Шибан народ или обикновени чукундури

* Божидар Димитров: „Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе. Ей т'ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги. Защо го правят?!” * „Хем ебливи, хем крадливи, но най-вече завистливи”
Взето назаем

Доживяхме да ни нарекат шибан народ официално. Досега си го казвахме на маса, но Божидар Димитров извади понятието от анонимност. В доклада на ДАНС събитието може да бъде отбелязано и така: „Досегашното прикритие бе нарушено и народът бе осветен”.

В НАУЧНИТЕ СРЕДИ СПОРЪТ КАКВИ СМЕ се води отдавна. Периодично са ни убеждавали, че сме оногондури, тракийци, перси, монголи, славяни, печенеги, атарци, угро-фини, хуни, урало-алтайци или иранци. Даже непалци. В периоди на добро настроение сме се иронизирали като чукундури, селяндури и чалгадури. Рядко обаче, защото това е привилегия на интелигентните нации. Все пак имаме стихчета в стил хайку, които дори Злостър и Сан Антонио биха оценили:

Срещнали се на полянка,
прабългарин и славянка.
Цуни-гуни, вади-тури,
народили чукундури.
Хем ебливи, хем крадливи,
но най-вече завистливи.***

ТЕЗИ ДНИ МИНИСТЪР БОЖИДАР ДИМИТРОВ пък допълни Иван Хаджийски с прозрението: „Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе. Ей т'ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги. Защо го правят?! Ние, българите, сами ще се изядем наистина!”. С тези думи историкът-управник постигна две неща, на които и най-големите трудно биха заложили: вдигна тиража на в. „Дневник“, пред който се изцепи, и разбуни полуживото от жеги и бира обществено мнение. Поводът бе съмнения за автентичността на откритите мощи на Йоан Кръстител край родния на Димитров Созопол от страна на проф. Николай Овчаров-Перпериконски.

ПРАВИ СА И ДВАМАТА. Министърът знае, че по цял свят се рекламират митове и легенди, които я са верни, я – не, но туристите умират да бъхтят от единия край на света до другия, за да се снимат пред някое парче от кост. В Гърция и Турция от камънаци направиха индустрия а покрай страховитите разкази за граф Дракула Румъния спечели милиони. Ние разчитаме на траките.

В СЛУЧАЯ ОБАЧЕ СПОРЪТ НЕ Е ТОЛКОВА НАУЧЕН, колкото кой е по-по-най. Овчаров е човек на президента Георги Първанов и участва в инициативния комитет, който го издигна за втори мандат. В същия списък е и министър Вежди Рашидов, но това е друга тема. Божидар Димитров пък, който дълги години бе в редиците на БСП, след като Стефан Данаилов, а не той, стана културен министър в кабинета „Станишев”, зави рязко към ГЕРБ.

В АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ СРЕДИ НЕ Е ТАЙНА, че Овчаров умело осребрява другарството си с Първанов. Срещу което отдавна се чува ропот. На него обаче не му пука. „В момента в Източните Родопи ме смятат за полубог, защото съм докарал стотици хиляди туристи. Ако искат в Русе мога да направя нещо подобно и при тях.” Това казва за себе си Овчаров в едно интервю от 2009 г. По повод списание „Нешънъл джиографик“, което не го представяло в най-добра светлина, той уточнява: „Не, не мен - Божидар Димитров и Китов. Аз съм единственият споменат с добро в материала и аз съм единственият му критик. Аз съм обрисуван като харизматична личност, като българския Индиана Джоунс”. Полубог, харизматичен, Индиана Джоунс. И рицар-тамплиер... Това Божидар няма как да му прости.

БИТКАТА МЕЖДУ ДВАМАТА (Китов вече го няма) отдавна не е само професионална. Бранят се и се завоюват нови територии, влияние и разбира се – пари. Използват се всякакви средства. На Овчаровите атаки Димитров отвръща с оръжията ГЕРБ, Бойко Борисов и мастити бизнесмени като братя Диневи от Свети Влас, например. Единият от братята той дори води при вселенския патриарх Вартоломей. После Вартоломей кацна в Бургас, разходи се до Свети Влас, където в църква са положени подарените от него мощи на Св. Андрей Първозвани. Премиерът Борисов също се хвана на PR акцията на богаташите Диневи и посрещна вселенския патриарх на летището. Медиите щедро отразиха мероприятието. Щедро е точната дума, от която и гледна точка да се погледне.

ОСВЕН ТОВА ДИМИТРОВ И ОВЧАРОВ не усещат как с откривателския си порив дават пример, който утре ще залее пазари, антиквариати и битаци с костици на Христос, Свети Георги, Дева Мария, плащеници, парчета от Кръста и пр. древни светини. Двайсет кинта и си имаш палец на Юда Искариотски. Сто кинта - ключица на Кирил Философ.

ПОРАЗЕНИТЕ ОТ НАРЦИСИЗМА Димитров и Овчаров няма как да бъдат спрени. Освен това те не представляват само себе си, а и съответния орден – на Първанов и Борисов. От което печелят медиите, двамата професори и може би туристите. Губи „шибаният народ”, който плаща масрафа. Но пък има зрелище, което при дефицит на хляба си е истинско постижение. Какво от това, че науката е натикана в кучи гъз и на нейно място се кипри политическият PR. Какво остава на техните колеги, които може и да са по-напред с материала по археология, но нямат ресурса на нашите херои? Нищо. Освен ако не лъснат някой ден голи с нечии мощи в ръце в „жълтата” преса или като участници в гей парада, понесли портрети на Сафо. Другият начин е да не сме вече шибан народ. Което е много, много трудно, дори непосилно.

Севт ІІІ, тракийски цар *****
(коментар във www.frognews.bg)


*** Цитираните „стихчета в стил хайку” са на големия български сатирик Радой Ралин.

***** Нашите (повече от) основателни съмнения са, че зад псевдонима Севт III се крие главният редактор на „Фрогнюз” Огнян Стефанов – едно от най-острите (или направо най-острото) журналистически пера на България. В най-скоро време ще се постараем да потърсим и мнението по темата на нашия земляк и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) – археологът ст. н. с. д-р Иван Христов, който в момента работи по тракийската владетелска резиденция в местността Кози грамади над Старосел.


18 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Бай Бочо каза...

Дебелогъзи крави белиосъмки ли имаш предвид?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ARVi каза...

Не му прилича на Божидар Димитровq след грубата грешка, за която би следвало в една нормална държава веднага да му е хвръкнала главата, като министър, да се държи, като ощипана госпожица и да пелтечи, това не сме разбрали, онова тълкуваме неправилно и че всичко било извадено от контекста.Но ние наистина сме шибаняци щом те търпим още там, да се държиш като самозван бащибозушки отцепник и да си разиграваш коня, както ти е угодно.
А Вие г-н Димитров от кой народ произхождате бе джанъм? Да не сте французи, келт или грък, а ? Или може би китаец, та говорите така цветущо по адрес на хората, които ви дадоха власт?
Като историк Ви харесвам много, но като политик сте кръгла нула, за да не кажа две.

ARVi каза...

След като тази тема не вълнува форумЪТ, да смятам ли, че г-н Димитров е прав? Жалко за нас тогава, тази тема е по-важна от "Миньовите" мнения и белоосъмските донкини вълнения, както много точно каза Ай-с-с-а. Не мислете, че като не ни касае пряко, казаното от корифея в историческите науки и министър без портфейл, не е важно и няма да ни засегне. Ще ни засегне и още как. Такива сме ние в лецето на управляващите, нали знаете, че винаги крушката си има опашка, нищо не става случайно, даже подхвърлената реплика. Много искам да не е така, но уви. И най важният извод - слива круша не ражда, ако ме разбирате. Нищо ново под слънцето.Пак същото.

Пол..... каза...

ATVi,мене лично много ме вълнува тази "изцепка".Не коментирах първо,защото наистина нямах думи относно вулгарното отношение на Димитров,спрямо нас българите.Винаги съм го уважавала като историк.Изключително много съм му симпатизирала за отношението спрямо Македония.Втор-но от там като политик,мнението ми е че е пълна нула.Сега разбирам защо не него а Ст.Данаилов направиха културен министър.Явно и там е имало хора с малко мозък.Но сегашните май нямат много щом вече няколко пъти допуснаха такива гафове да излезнат на яве.Исках вместо мое мнение да публикувам мнения на по-компетентни хора,но тези станаха толкова много,че само щях да заема много място и определено щяха да ме критикуват.Поздрави от мен приятелю:)))

Пол...... каза...

Извинявай,че направих правописна грешка с името ти:((

Пол...... каза...

И друго се сетих.Вместо да нарича злобно нас българите "шибан народ",да се беше постарал да докаже наистина автентичноста на тези прословути кости,да обори компетентно обвиненията,че това е негов замисъл,че той е инсценирал нарочно откриването на костите на св.Йоан Предтеча за да вдигне рейтинга на своя роден град Созопол,както се твърди.Но не.Със своята злобни обиди,той като че ли подтвърди,че някои хора имат право да се съмняват.Аз също се обърках защото много наши учени оспориха това откритие.Там трябваше да си излее енергията,не върху нас!

Анонимен каза...

Очертава се ясно диагнозата:"Герберът е генномодифициран Ален мак!Да превърнем всяка мозъчна клетка в мускулно влакно!" АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

ARVi каза...
Не му прилича на Божидар Димитровq след грубата грешка, за която би следвало в една нормална държава веднага да му е хвръкнала главата, като министър

За какво да си подава оставката, като е напълно прав

Пол..... каза...

А ти от шибаните българи ли си щом се чудиш?

ARVi каза...

Пол така е, кагато имаш такива хора, като този/тази наш приятел/ка, какво да кажеш? Той/Тя вероятно се има за изключение от тезата си. Иначе многоуважаеми/а, ако се смятате за такаъв/ава, просто напишете "Аз съм шибаняк/чка", напишете си името с достойнство и не слагайте всички хора под вашата лична инфантилна предсава, моля Ви!

Анонимен каза...

Уважаеми форумци, нали знаете приказката за голия цар.Да, малко е грубичко сравнението на Б.Д , но е казано директно. Е, всяко право си има изключение,не се обиждайте, но че сме такива го доказват фактите.Вижте за 20 години какви ни управляват държавата и общината и ние ги търпим? Е не е ли шибана работа.А пък тези дето ровят земята - иманярите с кетапи.Ами те ще се изядат взаимно, кой е по-най.Няма да напиша последните строфи на Радой Ралин, но се присъединявам изцяло към тях.Какво ме дразни в писанките във фороМЪТ. Грубостта и нетърпимостта на форумците.По- спокойно.По този начин доказваме, че не сме още готови за обединяване и гражданска нетърпимост към простотията, алчността и завистта. Моля всеки да защитава позицията си спокойно и интелигетно, каквито сте всички форумци.Не ме отчайвайте.Ако се наложи и то ще се наложи да излезем на площата.Времето наближава.Ами тогава, пак ли ще бъдем настръхнали един срещу друг, със сто акъла.Българска работа.Леля Станка - баш троянка

Пол..... каза...

Само едно уточнение Лельо Станка-баш троянка.Вие пишете за две различни неща.В този форум влизат наистина всякакви и добронамерени и не,разбираемо е да негодувате срещу тези които се отнасят некомпетентно и са тук с едничката цел да злословят.Но ФорумЪТ е съвсем друго.Това е гражданско обединение,членовете са изключително умни и възпитани и до сега няма случай от тях да взлизат с едничка цел "плюене".Искам само тази разлика да отбележа,понеже от коментара ви ми се стори,че ги слагате под общ знаменател.Поздрави!

Анонимен каза...

Уважаема/и Пол, именно,че трябва да се доказваме, че сме гражданско обединение, трябва да дискутираме по въпросите,които ни вълнуват и да даваме мнения и ПРЕДЛОЖЕНИЯ за правилното им, решаване.Аз съм впечатлена от интелекта на форумците и по темперамента с който пишат по дадени въпроси се подразбира, че са млади хора.Предложението ми, когато се дискутира по поставената тема и се дава мнение, то да бъде направено спокойно и възпитано, без грубости и обиди.Без опит да се налагаме един на друг, нали все пак всеки си има мнение по въпроса, той затова участва във форума.
Поздрави от леля Станка - баш троянка

Ст. Борджуков каза...

Пишете на БЪЛГАРСКИ!?...
По конституция в България се пише на български с КИРИЛСКИ букви. Т21 е БЪЛГАРСКА страница в интернет!
Пишете на БЪЛГАРСКИ!

Колко пъти да повтаряме, че не се интересуваме от мнения на НЕбългари...

Полендачката каза...

Към леля Станка баш троянка- """Какво ме дразни в писанките във фороМЪТ. Грубостта и нетърпимостта на форумците.""

Цитирам твоето изречение.Понеже беше изписано по този начин фороМЪТ,първоначално сякаш става дума за гражданското обединение "ФорумЪТ".Затова те коригирах.Иначе за всичко друго си абсолютно права.Поздрави!

Васил Иванов - баш Троянов каза...

Едни и същи локални дебили,с техните "глобални" виджания за света,или поне за тази част от него,която си въобразяват че познават.
Та Божко Шмитрата кво приказва не ми е никак меродавно,и ми е през цървулЯ та оттатък,поредното номенклатурно и меркантилно мекере.Баси бабайтите дейбиш ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |