Митко Динушев: Когато успея, ще се върна и ще оправя Троян

* „Чакам да завърша и ще избягам оттук” * „Единственото, което можеш да направиш в Троян, е да се напиеш”

Поводът за разговора ми с 12-класника от СОУ „Васил Левски” Митко Динушев е една негова гневна реплика във Фейсбук - по някаква конкретна причина нарече града ни „тъпият Троян”. Беше ми твърде любопитно да видя какво се крие зад това – емоционален тийнейджърски изблик или нещо по-сериозно, премислено, болезнено. Любопитството ми се засилваше и от факта, че Митко не е кой да е: четири години несменяем председател на Ученическия съвет в СОУ-то, мотор на два успешни европроекта, забелязан от звездата Влади Ампов-Графа и получил работа в продуцентската му фирма. Момче с характер и амбиции.

*****

- Да тръгнем от твоето определение във Фейсбук – „тъпият Троян”. Тъп ли е наистина градът ни, защо е тъп, това някаква емоция ли беше или премислено твърдение?
- Може би по-скоро емоция, току-що се бях върнал от Харманли, където бях за около 10-тина дни. И там видях колко много се различава от Троян този град, Харманли.

- Дори Харманли?! Нали Харманли не е София, Пловдив, Варна…?
- Да, не е. Но там кипи живот, има много млади хора, вечер е пълно с народ, има къде да се забавляват. И ми направи голямо впечатление, че по пътищата няма дупки, супер са. Идват и гост-изпълнители в заведенията.

- Виждам, че правиш някакви намеци за управлението, критикуваш властта.
- Не, защо да критикувам властта

- Защото говориш за дупките по пътищата?
- Е, да, за дупките – да. Това наистина ми направи впечатление. Там нямаше нито една дупка по пътищата, докато тук – дупки бол.

- Добре, но защо там е възможно да кипи младежки живот – защото има материална база или нещо друго, друга нагласа? Или значение има и базата, и другото?
- Не знам. Не съм се замислял, но аз от 3 години се занимавам с младежки дейности и съм забелязал, че където има Младежки общински съвет, кипи много по-голям живот. Докато в Троян, където няма такъв съвет, е умряла работа. Няма никаква дейност.

- Но истинската дейност не се ли прави от неформални младежки групи?
- Добре, неформални групи. Ама ако Общината не застане зад нас, как да го направим. Ние в момента правим дейности на територията на училището, с нашия Училищен съвет, но няма как да изнасяме дейностите на общинско ниво. Миналата година направихме два концерта – с Теди Кацарова, и с Графа, но това беше по проекти.

- Чакай малко. Аз си мислех, че хубавите неща стават по обратния начин – някак неформално, отдолу, без наставления, без началници, без секретари?!
- Хубаво, но нали за всяко нещо трябва да се плати.

- Няма ли спонсори?
- Какви спонсори?! В тая криза в Троян никой не дава пари, никой.

- Кажи ми защо младите толкова бягат от Троян? Като цяло те бягат от всички малки градове, бягат и от България, но в Троян тази тенденция като че ли е една идея по-силна?
- Да ти призная – и аз ще избягам догодина. Чакам да завърша и ще избягам оттук.

- Кажи ми защо?
- Не виждам смисъл да остана в Троян. Първо – на мен не ми се работи в дърводелски цех или да правя грънци.

- Няма кариерно развитие?
- Да, няма кариерно развитие – общо взето тук работиш или като общ работник, или в някой дърводелски цех. Няма по-сериозна работа. Но не е само това – няма и забавления, а аз съм млад човек. Единственото, което можеш да направиш в Троян, е да се напиеш.

- И да се влюбиш?
- То едното върви с другото – да се влюбиш и да се напиеш. Градските паркове – къде са; Къпинчо – тъмно, градинката пред киното какво е, пак тъмница, ужас.

- Кажи какво още ти липсва в Троян?
- Никакви развлечения няма тук, кино няма, боулинг няма. Мен ме е страх и на дискотека да ходя, защото стават големи побоища – тъй че може да се каже, че и дискотека няма. Нощните заведения – същото, един-единствен „Riverside” се опитва да прави нещо, но не става.

- Ти си много радикален. Но някой ще каже – радикален е, защото е много млад, т.е. не е обективен.
- Възможно е да не съм съвсем обективен, но това е моето мнение. Аз така ги усещам нещата. Аз затова не се забавлявам в Троян, ходя в Ловеч, Плевен, София…

- А мислят ли много от твоите връстници като тебе?
- Да, определено. Тия дни бяхме с едни приятели на кафе и си говорехме какво можем да правим вечер в Троян. Стигнахме до извода, че можем да стоим в „Riverside” и да пием по нещо, нищо друго.

- Виждаш ли изход, светлинка в троянския тунел?
- Сигурно има изход, няма как да няма.

- Говоря за реален изход, виждаш ли го? Не изход след десетилетия, а в близките 1-2-3-5 години.
- Сигурно има, трябва да има.

- Добре, кажи ми как виждаш Троян след, да кажем, 5 години?
- Може би след 5 години ще се оправи – когато се върнат инвеститорите, когато тръгнат предприятията, когато има спонсори за концерти и такива неща. Троян в момента прави много голяма грешка, за която много трябва да съжаляваме. Знаем, в Ловеч организират един фест, който е огромна реклама за града; Каварна – и те правят голям фест и също си правят много голяма реклама. Инвестират, но после си избиват парите, връща им се многократно. А Троян какво прави, музиканти идват ли?! Идват единствено на Празника на сливата и на Празника на града, или ако случайно тук-там се завърти някой друг, но скоро няма да се случи…

- Това горе-долу е преодолимо – говоря за липсващата материална база, която може да се създаде. Но няма ли друг някакъв проблем – в главите ни, в троянския софтуер?
- Целият софтуер на Троян е прецакан, всичко е прецакано. Трябва млади хора да влязат във властта, трезвомислещи млади хора, които могат да вкарат нови неща, нови идеи.

- Не опира само до властта, май нещо в мисленето ни не е наред, някаква селяния ни е завладяла, съгласен ли си?
- Аз ще ти кажа нещо съвсем конкретно. Когато поканих Вяра Панталеева да пее в „Riverside” (концертът се провали поради липса на интерес – бел. Г.М.), тя много се притесняваше. От това, че в провинцията, като се напият момчетата, и почват да правят глупости; беше притеснена да не й се случи нещо.

- Айде бе, сериозно ли говориш?
- Да, наистина имаше такива притеснения. Тук е така.

- Нещо като да отидеш на селски мач?
- Да, нещо такова.

- Кажи ми нещо в личен план, накъде гледаш?
- Развивам се! И засега доста добре вървят нещата.

- В каква посока? С какво смяташ да се занимаваш?
- От една година вече работя за Влади Ампов-Графа, той ми предложи работа в неговата фирма. Работя в момента с още една музикална фирма.

- Говориш за продуцентска кариера?
- Да, натам съм се насочил.

- А какво ще кандидатстваш? Ти сега си в последния клас.
- Ориентирал съм се към стопански мениджмънт.

- Тук, в България?
- Да, в УНСС или в Софийския университет. Но със сигурност ще бъде в София, на друго място не искам.

- Защо София?
- Там има развитие. Там можеш да успееш, ако искаш.

- Кажи две думи за твоето училище СОУ „Васил Левски”, доволен ли си?
- Доволен съм. Училището ни е супер, което е благодарение на директорката.

- Ще се върнеш ли отново в Троян?
- Ще се върна.

- Кога?
- Един ден, когато успея, ще се върна и ще оправя Троян.

- Това заявка за кметския пост ли е?
- Ами както Бербатов каза – един ден ми се обадете да оправя футбола в България.

- Той ли ще ни оправя футбола?! Той да си оправи играта първо, но да оставим Бербатов. Казваш, че би се върнал в Троян, човек се връща там, където има потенциал. Значи има нещо тук, просто заровеното имане трябва да се открие?
- Да, може да се направи много за Троян. Например в туризма.

- И последен въпрос – как се виждаш след 10 години?
-(смее се) Той, светът, не свършва ли през 2012 г.?! Със семейство, преуспял, с добра кариера, с добри пари.

- А за чужбина мислил ли си?
- Минавали са ми такива мисли, но в крайна сметка – не. Виждам бъдещето си в България.

- Това звучи оптимистично.
- Да, защо не.

Интервю на Генадий Маринов

Начало

50 коментара:

Анонимен каза...

Митьо, Митьоооо... имаш много хляб да изядеш мойто момче! Умрели са Троянци за кмет гъзолизец като теб. След една година Розалина вече няма да е с теб, а в София такива като теб ги мачкат като асфалта! И като ги говориш тези работи за кино, Ловеч и Каварна, не се ли сещаш, че там има хора с пари, които спонсорират, какво ревеш? А в Харманли не знаеш ли, че Митко Пайнера има дворец "Приказките" там, то за това е будно(сигурно само с чичковци и разни батковци), щото фолк певиците са ТАМ!
И нима хората, които работят в дърводелски цех или тези, които правят грънци и творят, са по нисши от другите? Смешкооо, това е ЗАНАЯТ, който не се учи за ден или година! Бягай от тук и не се връщай по-добре.

Анонимен каза...

Абсолютно право е момчето! Аз не съм толкова млад, на 38 години съм, но също мисля, че в Троян няма нормални условия за живот. Така е освен да се напиеш друго няма какво да направиш. На кино ли можеш да идеш, на театър ли, на бар ли??? Тук не живее, тук живуркаме, жалко и еднообразно.

Анонимен каза...

Единственото, което могат да направят младите хора от Троян, за да се реализират и да живеят достойно, е да бягат по-далеко от този град.
Спасявайте се, млади хора!!!

Анонимен каза...

Много съжалявам за думите на момчето. То е младо. Простете му. Подкрепам първото изказване. Троян е един от малкото прекрасни градове в България. Град запазил историята си, град запазил спокойствието. Наистина това момченце като отиде в софия ще бъде смачкано от машината. Директорката му го дундурка сега, но незнам в София кой ще го дондурка. Съжалявам да чуя тези думи от млад човек. Аз съм на 45 години, но никога не съм и мислил да бягам от Троян. Тук също човек ако работи и се труди може да се реализира.
Троянец

Чичо ви Минко каза...

Абе тежкарее малко Митето и се взема много насериозно ама казва и верни неща момчето нали.Като се огледаме ще видим че читав млад човек трудно се задържа в Троян- бягат та пушек се вдига..истински кмет ни трябва братяяяяя...

Анонимен каза...

Алооооо малко по спокойно, довчера тук се правиш на тешкар, изведнъж вече не е хубаво. Незабравяй: КОЛЕЛОТО СЕ ВЪРТИ :)))

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Наистина жалко,горния!
На 29 години си а още не си се научил да пишеш на Български!
А онзи дето е на 38 и твърди че нямало къде да се иде на театър,ако читалището не отговаря на високите му изисквания за провеждане да ходи в народнния театър!
Този пикльо ,който е обект на внимание в интервюто,май се чуди какво да измисли за да се направи на интересен!

Анонимен каза...

Впрочем този пикльо е на фаза 1-всички искат да се махнат от Троян.
Предстоят още 2 нива в избиването на комплекси допреди да си начеше крастата и да си предаде чалъмите...

оня там каза...

ех динУшев, динУшев... слаба ракия си мой човек ...

P. Bordjukov каза...

Искам десетте минути от живота си, които пропилях докато четох тази статия, обратно.

Анонимен каза...

Г-н Маринов,защо изобщо отразявате този комплексиран младеж?
Давайки му каквато и да е медйина изява,въпросния глупчо ще реши че е станал поп звезда!
Такива като него са под път и над път в Троян(ът)!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Ей оставете човека намира. Май някой хора мразят младите. Ужасно е прав за това, че в Троян няма дори и къде да се забавлява човек. С моята компания ходим само по други градове.Защото тук има само една-две селски дискотеки пълни с цигани, побойници и дрога.
Бъдещето е точно в млади хора с модерно и градивно мислене,а не в комуняги и "крадци". Всеки,който е в 12 клас му се иска да се махне от Троян и да отиде в София. Нормално е и няма нищо лошо в това. И аз бях така само, че сега чакам с нетърпение събота и неделя,за да си дойда в нашия хубав и спокоен град. Иначе за липсата на инвеститори(сериозни и големи имам предвид), липсата на спонсори и т.н.( да не се повтарям) за това са виновни единствено кмета и общинските мислители, а не това момче от 12 клас.


Младежа

Анонимен каза...

Троянец, ти как се реализира, в коя сфера??? Много ми е интересно...защото мисля,че това в Троян неможе да стане ,дано греша...
Пепи

Анонимен каза...

Със сигурност има доста хора, които са успяли да се реализират добре в Троян. Но винаги може повече.

Анонимен каза...

Вижте снимката на която се е почекнал с обувките по местата където обикновено се сяда,и си направете сметката кой е тъп!
А ако разбирането за забавление за много хора е ДИКОСТЕКА,то наистина жалко за тях,и не приемам ревовете им за основателни!

Анонимен каза...

Дискотека*

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Може ли админът да направи компромис и да остави горния коменатр, макар и на латиница, защото е искрен и по същество. А още по-добре авторът да го пусне според изискванията на форума на кирилица. Темата е важна и всяко мнение е ценно.

АРВи каза...

Уважаеми дами и господа, всеки получава това, което заслужава. Така е и с града ни и с всички нас. Добре, че господ не е като нас, иначе да ни е видял сметката до сега.Но ни търпи и ни чака да ни дойде най-после акъла, ама от къде ще дойде не знам? Светлина в тунела няма, а и не я търсим. Не знам дали очите ни виждат в спектъра на светлината, която трябва да видим и да следваме.

Анонимен каза...

Тази статия само заема от ценното място на Google.

Анонимен каза...

Жалко за момчето!Пример за това, как незаслуженото самочувствие може да деформира един неукрепнал характер. Жалко...

Ст. Борджуков-админ каза...

Извинявам се, но не съм склонен да поощрявам тъпотията на някои хора по какъвто и да е начин!

Анонимен каза...

Защо на разни оакани полендаци и всякакви други преселници,Троян им е тъп?
Дошли от Кнежа,Поликраище,Свищовско, и от къде ли още не ,намират някакъв стабилитет в някоя дърводелска фабрика,квартирка у Гетото и в един момент им се вдига критетия?

Анонимен каза...

ХА-ХА !!! Пикльо ! :)

Анонимен каза...

Kъм администраторa и създателa на сайта,Стоян Борджуков..

Защо са премахнати тези публикации 7,13 и 19 ???

troyan21 каза...

До 27, по повод премахнатите публикации 7, 13 и 19:

Многократно сме казвали и доказвали, че коментарите в сайта на Т21 са абсолютно свободни - тържество на свободното слово. Въпреки рисковете. Така е и така ще бъде! Но има ДВЕ ПРАВИЛА, които са абсолютно задължителни:

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското;

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

Тези две правила ще бъдат съблюдавани безкомпромисно. Казано друго яче – „българските” коментари на латиница и коментарите само с главни букви ще бъдат изтривани. Точка!

Ваш: Стоян Борджуков, админЪТ

Анонимен каза...

Митко е точно толкова наивен, лековерен и безгрижен колкото сме били всички в 12 клас и има от онези мечти, които разбираш с времето, че не се сбъдват веднага щом се махнеш от Троян. Хоп в София и айдее вече си си решил проблемите. Аз не мога да разбера как може да се отделя толкова внимание на някой, който не е видял още нищо от живота. Много е хубаво, че има амбиции момчето, ама да се очука малко и тогава го питайте за политика.Смешно е и този който му е правил интервюто се излага. Колкото до образованието в СОУ "Васил Левски" като някой, който е завършил там, ще кажа, че е пълна порнография. Разбира се, че има добри учители, но те са толкова малко, че не може и дума да се отваря за хвалби. Единствената промяна в училището след новата директорка е, че на външен вид изглежда добре. А за забавленията, че няма къде да се ходи няма, и хора няма и с тази криза няма и да има. И извинявайте за какво кино се говори, като преди билета беше на смешни цени и едвам се събираха 4 човека да пуснат филм. Много лесно е да се оплакваш и ако младите хора не могат да се забавляват сами, никой не може да им помогне. И тъй като много се направи реклама на Riverside, аз там не ходя, защото не си падам по детски градини, ще кажа, ходете в арта, поне музиката е хубава. :)

Анонимен каза...

Арта е наркосварталище и остай таз работа.

Thumbs up за Арта! каза...

Напълно е прав № 29, и аз чаках навремето пред киното да се съберат 4-5 човека.

Анонимен каза...

Тоя малкия чекиджия няма ли кой да го набие бе?

Анонимен каза...

Не мога да разбера защо вестника се занимава да пише за някакви тинейджърски глупости.Тоя малкия пиклю надали може сам да си зготви,ма видиш ли в Харманли имало по хубави дискотеки.Ми въри в Харманли бе смотан.Най опасни са тея надъханите без покритие малки пиянденца,дет си мислят че света е розов,но ще видим докаде ще е докара,училището ще свърши пикльо малък.И пак казвам че се изумявам защо се коментират даже във вестника такива гълвотии,та тоя даже не може да се исказва добре.

Анонимен каза...

Тоя таралеж ако го заапя дали ще се напикае?

Анонимен каза...

Тоя първо да се научи да бие чикии,пък тогава да оправя града.Келешори

Анонимен каза...

Браво бе момко от тоя напън да не се посереш баш на старта.

Анонимен каза...

Г-н Бжорджуков, очевидно с цел запазване обществения авторитет и културата на форума ще е по-добре да изтривате и писания като тези на 32, 34, 35,36. Тези приятели трябва да попораснат, да се ограмотят, да се научат, че обществените изяви не са училищни тоалетни и чак тогава да правят изявления.До тогава просто им отнемете думата.

Анонимен каза...

Като чета повечето коментари,за сетен път се убеждавам колко е мъдра приказката за магарето,дето намерипо къде да си покаже магариите и простотиите.В съвременният свят това много добре личи по форумите.Ама защо бе,джанъм?Защо не както в другата приказка-намерете кладенец/все още има герани тук-таме/па се наведете в него,па викайте,викайте,викайте мръсотиите,дето явно ви напират отвътре.Така и на вас ще ви олекне,па и на нас,може би.....АЙ с-с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Съгласна съм с предложението на 37!

Анонимен каза...

№37, какви "обществени изяви" те гонят??? Довеждането на Теди Кацарова в Троян? :D
Тоя мъпет от снимката се разкарва из празниците на Троян с едно фотоапаратче напред - назад и се прави вече на големия репортер или пък оператор. Какви училищни прояви има в Троян, освен на празника на града

Анонимен каза...

Абе вие сте малоумни бе да се занимавате с келеши недодялани,пък и надъхани на голия си задник.

Анонимен каза...

Най-лошото е че ни управляват такива обекти неадекватни като тоя малкия"петльо неграмотник".

админ (Борджуков) каза...

За думите си всеки носи лична отговорност. Аз не съм съдия - има си съд!

Между другото, не знам кой е писал коментари 32, 34, 35,36. Обърнете се към управлението на фирма Гугъл.

P. Bordjukov каза...

Когато предоставите съдебна заповед и след като се увери в достоверността ѝ, фирма Гугъл с радост ще ви предостави всички данни, които са запазени по журналите за авторите на тези коментари.

Анонимен каза...

Браво, Мите! Смел млад човек си! Тези, които те критикуват най-вероятно ти завиждат, защото всичко е пред ТЕБ! УСПЕХ!

Анонимен каза...

Съдебна заповед може да се предостави и на интернет доставчика в Троян. Там също се пази всичко.
Така е според закона.
Няма анонимност в Интернет!

Анонимен каза...

След изчитането на всички коментари ми стана много интересно.
Малко или много виждам себе си преди 6-7 години. Също като този младеж и аз бях отличен и виден ученик. Имах и постигнати добри спортни резултати. Хората казваха, "то е свястно момчето". Та и аз като другите реших да ида да уча в София. Не къде да е, а в УНСС. Тогава за едно място там се борехме над 10 човека, не е като сега "Сульо и Пульо" да влиза. То първи пробен, втори пробен, редовек КС изпит, пък ако искаш в някоя забутана Агроикономика може и допълнителен прием да дадат. От канидатите се иска само да изпишат имената в обособената за тов графа. (А в другите университети са още по зле нещата :()
И така аз от село бях приет в УНСС-то и то в една от най-желаните специалноти Стопанско управление, тогава вървеше песента "У-ни-ни-се 3 испита за едно прасе". Да ама не, едно прасе еи е едно прасе, де толкова пари, пък и в София са тарикати, с прасе в магазина никой нищо не дава. Там искат пари и като нямаш - сядаш и учиш. И по добре, попаднах в среда с добри и ученолюбиви колеги. Надпреварвахме се кой, ще изкрара по висока оценка. Не става въпрос за зубърщина - колко купонии, пръв купонджия бях, колко водка на промоция сме изпили... И лошо няма то е нормално, всеки който е бил студент знае как е...
Та и аз като пича, си мислех еийй един път да ида в София няма да се върна тук, а след това бях един от основните спонсори на Нешев, всяка седмица, да не избяга Шоко или Фламинго...
И още повече, че вечер се събирахме по 15 човека от Троян, да нищим местните клюки в 12 блок на ТУ. И така през цялото време си мислех "аз в Троян няма да се върна"...минаха 4 години, завърших. След това магистратура, и нея завърших. И ето ме сега, след като преминах през редица Софийски перипети, поради липса на късмет или поради небрежност, съм си пак...в Троян - оня смотан,селски град в който веки, рано или късно се връща...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
troyan21 каза...

Спазвайте правилата на сайта!
Админът

Анонимен каза...

О да - понеже момчето е напредничаво и ненадминато,за това се е захванал с кампанията"Как по-качествено да излижем гъза на Иван Найденов".Милия младеж,толкова е елементарен и подмолен,че каквото захвана,никъде не довърши и го изритаха отвсякъде.Къде къде по-можещи и знаещи млади хора има.Стига вече за тоя лигльо,обиждате истински кадърните младежи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |