„Троян – винаги в сърцата ни!”

* Над 160 души присъстваха на троянската земляческа среща в София на 23 септември * Вицепремиерът Дянков: Прапрадядо ми е бил троянски народен представител
* Минко Акимов: „Нека всеки помага кой с каквото може
* Минко Герджиков: Ще помагаме!

ГОЛЯМ ТРАНСПАРАНТ С НАДПИС „Троян – винаги в сърцата ни” бил опънат над трибуната в зала „Св. София” на бившия Партиен дом в столицата (сега база на Народното събрание), където в четвъртък вечерта, 23 септември, се проведе земляческа среща на троянците, живеещи в София. Инициатор и организатор на срещата бе общинската администрация в Троян и лично кметът Минко Акимов, а целта – да се възстанови една хубава традиция и да се търси подкрепа за някои добри троянски каузи. Предварително пък бе подчертано, че в случващото се няма никакъв политически подтекст.

„ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ, да възродим традицията, прекъсната преди 15 години, да ви помолим да дадете идеи за развитието на града и общината, както и да оказвате помощ за тяхното осъществяване – всяка добра идея ще бъде полезна; нека всеки помага кой с каквото може – полезен е всеки контакт, всяко подаване на дружеска ръка. В момента е обявен конкурс за изграждане на паметник на нашия съгражданин Иван Хаджийски. Ще бъде обявена дарителска сметка за построяване на паметника и всяка помощ ще ни бъде от полза”, конкретизирал целта г-н Акимов.

НАД 160 СОФИЙСКИ ТРОЯНЦИ уважили поканата и се събрали в зала „Св. София”, научихме от прессъобщение на PR-ката на Общината Маргарита Генкова, изпълнила и ролята на водеща на срещата. Сред присъстващите били и някои знакови фигури на настоящия управленски елит на България – вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков (който с охота признал троянските си корени), роденият в с. Терзийско зам.-кмет на София Минко Герджиков, троянската депутатка д-р Станка Лалева и ловешкият й колега и троянски сват д-р Анатолий Йорданов, областният управител на Ловешка област Николай Нанков, родом от съседно Априлци, популярни личности като Сашо Диков, Нели Куцкова, Йордан Василев, проф. Цочо Бояджиев и др., редица бизнесмени… Свой представител изпратил и Негово Светейшество патриарх Максим, роден в с. Орешак и замонашил се в Троянския манастир.

В НАЧАЛОТО КМЕТЪТ АКИМОВ представил днешната ситуация в любимия Троян, като очертаната картина не била от най-радостните – закриване на емблематични предприятия, довело до двукратно нарастване на безработицата; цитираме: „През последните 20 години тези предприятия бавно, но непрекъснато вървяха назад. Липсваше каквото и да е технологично обновление, кризата ги накара окончателно да затворят врати. В момента работи единствено „Елматех“ с около 130 работници. Загубата на тези заводи се отрази тежко на психологията на троянци. Община Троян се опитва да намери верния път в кризата, но в криза инвеститори липсват или трудно се намират”***. Г-н Акимов обаче посочил изход: „Затова погледите и надеждите ни са насочени основно към европейските проекти“. След което градоначалникът подробно изброил спечелените, реализиращи се и вече завършени проекти, финансирани от европейските фондове на стойност близо 30 млн. лв.

ДУМАТА ВЗЕЛ И СТОЛИЧНИЯТ ВТОРИ Минко Герджиков, който заявил, че троянците, живеещи в София, имат готовност да окажат помощ и съдействие за просперитета на Троян, изпитващ затруднения в момента.

ЛЮБОПИТНО БИЛО СЛОВОТО на вицепремиера Симеон Дянков. Той уточнил, че е ловчалия, но корените му са от Троянско – от Дебнево, Скандалото и Млечево, а пък прапрадядо му Михо Михов-Гълъба е бил троянският представител в първото Велико народно събрание, а след това и в три обикновени Народни събрания. Г-н Дянков заявил ясен ангажимент за подобряване на пътната инфраструктура, свързваща Троян с останалата част на страната. Думите му: „Това, което истински ме гложди, е, че по европейски програми в България се строят магистрали само в Южна България, докато автомагистрала „Хемус” не е проектирана да бъде част от европейските програми. Затова с министър Плевнелиев решихме преди няколко месеца да търсим други начини за построяването на тази магистрала. било с концесия, било с други инвеститори. Преди седмица бях в Китай главно по тази тема – да търсим инвеститори и партньори, включително и за магистрала „Хемус”.

ОТ ТРИБУНАТА поздравления към всички присъстващи и към всички троянци поднесъл пратеникът на патриарх Максим – Знеполски епископ Йоан. Пожеланието на дядо Йоан било, че троянци, където и да живеят, трябва да помагат на своя роден край чрез своите познанства, връзки и достижения и да не спират да работят за просперитета на прекрасния Троянски край.

ЕФЕКТНА МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ на община Троян по време на срещата „надъхваше” софийските троянци. След това няколко троянски изпълнители зарадваха присъстващите и обраха овациите с изпълненията си – славейчетата от детската вокална студия „Усмивка”, танцьорите от младия фолклорен ансамбъл „Траяна” и виртуозната акордеонистка Християна Петкова. Срещата приключи с коктейл във фоайето на зала „Св. София”, финансиран чрез подкрепа от спонсори.

Т21

*** Цитатът е от агенция БГНЕС
П.П. Снимките ни бяха предоставени от
Община Троян и ТВ "Оптиспринт" (Троян)

17 коментара:

Анонимен каза...

Генади, като не си посетил това грандиозно мероприятие в София органидзирано от кмета, което ще донесе големи благинки за нас,да беше попитал за броя на хората от човек, който е присъствал там. Поканени 300 човека, потвърдили 160, а дошли да пийнат по едно вино 50-60 човека.Пак питам, имаше ли смисъл от това ходене в София.Кой от тези там троянци ще допринесе нещо да Троян.Този послушко на всички управи Герджиков, Сашо ли , който ругае Троян или двете хубавици, особенно първата, чийно мъж само скуби пари от общината.Пълно безсмислие на действията на Акимов.Млад кмет ни трябва.Старите муцуни трябва да си ходят.Пенсионирането не е измислено от българин, но е много точна думата , че за нищо неставаш, че си пенсионер с отчетено време на съществуване и неотчетено за пребиваване на майката земя - то се пише на дирека.Леля Станка ,баш троянка.

Анонимен каза...

А кой плаща масрафа на кметя за тая среща и за ходенето в Холандия?

Троянец каза...

Леля Станка баш троянка право дума:"Млад кмет ни трябва.Старите муцуни трябва да си ходят".И аз така мисля и жена ми и балдъзата и двете ми момчета комшийката също.

Анонимен каза...

И аз подочух че има нема 50-60 човека са били на въпросната среща!
Правилни са и въпросите и упреците,щото тия "троянци" ич не им дреме за Троян(ът),ама пиха и ядоха на наш гръб!
Миньо да вземе да каже кво прави в Холандия и колко струва на троянския данакоплатец секскурзията,да каже колко струва и софрата в София.
Единственото правилно направено от него е че като долен комуняга срещата е проведена у партийния дом...

Анонимен каза...

Я да поговорим за бъдещ кмет. Дайте предложения за млад Кмет. Имаме ли в Троян нови лица за кметове. Можем да подебатираме тук. От форума пък може да излезе пиленцето.
Винаги троянец

Анонимен каза...

Колкото да се ядосвате, че кмета и други общински съветници ходят "насам-натам", нещата няма да се променят, но поне се успокойте, не в 90% от случаите не ходят с вашите (нашите) пари. Е пак са нечии пари, но такъв е живота... малко са честните неща... Повечето визити и мероприятия се финансират с пари по проекти и програми... Но лайте си вие, дето нямате възможност да отидете никъде...

Анонимен каза...

Браво, кмете! Защо не вземеш да ги поканиш тези всичките видни и родолюбиви троянци в Троян през зимата - да подишат чист въздух с привкус на кюмюр, да отидат на едно кино или театър в Троян, после на един пиано-бар и тогава да видиш колко им е харесало тук!?! Сега чакаме помощите, било под формата на пари, било под формата на идеи! Смях, смях, смях!!!

Анонимен каза...

И като имаше пиано бар в Троян(M Box), какво стана с него? Пиянките му потрошиха интериора за нула време. Първо се замислете за културата си и дали ще бъде посещавано това кино, театър и пиано бар, пък тогава мрънкайте, че няма.

Анонимен каза...

Вица на деня го съчини номер 8!
Имало пиано бар!!!!!?!?!??!?!?!!?
Ти някога виждал/а ли си какво представлява пиано бар,че да наричаш тая клоака така?
Или кво викаш,има пиано ,значи е пиано бар!!!
Моля ти се, не се изказвай неподогтвен/а ,че стана за смях!

Анонимен каза...

Айде по-полека с експресията и с високите изисквания за концертна зала от рода на Карнеги хол. И пак да повторя - първо се замислете за културата си и дали ще бъде посещавано това кино, театър и пиано бар, пък тогава мрънкайте, че няма.

Анонимен каза...

Чета,чета и си викам-дали пък няма да прекарат тая пуста магистрала през Калейшкото,че и по-насам,недай боже и през Миревското....Че то там нива имам,барабой сеем!Направо ме изприщи тоя Дянков.Все пак -министър,сигур знае какво приказва.Че и нашенец,от Дебнево,Млечево....И се сетих за едно писание на друг нашенец-поетът Дилинко Дулев от Дебнево,живеещ в Разград,син на Пейдулини,бог да го прости,по-старите го помнят.Та Дулинко прочел за Дянков ,който се хвалел,че е пестелив като прадядо си Михо Гълъба,който се оказва и прадядо на Дулинко.Тоя Михо е бил мухтарин/кмет/ на Млечево и е бил най-богатият българин между Търново и Плевен,приятел и с българи и турци.Всъщност това Млечево е сегашното Селце,махала на Гумощник,но тогава-централното селище между Севлиево и Троян.Та чорбаджи Михо Гълъба денем си пиел кафето с бейовете в Севлиево,а привечер дарявал пари на Васил Левски и войводите Стефан Пешев и Цанко Дюстабанов за народните работи.... Само дето,когато "народните работи" взели да вземат вид на народно въстание и започнали сраженията с башибозука из боазите на Ватошево,Кръвеник и Ново Село,той кротко привикал "лудите глави" от селото и ги посъветвал да си налягат парцалите и да не правят зулуми,защото от тази работа нищо няма да излезе! От туй време е останала по този край една народна песен,в която има и следния текст:"Новоселци куршум леят,млечовене-папур сеят." Дядо Михо станал депутат.... В същото време друг чорбаджия- воеводата Дядо Фильо от Кръвеник не можал да стане депутат,защото зарязал пари и имоти,повел народа и.....турците го обесили. Сигурно някои се чудят защо ви пиша тези "минали" работи? Ами за да се замислите как се е формирал "елита на нацията"...АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Генадий,един приятелски съвет - ако АЙс е съгласен,направи една рубрика с негови вицове или разсъждения като горното.Много са хубави.Деликатния хумор в тях е така примесен с нашенските неразбории,че ми е истински кеф да ги чета.Много хора,обаче,не знаят за форумЪТ и разчитат да се разведрят с нещо такова във вестника.

Генадий Маринов, Т21 каза...

Към №12:
Предложението е много добро, вече съм пускал във в-ка няколко брилянтни неща на Ай-с-с-с-а, сещам се за: "Те ти, булка, Спасовден" (за оная мома с голямата кукуля - хо-хо-хо); "С ташак-павур да преборим кризата"; и "Дали не му е дошло времето да изберем за кмет... д-р Добрев? А?".
Но би могло да се помисли за нещо като "Колонката на Ай-с-с-с-а" (не мога обаче да го направя колумнист в Т21 без неговото съгласие). А иначе съм напълно съгласен, че написаното от Ай-с-с-с-а е голяма работа, и за мен е чест да го публикувам.

Анонимен каза...

Току-що се прибирам от двете победи......на Португалия и гледам-канят ме за колумнист!Думата не ми е много ясна,но,не знам защо я свързвам с Димитри Иванов, уважаван от мен журналист и преводач.Единствената прилика между нас е ,че и аз напоследък си изкарвам прехраната с преводи.Действително заплащането е добро,но условията - не винаги!Основно аз превеждам едър и дребен рогат добитък между Северна и Южна България през Балкана,понякога и през Средна Гора,а Димитри-само от английски!Поради което аз съм,поне през този сезон,по- търсен....АЙ с-с-с-с........

Анонимен каза...

Приятели, истината е много тъжна за Троян. Разрухата е изписана още на табелата и дупките, които посрещат гостите и на двата входа на града - от Пловдив в горната част и от София, Плевен и Ловеч в долната. През циганите и каруците, ЕТ Гошо Пешев-бензиностанциите и бакалиите, автогарата и миризмата й, фирмите, които кърпят дупки с двама старци и една лопата, стадионът, който изглежда по-зле отвсякъде, а бил "одобрен", малоумното кръстовище на Старата къща, Римския път, циганите по пътя за Балабанското, в жк "Лъгът","Смирненски" и под гробищата, та чак до осветлението по улиците, изтърбушеното кино, псевдофонтаните, празният музей с минусови температури в центъра и безлюдните улици вечер, малкото останали заведения и съботната чалга на "Фламинго". През рухналия "Хемус", "Мастрой" и част от "Елма", бакалиите и високите цени,кондомите и фекалиите в тревите на Капинчо и чешката водка от чуждия завод за ракия. И всички ние знаем, че за всичко това не е виновна КРИЗАТА. Това е плод не само на тежко общинско безхаберие, но и сериозни усилия да се унищожи всичко градско, сносно и културно в Троян. А не беше така, само преди пет години. Не е лесно да убиеш толкова бързо един град, сочен за пример за стандарт на живот, дух и ниска безработица от цяла България.
Време е някой да изхвърли боклука! Спешно!

Анонимен каза...

Перфектно описана троянска действителност. Поздравявам № 15. Само искам да преправя последното изречение - време е ние да изхвърлим боклука!

Анонимен каза...

Преди 5 години беше същото, разрухата започна преди 16 години.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |