Омбудсманът се срещна с троянци

* Най-много са жалбите от монополистите * Константин Пенчев подчерта, че проблемите с „Елма” са едно от поредните безобразия на българската приватизация
 
В НАЧАЛОТО НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА (7 март) националният омбудсман Константин Пенчев се срещна с троянци в обявената и организирана от неговия екип приемна в сградата на община Троян (третата подобна приемна на омбудсмана в страната). На срещата с журналисти след това г-н Пенчев изтъкна, че има рязко увеличаване на жалбите, като най-често те се отнасят до оплаквания от монополистите (електроразпределителните дружества, ВиК дружествата, топлофикацииите и т.н.), различни оплаквания от хора в неравностойно положение, жалби от ниски пенсии, незаконно строителство и др.

ОБИКНОВЕНО ХОРАТА ТЪРСЯТ ПОМОЩ за решаване на лични проблеми, но има и колективни искове – даден бе пример с жалбата на група работници от троянската „Елма”, които не могат да си вземат заплатите. Константин Пенчев подчерта, че проблемите с „Елма” са едно от поредните безобразия на българската приватизация, благодарение на която и „този прекрасен град бе разсипан”. И което е по-лошото – споменатите приватизационни сделки са юридически много добре изпипани и обикновеният човек не може да си търси правата.

ОМБУДСМАНЪТ ОТКРОИ и друга голяма група жалби до него, получени от жители на различни общини и свързани с определянето и администрирането на местните данъци и такси. Но г-н Пенчев направи уточнение, че Троян не е сред общините, в които има подобни нарушения.

МНОГО СА И ЖАЛБИТЕ В СТРАНАТА, засягащи дейността на банките и нормативната уредба в кредитното дело. Според Константин Пенчев гражданите имат право да смятат, че правата им не са защитени в нужната степен и често са нарушавани от кредитните институции; затова в тази връзка е изпратил препоръки до министъра на финансите и до управителя на БНБ.

КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ даде уверение, че на писмените жалби на троянци, които не са успели да се срещнат с него лично, ще бъде отговорено писмено (отговорите ще бъдат изпратени по пощата на посочения от жалбоподателите адрес). По време на приемната на г-н Пенчев експерти от институцията бяха лектори в час на класния, пред близо 90 ученици, в троянското СОУ „Васил Левски”. Пред учениците бе представена и книжката „Правата на детето”, която е издание на омбудсмана.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

1 Коментара:

Анонимен каза...

Хамстера, вълка и заека били деца и играели заедно. Веднъж решили да играят на партизани и стражари. Вълкът казал: „ Щом ще сме партизани, трябва да си измислим партизански имена” . „Добре” рекли заека и хамстера. Вълкът казал: „ Аз съм вълк и ще се казвам-Вую”. Заека казал: „ Аз съм заек и ще се казвам Зую”. Хамстера като се замислил казал: „ Аз пък се отказвам….”.
Та и аз ЕМ/SI се отказвам…….да коментирам тази тема.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |