Иван Христов: Малко са алтернативите пред Троян днес

* „Не може всяка година да подсмърчаме за средства” * „Други общини в България използват находчиво потенциала на старините си и вече оперират с милиони евро” * „Состра не е в община Каспичан!”

Землякът ни гл. ас. д-р по тракология Иван Христов е зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) - София. Експерт по тракийска и римска археология, нумизматика и историческа география и тракология, асоцииран член на Центъра по тракология „Проф.Александър Фол” към БАН, в процедура за доцент към НИМ. Води проучванията на единствената тракийска владетелска резиденция в България (от 4 в.пр.Хр.) – в района на връх Кози грамади в Средна гора; както и проучванията на археологическата гордост на Троян – римската крепост Состра. Поводите за разговора ни с д-р Христов са два. Най-напред - любопитството ни да чуем от професионалист какво се случи в сферата на културата през изтеклата трудна българска година. И второ, но не по значение – да чуем очакванията и препоръките на известния археолог към заделеното за култура в общинския Бюджет 2011, чието окончателно приемане предстои.

*****

- Г-н Христов, миналото лято в интервю за Т21 казахте, че бъдещето на Троян е в културния туризъм. Поддържате ли тази си теза?
- Все още да. И имам предвид не само развитие на туризма, свързан с древните обекти, които проучвам съвместно с колеги от БАН, но и използване на потенциала на малко забравени исторически обекти като скитовете на Троянския манастир, стари крепости, възрожденски постройки и църкви. Вижте, на всички е ясно, за съжаление, че Троян няма да бъде онзи град, отбелязан на индустриалната карта на някогашна социалистическа България със силно развита промишленост, от която зависеше прехраната на стотици семейства не само от нашия край, но и от Дунавската равнина. Малко са алтернативите, които стоят пред Троян днес. Една от тях е - хората в туристическия бранш да протегнат ръка на специалистите и съвместно да разработят проекти, свързани с развитие на културния туризъм. Мисля, че е престъпно да не се използват парите от Европа, давани щедро за подобни неща. Други общини в България използват находчиво потенциала на старините си и вече оперират с милиони евро. Вижте какво се случва в Попово, Мездра, Хисаря, Созопол. На хотелиерите трябва да стане ясно, че все по-често гостите на Троян ще питат: „А какво може да разгледаме, като излезем от кръчмата на хотела?”.


- Какво се случи в областта на културата през изминалата 2010 г.? Проработи ли новият Закон за културата? Как оценявате работата на културния министър Вежди Рашидов? Демонстрираната, да я кажем, неочаквана пристрастност към културата на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков само на думи ли е?
- Едва ли мога с няколко изречения да обобщя случилото се в областта на културата през изминалата година. Като че ли прекрачихме прага на оцеляването, но в България сфери като наука, култура и образование си останаха досадни задължения на властимащите. Все пак новият Закон за културното наследство проработи, макар и като недобре смазана машина, но тръгна и това е по-важно. Що се отнася до работата на културния министър - мисля, че има кой да оцени работата му, особено след време. Все пак ми е министър. Пък и недай боже вече да съм коментирал темата в някой телефонен разговор. А г-н Рашидов отчете дейността на своето министерство пред Народното събрание (при поискания вот на доверие към правителството) с един важен акцент – приорететно развитие на т. нар. културен туризъм.
Питате ме и за г-н Дянков. Лично се убедих, че той на дело доказва становището си, че културният туризъм може само да донесе приходи на България. Вижте стенограмите от последните заседания на Министерски съвет. Вижте колко пари се отпускат за църкви, археологически обекти и съпътстваща инфраструктура. Имах възможността да разговарям с вицепремиера по тези въпроси и разбрах, че човекът като икономист съвсем практично подхожда към въпроса. И не е необходимо да си бил сред водещите световни специалисти по бизнес и финанси, за да оцениш, че например комшиите в Турция и Гърция правят страшно много пари от културното си наследство. В едно свое интервю в края на миналата година г-н Дянков, каза че дедите му са от Троянския Балкан. Питам се, след като кметове на други общини направиха магистрала до неговото ведомство, ние какво правим, за да лобираме за Троянско и Априлци?

- А какво се случи при тебе в професионален план през изминалата година?

- Професионалната ми ангажираност се увеличи двойно. Дори и в нашата професия капитализмът навлезе с пълна сила. Хайде да не се занимаваме с мен, върша си работата и това е.


- Ясно е, че в разговора ни няма как да „подминем” Состра – римския обект до Троян, в който вече десетина години вграждаш сянката си. Вървят ли работите на Состра? Миналата година, въпреки намаления бюджет и съкратеното време на археологическите работи, направихте две сериозни открития - какви са плановете за новия археологически сезон?
- Г-н Маринов, не ми харесва израза, че вграждам сянката си в римския обект. Може да се изтълкува като лоша поличба. Не крия обаче, че страдам от едно тежко заболяване, наречено местен патриотизъм, от който само си патя. Миналата година с помоща на Община Троян и Ротари клуб - Троян успяхме да възстановим малко затихващия интерес към нашия най-атрактивен туристически обект – крепостта Состра. Откриването на ранната крепостна стена и разширяването на проучването на римския път пред крепостните стени разшири експозиционната площ на обекта. А Троянският музей получи нови придобивки за своя фонд „Археология”.
Плановете ми тази година зависят изцяло от средствата, които ще бъдат отпуснати от Община Троян, Ротари клуб и Министерство на културата. На 27 януари 2011 г. изпратих предложение до министър Вежди Рашидов за финансиране на археологически обекти, проучвани от археолози на НИМ. Состра заема подобаващо място в план-сметките. Очаквам Общинският съвет в Троян да гласува сумата от 10 000 лв., необходими за археологически разкопки. Надявам се да бъдат подкрепени и исканията на директорката на Музея на занаятите Елеонора Авджиева за атракционни прояви около обекта. Също така се надявам предложенията на общинския съветник от ГЕРБ Светлозар Дочков, свързани с конкретни действия за поддържане на обектите около Состра и приемането на цялостна стратегия за развитие на културния туризъм в частта си антично наследство също да не бъдат подминати с апатия. Аз моля членовете на местния парламент в Троян да си припомнят, че Состра не е само една крепост. Состра е интересен, лесно достъпен римски комплекс, на чиято територия се намират основите на една от най-старите църкви в Северна България. От територията на Состра тръгва трасето на най-добре запазения римски път в България… Хайде тук да спра, защото пак ще се сетя за забравени проблеми.

- Неведнъж си заявявал, че Состра има потенциал да стане туристически обект от национален мащаб. На какво разстояние сме в момента от тази голяма цел – и като време, и като изградена туристическа инфраструктура, и като отношение на местната общност, в това число на троянските власти?

- Факт е, че Состра годишно се посещава от хиляди туристи, а интернет пространството е пълно със статии и фотоси на обекта. Факт е, че години наред не можахме да се преборим с бюрокрацията в Института за паметниците на културата към Министерството на културата, където бавят съгласуването на Общия устройствен план на Состра. Все пак паметникът, поне на хартия, е от национално значение и има строго фиксирана охранителна територия и режим на ползване. Какво стана обаче с препоръките на зам.-министъра на културата д-р Чобанов да се предприемат стъпки пред Областната администрация и правото на стопанисване на обекта да се предостави на Троян? Г-н Чобанов ни даде пример с Община Асеновград, където аналогичният проблем с Асеновата крепост вече е решен. Що се отнася до отношението на местната власт към обекта, ще спомена, че през изминалия археологически сезон Состра беше посетена единствено от г-жа Недка Топалова – зам.-кмет на Общината. От частни разговори с г-н Николай Хитров от общинската администрация знам, че кметът Минко Акимов все пак има волята да реализира Общия устройствен план на обекта. Тук е мястото да спомена, че вече има предложения на граждани за използването на обекта Состра за развитие на малък павилион, на който да се продават сувенири и билети, а част от приходите да отиват в местния музей. А от два университета, към които имам ангажименти, проявяват интерес студентите да прекарват учебната си теренна практика в Троянско.

- Какви са препоръките ти към подготвения в момента бюджет на Община Троян за 2011 г. – конкретно за раздела „Култура” и свързаното с археологическите ни паметници и в частност със Состра?
- Вече споменах за парите и предложенията на г-н Дочков. Но по-важното е отношението към старините. Винаги съм повтарял една реплика „Состра не е в община Каспичан!”. Состра е на троянци. Не ни останаха обекти, които да можем 100% да контролираме. Троянският манастир е друга територия, там властват две сили – тази на Светия Синод и отчасти на Министерство на културата. Именно тази двойственост пречи да се спасят от разруха някои старини, свързани с манастира - като скита „Св. Никола” например.
При Состра и съпътстващите я археологически структури всичко зависи от гражданите, респективно - от общинските чиновници. И пак повтарям, трябва да се направи план, дългодишна стратегия за развитие на обектите. Не може всяка година да подсмърчаме за средства, които според количеството им хаотично да използваме на терен без ясна визия за бъдещето.

Интервю на Генадий Маринов

46 коментара:

Анонимен каза...

Някой може ли да спомене едно градивно ново нещо което са решили и направили нашите избранници.
Да дадеш не е като да вземеш, боли ме съграждани, боли ме защото се завърнах от чужбина защото искам да живея тук от където ми е хвърлен пъпа.
БОЛИ ме за ТРОЯН

Анонимен каза...

Грешката е твоя!Ще си носиш последствията.Мисли позитивно.

Анонимен каза...

Че какво му е лошото на Троян, освен нас хората които живеем в него? От нас идва всичко! Някои ще възразят, но това е истината, или голяма част от нея. И да се оплакваме, все тая. Ние сме си виновни, кой може да ни попречи освен ние самите или някой на когото пак ние, по един или друг начин, ще позволим или вече сме позволили да ни попречи, по един или друг начин.

Анонимен каза...

Туризъм е и високопланинският туризъм,преходите в планината и спането във хижа,по-дълги или по-кратки преходи,зимни и летни,с по-висока или по-ниска категория на трудност.Това май се позабрави?А това е безценна възможност за здраве и познание,борба с алиенацията,обхванала яко Троян,България и света."Мачкам шумата" от близо петдесет години,много кър съм пребродил и още продължавам и затова ви казвам-не е добре!А за мен поне това е истинският туризъм и истинските туристи.И най-пренебрегваните!Само там,в зимната планина,както миналата събота и неделя по маршрута Беклемето -Козя стена -Ехо Хайдушка песен,при -11 градуса,мъгла и пронизващ вятър и сняг до кръста на места можеш да оцениш истински какво значи горящата печка,топлата боб-чорба и усмивката на една дребна и гостоприемна жена-хижарката на хижа Ехо!Само там можеш да оцениш добрата дума,глътката ракия,залъка хляб,хубавата песен и верният приятел.В това поне съм сигурен. АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Иване,смени Дончо,че ще досъсипе Амбарица-емблемата на троянския туризъм.Хора има,щото знам какво ще ми кажеш.

Анонимен каза...

Кмете ще те сменяме и теб ако не изметеш и измиеш кочината Троян.Ще се издушим от прахоляк и пушек.Плащаме най-високите данъци в България.

Анонимен каза...

Кметът ще каже: Данъците тук са малки, щото си имаме доста борчове за връщане. Как я смятате Вий тая работа! И защо да фърляме пари на вятъра! Казвам, не ви питам. Нали така?

Анонимен каза...

УВАЖАЕМИ АЙС,че кой отрича високоплАнинския туризъм.Той и почивките сред природата са известни още от древни времена.Понастоящем неговата роля, значимост и използваемост е в пряка връзка с нарастващите потребности на хората за рекреация, отсъствие от ежедневието, от голамата урбанизация и голямата пренаситеност на големите градове..Оперделено смятам, че планинският туризъм или както го наричаме още "зеленият" и отдихът сред природата ще заемат в бъдеще все по широко масто в туристическите пътувания на съвременния човек.Затова се ядосвам, че туристическият ресурс за развитието на този вид туризъм в нашата община е толкова богат и благоприятен, а ние нищо неправим.В анкетите туристите посочват, че една от причините да идват в нашата община е природата и чистия все още въздух.Общинският съвет води политика в итерес на определени съветници имащи отношение към планинския туризъм.Нашата планина с планинското селище" Беклемето" и прилежащия регион от х.Амбарица до х.Васильов има условия за зимен и летен отдих.Постепенно те ще се развият и се оборудват с необходимите съоръжения за ски и летни спортове в съотвествие с нарастналите потребности на хората.Тук трябваше да се предложат възможностите за инвенстиции, а не да е затворено за тях.Затова се ядосвам на нашите ръководители от времето още на Общинският комитет на партията, че обходиха Европата и не купиха малко акъл, особенно сега каквито възможности има за това и да се започне полека и постепенно развитието на туристическото предлагане - чиста планина- чист въздух - туристическа спортна инфраструктура.Нека да си признаем: големи комплексари сме, нямаме самочувствие и неумеем да го придобиваме с това което ни е дала природа и да можем да го дефинираме навън.Такива са ни и управниците.Първо израсли на село - със селски манталитет,второ-учили в София, но явно не са ходили по жълтите павета и са стояли в общежитието или квартирката, защото такива бяха времената.Те поне по жълтите павета да бяха ходили и витрините да се гледали, пак щяха да имат друг естетически усет и вкус.Тях не ги дразни провинциалната простотитя и селендурщина, защото тя е част от тях и те живеят в нея.Питам тогава, ами защо ходат по света.Нали да се информират какво са правили хората и какво правят сега?.Много ми е интересно какво си говорят на тези визити.Затова МЛАДИ ХОРА ТРЯБВАТ НА ТОЗИ ГРАД, МЛАДИ И ДОБЪР УМСТВЕН КАПАЦИТЕТ, ИНАК ЩЕ СИ ВЪРВИМ ПО ПЪТЯ И СЧУПЕНИТЕ ПЛОЧКИ ЩЕ НИ ЦВЪКАТ ПО КРАКАТА КАЛНАТА ВОДА ОТ ТРОЯНСКАТА КЛИСАВИЦА.С уважение МАМА ДУНИ

Анонимен каза...

Права си, мамо Дуни!!!!!!!

Анонимен каза...

Мама Дуни,не съм казал,че е отречен,а че е позабравен)!ПовЕрвай ми,казвам го с болка и от личен опит,а моят опит в тази област е много дълъг и много богат/не го казвам да се хваля/.Троян имаше големи и славни традиции във високопланинският туризъм,алпинизма,но напоследък....Напоследък по-често можеш да срещнеш троянец с моторетка или четириколка в Националният Парк Централен Балкан,нежели с раница)!Даже и овчари от Троянско няма-доколкото има са тракийци.Апропо-какво мислиш за карането на моторетки и АТВ-та из националните паркове и резервати!?Също с уважение...АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Мама Дуни и Айс,подхванаха една много интересна тема наистина!
На връщане от Беклемето миналата неделя,срещнах повече четириколки и верижни шейни,отколкото автомобили,а автомобилите не бяха хич малко!
И къде са сега онези сладкиши от Централен Балкан?
А и някъде чухте ли,видяхте ли,прочетохте ли че пътят е проходим и реално Троян може да бъде посещаван от повече гости?

Айс,понеже си запален планинар,сигурен съм разбрал си за Гечкта.Лека му пръст!

Анонимен каза...

Защо не намирам нищо (ама нула инфо) за Троян като град, за каквото и да е събитие като празник, състезание и др. в сайта на инициативата на икономотуристическото министерство - кампания "Потърси България". Сякаш ни няма. Явно Троян е разжалван като град за вътрешен туризъм. Кой ще ми отговори, моля?

Анонимен каза...

Бог да прости бай Гечо Мичковски/днес го погребахме/-страхотен планинар,алпинист/не знам дали знаеш/,хижар може би 30 години на хижа Амбарица,зевзек и ЧОВЕК!Съболезнования на кака Данка,на Слава,Гошо и всички опечалени.Между другото голяма част от славата на хижа Амбарица се дължи на тези двамата-Дана и Гечо Мичковски.Страхотни хора!!!Боже,защо изчезват тоя род хора!?!Не си справедлив,Боже,нищо,че днес в електронното преброяване се писах "вярващ"!
Не знам дали знаеш,но Бай Гечо беше и майстор-тенекеджия.Покривът на хижа Амбарица и поне още десетина хижи из всички наши планини са правени от него!Аз съм ,може би, последният на когото е работил.Преди година-две го помолих да сложим един улук у нас.Аз му помагах и се скъсах от смях.Жалко,че не си записвах.За последно ще ти кажа една негова история,която сега се сещам.Мисля,че бай Гечо ще ми прости...
..Сутрин в 8 часа хижарите се свързваха по радиостанцията с Ботев връх и даваха информация за разни работи,основно за времето в района.Ботев пита Гечо:
-Ало,Амбарица,има ли вятър?
Гечо:-А-а-а,Дуа,дуа!
Ботев:-Отде дуа?
Гечо:-Отде дуа,отде дуа-отвред дуа!!!
Боже,защо изчезват този род хора? АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Сладка наша мама Дуни.Ти си коренячка троянка и трябва да знаеш, че нито един от някогашните членове на Общинския комитет на партията след 1989г, освен Кольо Кацаров, не е ходил с делегация в Европа. През мандата на Минко Акимов от общинските съветници единствено д-рГунешки е пътувал с кмета в Германия. Никой друг общински съветник не е минавал оттатък Калотино. Секретарката на кмета и неговата заместничка бяха наскоро в Испания.

Анонимен каза...

Тъпо е 22 години след известния 10-ти ноември за се говори още за Общински комитети, за комунисти, въобще за отдавна минали неща.Имаме конкретна, новосъздала се ситуация.Ако сте ербап момчета оправете нещата и не търсете причините далеч назад в миналото. Впрочем Гечо Мичковски /поклон/ живя и работи точно в онова време.

Анонимен каза...

Мъдреци като бай Гечо казваха:"На мек х... вълната му пречи".Иначе казано некадърността на днешните управници /без оглед на политически цвят/ пречи да се тръгне към по-добро

Анонимен каза...

Някой беше казал, че "спасението на троянци е тяхно дело". Ако това е вярно, то изборите тази година са тест за бъдещето на троянци в този град. Не само за кмет, но и особено за съветниците. Те ще се появят рано или късно, но ще ги знаете, кои са мераклиите.
Ако сега не се направи реформа в състава на бърдака - светлото бъдеще ще бъде кауза пер тута. Ако сами не се оправим, ще чакаме да ни оправят други. А откъде ще дойдат те! Кой знае?!?

Анонимен каза...

Би трябвало да дойдат от новата генерация. Ама за младите няма нарочно ангажиране - по-скоро прокудване, за опитните няма заетост - по-скоро хомот за безработни.
Има благоденствие само за властимащите (вкл. местни бизнесмени), които са се наредили на общинската ясла и ще отбласкват всеки, който поиска да вземе от зобта им. Това е положението на състоянието. Нарочно безнадеждно.
Троянци наистина ще трябва да се "спасяват" сами тоест поотделно. Хубав ден!

Анонимен каза...

Няма нова и стара генерация. Има хора искрено милеещи за Троян и други, които заемат позиции, за да си решат личните цели.Така че изберете кмет и съветници, които мислят за доброто развитие на града ни.

Анонимен каза...

Така е - няма стари, няма млади, няма генерации. Нужни са троянци патриоти на своя град, строители на Троян, а не разсипници. А на такива се наситихме през последните 22 години.Те сравниха града ни със селата.

Анонимен каза...

Първото условие е да спрем да се делим на партии и партийки.Това деление служи само на отделни лични интереси.Трябва да изберем хора честни и почтенни, доказали съпричастност към проблемите на общината.

Анонимен каза...

Само не разбрах от къде ще изникнат тези хора та и да се докажат до изборите, може би съм сляп но не ги виждам.

Анонимен каза...

Леко освежаване на самозабравилите се: Хората с пари в БГ не ходят по преходи, мухлясали хижи, селски кръчми и т.н., те ходят на море по острови, а на ски в Алпите, а не на Беклемето, където нищо не (о)стана. Нишата се запълва по национални празници, с добавени дни, нова година, понеже т.нар. селски туризъм е все още конкурентен.

Анонимен каза...

Я се качи утре до Беклемето да видиш как изобщо няма хора.Може и до хижа Плевен да се качиш,където пък днес беше само хижара,щото няма никой.Ако ти се разкарва се метни до Дерменка,там от световното в Африка не са виждали жив човек.А на обратно се отбий до Орлово гнездо да кажеш здрасти на хижаря,че завалията е зажаднял за човешко присъствие.До Чифлик недей да ходиш,там след нова година хотелите са затворени пораи липса на посещаемост.
Всички в момента са в Алпите или по Карибите...

Анонимен каза...

До 22-и:
Как не знаеш!? Ще слезнат от Балкана: Горно Трапе или Голяма Желязна, а може да има и съветници и от други "градски" дестинации като Балканец и Попишка. Изглежда, че Троян няма щанс да бъде управляван от троянци.
До 21-и:
"Трябва да изберем хора честни и почтенни, доказали съпричастност към проблемите на общината." Пълни глупости!!! Тези ще ги търсим по околните резервати. Само там ще може да има честни екземпляри. Тоест трябват ни АСКЕТИ.
ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

Към № 23...
Леко се освежих от твоят пост и си спомних,че "хората с пари в БГ" наистина не ходят на преходи из планините и не спят в хижи,това наистина е много грозно и тотално ти срива имиджа!!!Но пък си крадат децата заради дългове и ги държат по месец в мазе с превръзка на очите,примерно,режат си пръсти и си ги пращат по пощата,,гърмят се с оптика и загпушител и т.н.Затова ние засега с тях не се съизмерваме и понеже нямаме достатъчно пари и акъл,може би,за да си купим АТВ и да го караме по главната,за да платим на Галена и Екстра Нина да ни друсат силиконови пазви на рожденният ден ние продължаваме да ходим по планини и да слушаме Сачмо и Майкъл Бубле.Свят широк-хора всякакви!Дайте само да не си пречиме,тоест вие не пречете на такива като мен,щото и такива има доста и то изключително смислени,толерантни и кротки хора.И спазващи законите,за разлика от вас,а нали това е основното в една/дай боже/ европейска държава.Иначе,има и Иран,Афганистан и най-различни други още по-екзотични държави,където,щом имаш пари можеш да си купиш топ и да целиш с право мерене статуи на Буда ,примерно,на по 2-3 хиляди години,или да се съберете с комшиите и да утрепете жена ти с камъни,щото ти се е сторило,че са и много влажни очите под бурката и и се е видяла част от петата вчера на зазоряване като ти е носила вода от извора да ти прави кайве.Свят широк-хора всякакви,но дали и ний да сме кат тях,как Сийке? АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

А какво да кажем за това, че мъдрите и далновидни наши избраници са бюджетирали ONLY 350 лева за АИК "Состра". Уважаемият наш земляк г-н Иван Христов може да спре да подсмърча - та тези пари са много и трудни за изхарчване. Може би ще има повече средства, ако премести крепостта срещу общината.

Да видим сега, къде са тези "доказали съпричастност към проблемите на общината."
ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

О-о-о-о,Езопнатий,само това не!Преместиш ли крепостта на центъра "нашите" ще я мигом превземат и ще я държат минимум четири мандата.Троян ще бъде ликвидиран като Троя и ще се наложи да основем нов Рим.А новият Рим според панславистите-това е...Москва.Не ми харесва климата,иначе матрьошките са готини,ако не са пияни.....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Защо каато чета а умнотиите на местните управляващи постоянно в главата ми изниква един рефрен от песните които пеем по мачовете на любимият син отбор-ЗАКРИВАЙ!?!?
В канцелария бяхте създадени,в канцелария ще ви закрием!

Анонимен каза...

АЙ с-с-с-с......
Не думай. Ще трябва да изчакаме по-напред да падне Москва - третия Нов Рим.Ама докато това стане, я по-добре си налей една "Зеленая марка" с доматен сочец и не му мисли много-много.
ЧиП
ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

Чакат на завоя на Балканец, поради засиления интерес към Беклемето както на кабинката в Банско, или може да ги откриете в орешашката сорбона - Фламинго.

един от мегданът каза...

Много е важно за един форумец за да бъде актуален и мотивиран да пише тук,през живота си независимо колко е бил да е посадил поне-едно дърво,един пирон да е забил в собствената си къща,да е създал поминък ,от който да изхранва семейството си,да има родова памет и т.н. и т.н Тогава ще хванат декиш и мненията му и предложенията му и коментарите му.Такива хора сега са нужни ,хора с история ,хора със следа.Ей такива ,като Бай Гечо независимо от възраста а от желанието да създават.Троян не е сама тези статестически линейни 13,3км.Троян е целият този състав от 21 населени места.От родовете тръгнали от тях е създадена и чаршията и големите родове прославили Троян в държавата и света.

Анонимен каза...

О-о-о,Езопнатий,STAR съм вече,братко,знам ли кога ще ме извика ОНЯ във Великите Ловни Полета,затова няма да чакам да падне Масква,а падне ли ми Московская/дали я правят още?/ ще пия една огнена вода за твое здраве.И хич няма да му мисля много-многоКойто трупа познание-трупа тъга!/Еклесиаст/ АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

АЙ-с-с-с-с...
Според Гугъл има тези сортове:
Moskovskaya OSOBAYA Wodka
Moskovskaya Cristall
Moskovskaya Pertsovkа
Moskovskaya Zitrovka
Мoskovskaya Zubrovka
Moskovskaya Cranberovka

Анонимен каза...

Е-е-ех,приятелю,каква тъга ме налегна,що ли ти трябваше да ми причиниш всичко това!!!Пък и аз що ли го прочетох....Ще взема да си удавя мъката,ами да видим в какво?Още съм на работа.Но после-е-е-е... АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Братя,ако един ден отворите очи и се озовете на много красиво място,заобиколени от дървета и тучни полета,не бойте се- мъртви сте и сте се озовали в Елисейските полета...
Римският пълководец Максимус,преди битката с Германските племена....

Анонимен каза...

Знаеш ли,36-ти,аз това за Великите Ловни полета го писах,щото и аз като Барабойко съм чел Винету,но той до там е спрял,а аз четох после и Синовете на Великата Мечка и Конникът без глава и Пълзачи по скали и една партизанска бойна накрая.Но сега да не говорим за умиргане,все пак неделя е и нормалните хора отмарят!По радиото до мен пуснаха Адио на Клаудио Вила,кеф-ф-ф-ф,но вие младите едва ли го помните!?!Питай баба си....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Грацие АЙ-с-с-с-с!
Гранде - гранде Клаудио. Последвах твоя анонс и го послушах в ютуб. Чудна мелодика!!!
Макар че аз съм пораснал с Адриано Челентано. ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

Айс, знам коя фирма прави пътните знаци и табели, първо мислех да даря табелата "с.Троян", но четейки умозаключенията ти си мисля за "махала", дано отсрамя предишния си пост заедно с имиджа.

Анонимен каза...

Споделено с №14
Аз не говоря само за последните 21 години.Като служител в Балкантурист навремето знам, кои и колко наши местни общински и партиини управници пътуваха безплатно из Европата като ръководители на туристическите групи.Сега също ходят като членове на разни делегации от побратимени градове.Няма нищо лошо в това, все някой трябва да пътува, но аз се дразня от това, че като си дойдат не могат да кажат къде са били и какво са видели, какъв акъл са си "купили"- по благоустрояването на града, по рационално събиране и оползотворяване на отпъдъците,как и по какъв начин в другите европейски градове общинската администрация координира и ръководи живота в града.Какви местни нормативни разпоредби се издават и как се спазват от населението.Как се събират данъците и т.н. щото ръководенето на една община не е да се седи в канцеларията и да се говори по телефона до обяд, а след обяд да се яхне колата и да се ходи по ялови срещи.нека не се обиждат, аз цитирам приказките на хората, от които за голямо съжаление се отдалечиха толкова много.Вие неделегирата права и задължения на населението и по този начин в продължение на години го отдалечихте от проблемите на общината.Няма заитересованост,не се оценява това , което се прави, да се пази, да се стопанисва.В безхаберието си, то даже нарочно се руши, чупи и хич не го е еня някой, че пак от неговия джоб ще се вземе.
Предлагам следния сценарии: В понеделник кмета след оперативката със зав. отделите в общината да се облекат топло и пеш да прекосят през площада, през Марковския мост.Там на гърбицата му да се огледат нагоре и надолу ,за да видят най-грозното речно корито, което може да има един град в централната си част.Строено ,недостроено, бетон и боклуци, върби нагоре и надолу.Минавайки покрай цветарите да се насладят на красивите цветя и на грозните павилиони от преди 10 години.След като завият на дясно да се опитат да минат по тротоара.Вероятно няма да успеят.Ако минат да внимават да не се спънат от някоя изкривена плочка от корените на дърветата или от колите, които са качени на тротоара.По -нагоре срещу данъчното да се насладят на уникалната гледка на най-новото строителство в града ни.Вероятно има в договора клаузи, които регламентират някакви срокове и неустойки от фирмата закупила това петно в центъра на града и нищо неправеща вече 4 години.Разходката да продължи вече по новия тротоар.Добро и просторно място.Да внимават да не се ударят в някоя кола или бус качени на конфортно широкия тротоар.Като стигнат до Казиното да погледнат към автогарата. От дясно Лас Вегас с казино от ляво соц. картина от късния период, дупки и паркирани коли, кой къде свари, та автобусите да немогат да завият за паркиране и почистване.След като завият по край сградата на АПК -то да внимават отново да не се спънат от вълнообразната тротоарна настилка.Ако е валяло може и да стъпят в кална локва.Като минат по моста да погледнат отново речното корито нагоре и надолу.Грозна картина.Като наближат пешеходния мост да се насладят на красивата му облицовка от поцинкована ламарина.Да бяха и сложили поне една боя.Друг е въпроъст, че облицовката можеше да е от дърво.Подпорната стена на Музея направена повремето на г-н Фичев миналия век така си стои със кофражните ръбове по нея.Как не се намири някой поне една замаска да и направи.Грозно, грозно от всякъде.Мисля, че никъде в европейските градове няма да се намири в централната им част толкова грозотия.Та водейки екипът си, кметът да им постави конкретно и със срокове какво да се оправи, поднови, реновира, да се глобят нарушителите на Наредба №1. Другата седмица същият екип да посети и друг район на общината.Шефовете на БКС и Комунални да са плътно до него.
След време същата обиколка с контрол по изпълнението и така да обиколи цялата община.
Предлагам му/ на кмета/ да осигури транспорт на отдела по туризъм, за да могат специалистите да се обиколят туристическите зони и се направи проверка на обектите за готовността за летния сезон.

Анонимен каза...

Към № 40...
Благодаря ти,че помечта на глас и макар и за момент увлече и част от нас във вихъра на твоите мечти.Но ние,все пак,търсим прагматици-да ни излъжат и даже да не им трепне окото! АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

40 Пфу максималист!!!!!Все пак доста добре си обрисувал най-красивата част от Троян.Не ми се мисли ако продължиш нагоре и надолу от центъра и стигнеш до краините квартали какво ще се получи.

Анонимен каза...

43. Поправка http://www.bulgariatravel.org/bg/destinations.php?letter=%D0%A2

Анонимен каза...

Пак е 43. Извинявам се, но докато писах поправката, ми изчезна коментарът, който беше към N 12.
Ето информация и за общинарите
http://www.potarsi.bulgariatravel.org/calendar/

Анонимен каза...

До 44-и:
За първия линк - добре. А какво ми дава вторият, моля? Че пак не намирам нещо.

Анонимен каза...

Той е предназначен за отговорните лица в общината - за да изпратят съответната информация за бъдещи събития, за да бъде публикувана в сайта.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |