Нали твоето призвание е да връщаш живот, или греша?

* „От това убийство махалата ни не става по-добро място за живеене. Ако видиш одобрение в нечии очи - ела и ми кажи!”

ОТВОРЕНО ПИСМО до д-р Вячеслав Андреев,
завеждащ хирургично отделение във Военна болница - Плевен

Казвам се Ана Йорданова Иванова. Живея и работя в Троян. Но историята, която ще ви разкажа, се разиграва в гр. Априлци (кв. „Видима”) – където е бащината ми къща, а д-р Вячеслав Андреев от Плевен има вила в съседство. През нощта на Заговезни (6 март) д-р Иванов стрелял по нашето куче, Джеса, защото мама и тате го пуснали през нощта да се пораздвижи и потича. Джеса и кучето на съседите, което е овчарско, са лаяли по диви прасета. Вероятно са влезли и в двора на доктора, така предполагам. Дворът е ограден с висок дувар и има метална порта – ако портата беше затворена, дали щяха да влязат?! Джеса е издъхнала на терасата на доктора.

*****

БЛАГОДАРЯ ТИ, ДОКТОРЕ, че на Заговезни, в деня за прошка, ти застреля нашето кученце Джеса! По този начин ти отне радостта от дечицата ми, угаси усмивките им, погуби радостното им очакване! Децата отделяха от свободното си време, за да я разхождат и обучават, отделяха от оскъдните си джобни парички, за да е нахранена и ваксинирана, обичаха я и заедно играеха. Ти уби другарчето им в игрите, с лека ръка отне живот, пък бил той и кучешки. Нали твоето призвание е да връщаш живот, или греша? Да, грешила съм в преценката си за теб, мислех те за сърдечен, мил и добър! Много си ни помагал, много пъти, за което съм благодарна, но не и за последната ти постъпка. От това убийство махалата ни не става по-добро място за живеене. Ако видиш одобрение в нечии очи - ела и ми кажи!

И ПОСЛЕДНО - Балкан, кучето на съседите, вече живее у нас. Стои пред вратата, час след час, ден след ден, вече толкова дни, чака да се върне неговата другарка в игрите. Не признава нито синджир, нито заплахи, стои като на пост и чака. Как да му обясня, че Джеса вече я няма и никога няма да я види?

В ДНИТЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ПОСТ не мога да смиря душата си, не мога да простя. Сълзите и безсънните нощи, тъгата в очите на децата нямат цена. Моля ви, публикувайте писмото ми! Нямам с какво друго да противодействам срещу зверската постъпка на този човек освен с думи.
14 март 2011 г.
Ана Иванова, Троян

31 коментара:

Анонимен каза...

Докторе ела в Троян да ни отървеш от тая кучешка напаст.БРАВО НА ДОКТОРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Еваларка Докторе.Според общинските разпоредби щом имаш куче отговаряш за него 24 часа и съответно носиш отговорност,ако напусне къщата ти.

Анонимен каза...

Добре написано, но това е вашата версия. Какво ще каже по въпроса доктора!? Дали е точно така, както вие сте го описали? Нали знаете, всеки е невинен, до доказване на противното.

Анонимен каза...

Защо кучето е пуснато само да си тича и да лае пред хорските къщи през нощта? Ще цитирам малко от Наредбата за отглеждане на животни в Троян, сигурно подобна е и Наредбата в Априлци:
"Собствениците на кучета са длъжни да осъществяват постоянен непосредствен контрол върху поведението на кучето извън дома си."
"Разходката на кучетата в населените места се извършва с нашийник и повод, а за агресивните - и с намордник."
Забранява се:
"Вдигането на шум от кучета в часовете за отдих."
Омръзна ми мрънкането на хора, ненаучени да спазват ред и закони.

Анонимен каза...

Нали вашето задължение е да си връзвате кучетата,или греша?????????

Анонимен каза...

И аз съм любител на животните но няма по противна работа от пуснатите да се скитат свободно кучета осрави и опикали целия и без това мизерен град.Да не говорим каква трвма от уплаха може да нанесе едно голямо куче на малко дете прибиращо се например от училище.Трябва да има драконови мерки за собствениците които не се грижат за кучетата си и ги пускат да се скитат свободно.В противен случай ще се стига до саморазправа както е направил доктора.Това е неизбежно.Със сигурност не е виновен докторът които си е оставил отворена входната врата,а този които си е пуснал безстопанствено кучето да скита където ми скимне.

Анонимен каза...

Сълзливите писма не променят законите, а те трябва да се спазват!
За да го гръмне, очевидно човекът е уравновесен и възпитан, значи му е минало през всички върхове. Да не говорим, че го е всършил в собствения си двор! И не той трябва, според мен, да осигури чуждото куче да не влиза в имота му. Както знаем по конституция - частната собственост е над всичко!

Анонимен каза...

Извинете, законите са си закони, правилата са си правила и трябва да се спазват, но и постъпката на тоя "доктор" не ми се вижда човешка. Има и други начини да се постъпи в този случай. Можело да се обърне към собствениците с предупреждение, можело да изгони кучето, но да го застреля.........че той утре и човек да му попречи, нямя да му мигне окото. Казано е - който не обича животните, не обича и хората. Може би е добър специлист в областта си, но да не попада човек в ръцете му.......

Анонимен каза...

Любовта към животните е едно, търпимостта към кучетата, пуснати да се пораздвижат и да полаят в двора ти - друго!
Човекът не е длъжен нощем, вместо да спи, да гони кучета или да установява чия собственост са!

Анонимен каза...

А да стреля ли, вместо да спи? Опазил Господ!

Анонимен каза...

Аз съм на страната на....кучето.
Нетърпимостта и нечуствителността са ужасяващи.Събудете се....за живота и светът.

Анонимен каза...

Интересно ако на някой от "куче-защитниците" детето му е било нахапано от друго такова куче,свободно разхождащо се,дали пак би изповядвал същата сляпа либоф към свободно шляещите се четириноги.Аз обичам животните,но си има закони,и до преди един такъв гласеше че всяко куче обикалящо без стопанин и намордник се счита за бездомно и подлежи на отстрел.Сега незнам какъв в закона,може и да са го променили,но не там е работата.Както е задължение на господина да си затваря вратата,така е и на стопаните да си следят тварите.

Анонимен каза...

Познавам д-р Андреев лично помагал ми е винаги когато съм имал нужда от помощта му като специалист Хирург. Човешкият живот ли е по-важен уважаема госпожо Иванова или живота на вашия домашен любимец.Ако кучето е било под надзор е нямало да се стигне до там!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Това трябва да е съдбата на всички безнадзорни кучета.

Анонимен каза...

Аз от доста време ги амкам,тоет ям!!!!!Чакам ги с пушката и ги гърмя!!!!!Бат БОйКО ни посаветва да садим картоф,като има и кучета --супер ядене имам 9деца,16внучета и чакам още
Един бг ром-
забравих да кажа -пишете каде ги има най-много,да не глобят кмета ща ги ам с картоф

Анонимен каза...

А дали няма и по-важни неща от това дали е застрелян поредния помияр ?!? Дали е нужно да се спомене колко животи е спасил точно този доктор, който е силно нападан заради едно нищо и никакво куче ? Немисля че е правилно дори да си мислиш да клеветиш човека , защото съм убедена , че е помагал и на твоето семейство, колкото и на моето абсолютно безвъзмездно !!!! Той е човек , отворен за всички, интелигентен и компетентен в професията си ! И лично мое мнение е че можеше да напишеш една хубава статия , с която да покажеш истинската му същност .... той е истински ЧОВЕК ...!!! И Много хора биха го потвърдили .... А за теб само мога да кажа... Много лоша реклама си правиш ... Не това е начинът да покажеш колко си велика , като клеветиш някого- напротив ! Показа колко си повърхностна и лишена от всякакви морални ценности ! Жалко ..... :X

Анонимен каза...

Кучетата имат точно толкова право на живот,колкото и хората.

Анонимен каза...

До помияр номер 16 - аз никъде не прочетох, че докторът е бил нападнат от кучето.... и напълно подкрепям Човек номер 17 за правилното мнение - така си е - един живот на животно е също толкова важен, колкото и човешки. И до номер 15 - продължавайте да си стреляте и да си навличате грехове - кой знае, при тази многобройна челяд около вас, все ще има кой да ги изкупува - само да не се чудите от къде са ви дошли и да търсите помощ и обяснение за себе си ................

Анонимен каза...

До №18! Нямам впечатления животът на животните да е също толкова важен, колкото и на хората. Напротив - животът на кучетата очевидно е по-важен от човешкия. Винаги има кой да защити кучетата, а нас хората и децата ни - кучета ни яли...Колко са нахапаните деца през миналата година? Колко са бездомните кучета в центъра на Троян, които серат и пикаят по градинките, а после там играят нашите деца? Тях кой ще ги защити? А и как ще прочете, че докторът е бил нападнат, като авторката няма как да знае това, нали кучето е било пуснато да се разхожда само? Колко ли човешки животи е спасил този доктор, когото тази госпожа омерзи по този начин? Обичам животните и съм съгласен, че трябва да възпитаваме децата си в любов към тях. Много е неприятна случката, но помислете - чия е вината - на доктора или на собствениците, които са оставили кучето си без надзор?

Анонимен каза...

"...Вероятно са влезли и в двора на доктора, така предполагам..." Госпожата предполага?!?!?! Защо не дадете право на отговор на доктора? Но той най-вероятно е зает със спасяването на хора и въобще не му е до противодействията на госпожата. Не познавам този доктор и не мога да коментирам професионализма му и отношението му към хората и пациентите му в частност, но самата госпожа Ана Иванова казва, че е помагал на нейното семейство, а и някои от пишещите тук също са изразили добро мнение за него. Госпожата защо не проучи първо, вместо само да предполага, какво точно се е случило въпросната нощ и след това да отправя нападките си?

Анонимен каза...

Не мразя животните и съчувствам на тези хора за загубата на тяхното куче, но не упреквам и доктора. Знаете ли какво е да не можеш да заспиш в собственото си легло заради лая на съседското куче? Ужасно е, полудяваш! Всеки има право на спокойствие и никой не може да му пречи да почива през нощта в собствения си дом. Така, че като ви е лаело кучето и като сте си го пуснали - вие сте поели риска това да се случи.

Анонимен каза...

Добре де - "не е приятно" да не можеш да заспиш заради лая на куче - трябва ли да го застреляш, в крайна сметка. Какви хора сме станали, къде се разхождаме и дори спим с оръжие да възглавницата ни, какви сърца носим? Ами хвърли камък, изгони го, затрови си портата и си лягай отново. Да, не е приятно да ти лае куче, докато спиш, ама.....не е това начинът, бе хора

Анонимен каза...

Мъдрият български народ казва: "Каквото повикало - такова се обадило!"
Тук ОЧЕВИДНО "онова" го е викало, викало... и най-после му се е обадило точно което е трябвало. И първото си е намерило майстора...
За есички нас остава философския въпрос ЗАЩО МУ Е ТРЯБВАЛО ДА ГО ВИКА, и защожи веем така, че притесняваме и рушим спокойствието на съседите си и защо не се уважаваме достатъчно?!

Анонимен каза...

Така е, не трябва да се руши спокойствието на съседите, не го правят и по белия свят, където не можеш да видиш да се разхождат така кучета, но и по цивилизован начин се решават тези въпроси, де. Никой не стреля безразборно - не сме в Тексас, не сме индианци...или сме? А за лекари-хуманисти и дума да не става!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

А оръжието на доктора законно ли е?

Анонимен каза...

По-гнусно от човешката злоба и безсърдечие няма. Доктор,а? Не спасяват ли те животи,вместо да ги отнемат? Винаги има избор,стига да искаш да го направиш.- Колева

Анонимен каза...

Не очаквам ,да прочета нещо по-различно ,от тези коментари.Това може да бъде написано само от, извинявам се за израза,"ТЪПИ ТРОЯНЦИ"То бива злоба,бива омраза,но чак толкова.Човек не обича ли животните, не обича и хората,дори мрази себе си.Радвам се че навреме се изнесох ,от тоз еснафски град.
Да се върна по темата.За мен постъпката на този "доктор",е отвратителна.Все пак това е живот ,бил той на куче ,котка или човешки.Кой е той,и кой му дава право да отнема живот,пък каквато и да е причината.Утре и на човек ще посегне.

Анонимен каза...

Mоите почитания 27 там където живеят "острите троянци"бихте ли описали какви са законите.Мой близък беше нахапан от 5, 6 кучета в централен Софийски квартал в 6 часа вечерта преди 3 години. Човека едвам се отърва илекуваше рани около половин година. И това е голям европейски град!
Никъде няма безстопанствени зверове да се разхождат така. В САЩ всяко животно което е безстопанствено се прибира веднага. Има си служба "Енимал Контрол" имат си телефон като видиш бездомно животно се обаждаш и веднага идват. Хващат ги с едни примки на края на една тръба и ги слагат в шелтери за животни. Там ги проверяват дали са болни, мият ги оправят ги, хранят ги и ги държат около един месец. Повечето хора които искат да си осиновят животинка си взимат от там без пари. Ако никой не ги осинови след около месец ги приспиват с инжекция. Всички осиновени животни са фиксвани (стерилизирани) така че да не могат да се размножават.Има строга регулация на местата и парковете в които е разрешено да се водят животни. Всеки трябва да си чисти след животното защото глобите са яки от по 1000 долара.А на тези които се гнусят от реалностите на живота и са против това да се избият бездомните кучета - да ги осиновят и да си ги гледат по къщите, и да не ги изхвърлят на улицата при първите проблеми.

Анонимен каза...

Мисля че оръжие се използва ако застрашат живота ти или този на близките ти.В случаят показната агресия не е поучителна а наказателна.С това куче например можеше да има и дете тъй като и децата ни излизат и влизат когато си поискат тук-там.Според вас АНОНИМНИ трябва ли да вържем и децата си?!

Анонимен каза...

Да!Закони има!Има и закон за закрила на животните!Подайте жалба в РВМС!Следващия път някое дете ще си изпусне топката във въпросния двор-и него ли ще застреля?Не ме разбирайте погрешно-и аз съм за това,че всеки е отговорен за домашния си любимец и не трябва да се пускат свободно,но пък да го убиеш с пушка или по какъвто и да е начин е варварщина еле пък извършено от човек дал клетва да пази живота!И на мен кръчмата "При войводите" ми вдигат шум и не мога да спя,ама не съм ги избила!Подавам жалби и чакам полицията да си свърши работата -не се саморазправям.

Анонимен каза...

Абе защо ли не се гръмнете ??? Такива трагедии стават никой не им обръща внимание ама се занимавате с помиярски истории !! Жалка картинка....ако всеки започне да пише кой му е убил помияра, на кого съседа е заклал кокошката ...какво ще стане ебаси смешниците ... А за въпросната госпожа...Съжалявам дори че я познавам !!!! Отвратен съм !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |