И троянските шофьори протестираха

* 23 автомобила кръстосваха Троян с протестни надписи, зареждаха по бензиностанциите за суми под 40 стотинки
* Иван Петров (19 г.): „Хората ни симпатизираха, защото и те карат коли и страдат от високите цени на горивата"

И ТРОЯНЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА в националния протест срещу безбожно високите и растящи постоянно цени на горивата у нас – път и половина по-високи отколкото в САЩ и по-високи от в повечето европейски страни; което на фона на най-ниските в ЕС български заплати прави положението още по-трагично. Протестът се състоя в неделя (13 март, начало 13:00 ч.) и бе организиран по интернет, а в акцията се включиха шофьори от десетки български градове, най-масово – в София и Варна, където стотици автомобили окупираха централни улици, кръстовища и бензиностанции.

НАВСЯКЪДЕ В СТРАНАТА протестните действия имаха общи „инструменти”: автомобилни шествия, кръстосващи централните улици; масово зареждане на гориво по бензиностанциите за, буквално, жълти стотинки – между 50 ст. и левче, че и по-малко; колите имаха отличителна „украса” – логото на протеста, представляващо забранителен знак с изобразен в него човек, насочил към слепоочието си пищов от бензиноколонка. По данни от интернет на следващия ден (понеделник, 14 март) към протестиращите се присъединили и превозвачите – шофьорите и собствениците на камиони.

КАК ПРЕМИНА НЕДЕЛНИЯТ ПРОТЕСТ В ТРОЯН ни разказа един от участниците – 19-годишният Иван Петров, завършил миналата година тукашната художествена гимназия. Колите били общо около 23, организирали се чрез страница във Facebook, а сборният пункт – паркингът на „Елма” в 13:00 ч. В 13:30 ч. шествието потеглило в посока „Витекс”. На кръстовището при бензиностанция „Йоана” се разделили на четири лъча и се насочили към по-големите бензиностанции в града – „Петрол”, „Троянефт”, „Йоана”, „Ром петрол”. На всяка от тези бензиностанции протестиращите зареждали за суми не по-големи от… 40 ст. и плащали главно с жълти стотинки.

РАБОТНИЦИТЕ ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ бяха положително настроени към нас, нямаше никакви проблеми, хората ни симпатизираха, защото и те карат коли и страдат от високите цени на горивата”, коментира пред Т21 г-н Петров. На някои от колите имало различни надписи, поясняващи справедливата кауза – например „Бензин на по-ниски цени – лев за литър!”. Категорично ни бе заявено, че това първо шествие няма да е последно и ако правителството не вземе мерки, троянските шофьори ще продължат протестните си акции.

Генадий Маринов
Начало

12 коментара:

Анонимен каза...

Другари:изчистете улиците , закърпете дупките и сядаите на подсъдимата скамейка за дадете показания за вашите деяния........

Анонимен каза...

http://protest2011.weebly.com/

Анонимен каза...

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_173206169391766&view=doc&id=175062632539453

Анонимен каза...

ИЗЯВЛЕНИЕ : ДАТАТА НА СЛЕДВАЩИЯТ ПРОТЕСТ Е 27 МАРТ - НЕДЕЛЯ. ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСЕКИ ГРАД ЩЕ НАМЕРИТЕ ВЪВ СЪБИТИЯТА КОИТО СЕГА СЕ СЪЗДАВАТ ТУК И ВЪВ ФОРУМЪТ ! ПРОТЕСТЪТ ЩЕ Е ЕФЕКТИВЕН СЪС БЛОКИРАНЕ НА ГЛАВНИ ПЪТИЩА .

http://www.facebook.com/?ref=home#!/home.php?sk=group_173206169391766&ap=1

Анонимен каза...

Скъпи сънародници, ако някой от Вас си мисли, че нищо не зависи от него греши. Ако нищо не зависи от нас, защо купуват гласовете ни?

Анонимен каза...

Още една тема за размисъл паралелна на вече коментирана: защо големите вериги бензиностанции нямат обекти в Троян дори и на франчайз? Поправете ме ако греша, но влизайки откъм Ловеч видях само едно бледо подобие на Ромпетрол.

Анонимен каза...

Алоо протестиращите:
А да почнем с протестите по местни проблеми!
Какво ще кажете да се организираме в деня в който стареца ще се опита да разруши парка?
Нека бъдем всички там и покажем на импотентната разруха, че не е по-голям от Троян!

Анонимен каза...

Подкрепям всяка горма на граждански протест, но си мислям, че не пред бензиностанциите само трябва да се протестира, а да се затвори пътя за Нефтохим за една седмица да пропищи държавата и като няма промяна - за още една!

Анонимен каза...

Прав си 8-ми.

Н. Генкова каза...

Браво, че и малък еснафски Троян е сред протестиращите градове! Браво на младите!

Анонимен каза...

Aide pak batko vi da vi dade akal. Vmesto da pravite bezmisleni protesti i da gorite o6te pove4e benzin-emigriraite,taka nqma da ima koi da im kupuva skapiq benzin.

Анонимен каза...

Стачкувайте не за ниски цени, а за достойни заплати.Не цените са ни проблема, а заплатите!!Не може в най проспериращите Троянски фирми да се вземат по 200-300 евро на месец ,колкото взема един Европеец за ден два и да ти се виждат евтини горивата.В същото време собствениците им да се чудят по кои краища на светът да обикалят ,какви коли да си купуват и да си строят къщи като палати.Такава наглост никъде няма по Европа.Преди седмица се прибрах с кола от Англия и никъде не съм зареждал на по ниски цени.Не се заблуждавайте и в съседна РУМЪНИЯ е на същата цена бензина.Верно в УКРАИНА е 1.80 бензина ама имат си находища правят си и затова.Така ,че цените са долу-горе европейски и проблемът не е толкова в Валентин Златев, а в господата които управляваха България преди и сега и не позволяват двадесет години да се вдигне стандартът на хорат. Доста хлъзгаво се измести недоволството към цените на горивата. Просто сме ужасно бедни, не само за бензин, а и за какви ли не още нужди... А ние все едно сме под масова хипноза, викаме - бензинът е скъп, вместо да излезем и да кажем ,ама не по бензиностанциите ,а пред министерския съвет и пред офисите на шефовете си!!!Стига толкова мизерия ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ поне на минимално европейско ниво!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |