Писма от Америка: Да му е тихо и чисто на човек като си пие кафето (1)

* „Наистина ми е трудно да повярвам как нашите политици не се сещат какво да правят; и как не умеят да гледат интересите на народа ни”

„Горда съм, че съм българка, троянка…”

АВТОРКАТА НА ОБШИРНИЯ МАТЕРИАЛ, писан специално за Т21, който ще ви представим в няколко поредни броя – Теди (Tedyy Von burg, както самата тя се подписва), е троянка, но от десетина години живее в САЩ. И въпреки че е на хиляди километри от родния Троян и България, актуалните ни проблеми живо я вълнуват, нещо повече – не й дават мира, ядосват я, провокират я да търси решения. Тази нейна ангажираност обяснява и редовното й и много силно присъствие в коментарната част в сайта на Т21. Някои сигурно ще попитат – какво цели Теди с това си „ровене” в нашите троянско-български неразбории; ето обяснението й: „Винаги съм си мислила - не може ли да се изкопират някои готови модели и структури от по-успелите от нас нации. Някак си ми изглежда логично да се опита нещо ново и различно, щом очевидно начинът, по който я караме в България, не води до нищо продуктивно. Определението за лудост в Америка е когато някой прави нещо по един и същ начин много пъти, а очаква различен резултат”.

И ДВЕ ДУМИ ЗА САМАТА ТЕДИ, помолихме я да се самопредстави: „Моята биография е много скромна. Не мисля, че мога да впечатля някого, нито пък това е целта ми, затова не искам да говоря за себе си. Както се казва в една поговорка: „Няма пророци в собственото им село”. Мога да кажа само, че съм родена и отраснала в Троян, и съм горд носител на троянска диплома за средно образование. Мисля, че всичко това ми дава право да се нарека троянка. Повечето хора, когато емигрират, забравят откъде са тръгнали. Аз не мога, и не искам, или по-точно - не искам, следователно не мога. Горда съм, че съм българка, троянка, и съм дълбоко убедена, че наш дълг е да бъдем не по-добри от своите съграждани и братя, а да бъдем по-добри от самите себе си. Ето защо отделям от свободното си време да напиша тези неща - защото вярвам, че от многото идеи, които споделям, една да попадне на правилния човек и се реализира, българите ще имат по-добри дни. Днес прочетох, че сънародниците ни в Сиатъл са си организирали свой самодеен театър (вече от 3 години) с цел възраждането на българската култура и ценности. Защо българите в България да не могат да направят същото?
Т21

*****

ТАКА И НЕ РАЗБРАХ, защо кметът вместо общи приказки (визира се съболезнователната телеграма на кмета на Троян Минко Акимов до посланика на Япония – бел. Т21) не направи на японския посланик конкретни предложения; а именно - да посрещне сираци на лагери в България, поне за лятото, а и възможност за нов живот из опустелите троянски села. Те (японците) наистина са много възпитан народ, белким нашенци прехванат някои маниери, и някоя инвестиция. Техните сънародници в Америка изпращат толкова помощи и долари, че йената скочи до тавана и Wallstreet си глътна граматиката, друг път такова чудо не видял... Наистина ми е трудно да повярвам как нашите политици не се сещат какво да правят; и как не умеят да гледат интересите на народа ни.

БЯХ ПОТРЕСЕНА, след като разбрах за новия български закон за пощите, който са приели, някак тихомълком, за да не разбере народът и да не нададе глас. Но нека обясня. Преди 2 месеца изпратих колет до България. Напълних го с тениски за съседски деца, някои стари пуловери от моето дете за моя позната, която е самотна майка, живееща на село. Дадох $70 само да го изпратя. Овидя ме се, но нали трябва да се помогне, а така или иначе старите дрехи щях да ги оставя за бедните мексикански души тук. Казах си – нали сме българи. Подаръците, които получих за Коледа, ги върнах в магазина и с парите купих тениски за съседските деца, микрофон за скайп на едно дете, пазарска чантичка с 2-3 тениски за моята стара майка, която едва ли ще мога да видя скоро (но това са подробности) и няколко снимки на децата ми. И така, щастлива, че мога да направя и аз едно добро дело, зачаках с нетърпение да чуя по скайп, че багажите са пристигнали и раздадени. Вместо това разбрах, че колетът бил задържан в Ловеч, и трябвало да се плати мито?! Отива получателят на колета до Ловеч; а там му казват, че трябва да плати мито, което по курса на долара е 120 български лева. Разбира се, получателят, възмутен отказва да плати тази голяма сума, а служителката му обяснява, че колетът ще се върне обратно.

ОТ ТУК ВЪЗНИКВАТ НЯКОЛКО ВЪПРОСА: 1. Защо в пощата няма официално съобщение за този нов закон?; 2. Навсякъде по света, когато дадена институция не успее да предупреди клиентите си за дадено неудобство или изменение, поема отговорност. Защо пощенските служители нямат мениджър, който да поеме случая в свои ръце и да даде колета без много мрънкане; защото това са неща, които да платени от моят джоб (на подателя) и са за български деца, а не за моя полза; 3. Защо трябва да се плаща мито, аз да не внасям предмети на изкуството, злато и диаманти, или пък скъпа техника?!; 4. Навсякъде по света подарък не се облага с данъци; 5. Аз като получа колет от България, ми го носят на вратата, а ако не съм вкъщи, ми остават бележка кога и къде мога да си го взема; ако съм на работа, мога да си уговоря час за повторно доставяне. Въпросният ми колет беше с платена доставка до вкъщи, а нашите български служители не само не го донесоха, но и накараха получателя да отиде до Ловеч. Ами ако нямаше кола? Ами ако трябваше да си вземе почивен ден от работа, за да отиде да го вземе?; 6. Казали са също, че колетът ще се върне обратно. Питам аз - как, с какви средства, като не е платено за обратно връщане, навярно ще го мушнат между другите пакети, пък дано никой да не го види?!; 7. Информацията за това какво има в колета и колко струва е взета от застраховката на пакета; питам се - ако напиша нула, как ще изчислят колко да оскубят получателя?!

ЩЕ ЗАДАМ САМО ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС. След като поразпитах тук-там, събрах откъслечна информация, според която за колет на стойност до 22 евро не се плаща мито. Кажете ми, моля ви, какво може да се купи за 22 евро? Две тениски, това е отговорът. Е, аз как да помогна на милите братя и сестри български!? След като така или иначе трябва да плащате, когато получите колет от страна нечленка на Евросъюза. Ами те нещата са станали по-зле и от комунизма, когато не можеше и птиче да прехвръкне от САЩ. Не мога да разбера няма ли мислещи прависти в екипите, които формулират тези закони. Да взема аз да дойда и да им кажа какво да правят, като толкова не им се отдава мисленето. Което ме навежда на друга тема дискутирана наскоро в „Троян21”.

ПАРКИРАНЕТО В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ТРОЯН. Паднах, като видях колите, паркирани на тротоара (в статията „Грозно, грозно отвсякъде”, автор Стела Карамфилска – бел. Т21). Та нали тротоарът ще потъне, а пешеходците трябва да излязат на улицата, където може да ги удари кола?! Това ми прилича на ситуация, в която майката казва на децата си по 100 пъти на ден: „Събувай си обувките, като влизаш вкъщи“ или „Закачи си якето на закачалката“. Явно ако не помагат добрият тон и маниери, трябва шамар да играе, иначе прогрес няма. Под шамар разбирайте глоба, и то много яка глоба. Ето и допълнително пари в хазната. Тук (в Портланд, щата Орегон, САЩ) на центъра си има платени метри за паркиране, 25 цента за 15 минути, а в мола на Санта Моника можеш да паркираш само за 2 часа. Ако закъснееш дори с една минута, полицая вече ти е написал глобата. Разбира се, има работници, които нямат друга възможност да пътуват освен с кола и за тях изходът е платен паркинг, който варира от $7.25 до $12.75 за деня. Можеш да си купиш абонамент за месеца, дават ти някаква минимална отстъпка. Някои по-богати фирми плащат на някои от работниците си, които са с години във фирмата.

ДРУГИЯТ ВАРИАНТ Е метрото или автобусът, или с колело. Сега в Портланд им направиха специални ленти на колоездачите. Ето това може да направи и кметът на Троян - ленти за колоездачите. И да изгради платен паркинг до бившата баня, на няколко етажа; но не частен, защото така пак ще се пълни гушата на един-двама собственика, които ще орат земята с мощните си джипове, на които и тексаски рейнджър би завидял, а бедните ще страдат. По този начин може да се отворят и работни места за поне 4 човека. Хората ще имат къде да паркират, ако се наложи, а в центъра ще се ходи пеша - да му е тихо и чисто на човек като си пие кафето. Просто като фасул.

(следва)

Теди (Tedyy Von burg), САЩ

22 коментара:

Анонимен каза...

Теди ,недей така мойто момиче.Стареца току виж пратил Колю Стоименов до Америка да ти дърпа ушите за дето говориш против властта.
Тук нещата драга са точно както по времето на най-тежкия комунизъм.Нищо чудно да те изкарат агент на империалистическите нашественици или пък разпространител на наркотици!

Анонимен каза...

Всъщност мила Теди нещата не са така както ги изкарваш:

Явно не си забелязала отличната инфраструктура в Троян.Нови улици,много зелени площи и нови посадени дръвчета в парковете.
Забеляза ли чистотата от която на човек му става наистина приятно че живее тук?Не не си,къде си гледала тогава?
Не забеляза ли новата индустриална зона в началото на Калеешкото,в която има няколко завода а скоро Kaufland ще отвори врати?Навярно си гледала на другата страна...
Нашият кмет неуморно обикаля Европата за да се учи и да внедрява модернизации в Троян.
Кани чуждестранни компании да стъпят на наша територия...
А за културният живот който ни заобикаля...

Теди, не бъди черногледа и песимистично настроена, ние кмет си имаме и то работещ ЗА Троян!

С уважение,

Тумбака

Троянец каза...

Поздравления,Теди!

Анонимен каза...

та какво казваш.....че не сванах идеята на статията ...че четеш новини от Троян ... ?

Анонимен каза...

за едно си права BG suckz сезирам правителството , администрацията .... Бай Ганьооооооооо манталитета .... това е карма дами и господа :)

Анонимен каза...

За бога,Тедди,тениски изпращай редовно,но въпроси за нищо на света не задавай!Ямно си се откъснала от Татковината-това тук отдавна не е прието.Даже и долари пращай - как-как ще ги вземем и "усвоим".Това е стар термин,не знам дали го помниш?Задаваш ли въпроси,това вече у нас се тълкува като отрицателно мислене и въобще човек без баданарка в ръка и наколенки не е желателно да се появява на публични места.Може и да е за хубаво-остеопорозата е масово разпространена,а и средната възраст,за разлика от средният доход расте.Та ти от кой Портланд си/нали помниш,че ние в Троян така питаме/-в Орегон или Мейн?Не че има значение-и в двата не сме ходили,ама лаф да става.....Впрочем,аз познавах един от Портланд-Мейн,ама чух,че се издигнал нящо и вече почти не контактуваме.Ако случайно го видиш,прати му много здраве и му кажи,че в момента тука е бъкано от сценарии и персонажи като за него-ужас,хорър,фентъзи и др.подобни.Викахме му Стивън Кинг,ако не си е сменил пак името.То и тук се случва,ако на човек му потръгне бизнеса.Но напоследък това почти не се случва и затова си караме със старите имена....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Браво! Идеята за японските тиквеници да дойдат да вкарат някой лев в закъсалата троянска икономика, доста ми хареса. От статията се вижда, че и в Америка има хора на които все още й пука за село Минко Акимово-Данково

АРВи каза...

Теди, Теди, мило момиче, ако мога, така бащински да се отнеса към теб. Първо се извинянявам за това, че не използвам учтивата форма на обръщение приета в официалния български език за общуване между непознати.
Нещата за тези десетине години тук се промениха значително в две посоки.
Едната, че като анатемосахме(на приказки отрекохме) комунизма, всички ние забравихме с лека ръка и добрите му страни, които бихме използвали и днес, но дистанцирайки се от него, бързо сякаш забравихме. Тук говоря за взаимно уважение, състрадание, искрена и необвърсваща взаимопомощ, държавническо мислене на хората избрани на власт,добър тон на общуване, мисъл за това което правим, че го правим за самите нас в крайна сметка и др. Но да не ставам досаден. Отбелязвам, че не защитавам и не милея за комунизма, който не си е отишъл, а се превърна в жалък идиотски спам на всеобщо оглупяване, олигофренизиране, не зачитане на нищо, та камо ли законите и прекомерен егоизъм проявяван във всичко.
Втората, че преминавайки в Европа, което на пръв поглед е положително, ние се оказахме явно неподготвени, със страхотно изостанала икономика, а и властимащите я досъсипаха с псевдо приватизацията, която всички ние лековерно допуснахме. В резултат на това много от нашите заводи "Гордост за соц.икономиката ни" попаднаха в ръцете на недостойни хора и фондации, които не ги развиха ни на йота, а ги нарязаха за скраб и хората работещи в тях, бяха пратени на улицата без нищо.
Ние, хората в България продължаваме да спим дълбок сън, събуждаме се за малко, само когато ни натресе наяве поредното недомислие на властимащите, които ние сами избираме или когато на нашенеца му се засегне пряко интереса. През останалото време ние спим и не сме се събудили от времето на призивите на Чинтулов, даже сега ни е обхванала още по-жестока летаргия.
Много точно си усетила манипулацията на властта със законите, безотговорността и по отношение на хората. Очарован съм от мисленето ти и от желанието ти за помощ. Моите адмирации, ще чакам и другите твои изяви. Аз ти се извинявам и от името на малкото хора, които не са съгласни с теб и пишат обидни неща - например "японските тиквеници", но прости ни! Такива сме вече ние тук.
Може да се пише много по темата, която си захванала, но спирам за да не съм досаден.
Със здраве.

Анонимен каза...

От далеко е лесно да се дават съвети на чужд гръб. Стой си там, живей си живота но не се меси там от където си избягала!!! Ако си умна и кадърна да си стояла тук и да си помагала на града ни. Но след като си избрала лесния начин на живот пращай си тениските и доларите но нищо повече.

Анонимен каза...

9ти кой си ти,дето пищиш че ти дават съвети,а пък на свой ред ръсиш "мозък" и тъпи команди..Теди е добронамерена и загрижена за разлика от теб

Анонимен каза...

Който и да съм мозъка ми работи и произвежда за Троян. Живял съм в чужбина много години, там и завърших. Имам две деца които живеят тук и не ми говори, че не съм загрижен, Но ми писна от демагози които само дават съвети. Като е загрижена да си идва тука при проблемите.

Анонимен каза...

9ти=11ти държавата дето си учили и живял е СССР..познах ли?:)

Анонимен каза...

http://www.troyan.bg/news/news1/610-sreshta-na-kmeta-minko-akimov-s-troyanskiya-biznes.html

АРВи каза...

9-11 приемам мнението ти, но мисля, че жестоко съдиш! Така не бива! Аман от това мислене в стил "АХЕ". Всеки работи по своемо и както си е избрал. Ти като искаш, работи тук и произвеждай за Троян, но защо съдиш хората избрали друго и смяташ, че твоето мнение е единствено правилно и "тъпо командваш", не те разбирам, но още веднъж повтарям, приемам мнението ти. С такова мислене не виждам къде ще те приемат в нормална държава. Не казвам, че единствено за това си се завърнал тук, но и това вероятно е една от причините за това.
И пак алелирам всички, не съдете личностите които пишат тук, а тяхното мнение и го оборвайте достойно, ако можете. Като не можете - здраве, проблема си Ваш. Но не се очудвайте,че винаги когато хвърляте камъни по главите на другите, улучвате задължително и единствено собствената си глава.

Анонимен каза...

Може наистина да съм се изразил крайно, знам че момичето е добронамерено, но отстоявам позицията си. Да се оправи Троян трябват троянци!!!

Анонимен каза...

Правилно, вън трапчаните и желязненските крадци от Троян!

Анонимен каза...

Всеки се пени тука обаче като дойде време да се направи нещо всички се праят на приятно разсеяни... Дайте да се съберем една камара хора да нахълтаме при кмета и да си кажем мненията и въпросите !

Анонимен каза...

Приятелю 9-11-15,извинявай,че и аз се намесвам.Но не мислиш ли,че насила никого никъде не ще задържиш?Всъщност,въпросът ми е риторичен!Трябва ние така да подредим и устроим всичко в страната си,че тя да стане привлекателна за нашите деца,а и не само за тях.Близо половин век бяхме обект на безумен експеримент,откъснати от останалият свят и за това ще си платим.Слава богу,дано да сме разбрали,че не революция,а еволюция му е майката,особено ако уцелиш нейната посока и избираш истински елит,който да те води натам,накъдето трябва.Но еволюцията е процес бавен,често пъти мъчителен-особено в нашият случай.И особено важно е да не се губи посоката,щото иначе може да се окаже,че се въртиш в кръг.А иначе,както е известно,животът е смес от търпение и време. АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Трапчанските тиквеници вън от сайта!!!!


Комунисти и ченгета вън от сайта!!!

Анонимен каза...

Всичко на този свят е измислено и е просто като фасул Теди ,ама не е за прости хора.След толкова екскурзии по Европа и нищо да не им влези в главата ,за какво говорим.

Анонимен каза...

Мила Теди, много те моля да ми дадеш информация/ ако може да бъде подкрепена и със снимки как се решават следните въпроси там, където живееш:
1.Паркиране и околожилищно пространство -път, тротоари,зелени прощи
2.Парк/ ако има такъв/ Детски площадки и обществени тоалетни - какви са, къде са разположени и кой ги обслужва?

Сърдечни поздрави Леля Станка -баш Троянка

Теди от "нормалния" свят каза...

До леля Станка-баш Троянка:
За тези неща, за които питаш се грижи City of Portland, във вашият случай град Троян, нали затова хората плащат данаци и такси.
Извинявам се също,че давам акъл, но някак недоумявам как няма ясен регламент и критерий кога се плаща мито, базирано на килогарами или стойността на колета, или от къде идва? Би трябвало да има черно на бяло някаде написано, в противен случай всеки пощенски служител може да си измисля каквото пожелае.
Но ето какво прочетох днес. Не е ли вдъхновяващо прозрението по-долу?
Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това, ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море! (Антоан дьо Сент-Екзюпери)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |