За чукурките и генетиката троянска

* „Като няма тапа и чукурката върши работа” * „Никак, ама никак не ми се иска да повярвам, че в Троян сме останали само „чукурки” * „Защо провинциалната шушумишка хитрост се надигна срещу интелекта и широкия поглед към света?”

НАВРЕМЕТО известният троянски зевзек Радю Ненкин казваше: „Като няма тапа и чукурката върши работа!”*** Изричаше тази снизходителност по повод някой, който не е достатъчно добре подготвен за една или друга обществена дейност. Днес не знам дали тапите свършиха или „чукурките” станаха прекалено много, но струва ми се, все по-трудно се намират качествени троянци за обществена работа. Забягнаха ли някъде по чужди страни, зажаднели за приключения и слава? В по-големи градове ли се преселиха, за да продадат по-скъпо таланта и дарбата си за едно или друго? Съдбата ли ги принуди да търсят щастието си далеч от Турлата и Капинчо? Питам се още - дали пък не се изчерпа генетичният материал на Троян? Дали утробата на този град е толкова изхабена, че не е в състояние да ражда, хайде не световни или национални личности, но поне регионално, от тук до Плевен, да речем, известни люде? Не ражда. А раждаше способни хора и дори знаменитости.

ТЕХНИЯТ СПИСЪК БИ БИЛ ДЪЛЪГ И ВПЕЧАТЛЯВАЩ. Този списък не може да започне иначе освен с Иван Хаджийски - народопсихологът, социологът, който като никой друг изследва и описа бита и душевността на народа ни. Разкри основни черти в характера ни като етнос. С творбите си той стана знаме на града. На Хаджийски се позовават всички, които днес провеждат социологически изследвания. Него цитират, щом стане дума за българско, за българщина. Изтръпвам като си помисля колко сили бяха нужни, за да се убеди днешният Общински съвет и го впише в книгата на почетните граждани. Представяте ли си - да се налага да се убеждава общинската управа в нещо очевидно необходимо. Нещо повече - да пренебрегва дълга, който ние като съграждани имаме. Повече от година мина от това безумно противопоставяне, но и сега се питам: „Дали пък точно в това недооценяване на истинските стойности от страна на днешните, временно и случайно овластени, не се съдържа отговорът на въпроса „Защо буладисаха (станаха прекалено много – бел. Т21) „чукурките” и защо така често опираме до тях!?” Питам се още - защо бездарието и бездуховността отново дръзко се изправиха срещу светлия дух и библейската всеотдайност. Защо провинциалната шушумишка хитрост се надигна срещу интелекта и широкия поглед към света? Защо беше тази жалка съпротива срещу мощната фаланга знаменити троянци?

НЕКА ПРОДЪЛЖИМ ДА СЕ ВЗИРАМЕ в списъка на известни наши съграждани, които предизвикват признателност, уважение, гордост. Не ще мога да изброя всички. Ще ми простят пропуснатите. Но и тези, които ще спомена, със сигурност са достатъчни, за да ни убедят в силата на троянския ген, на троянските корени. Съдете сами. Ангел Балевски - академик, учен със световна известност, създател на уникалния метод за леене с противоналягане, председател на БАН. И още един Балевски - Петър Кинов, фабрикант с вещ поглед далеч напред, прозрял бъдещето на индустриалното развитие, на електроенергията, на електрификацията, положил началото на Троян като промишлен център. И достойните последователи на Петър Балевски - братя Дренски, братя Оряшкови, Марин Стаевски; те дават основите на троянското машиностроене. Години след тях се проявява прецизността на Димитър Добрев (Елпром), романтичната лудост на Иван Караджунски (фармацевтичния завод), упоритостта на Иван Попов (Машстрой), широкоспектърният усет на Васил Вълковски (Елпром, Троянска керамика, Промкомбината), безкомпромисната взискателност на Дочо Карадочев (Хемус), Марин Ковачев (Елпром), Андрей Андреев (Лесопласт), амбициите на строителите Цанко Лалев и Марин Дочков. Бяха мразени и обичани. Охулвани и аплодирани. Почитани и отхвърляни. Това бяха различни характери, всеотдайни, съзидатели. Не рушители. Не ликвидатори. Хора с широка кройка, с мащабно мислене, с несломима воля за овладяване на върхове. Помните ли ги? Днес остана само един връх - Марин Радевски. И още няколко по-ниски върхове. Не стигат, за да спасят града ни от недоимък. Нямаме личности, нямаме водачи, нямаме знаменосци. За жалост синдромът на „чукурката” хлопна кепенците и на „Машстрой”, и на „Елма”. И още - на „Хемус” и „Христо Смирненски” (Унитех).

НЕ ПО-МАЛКО РЕСПЕКТИРАЩА е фалангата на творци и дейци на културата троянска. Прочетете написаното от Найден Шейтанов, за да почувствате европейския манталитет. Разгърнете книгите на Димитър Гимиджийски, чуйте омайните стихове на Ламар, запознайте се с Ганко Цанов, за когото всичко е изкуство. Рецитирайте първата българска поетеса, троянката Екатерина Ненчева и сигурно ще се почувствате горди със съпричастността си с нашия град. Представете си, че спирате на площада вечно сновящия между Музея и Читалището Петко Съйчевски, за да добиете представа що е то казан, клокочещ от идеи и уж неизпълними хрумвания. Погледнете картините на Иван Шошков, Бочо Донев, Иван Пеевски, Петър Хаджиев, за да усетите одухотворяващото въздействие на живописта. Заслушайте се в оркестрите и хоровете, които Владимир Парушев, Иван Цанков, Иван Генков, Балю Данов, Илия Готовски дирижираха. Днес ни остана само Илиан Тодоров. От тук, от троянското читалище, тръгна славата на Лияна Кисьова и Минко Босев. Първо тук изяви своя артистичен талант Аня Пенчева. Имаше библиотекари в това читалище. Отдавна забравена е възрожденската любов на Симеон Гатев към книгата, смирената одухотвореност на Тодора Лилова. Вече гадаем кой ще се зарови сред пълните с образи и вдъхновение библиотечни рафтове след Ваня Давидова.

ИСКАТЕ ЛИ ДА СЕ ВЪРНЕМ ОЩЕ ПО-НАЗАД В ИСТОРИЯТА, когато градът ни е наброявал между три и пет хиляди жители? Началник щаб на Ботевата чета е нашият Димитър Икономов-Димитриката. На Шипка се сражават Петър Табаков и още десетина троянци. В политиката - Власи Власковски е бил няколко пъти народен представител и преди, и след 1944 г.; считан е бил за един от най-оригиналните оратори. Въпреки историческите превратности и политическата поляризация няма да бъде справедливо, ако не отбележим приноса на Събчо Търновски, управлявал Троян в годините, когато градът беше изграден като промишлен център. Ами кметовете ни! Какви кметове сме имали! Александър Ненов Шипковенски, Цочо Спасов Шипковенски, Дамян Ненов Шипковенски, Васил Цвятков, Христо Петков, Петър Даскалов... И още, и още. И всеки е дал частица от себе си, за да пребъде Троян. И всеки е бил личност - повече или по-малко значима.

ПИТАМ СЕ ДНЕС - какво става, та сякаш не се раждат вече открояващи се сред едноръстието личности. Угаснал ли е високопродуктивният огън в дънките на мъжете? Изпепеляла ли е жарта в полите на жените ни? Какво става? Огледаш се за поет и виждаш мечтателния, потънал в деликатна душевност Илия Ганчев. И още двама-трима. Но няма такъв, когото да знаят и по-надолу от Пресечената скала. Взреш се за художник и чак в здрача на команските баири ще съзреш Цвятко Дочев. И още двама-трима. Но я няма палитрата, която блести със своята многобагреност и впечатлява естети и мецанати от тук до София. Без време си отиде талантът на скулптора Веселин Шошков. Разходиш се из училищните дворове с надеждата да пъкне от някъде педагог като Найден Чакъров, литератор като Минко Николов, математик като Балев, Топалов, Борджуков. Няма! Луташ се по площада дано срешнеш познат от троянската сцена артист като Пенчо Вачев, Минко Йончев (Мичкин), Дочо Драголов, певец като Весела Попова, Мария Тончева, Иван Чернокожев, Христо Зъзрев, Лина Мажгурова, оркестрант като Людмил Кунов, Йордан Йолов, Валентин Манджуков, Тодор Евтимов, Барака...

СЕДНЕШ ПОД ОРЕХА в двора на малката музейна сграда, поръчаш едно кафе в „Антик” и безнадеждно се надяваш да седне до тебе някой мъдрец като Мичо Думанов или достолепния и фин д-р Матев. Уви, не дочакваш.Скоро разбираш, че чакаш Годо. Е, може и да се случи да мине Константин Фичев, който да разлисти пред тебе енциклопедичните си интереси и познания. Утеха или надежда е това, че все още не всичко е отминало? Не знам! Потърсиш изявен спортист. Като колоездачите Лалю Цочев и Борис Бочев, скиор като Сашо Диков, ориентировач като Елена Камбурова и Марин Кънчев... Все шампиони на България, че и повече. Помислиш за всеотдаен треньор като Иван Христов и Васил Димитров (Фоско). Само Куршумът и изстрелите на неколцина негови биатлонисти, бръмченето на мотора на Майкъл Иванов и скоростта на двама-трима колоездачи хранят надеждите ни за нова слава и известност. Имаме надеждата, че в своите спортове те ще постигнат успехи, които постига двукратният световен шампион за младежи в ски ориентирането Станимир Беломъжев.

ОЧАКВАШ КРАЙ ШАДРАВАНА да прекоси градския площад авторитетен политик. Няма значение от коя партия. Важното е да е човек с идеи, с широка обща култура, с ясен поглед към проблемите на града, с идеи за тяхното разрешаване, с точна мисъл за бъдното. Човек прагматик. Човек общественик. Човек патриот на града ни. Дълго ще чакаш... Никак, ама никак не ми се иска да повярвам, че в Троян сме останали само „чукурки” или пък че генетичният ни потенциал поне за сега е изчерпан. Отчайващо тъжно е, че щом стане дума да избираме, все поглеждаме към политическия фризер, вмирисан на управленски нафталин или пък храним ялови надежди към някое политическо сукалче с голи амбиции и самозаблуди. Никакво успокоение не е, че не само Троян, а и България, че и целият свят сякаш е изправен пред дефицит на лидери. Пред недостиг на благородни рицари и жадувани пълководци на дързостта и надеждата за по-добро.

Мичо Генковски

*** Чукурка (диалектно) – царевичен кочан с изронени зърна, който при необходимост може да се използва вместо тапа

60 коментара:

Анонимен каза...

Амин!

Анонимен каза...

Сир,вие от коя партия сте?.........бкп,герб или някоя НОВА кУмунистическа формация!!

Анонимен каза...

„Матряла е лош“, няма матерял в Троян, а защо ли, май свестен материал трудно вирее тук.

елате -КЛИКНЕТЕ ТУК! каза...

http://www.troyaninfo.com/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?67
ДА СПРЕМ БОЛКУЦИТЕ В ПОЩИТЕ?

Пол..... каза...

Към №3-защо "матряла" да е лош?Е да,като четох последните коментари от обръщениято на Кмета към форумците насам....,наистина ме навя подобна мисъл,но такава утайка я има навсякъде и във всички времена.Това не е лошото и има винаги изход от това.Този матрял,даже е и полезен,поучителен в известна степен и необходим,за да може този,който може, да се учи:).Простете откровението.
Искрено искам да поздравя М.Генковски за статията и естествено не мога да не се съглася с почти всичко написано.Словата му си личи ,че извират из дълбокото....Малка корекция обаче ще си позволя-разбирам носталгията по отминалото време,отминали личности,които не са сред нас,но са останали дълбоки дири в историята и съзнанието ни,но.....Простете,но нали не си мислите,че те в тяхното време от първите си творчески,професионални стъпки са били поставяни на този пиедестал,възвеличавани...??Неее,и при тях тогава е имало борба и те са били критикувани и те са чели за минали личности давани за пример и те са имали нужда от подражаване на някой,който заслужава да е пример в обществото.Малко,съвсем малко думите се разминават..например,това че като седнеш тук и там,чакаш някой да видиш,но не се появява...Нали не си мислите,че и по време оно,гениите ни са се препъвали по площада и всички на куп са се виждали?Не съм съгласна с определенията "Огледаш се за поет и виждаш мечтателния, потънал в деликатна душевност Илия Ганчев. И още двама-трима. Но няма такъв, когото да знаят и по-надолу от Пресечената скала. Взреш се за художник и чак в здрача на команските баири ще съзреш Цвятко Дочев. И още двама-трима. Но я няма палитрата, която блести със своята многобагреност и впечатлява естети и мецанати от тук до София."...Има ги и сега...това,че още не ги познаваме или все още не са признати,не значи ,че ги няма.През погледа на миналото,след време,всички ще се видят на куп.И ще се убедим в пъстротата на палитрата!Пишейки,че не може да се види еди кой си а само еди що си,несъзнателно изброявате съвременни личности които са тук сред нас в момента.Хулени,обиждани,уважавани и защитавани,но са тук.И друго,всеки път когато излезе новина,че момиче е спечелило награда за най-добро есе,когато момче или момиче покори връх в спорта,когато младежите печелят признание за спечелен конкурс по физика или астрономия и т.н. и т.н. и след името им пише от "Троян",знам че "матреяла" не е изхабен и не е угаснал високопродуктивният огън в дънките на мъжете ни,нито е изпепеляла жарта в полите на жените ни!Проблема личи обаче във всеки що годе добър коментар тук в сайта въобще.Младите съвременни таланти не се задържат тук.Рецептата е една-заедно всички от вашата величина да се запретнат и да създадат атмосфера,достатъчно добра за да има за какво да се връща младия кадър-можещия, знаещия,креативния и способния.Защото и сега го има,но го гоним!

Анонимен каза...

Браво, Пол! Пенсионерския коментар е тъга по миналото. Още веднъж БРАВО!

Анонимен каза...

Струва ми се,че в този,а и не само в този материал самият г-н Генковски се прави на пенсионер,който просто си тъгува по миналото.Това е много удобна поза в неговия случай-на човек,който е имал определена и то съвсем немаловажна роля при формирането и налагането на това минало,а оттам и настоящето.Сигурен съм,че ТЕ си мислеха,че ще им се размине,но сега даже и ТЕ виждат,че социалното инженерство е материя сложна,непознаваема и непредвидима,отекваща далеч напред във времето и пространството.Който сее ветрове,ще жъне бури!Разбира се,заедно с всички нас,българите и за сметка на всички,родени и останали на тази земя.И аз съм абсолютно сигурен,че той,а и не само той вече съжалява-за някои неща истински,за други не толкова!Науката днес знае много добре,че произволните промени в началните условия на един процес,бил той химически или не дай боже обществен водят често до невъобразими резултати.Огледаме ли се безпристрастно наоколо ,неминуемо ще ги видим и в нас самите и във всичко,което ни заобикаля.Експериментът свърши и дано изводът е,че с човешката природа просто не трябва да се правят експерименти.Щото дядо казваше:"Минат ли козите баира-оди ги търси!"
Така като си чета разни работи и си щракам по клавиатурата следобедно се чудя и даже плаша само от едно-колко изобретателни и находчиви са били хората,когато са решили да отнемат имота,здравето,бъдещето и живота на ближния и колко са безпомощни те днес,когато опира да се спасява градът,държавата,планетата!?!
Не мислиш ли,г-не Генковски,че причините за случващото се с генофонда на чукурките не са в областта на скутовете,а в областта на скудоумието на едни/дано/безвъзвратно отминали времена.... АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Че заводите кой ги даде в ръцете на тези глупаци,ако не власт имащите,кой пренареди "политическия живот" в България след "промените" ако не власт имащите.

Анонимен каза...

Не съм съгласен, че генетичния материал е изчезнал. Просто през времето за което говори Мичо хората бяха закрепостени към мястото където са се родили и към фабриката в която са започнали работа. Затова и по-голямата част от горе изброените хора можеше да ги засечеш в Троян. Гена си е ген и кръвта на вода не става.
В днешно време живеем в един глобален свят. Хората разгръщат идеите си, разхождат се и работят по целия свят там където се чувстват най-добре. А човек се чувства най-добре където обществото е здраво и креативено. Където се спазват законите, където има прозрачност в управлението, където си добре приет и където хората си вярват. На времето от прародителите си знам, че основното договорно отношение е била дадената дума. Да си припомним, че до скоро входните врати не се заключваха, а комшулуците бяха задължителна част от архитектурата на къщата.
Надявам се, че описаното дотук даде отговор на въпроса що ги няма тези хора. Има ги но са прокудени от града, прокудени са от държавата.
Статията е хубава и патриотична, но ще си позволя да припомня, че Мичо Генковски е от хората стоящи зад кандидатурата на сегашния кмет.
Така, че как искате г-н Генковски да се задържи народа в града ни при това управление. Неможе най-главния човек в града образно казано да не вижда по-далеко от двете табели на града и града да е в крак с времето. Неможе всички за които сме гласували да дават едни велики обещания и като си седнат в креслата да не помнят какво са казали. Неможе кмета преди няколко дена да ми обяснява как чете всичко по форумите, как на четвъртата година се сетил да иска диалог (при положение че това му беше предизборно обещание) и пак да го няма никакъв. И т.н. безумия. Ами няма как типажите за които блянувате да стоят тук при такова управление. Живеем в 2011г.
Ще си позволя да Ви дам един съвет: Ако искате града да тръгне по посока адекватност на днешните условия на живот, през лято по време на предизборната кампания застанете зад кандидат, който смятате вътрешно, че може да поведе града в правилна посока. Загърбете слепите партийни повели.
Критерии за подходящ кандидат съм чел по няколко в различни коментари към други статии. Можете да ги синтезирате от там. Тези които на мен поне ми допадат най-много са: възраст около 35-45г., образован, обикалял по други държави, да работи спокойно с Интернет и др. Това което мога да извлека и от Вашата статия е изискването за кандидат с дълбок троянски корен.

Сори, че се поовлякох. Сега те оставям да мислиш кого да подкрепиш на есен. А всички останали приканвам по време на изборите "да не ходят за гъби".

Поздрави

Анонимен каза...

Общинска и частна медия се борят за рекламодатели. И са наели всички възможни за да пишат кой каквото иска, само и само да оцелеят.Сори,но вие сте в играта.
Пишете, но не забравайте, че сте използвани.

Анонимен каза...

Минормално пазарна икономика. Лошо няма. Който е по-интересен него ще четем. На него ще му се вдига цената на рекламите.

Малко хора разбират, че непрекъснато сме в някъква игра. Със или без да искаме някой ни е направил сметката и ни е вкарал в схемата си.
Типичн пример за това са изборите. Някой казват: Аз не съм гласувал и не съм ги избирал.
Абе аланкоолу кой те пита искаш или не искаш да гласуваш. Ако искаш добре даваш си гласа на 100% и после имаш моралното право да псуваш. Ако не ходиш да гласуваш една агитка ти разпределя гласа и ти в последствие разбираш че си гласувал за всички в различно съотношение.

Така че 10-ти е прав. Хубавото в цялата история е, че можем да си извадим и ние някаква полза (макар и нематериална) от игрите на останалите.

КЛИК! каза...

http://www.troyaninfo.com/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?67
Забравих да спомена:
В този форум може да се пише анонимно-не е нужна регистрация!

Анонимен каза...

12ти -Ами като може да се пише анонимно там що никой не пише,замислял ли си се...

Анонимен каза...

Другарю Генковски имаш ли от оная ракия по 6 лева?

Анонимен каза...

Ама значи не е само Сашо Данков?Ми че то май всички Гербаджии,а...

Анонимен каза...

Другарю Генковски, имате дар слово, евала. Защо не завършите трилогията статии за чукурките с една статия за "чукурките в управлението на Троян през последните 22 години". Напишете нещо за реалността, за това което го има, а не за това, което го няма. Или така Ви изнася!?

мичо генковски каза...

Благодаря на колегите, подписали се съответно Пол и Айс-а.В техните коментари не само днес, а и твърде често има много дълбока аргументация,разум и коректност.Благодаря и на анонимния, под № 9 когото трябва да коригирам - аз не казвам, че генетичният материал е изчезнал.Прочетете още веднъж началото на статията ми и ще видите, че аз самият се питам "Какво стана?" Защо стана?" Написаното не е тъга по някакъв конкретен отрязък от време - статията и имената, които споменавам се простират през 150години и са представители на различни идейно-политически убеждения.Елементарният факт, че не членувам в никоя политическа партия ме освобождава от предизборни и всякакви други пристрастия както към БСП, така към ГЕРБ и всяка друга партия.Бъдете сигурни, че ще подкрепя оня кандидат, който ме убеди, че най-активно ще работи за Троян и общината.Всички вие ще знаете моята позиция.

мичо генковски каза...

До №16 - Репликата ти е основателна, но това ще направят историците след време.Ако редовно сте следили писанията ми обаче трябва да сте прочели статията ми "Общинският съвет - щаб или дремило?" Отнасяше се за работата на настоящия Общински съвет.Мога да напиша за мъртвите души, за послушниците, за театралите, за страхът в нашия "парламент" Лошото е, че това няма да печатли никого.

мичо генковски каза...

На №14 - Стоянчо,от две години не съм варил.Знаеш, че не пия, а и гостите все повече предпочитат водка, уиски...

Анонимен каза...

Г-н Генковски, означава ли, че дейността на ОбС не се е променила и на йота от октомври 2009 г., когато е публикувана статията Ви "Общинският съвет - щаб или дремило?" , та и досега??
Какво стана по Вашите предложения от антикризисната програма от тогава - до днес („Машстрой” и „Елма” ги знаем)??? Скоро кметът искаше от форума тук нови реалистични идеи. Сигурно Ващите са изпълнени и приключени в известна (или неизвестна) степен. Или пък те ще залегнат яко като нови обещания демек стават само за избори.
И защо смятате, че няма да повлияят в добра посока данни за мързеливи най-общо казано общ. съветници.!? Наесен някои от тях сигурно ще лъснат по афишите. Ние как да ги оценяваме, по свършеното или по способностите им или по красота.!?
ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

Господин Генковски, верно ли е че Акимов и останалите съветници са гласували нов кредит?

Анонимен каза...

Поздравления,г-н Генковски!Поздравления за това,че ви стиска да изговорите на глас мнението си и дори да го напишете.Това съвсем не е малко!Ние с вас едва ли в този живот ще станем единомишленици,но това едва ли е и нужно.Едва ли е и ваша работа да пишете за мъртвите души,послушниците,театралите и страхливците в местният парламент,още повече,че в повечето случаи това са едни и същи лица.И те са мнозинството!Лошото е друго-забелязвате ли,че в ъгъла на т.нар.леви,които уж са опозиция, цари мълчание и съгласие-с всичко.На какво се дължи това и дали вместо така дългоочакваният от цялата прогресивна общественост Станишев-джуниър нама да се пръкне някаква неочаквана коалиция на местно ниво?Чува се за "Тъкала ДОНКА престилки" в аранжимент на ГЕРБ и ВМРО и такт 5:3:8 !!! Но това са само слухове.... АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Уважаемият АЙ с-с-с-с... се сеща сигурно за една игра 3:5:8, в която играчите се "коалират" по двама, за да изпортят успеха на третия, особено ако той е започнал "тройкаджия" и може да натрупа преднина. Предишното управление вече я игра тази игра, но май загубилият беше публиката.
Е, щом ВМРО са за "център - вдясно", а БСП са "ляво-до център", за ГЕРБ и за баланс му остава да бъде "вдясно - вляво". България е страната на неограничените политически възможности и странните гешефти.
ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

О,Езопнатий друже!Мъдра е твоята уста и глава-това аз още преди много луни съм го забелязал.При всякакви игри печелившият винаги е само този,който ги организира!Ми че виж Тотото-от едно нищо и никакво "седмично преброяване на баламите" Иренчето Кръстева и синчето и Дебелянчо Пеевски изведнъж станаха собственици на вестниците "Монитор","Телеграф","Експрес","Политика","Меридиан мач",търновският "Борба",телевизиите ТВ7 и ББТ и най-голямата полиграфическа база в страната ИПК"Родина"!?!?!?!Е,злите езици разправят,че всъщност за тях стоял Доган,ама аз това не го вярвам-какво ли разбира един хидра-инженер от вестници?Чакай,пардон,той и хидра-инженер не е...Ами така е-от много игри се обърках.Може би това е и целта на игрите,а Езопнатий?
АЙ с-с-с-с....

мичо генковски каза...

Айс, приех написаното като въпрос и ще се опитам да отговоря.Не само, че забелязвам това, което става сред т.н. леви. Основен принцип на управление след 1989г е наличието на опозиция, която обикновено получава определение активна, коструктивна,коректив и пр За да не говоря подробно за страха, мъртвите души и театралите в нашия Общ съвет ще кажа само, че НЯМА ОПОЗИЦИЯ. В това е трагедията на местния парламент.За мен върхът беше напускането на залата от тази група съветници в деня, когато предложих за почетни граждани Ив Хаджийски и още десетина заслужили троянци. Същата група не само, че не напусна залата, ами активно подкрепи искането за един немотивиран кредит. Така че това, от което се опасявате, вече е факт в настоящия състав. За да съм ясен ще повторя - за да е успешно едно управление, то трябва да има активна, остро противостояща опозиция, а не да се стреми да я завладее, подкупи, сплаши.От сговора на което и да е мнозинство с опозицията не може да се очаква ефективно управление.Ето защо ми се налага и си позволявам да опонирам на колегите си от мнозинството. Което разбира се не е нормално, но смятам, че го правя в интерес на града. А за мене това е най-важното.

мичо генковски каза...

№21 - Въпросът Ви е изключително важен.Да, принципно беше взето решение за нов кредит.Тук трябва да се имат предвид няколко неща:
1/Общината трябва да реши - ще се заеме ли с реализацията на водните цикли в Троян и Орешак.Обекти с висока инвестиционнна стойност за нашите мащаби.Започването на тези обекти предполага съответно делово финансово участие на общината.Така че по своя смисъл и обществена необходимост подобен кредит е качествено различен от онези 4млн,които оспорвах и аз, и мои колеги.
2/По лошото е, че никой в залата дори не попита поне за каква сума става дума.Може би на този етап никой не би могъл да отговори. Според мен въпрос за кредит може да се гласува само при ясни параметри - сума,лихва, срок и т.н, а не по принцип както стана. Но възраженията или поне въпросите в тази насока трябваше да отправи опозицията.

Анонимен каза...

Благодаря,г-н Генковски,напълно ви разбрах!Още повече,че тези факти и резултати са очевАдни за всеки,който е присъствал на сесия на Общ. съвет или е гледал записите в Интернет.И понеже аз съм малко волнодумец,ще ви попитам само още нещо съвсем кратко,понеже вие,все пак,сте човек с опит.Преди време тук,в този форум,изказах мнението,че,за да се занимава човек с обществени дела трябва "пипе и дупе".Някои изреваха,но вие съгласен ли сте? АЙ с-с-с-с.....

мичо генковски каза...

№20 или ЕзопнатиЯ, както сам се подписвате!За съжаление нищо в работата на Общинския съвет не е станало по-добро. Общинските съветници не са нито мързеливи, нито неспособни. Напротив. Контактите ми с тях показват, че те са чудесни специалисти, в областите, в които работят.За общински съветник обаче се искат специфични качества - да има поглед върху обществените проблеми, да проявява разбиране към нуждите на гражданите, да приеме техните проблеми като свои, да открои приоритетите за града ни, да осмисли и работи за постигането на неща, които ни нареждат сред напредничавите, а не сред изоставащите селища.Това трябва да бъдат хора с широка обща култура, поставящи интересите на града и обществото пред своите лични интереси.Това трябва да бъдат хора с идеи,хора, съзнаващи колко далеч напред е отишъл светът, хора амбицирани да работят като патриоти на своя град.Дано такива хора изберете наесен, независимо от коя партия са.

мичо генковски каза...

Айс, разбира се, че съм съгласен. Ще си позволя да кажа, че в нашия случай има съветници, които имат "пипе", но нямат "дупе".Има и такива, които имат "дупе", но нямат "пипе". Не знам да казвам ли, че някои нямат ни "дупе", ни "пипе", за да схванат каква всъщност отговорност носят за съдбата на Троян.Защото, за да се развива едно селище трябва да има един лидер /кметът/, който да събере около себе си група единомишленици, поддържници.Ама не безропотни.

Анонимен каза...

Е,казахме си по нещо,даже го и написахме.Нали "думите отлитат,написаното остава".Дано този израз важи и за написаното във форума.Все пак е повече от нищо!Благодаря на всички,които пишат и четат.....все още....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Г-н Генковски, всичко е ясно, бъдете жив и здрав. Хората с разум и кураж в ОбС сте преброени на една ръка. Явно не една, а и пет лястовици няма да направите пролетта. И както каза кметът, тя идва скоро астрономически, но аз не я очаквам да дойде в Троян фактически, така че да се стопли ежедневието и повиши настроението на Троянеца.
Като гледам разни туристически програми, пък и дори "Убийства в Мидсъмър", се чудя и мая, дали Троян е на Земята или на Луната с този градски пейзаж.
Макар че уважаемият АЙ с-с-с-с... ще каже навярно: "това аз още преди много Луни съм го забелязал".
С почит. ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

Неуважаеми г-н Генковски, когато беше сред властимащите преди да нахлуе демокрацията/слободията/ ти бдеше да не се изкриви правата партийна линия сред троянските културни трегери.
Интересна метаморфоза сега става с теб.
Не мога да приема като искрени твоите разсъждения.

Анонимен каза...

До 32-ия:
Кметът сподели скоро, че желанието му е да среща "очи в очи" амбицирани и подготвени млади хора, които имат рационални идеи. Комичното е, че има утопичен поглед и подход към младите. Няма им вяра!
А днес господин М. Г. не знае, дали тапите свършиха или „чукурките” станаха прекалено много, но струва му се, все по-трудно се намират качествени троянци за обществена работа. Изглежда той милее за онова време, което се оказа най - качествената утопия на 20-и век. Няма вяра на сегашното!
И двамата забравиха набързо хер Карл Маркс и неговото: "битието определя съзнанието".
Смятам, затова звучат неискрено, неловко и някак шаблонно и демоде. Толкоз!!

Анонимен каза...

До ЕзопнатиЯ:
Схемата 3:5:8 е вечна. Не е ли така?

Анонимен каза...

До 33-ти,па и към всички,които се вълнуват и то с основание от съдбата на Троян,България,а следователно- от собствената си съдба.Завинаги съм запомнил думите на един уважаван предшественик:"Злото е безпомощно,ако добрите са безстрашни!"Изрече ги Роналд Рейгън през 1981-ва година,а ги чух във вечерното предаване на радио БиБиСи.По нашето радио може би и до сега тези думи не са излъчвани,не знам.Според мен обаче от тук възникват поне два проблема-да се ориентираш кои са добрите и да бъдеш безстрашен!Като гледам живота около себе си,тези два проблема се май задълбочават.По мое мнение повечето наши сънародници даже и не търсят добрия-те търсят Месия!Така,мислят си те,ще отпадне от самосебе си и проблемът да бъдеш безстрашен при отстояването каузата на доброто.Така ще отпадне,мислят си те,необходимостта от това въобще да знаеш значението на тази дума.Достатъчно е,мислят си те,да изберем Месията и той ще оправи всичко-ще ни каже кой е добър и кой лош,ще накаже лошите и поощри добрите,ще ни обясни неяснотите в обърканият ни мироглед,ще възцари "вечна обич,вечна правда на света".
Но има и една,макар и не толкова многобройна група,която се вълнува,задава си въпроси,търси отговори,а не месии.Тя знае значението на думата кауза,ориентира се кое е доброто,ядосва се от делата на злото и почти винаги е нетърпелива!Та на тези хора,които са,дето се вика "солта на земята" ми се ще да припомня думите на древнокитайският мъдрец Лао Дзъ:"Ако някой те е оскърбил,не търси отмъщение-просто седни на речния бряг и скоро ще видиш как трупът му се носи надолу по водата..." АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Лао Дзъ е казал още: "Истинското пътешествие започва и свършва в собствения двор." Тоест според мен, че истината е в това да опознаеш и развиеш себе си.
Иначе:
"Стръмен е пътят към мъжеството." (латинска)
И накрая:
НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

Послушах съвета и седнах под моста до Енергото.Наистина отгоре се зададоха доста политически трупове,но засега почти всички се закачиха по върбите на Общината.Надявам се първият слапей да ги отнесе където трябва.Но,явно,когато му дойде времето!

мичо генковски каза...

На 32 - В какво се изразява метаморфозата?
На 33 - Като виждам обратните реакции на мнозина май трябва да се съмнявам дали наистина "битието определя съзнанието"
До всички - от какво ви е страх.Защо Мичо Генковски се подписва под казаното, а вие - не?Защо?

Анонимен каза...

Метаморфоза от ярко червен хардлайнер в хардлайнер, с какъв да е друг цвят щото друго си е да си с новите властимащи нали?

Анонимен каза...

Щото сме от ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ и ни е забранено!!!!!

Анонимен каза...

Г-н Генковски, като чете човек това,което пишеш, си задава въпроса, каква е твоята цел? Ти възхваляваш миналото на Троян и говориш с недомлъвки за сегашните управници, пардон, "ЧУКУРКИ".Та нали сегашната "ЧУКУРКА" наречена кмет ,е твое дело. Да, безспорно от предния режим ,в който ти добре се беше внедрил и на не малко достойни троянци обърка живота, си наследил най-лошото:интриганството,слагачеството,стремеж да си винаги на власт, ама на втора позиция.
За предстоящите местни избори си в благоприятна позиция, след сегашната "ЧУКУРКА", когото и да посочиш за кмет,ще бъде "ЧЕП".

мичо генковски каза...

До 41 - Нямам никаква цел.Споделям съжалението си, че днес градът ни няма изявени личности. Ако прочетеш внимателно написаното ще осъзнаеш, че преобладават имена на наши съграждани, които не само, че нямат общо "с предния режим", ами са били противници негови или на идеите му далеч преди да стане "режим". Възхвалявам всички, които са прославили по някакъв начин Троян и видимо се извисяват над останалите.Това предполага преди всякакви други характеристики и определения, които си ми прикачил, да се произнесеш - г-н Генковски ОБЕКТИВНО е посочил истински заслужили, а не се е ограничил да спомене само такива, с които е работил.
Кметът, който и да е той, е дело на избирателите.
От практиката знам, че втората позиция вече не е власт, а подчинение.
Отлично разбираш, че не аз ще посоча новия кмет.
Силно се надявам той да не бъде нито "чукурка", нито "чеп", а добра "тапа"- по израза на Радю Ненкин.Може би някой от твоите достойни троянци,които вече сигурно са оправили живота си - минаха все пак 22 години.Достатъчно време.

Анонимен каза...

Г-н Генковски,констатацията,че градът ни ВЕЧЕ няма изявени личности не изисква никакви интелектуални усилия.Ло-интересен е въпросът ЗАЩО и тук е интересна твоята гледна точка-ти си потомствен троянец,много години работата ти е била свързана с формирането на "елита" на града,сега си в кухнята на местната политика.Как мислиш,защо? АЙ с-с-с-с......

мичо генковски каза...

Уважаеми г-н АЙ с-с-с.Същия въпрос "защо?" си задавам и аз.Нямам отговор.Някои са заминали в други държава - вероятно. Други в София - вероятно.Изглежда в развитието на градовете, така както в развитието на родовете и държавите, има известна цикличност.Може би в определени периоди природата изригва и изстрелва във висините дарования, а друг път - шлака, пепел.Може би "троянската природа" в момента си почива и скоро ще изстреля своите гении.Дано!Въпросът "Защо?" обаче остава. Левски и Ботев се раждат в условията на тежък робски гнет.Очевидно дори петвековното робство не е увредило генетичната сила на българина. Родените в демократичния период вече са на повече от 22 години.Те вече трябва да "напират" с изявите си в различни области - наука, изкуство,политика.Къде са? Кой днес ги формира като "елит"? Чалгата, многообразието на партийни идеологии, примерът на учените,интелектуалците, политиците?Кой?В крайна сметка всеки сам чертае своя път.Всеки не може да бъде Бонапарт, но всички знаем, че Наполеон тръгва от никому неизвестния Аячо,за да преобърне историята не само на Франция.А за да преобърнеш местната политика, не е достатъчно да си в кухнята - трябва да си главен готвач.Ти /извинявай, че се обръщам така/редовно следиш писаното във форума.Нима не виждаш колко елементаризъм, неаргументираност,примитивен снобизъм, понякога цинизъм има в публикациите!Кой формира това поведение? Къде е аналитичната мисъл, къде е умението за вникване в проблематиката на днешния ден, къде е обективната преценка на нещата,трезвият разум.Забелязваш ли генератори на идеи?Градът ни има конкретни проблеми, днешни проблеми.Има ли някой, който предлага решение на тези проблеми? Написаното от мене не е просто констатация. То е отчаян вопъл за бъдещето на Троян.
Въпросите, които задавам не са към тебе.Тези въпроси аз задавам сам на себе си. И търся отговор.Благодаря, че се вълнуваш и ти!

Анонимен каза...

"...потомствен троянец,много години работата ти е била свързана с формирането на "елита" на града,..."

АЙ с-с-с-с, ако ти мислиш, че мичо е елит - ще се изповръщам!!! Цял живот целта му е била да прокужда всичко читаво от този град, та да може действително ТОЙ да е елитът! ОТВРАЩАВАМ се от него и от бълвочите дето ги ръси тук и по вестниците!
ГНУС.................

Анонимен каза...

На 45 - Достатъчно е човек да сравни езика, стила,толерантността на г-н Генковски и твоя каруцарски език, за да прецени кое е стойностно.

Анонимен каза...

Към 45 - Намери се един наш съгражданин, който активно и последователно при това с необходимата аргументация да каже доста истини и реакцията на "каруцарите" се прояви с пълна сила.Поздравления за М Генковски.

Анонимен каза...

Глупостта винаги е изпитвала неприязън към умните.Ако можеш, господин 45, напиши своята позиция по въпросите, които авторът поставя напоследък, а не само в тази статия.Например - за дейността на Общинския съвет, за 4-милионния кредит, за крещящата необходимост от инвестиции и др. и др.Май само г-н Генковски се престрашава да споделя вижданията си чрез вестника и още двама трима съветници - в Общинския съвет. Да сте чули, прочели, разбрали какво становище имат други личности, свързани с управлението на града и общината?

Анонимен каза...

45 ,не съзнаваш ли, че единственото, което демонстрираш е бизсилна злоба и завист.

Анонимен каза...

Не знам защо, но подозирам, че поне част от негативните реакции срещу Мичо Генковски са организирани и написани от клакьорите на кмета.

Анонимен каза...

Не знам защо, но подозирам, че поне част от негативните реакции срещу Мичо Генковски са само заради факта, че той борави добре със словото (работата му на идеологическия фронт е развила това негово умение), но не и с делото, което междувпрочем той сам си признава. Тоест като способен идеолог той ще улови даден проблем, но за решаването му ще му липсва умение, прагматичност и реализъм.
Преди време казах, че авторът е добър памфлетист, но лош практик. Написаното слово от него е добра критика, но не мотивира. Ако не Ви харесва неговата песен, не убивайте пианиста - той това може, това свири. Ако пък Ви харесва текстът, но не и авторът - просто само послушайте. Толкоз!

Анонимен каза...

Музика и празни приказки, корем не пълни, колкото и грубо да звучи.

Анонимен каза...

Дедо Мичо и тук ли те почнаха .До всички интелигентни ще повторя какво написах преди няколко теми на дедо Мичо. Истината е една,че всички каруцарски коментари по адрес на другаря Генковски са само за негово добро и за доброто на града ни.И ако изглеждат злобни това е заради наглостта му да се прави на мома не ощипана и не искайки да поеме отговорността си за това ,че е подкрепял всички провалили градът ни управления през последните 15 години..С две думи и директно това което трябваше да се разбере ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ е (и то не се отнася само за него,а за всички от неговата порода хамелеони ,разбира се!) ,че докато всички червени бивши номенклатури от времето на социализма и техните протежета без значение в какъв цвят са се обагрили във времето не изчезнат веднъж за винаги от управлението на градът ни ,никога ама никога няма да дойдат тук абсолютно никакви сериозни инвеститори.Та ако ще не само от Китай ами и от космоса да ги повикат.Всичко читаво което се появи се отвращава от всички вас и се маха от Троян.Това е и причината успелите съграждани които не са свързани с червената номенклатура в градът ни да стоят анонимни и да не се включват в измъкването на Троян от блатото.Време е да замълчите завинаги и да ОСТАВИТЕ МЛАДИТЕ САМИ ДА ПОЕМАТ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ.Толкова ли е сложно и не разбирате ли всички стари червени чукурки ,че на никои освен на вас самите не им е нужна подкрепата Ви.Замисляли ли сте се над думите на Томас Джеферсън „С демокрацията е свършено, когато започнете да отнемате от хората, които искат да работят, за да го давате на тези, които не искат да работят.“.. колко е актуална за Троян.Ние останалите тук все още работещи злобари и завистници,каруцари и гневни писачи плащаме най големите данъци за да има за вас интелигентните наработещи и управляващи градът ни чукурки.Дано сте разбрали накрая за какво беше цялата както казва дедо Мичо ялова дискусия,ако не явно така ви изнася или сте безнадежден случай!!!

мичо генковски каза...

На 51 - Благодаря.Трябва да се съглася с Вас,че намеренията, които имах преди 5 години не се осъществиха.Твърдя, че знаех какво и как да се направи, за да се спаси Троян.Именно затова се включих в политическия живот на общината.Надявах се, че ще събера съмишленици, троянолюбци, с които заедно да работим за града ни.Не намерих такива. Не успях.Нещо повече - хората на които разчитах ме изолираха и аз дори не успях да афиширам намеренията си, които, уверявам Ви, бяха и реалистични, и прагматични.Днес съм разочарован повече от всички свои съграждани.Тъжно ми е защото пред очите ми умира нещо, за което и аз по някакъв начин мисля, че съм работил.Приемете го като болка, като вик на отчаяние.Благодаря на всички, които ме разбраха. Благодаря и на онези, на които все ние от политическия фризер им пречим. Прави са да го твърдят, но нали точно затова съм написал статията си - къде са новите способни хора. Ако те напират достатъчно силно с качества и възможности, няма начин да не ни изтикат встрани, където наистина ни е мястото.Но с голата, немотивирана с нищо словесна еквилибристика, като тази на № 53 това не става.Камарата от обидни думи само илюстрира безсилие.

Анонимен каза...

Другарю Генковски, в политическия живот на Троян си се включил не преди 5 години, а преди повече от 40.Това ли са строителите на Троян, които са минали през ГК на БКП и са твои съпартийци.След като за теб съвременния строител на Троян е един "крояч и шивач на ишлиме", е ясно какво е твоето мерило за бъдещото развитие на града.Не е лошо най-после да престаниш да се изявяваш като най-правилно и най-загрижено мислещ за Троян.Кажи какво конкретно ти си извършил и какво предлагаш да направят управляващите Общината, а не само да ги критикуваш.

мичо генковски каза...

На 55 -Чети внимателно. Ясно се разбира, че съм се включил в политическия живот след прекъсването, което направих след 1989г Чети внимателно и тълкувай правилно.От статиите ми/не само от тази/ проличава и мерилото ми за бъдещето на Троян. Любопитно ми е какво е твоето мерило - напиши поне една статия за това.Строителите на Троян отдавна не са на сцената.От 22 години се подвизават рушителите.Мога да ти кажа кое от стореното в града ни до 1989г е станало с мое активно участие.Ако желаеш - попитай, ще ти отговоря.За сегашния мандат изречно казвам, че не успях. ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО И ТЪЛКУВАЙ ОБЕКТИВНО!Освен всичко друго статията ми не е насочена пряко към управляващите, не е критика към тях. И въобще не е критика.Чети внимателно!Никъде в статията не казвам, че "съвременният строител на Троян е един крояч и шивач на ишлеме".По простата причина, че днес в града ни няма стротели - в широкия смисъл на думата. А и в прекия смисъл - да си видял някъде да се е извисила нова сграда напоследък? И последно - не мога да престана да се занимавам с проблемите на Троян - тук съм роден, тук съм работил и не съм безразличен към случващото се.Нямам претенции да съм нито най-правилно, нито най-загрижено мислещ.Споделям вижданията си и вълненията си с читателите. Прави го и ти.

Анонимен каза...

Като законотворец в Троянския парламент и ти ли си рушител? Ако не си такъв, напусни достойно или се откажи от заплатата си като депутат в знак на несъгласие със управелнието на Общината и с тези суми да се реши поне един финансов проблем. Нали си патриот!!!!!

Анонимен каза...

Чакаме отговор на въпроса на 57ми

мичо генковски каза...

На 57 - Опитвам се по възможно най-елегантния начин да заявя различните си виждания за управлението на града.Пак призовавам - четете внимателно онова, което пиша.Например под №54 съм написал:"...Хората, на които разчитах, ме изолираха и аз дори не успях да заявя намеренията си за онова, което трябва да се направи за спасението на Троян".Така че категорично не съм рушител.Пак под №54 споделям, че стена от болка заради бедите, сполетели града ни.Под №56 пък заявявам, че не мога да престана да се занимавам с проблемите на Троян - тук съм роден, тук съм работил и не мога да остана безразличен. Знам, че няма да разберете моите терзания, но приех да отговоря на въпроса, макар и отправен от "стар познайник".И аз имам своите "приятели", които щом зърнат името ми, бързат с апострофите.Нека изпуснат парата щом от това им става по-добре.Но, понеже познавам гносеологията на подобна реакция,не и обръщам особено внимание.

Анонимен каза...

Г-н Генковски,
Лесно е да загубиш контакт с реалността, когато поглеждаш толкова малко на нея. Познавате ли тази епистемология на соц. управлението.
Но Вие съшо знаете, че по принцип не е нужно да има нещо спечелено наяве. Понякога за идеологията имат значение и неуспешните опити, нали?! Косвена "печалба".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |