Оркестър от Париж свири на площада в Троян

* Такъв темперамент и артистизъм, такова раздаване на музиката и публиката, толкова много френски чар си заслужаваха да се видят 
* Ги Дуври: „България е една пробуждаща се държава!”
 
Vive la France!
 
МЛАДЕЖКИЯТ ДУХОВ ОРКЕСТЪР „ХАРМОНИЯ” от Париж (кв. „Рунжи”) в събота привечер (7 август) изнесе голям концерт пред сградата на… Община Троян. Въпреки малобройната публика (за което не бива да се сърдим на троянци, тъй като изявата била решена спонтанно и без никаква предварителна разгласа – бел. Г.М.) френските музиканти свириха с много настроение и без компромиси – нито качествени (концертът продължи повече от час), нито количествени (хъсът и удоволствието, с които младите парижани музицираха пред троянци, не се нуждаят от коментар, а от нашето много голямо „Браво!!!”). А диригентката на формацията Александра Краверо заслужава специално внимание – такъв темперамент и артистизъм, такова раздаване на музиката и публиката, толкова много френски чар си заслужаваха да се видят.

РЕПЕРТОАРЪТ НА ФРЕНСКИЯ СЪСТАВ бе разностранен, като наред с преобладаващите „коронни” парчета за подобен оркестър имаше и църковна музика; а в няколко от изпълненията бе използван нестандартен инструмент – нашенски чан, купен преди броени дни от фолклорния събор в Копривщица.

КАК МУЗИКАНТИТЕ ОТ ПАРИЖ се бяха озовали в Троян? От председателката на тукашния Комитет за побратимяване Веселина Попова научихме, че групата е била на няколко места в страната Русе, София, курорта „Златни пясъци”, Велико Търново, за Копривщица стана дума, Троян. И на повечето места оркестърът давал безплатни концерти на открито. Подобни музикални обиколки младите парижани са правили и в други страни – Ирландия, Чехия, Русия и др. В Троян френският оркестър бе отседнал в потъналия в зеленина Парк-хотел „Троян”, който ден по-късно прие друга артистична френска група – фолклорен танцов състав.

Г-ЖА ПОПОВА, КОЯТО БЕ „ТРОЯНСКАТА ВРЪЗКА” на френските гости, беше любезна да ни запознае с основателя и почетен председател на „Хармония” Ги Дуври (г-жа Попова изпълни и ролята на преводач при краткия ни разговор). Много сърдечен, много усмихнат и добронамерен, мосьо Дуври обясни, че неговата формация е изцяло аматьорска – свирят от любов към музиката и в изявите им няма комерсиален момент, а пък турнетата им се финансират чрез спонсорска подкрепа. Попитахме го доволен ли е от визитата си в Троян и България, отговорът му: „О, да, много! За нас това бе едно чудесно пътешествие”. Позволихме си и един „провокативен” въпрос: „България Европа ли е?”. Г-н Дуври не се замисли нито за момент, а казаното определено бе оптимистично (за нас): „България е една пробуждаща се държава!”.

Генадий Маринов

14 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Пол..... каза...

А защо си мислиш,че няма интерес?

Анонимен каза...

Ами няма интерес, щото сте тъпи селяни!

Пол..... каза...

Е ти нали не си тъп.Лично мен много ми харесва събитието,защото не съм безпристрастна към подобни изяви.Но точно такива като теб често ме критикуват,че съм навсякъде тук и ги дразня.Айде ти като си умен кажи нещо по въпроса???????

Чакам......

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Ти ,умния, не познаваш ли кирилицата...или не можеш да си настроиш клавиатурата?
О, неразумни и юроде....

Анонимен каза...

Аз отдавна му казвам как да пише ама той/тя надали умее,затова го написах на латиница,белким се чатне.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

за жалост, това сме ние троянци!!!!!!!!!!!!!!!!

ARVi каза...

Бъдете такива, (Троянци) и не се оплаквайте, дами и господа! Няма да се питам, от тук нататък, защо съм се родил в Троян.Вие които ме провокирате така добре, на Вас ще кажа! Мен пък ме е срам да съм такъв троянец!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Ст. Борджуков каза...

Пишете на БЪЛГАРСКИ!?...
По конституция в България се пише на български с КИРИЛСКИ букви. Т21 е БЪЛГАРСКА страница в интернет!
Пишете на БЪЛГАРСКИ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |