛАТЯ ДАНЪКА и ще идвам отново на гишето в общинската данъчна служба. Но аз ходя на работа! Защо ми губите времето?

ДОТУК ОБЯСНИХ защо се почувствах жалък. А чувството ми на глупак е защото - отивам да си изпълня задълженията като гражданин, а те ме разкарват и ме маймуносват. Питам: можеше ли изобщо да не регистрирам автомобила си и да не плащам пари, и то с години наред? Отговарям: можеше - информацията от КАТ не отива до данъчните служби и никой няма да ме търси. А ако някой изобщо си направи труда да вземе информация от КАТ - Ловеч и да сравни колко регистрирани в КАТ автомобила има и колко са регистрирани в данъчната служба в Троян, ще се изненада! Искали бележката за платен данък при годишен технически преглед и там била контрата; не желая изобщо да захващам тази тема – защото всеки, който е прекарвал автомобила си, знае за какво става въпрос. Като си платя колкото трябва, не колата, ами и мене си ще прекарам на технически преглед! Та, минаха почивните дни, но още съм с тези смесени чувства.

ТА ВСЕ ПАК ДА ЗАВЪРША ПО ТЕМАТА - какъвто ни е омбудсманът (като институция, не като личност), такава ни е и общинската администрация!

28 февруари 2011 г.

EM/SI
(коментар към материала „Къде си, Омбудсмане?”)

13 коментара:

Анонимен каза...

Не се отчаивай приятел гледай "Велика България" и си спомни следното "системата не ви приема"..

Анонимен каза...

"Системата казва Не" - хайде ходи си вкъщи.

Анонимен каза...

Има и друго: вместо да разкарват хората и да ги "маймуносват" (хареса ми този точен израз), може да се изнесе табло с необходимите документи - оригинали и ксерокопия - за всеки отделен случай, т.е. за всяка дейност, извършвана там. И да има регламент! А не - на тази служителка и трябва договора за покупко-продажба, на другата - не! Идиотщина!!! Ето поради такива БЕЗБРОЙ прични сме останали жалко малко хора (по данни от последното преброяване). Даже се замислям напоследък дали нямам някакви отклонения, че все още мизерствам тук и играя по свирката на някакви си администрации, които трябва да ни служат на нас, понеже ние им плащаме заплатите, а не да ни се карат и да ни разиграват. Те затова са служители, за да ни служат, но малко криво разбират ситуацията. Мислят си, че са седнали там до живот и са "Хванали Бога за шлифера", както е казал народът.

Анонимен каза...

Не мислиш ли, че ако изнесат подобно табло няма как да отчитат, че правят нещо? Един път ми се наложи да отида в общината за един документ, циал час ме разиграваха и се питаха какво трябва да попълня, а в същия момент стояха 5 или 6 служителки, които нищо не правеха и се мотаеха, после сигурно ще кажат, че имат много работа...

Анонимен каза...

Помните ли защо общинските служители не гледат през прозореца сутри? - Защото няма да има какво да вършат следобед!

Анонимен каза...

Като се има в предвид коя е началничката на Общинската данъчна служба няма какво да се коментира повече, тя горкичката............мъка,мъка, хем "гълвъ", хем се надула като патка

Анонимен каза...

Каквото и да се каже, няма смисъл. Аз за 30 години се убедих /тотално се убедих от личен опит/, че не само в изостаналия напоследък Троян, но и в цялата ни татковина, не може човек да си търси правата, нито да се бори да промени нещо, нито да постигне нещо сам - нищо не се случва както се случва по белия свят....и защо? Някой ако може да отговори, аз не мога и почти съм се предала...за съжаление.
И още един въпрос имам към някой, който да може да отговори: Защо, да му се не види, тук на територията на Троян /а и на Бг/ не се спазват никакви правила, а след границата ни се спазват? Защо, бе хора. Излезе наредба за тютюнопушенето и ... някои собственици са решили, че няма да я спазват, понеже сметнали, че даси платят глобата за нарушението им е по-евтина от загубите, понесени след спазването и? Добре - питам аз - защо извън границите ни, като има някаква наредба, се спазва, а тукне може? Ние племе ли сме или част от цивилизацията? Аз клоня към второто... и мисля да се слея скоро с цивилизацията, понеже реших, че ми стигат години наред живот в беумието, наречено България и Троян-ът /особено напоследък/.

Анонимен каза...

До 6-ти.Коя е началничката на Общ. данъчна служба,защото наистина не я знам?Ще ти бъда благодарен.

6 каза...

Г-жата Нанковска,навремето беше във Витекс,сега се смелиха и я натъпкаха в Данъчното

Анонимен каза...

Аз пък съм сигурен, че следният номер минава в ГОЛЯМ град без проблем!
1. Купуваш си кола и се оправяш в КАТ
2. 10 години я караш без да казваш в данъчното и разбира се без проблем минаваш на преглед и дори на гражданска.
3. На 10-тата година ти "ОТКРАДВАТ" предния регистрационен номер.
4. Веднага отиваш в КАТ и там държавата те глобява около 50 лева, че зле и пазиш собствеността и те пререгистрира. Сиреч имаш нов голям и малък талон с актуална дата на тях.
5. С новите талони щастлив отиваш в данъчното и им казваш, че си си купил МНОООГО стара кола и вече почваш да и плащаш данък, или просто я продаваш, та друг да и плаща данъка, а ти по старата система си купуваш НОВА.

ТЪПО!

Анонимен каза...

Как мога да разбера какви данъци дължа след като не получавам по пощата писмо със съответната информация. Посочила съм адрес имам и стабилна пощенска кутия,но информация няма.Имам в София едно помещение,плика с инф. за данъка пристигна,а за данъците на троянска територия...нямам информация.

Анонимен каза...

11 ще го получиш, при мен вече дойдоха въпросните съобщения,макар че за имота ми в Ловеч ги получих още в началото на месеца

Анонимен каза...

Обслужването в Троянското данъчно е повече от отвратително.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |