Гласуваха обединението на Пазарите и Тържището

* „Общински пазари” ЕООД поглъща „Стоково тържище” ЕООД, няма пречки за запазване на тържищната дейност * Йордан Данков: „Защо Общината директно да не урежда отношенията си с наемателите на складовете – а не да създава предпоставки едно дружество да се издържа от наеми?!

ОБЩИНСКОТО ДРУЖЕСТВО „СТОКОВО ТЪРЖИЩЕ” ЕООД да се влее в сходното по дейност друго общинско дружество – „Общински пазари” ЕООД. Това бе решено на предваканционната сесия на Общинския съвет в Троян (29 юли) - без никакви пререкания и с голямо мнозинство: 22-ма съветници гласуваха „за”, един бе „против” (инж. Станислав Съев) и 4-ма – „въздържали се”.

ВНОСИТЕЛ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБЕДИНЕНИЕ на двете дружества бе кметът Минко Акимов. Негово бе и предложението схемата да е „чрез вливане”, а не „чрез сливане”, която е по-сложна като административни процедури и с повече данъчни тежести. И още - приемното дружество да е „Общински пазари” ЕООД, а вливащото се (т.е. прекратяващото съществуването си) – „Стоково тържище” ЕООД. А в аргументацията се посочваше, че се очаква чрез преобразуването „да се повиши ефективността на извършваните стопански дейности в приемащото дружество, защото обединените активи и приходи ще се управляват с по-малко административни разходи и по-малък административен персонал”. Г-н Акимов припомни също, че наскоро към капитала на „Общински пазари” ЕООД са присъединени и активите на бившето общинско дружество „Търговия – Троян” ЕАД (макар че съдебният спор за споменатите активи с частното „Търговия – Троян`98” АД продължава и изходът му не е съвсем ясен – бел. Т21).

НО КЪМ ВНОСИТЕЛЯ БЕ ОТПРАВЕНО УТОЧНЯВАЩО ПИТАНЕ от председателя на групата съветници от коалиция „Избор за Троян” Даниел Сираков. Г-н Сираков дебело подчерта, че идеята за обединението на двете дружества дошла именно от „Избор за Троян”, но техният вариант бил приемното дружество да е „Стоково тържище” ЕООД с оглед гарантиране на тържищната дейност. Въпросът на г-н Сираков бе дали при кметския вариант (с приемник „Общински пазари” ЕООД) новосъздаденото дружество ще има право да извършва тази дейност. Отговорът на градоначалника бе, че няма никакви нормативни пречки новото дружество да запази и функциите си на Стоково тържище.

ДАЛЕЧ ПО-РАЗПАЛЕНИ (и концептуални) обаче бяха дебатите по темата на заседанието на постоянната Комисия по икономика (ИК), предшестващо общинската сесия.

ЛОГИЧНО Е ИМЕННО „ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ” ЕООД да приеме Тържището, заяви бившият градоначалник инж. Дилян Енкин. Той в прав текст обяви и някогашната цел за създаването на „Стоково тържище” ЕООД – Общината да си върне атрактивните имоти (складовете за търговия на едро), които по онова време били държавна собственост. Г-н Енкин заяви, че тази цел е била изпълнена и сега Тържището трябва да се присъедини към „Общински пазари” ЕООД, чиято дейност е по-типична за Общината.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ИК ЙОРДАН ДАНКОВ подкрепи преструктурирането, но каза нещо, на което си заслужава да се обърне внимание (въпреки че и в комисията, и на сесията бе подминато с мълчание – бел. Т21). Г-н Данков заяви, че троянското Стоково тържище всъщност представлява „една складова база за търговия на едро”, че създаването му някога е било оправдано за запазване на общинската собственост, но сега ситуацията е друга. „Защо Общината директно да не урежда отношенията си с наемателите на складовете – а не да създава предпоставки едно дружество да се издържа от наеми?! И защо е необходимо тези наеми да минават през баланса на едно дружество?!”, риторично попита председателят общинският съветник. „По-този въпрос трябва да се мисли!”, категоричен бе г-н Данков.

УПРАВИТЕЛЯТ НА „СТОКОВО ТЪРЖИЩЕ” ЕООД инж. Панко Панов пък обяви, че от обединението на двете дружества няма да се постигне очакваният икономически ефект, нито пък ще има положителен социален ефект. „Разходите сега са оптимизирани и в новото общинско дружество разходите няма да са по-малко”, убедено заяви г-н Панов. Становището му бе, че на този етап и при тази икономическа ситуация в града и страната предложеното преструктуриране не е удачно решение.

НЕСЪГЛАСЕН БЕ И ИНЖ. СТАНИСЛАВ СЪЕВ, който се обяви срещу предложената от кмета схема за преструктуриране на двете дружества. Г-н Съев заяви, че няма да подкрепи предложението, че преструктурирането би трябвало да се извърши на акционерен принцип, че водещото дружество трябва да е „Стоково тържище” ЕООД и че сега не е моментът. Според съветника от левицата резултатът от преструктурирането щял да бъде единствено освобождаването на няколко човека.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Ст. Борджуков каза...

Когато се научите да пишете на български - ще имате и коментари...

Анонимен каза...

Говори се, че на другаря Данков гласят брат му за началник на новата фирма, щото като зам. областен нещо нестава.За сега е само партенка, но ще се разбере.

Анонимен каза...

Че Сашо Данков не става за зам областен не е никакво партенка - сега из цялата област разбраха какъв некадърник сме им пробутали.Разбира се, че ще ни го върнат обратно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |