Юристът Николай Николов представи книгата си „Предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси”

* Борислав Цеков я определи като „задълбочен и четивен анализ” и похвали автора за разнищването на „Казуса Доган” * Валентин Вълков: Целта е една – да направи властта по-почтена

МИНАЛАТА СЕДМИЦА В ТРОЯН (27 януари) бе представена книгата „Предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси” на младия, но вече със сериозна известност и авторитет ловешки юрист Николай Николов – бивш главен юрисконсулт на Община Ловеч, доскорошен член на Териториалната дирекция за Ловеч и Плевен на Комисията „Кушлев”, а в момента работещ като юрист в банковата сфера. Заедно с автора на презентацията присъстваха и ловешкият прокурор и председател на областното Дружество на юристите Валентин Вълков и бившият депутат и шеф на кабинета на националния омбудсман, а в момента директор на Центъра за модерна политика Борислав Цеков.

„ЗАДЪЛБОЧЕН И ЧЕТИВЕН АНАЛИЗ”, определи текста на колегата си г-н Цеков. Той припомни и специалните заслуги на автора за разнищването на „Казуса Доган” и верните му оценки (в статия във в-к „Труд” миналото лято, препечатана и във водещо юридическо списание в Англия), получили наскоро потвърждение в решението на 3-членен състав на ВАС. Г-н Вълков също не спести похвали за ловешкия си колега. И подчерта, че голямата цел на това негово изследване и изобщо на професионалните му занимания е една – да направи властта по-почтена.

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ пък направи кратко, но много стройно представяне на книгата си, която е и негова докторска дисертация. Г-н Николов обясни, че случаите, при които има безспорен конфликт на интереси, са два: когато си на властова позиция и подпишеш договор в частен интерес (това бе илюстрирано със случилото се в гр. Бяла, Русенско, където кметът подписал договор за 9000 лв. с фирмата на зет си); и когато си член на колективен орган и гласуваш решение в частен интерес (тук стана дума за гласувания същия ден в Общинския съвет в Троян размер на туристическия данък и доброволния отказ на четирима общински съветници, занимаващи се с хотелиерство, да участват в гласуването; според г-н Николов тези съветници са взели правилното решение, тъй като наистина е имало конфликт на интереси).

НА СРЕЩАТА в леденостудената и неуютна, но за жалост единствена общинска зала за подобни събития – читалищната зала „Форум”, присъстваха немалко граждани, юристи (сред тях целият състав на троянския Районен съд), общинари, журналисти и няколко местни политици. Събитието приключи с коктейл, а разговорите продължиха на чаша вино.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Их, мамини сладки... Акимов и Нанков дали са чели тези постулати за конфликата на интереси или там формално няма проблем?!

Нееее изобщо не искам да кажа нищо конкретно :) само така си разсъждавам на тема :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |