На кушия в Априлци

* Ружа Недкова от Лъгът (Севлиевско) с кон Омар спечели в елитния клас, 8-годишното цигане Исус от Сенник (Севлиевско) взе наградата за най-млад участник * Живо агне плюс парични премии за победителите

МАЛКИЯТ ИСУС от с. Сенник, Севлиевско (родното село на богатира Дан Колов) с кобилката Галя, закичена на челото с огромен червен пискюл, бе една от атракциите на тазгодишната традиционна Тодоровденска кушия в Априлци, местността Маринска в кв. „Видима” (12 март, събота). Ухиленото 8-годишно ромче, кръстено на Спасителя, получи парична награда от 100 лв. за най-малък участник в надпреварата.

ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ в елитния клас на чистокръвните коне, в който имаше само една гонка (или гара, както е терминът за сериите при конните надбягвания ) и едва четирима участници, бе Ружа Недкова с кон Омар от конната база в с. Лъгът, Севлиевско. Младата дама не остави никакво съмнение в превъзходството си и с лекота се справи с тримата си противници - един съотборник и двама от клуб „Грация” в гр. Белене (по различни причини този път нямаше участници от Троян и Ловеч, които доминираха в предишни години; макар сред публиката да забелязахме трима известни троянци, чиито коне в предишни години редовно бяха на стартовата линия – бизнесмените Пламен Нешев и Даниел Сираков и топ адвоката Венелин Ангелов – бел. Т21).



В НАЙ-МАСОВИЯ КЛАС – т.нар. порода „Местни” или „Шайки”, както насмешливо ги наричаше водещият Ути Бъчваров – победата грабна боримецът Мирослав Калев с кон Вихър; Мирослав бе подкрепян от мощна агитка и бе бурно аплодиран след победния си, но много оспорван финал („Нужен е фотофиниш!”, пошегува се Ути). В средния клас – на полукръвните коне, спечели ловчалията Калин Георгиев с кон Диамант.

ЗА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ тази година имаше премия от 20 лв., а за първите трима – и горница. Победителите в трите класа бяха възнаградени и с по едно живо агне. Както обикновено имаше и допълнителни индивидуални награди – за най-стилен, най-атрактивен, най-млад и най-стар жокей, както и за запомнящо се дамско участие (макар че дамите сега бяха само две).

ДРУГО ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ. Хубавото време и многото публика – доста повече от миналата година. Добрата организация, като тук специално трябва да отбележим заслугата на техническия отговорник Веселин Шкембов. ВИП присъствието – едва ли някой от организаторите очакваше да пристигне премиерът Бойко Борисов, поканен най-официално и горещо, но тук бяха тримата ловешки депутати от ГЕРБ, областният управител, директорът на държавен фонд „Земеделие”.

ЗА ВОДЕЩИЯ ВЕЧЕ КАЗАХМЕ – Ути бе на познатото си ниво и създаде допълнителен колорит и настроение (макар че на моменти „лакърдиите” му идваха леко в повечко – бел. Т21); прочутият шоумен и тв-кулинар получи и специална награда от Даря Заричинова от Тур клуб „РеМарк”, която го покани на честването в Априлци в началото на м. юни на починалия наскоро именит априлчанин Иван Балсамаджиев. И да не пропуснем – добрата спонсорска подкрепа за събитието, дело основно на горските стопанства в района, местни фирми и Община Априлци (кметът Младен Пелов връчи и наградите на победителите).

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

На циганска кушия в Априлци..

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |