Спете спокойно и не им вярвайте толкова на журналистите

* „Все пак трябва да работим, за да имаме пари за себе си и за да подпомагаме японската икономика, която е на колене в момента”

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА, връхлетяла Япония, когато цял свят е вперил поглед в битката на героичния японския народ с опустошенията, приятелите на Т21 Стела Карамфилска и Даниел Сираков ни подсетиха, че наш съгражданин, троянецът Калоян Бахчовански, живее със семейството си в Япония. И би могъл от първа ръка да ни разкаже за реалната ситуация след катострофата. Калоян е женен за чаровната японка Наоко Вада, която две години преподаваше графичен дизайн в троянското художествено училище, и имат син.

В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА изпратихме кратко писъмце до г-н Бахчовански, попитахме го следното: „В момента всичко тук говори за Япония и информациите са доста противоречиви (от това, че японците бягат от страната, че магазините са празни и глад заплашва Япония до противоположното - че въпреки трагедията животът си тече нормално). Бихте ли - разбира се, ако имате възможност и желание - да ни драснете няколко реда каква е реалната ситуация; ще е изключително интересно и полезно за нашите читатели”. В понеделник (21 март) получихме отговор.
Т21
*****

ЗАСЕГА СМЕ ДОБРЕ, доста сме далеч от атомната централа, а земетресението не го усетихме, защото нашият остров е на отделна тектонична плоча, която не се застъпва добре със северната си съседка и затова не предава вибрациите на земетръсите в централна и северна Япония. Разбира се, имаме си локални земетресения понякога. Но сега нямаше.

ОТНОСНО ЦЕНТРАЛАТА - следим японските медии, които също преувеличават и плашат хората излишно, поради което чакаме официална правителствена информация. Доколкото знам, централата НЯМА да гръмне като атомна бомба, защото ураниевото гориво не е същото като това на бомбите. Освен това властите правят всичко по силите си, за да предотвратят катастрофа и биват наблюдавани и подпомагани в тези си опити от международни експерти и асоциации за ядрен контрол. Затова спокойно и търпение.

ЗАСЕГА НЕ ПЛАНИРАМЕ ДА СИ ИДВАМЕ. Все пак трябва да работим, за да имаме пари за себе си и за да подпомагаме японската икономика, която е на колене в момента. Не може да се евакуират 128 милиона граждани, само защото разни журналисти си упражняват езиците по най-хаплив начин, развиват теории за най-лошата вероятна ситуация, нагледали са се на американски филми, пълни с едромащабни експлозии и най-вече - защото са чували нещичко за Чернобил.

Е, ВСИЧКИ СМЕ ЧУВАЛИ НЕЩИЧКО ЗА ЧЕРНОБИЛ, но пък атомните инженери от 25 години насам усърдно проучват всичко около Чернобил и проектират атомните централи по цял свят по по-добър начин от Чернобил. Спете спокойно и не им вярвайте толкова на журналистите.
21 март 2011 г.

Калоян Бахчовански, Япония

*****

Данни за катастрофата

ПАРАМЕТРИТЕ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО. Японската метеорологична агенция обяви, че земетресението на 11 март 2011 г. е било с магнитуд 9.0, а не 8.8, както бе съобщила първоначално. Геофизик от агенцията заяви пред Си Ен Ен, че земетресението е изместило Япония с най-малко 2.4 метра и е отклонило земната ос с около 8 сантиметра. След него в Япония бяха регистрирани над 150 вторични труса, голяма част от които със сила над 6.0 по Рихтер. След основния трус се образува цунами, чиято вълна достигна височина от 10 метра.

РАЗМЕРЪТ НА ЩЕТИТЕ. Бедствията, връхлетели Североизточна Япония на 11 март, ще струват на страната около $ 235 млрд., показва доклад на Световната банка, цитиран от АФП. Това е около 4 на сто от годишния икономически продукт на третата в света икономика. Японската икономика ще се възстанови до 5 години, прогнозираха от Световната банка. По най-нови данни жертвите при природното бедствие са 9079, 12 645 души продължават да се водят в неизвестност.

РАДИАЦИЯТА. Радиационните нива на някои места в рамките на 20-километровата зона около авариралата японска АЕЦ "Фукушима 1", която се намира на 250 км от Токио, са 1600 пъти над нормата (към 22 март 2011 г.), съобщи агенция Киодо, цитирайки представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Тестовете, извършени от специалисти от МААЕ на различни места около централата, показват, че нивата на радиация варират между 2 и 160 микросиверта на час; нормалното ниво за тази зона не трябва да превишава 0,1 микросиверта на час.


Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

22-ри Март 2014 година...Азия...
Япония отбелязва 4 -тата годишнина от трагедията. Само архивните кадри напомнят за катаклзима ударил държавата...Всичко е лош спомен ....
22- ри Март 2014 година...България, Троян...
Служител на БКС яхнал дебел маркуч с мощна струя вода, подготвя пролетното почистване на улиците на Троян.
След всяка негова крачка мощната струя изтласква мръсотията, и открива поредната дупка в асфалта...
Изборно време е, кандидат мераклии за поста Кмет се упражняват в политическа реч. Минко Акимов е на поредното обучение, този път в Кандахар...
Поредният представител от големите вериги супермаркети е отговорил, че изобщо нямат никакъв интерес да строят в Троян.
Причината не е ясна...
Троян е с население под 10 000 жители , средната възраст на населението е 35-40 години.
Станка депутатката , излиза с предложение да се помисли за младите в града...
Шошкова и Сираков, токущо са напуснали поредната дясна политическа сила...
Илиян Пеевски е автентичен...

А аз, аз съм тумбак...

Анонимен каза...

И аз, и аз съм тумбак, всички сме тумбаци, ами най-добре да му теглим чертата. И край.

Анонимен каза...

Бахчовански си е истинско българче. Наше момче. Защото само наше момче може да заяви: "Не им вярвайте толкова на журналистите". Най-вероятно 200-те българи в Либия, който днес хленчат как да се приберат в България, а преди това отказаха да се качат на спасителния самолет, са мислили същото като Бахчовански за журналистите. И ето докъде я докараха и сега пак приплакват, че са им виновни журналистите, защото не тормозели правителството за спасението им. Българинът е странна птица. Винаги му е виновен някой друг - или политиците, или журналистите, или лекарите, или военните и полицаите, и кой ли още не, но никога ТОЙ - Негово Величиство Българинът. И затова сме на тоя хал... Та, дай Боже, след някой друг ден да не почне и Бахчовански да започне да хленчи как журналисти и правителството са загърбили българите в Япония и са ги изоставили сами и самотни в страната на изгрямащото слънце.
Външен

Анонимен каза...

Само че уважаеми Външни, правителството направи достатъчно за въпросните Българи в Либия, и не може да бъде обвнинявано в нищо.
Е навярно някои са искали персоналел Джет лично да ги вземе...А и ако изобщо си прочел статията, той казва че е далеч от събитията.
И браво на Калоян за думите.

Поздрави,

Вътрешният(халф)

Анонимен каза...

Бахчовански, бих искал да видя какво и как щеше да го напишеш, ако бе в близост до АЕЦ "Фукушима 1! Впрочем, Т21 добре са подредили текста - отгоре фриволното "Спете спокойно и не им вярвайте толкова на журналистите", а отдолу - истинското лице на трагедията в Япония!

Анонимен каза...

Ей 1ви БРАВО само си забравил да кажещ ,че ТРоян станал село -добре развито (5000 жители)

Анонимен каза...

Радиацията вече в Европа
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=827914

Васил Митков каза...

http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background
На този адрес може да следите бюлетина за гама - фона в България.Безопасното ниво е 0,2µSv/h.

Анонимен каза...

Няма кво да следите,изпълнявайте команда АТОМ и се спасявайте по единично.
Аз съм в дискотеката на уиски и ред булче ...А и новата на Андреа...

Васил Митков каза...

Излагането на над 100 милисилверта годишно предизвиква раково заболяване, сочат данни на Световната ядрена асоциация, като излагане на радиация от 350 милисиверта е бил критерият за евакуиране на хората след катастрофата в Чернобил.Годишно хората са изложени на естествена радиация от около 2 милисиверта.Еднократно облъчване с 1000 милисиверта причинява лъчева болест, но не и смърт. Еднократно облъчване от 5000 милисиверта би убило в рамките на месец половината изложени на радиацията хора.
В момента нивата в Козлодуй и в София са около 0,12µSv/h ,т.е. наполовина от безопасната норма.Така ,че спете спокойно!Поне за сега !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |