Канонизират за светци осем монахини и двама свещеници от Априлци

* Духовниците били посечени при потушаването на Априлското въстание * Канонизират и българите, намерили смъртта си в зловещото баташко клане

ОСЕМ МОНАХИНИ от девическия манастир „Света Троица” в Ново село (сега кв. „Центъра” на гр. Априлци) и двама свещеници от бунтовното градче, посечени при потушаването на Новоселската република – една от най-героичните страници на Априлското въстание през 1876 г., ще бъдат канонизирани за светци. Тази новина съобщил пред в-к „Труд” Ловчанският митрополит Гавриил, който заедно с още трима владици и един богослов от Софийския университет е член на създадената комисия по канонизацията.

„ИНИЦИАТИВАТА ЗА КАНОНИЗАЦИЯТА на осемте монахини и двамата духовници от Априлци е от 2005 г., а това дело не би могло да стане без подкрепата и усилията на патриарх Максим”, заявил дядо Гавриил. Заедно с мъчениците от Априлци за светци ще бъдат канонизирани и българите от Батак, намерили смъртта си в зловещото клане (1-3 май 1876 г.), извършено от турско-помашката орда главорези под предводителството на Ахмед ага Барутанлията (Баташкото клане потриса Европа и света, но в днешни дни се намери една българка, при това наша землячка, троянка - Мартина Балева, която да твърди, че „Баташкото клане е мит, жертвите му са преувеличени” – бел. Т21)

ЦЕРЕМОНИЯТА ще се състои на 3 април в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в София и ще се води лично от Негово Светейшество патриарх Максим. Канонизация в Българската православна църква не е имало от 1962 г., когато тогавашният патриарх Кирил обявява за светец автора на „История славянобългарска” Паисий Хилендарски.

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Нека ги канонизират-мъченици за вярата и българщината!Но ние отдавна,от 1971-ва си имаме "канонизиран"-т.нар.патриарх Максим.Единственият патриарх,избран не от Светият Синод,а от ЦК на БКП и одобрен от ЦК на КПСС!!!Тия дни предстои публикуването от Комисията по досиетата на списъкът на висшите духовници,агенти на ДС.Как мислите-колко ще бъдат изключенията?
Това ще обясни и фактът защо Светия Синод не потвърди канонизирането на 120 свещеници,загинали след 9 септември 44-а и канонизирани през 2002-а от Алтернативния синод.Повечето от тях зверски убити без съд и присъда заради вярата си в Бога и смелостта да го демонстрират в ония мрачни времена на налагането на Комунизма като единствена религия.По същото това време Максим е представител на БПЦ в Москва и след завръщането му оттам следва стремителното му издигане.....
АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Точен си АЙ с-с-с-с.... и църквата ни като всичко останало е пълна с комуняги, доносници и безбожници... Бог да пази България!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |