Химн на Министерство на здравеопазването (МЗ)

* Просълзи ме и тъгата, че другите министерства си нямат свои химни. А нима не заслужават! *О, здравно министерство наше,/ събуваме пред тебе гащи/ да ни направиш яка клизма/ във името на хуманизма

Взето назаем

Бардът на „червените”, който от миналите избори пее (и) за ГЕРБ – Веселин Маринов, наскоро, за празника на МВР (5 юли), излезе с уникален творчески ход: изпълни своя „Химн на МВР” ("Нашата полиция"), по стихове на поовехтелия майстор на любовната лирика Евтим Евтимов и музика на Тончо Русев. След цялата тази работа - която, според някои (според нас също – бел. Т21), ни връща във времената на соца и то на ранния соц – кампанията „Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее” в социалната мрежа Facebook доби невиждани размери; и в момента (петък, 9 юли, 13:26 ч.) 62 918 души са (сме) си дали вота Веско да спре.

Нашата полиция

1.
Ако някой някъде предава
своето отечество и слава,
ако клетвата за дълг прегази,
моята полиция ме пази.

2.
Ако някое продажно братство
граби от народното богатство,
истината днес е само тази -
родната полиция ни пази.


Припев:
Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре,
гордост е да служиш в редовете
на България и МВР.


3.
Ако някой вярата убива,
и престъпниците сам прикрива,
ако някой пред лъжата лази,
нашата полиция ни пази.



Мислих си обаче – защо само химн на МВР. И видях, че и други мислят по същия начин. Например популярният български блогър Иван Стамболов (www.sula.bg), който спретна немедлено проектохимн на особено популярното в България, в Троян също, Министерство на здравеопазването (МЗ). Същото МЗ, чийто доскорошен началник се оказа крадлив, а в момента е водено мъдро по пътя на реформата от неподражаемата си шефка проф. д-р Анна-Мария Борисова, която премиерът, по неговите думи, намерил на едно кръстовище до Севлиево.

Излишно е да обяснявам защо МЗ е тъй популярно и обичано в Троян. Особено след скорошната «радостна вест», че искат да закриват АГ отделението и Ортопедията в тукашната МБАЛ – Троян, която единият от заместниците на проф. Борисова обяви, и то на няколко пъти, за една от четирите най-добри общински болници в България. Самата МЗ министърка пък ни дойде на крака в Троян на 25 юни т.г. и даде надежди. Но да не ви отегчавам с излишни приказки – четете и се любувайте на ИванСтамболовия «Химн на МЗ».

Генадий Маринов

*******

В ЕДНО ИНТЕРВЮ ПОПИТАХА ВЕСЕЛИН МАРИНОВ защо се е извъртял от БСП към ГЕРБ, а той се учуди, че във всяко интервю го питат все за БСП. Това е все едно Гагарин да се чуди защо го питат все за космоса, но както и да е. Веселин Маринов обясни, че го е променил един човек и този човек се казва Цветан Цветанов. Цветан и Веселин се познават от 7-8 години, както ни осведоми певецът и Цветан винаги е бил изключително чист, честен и всички останали суперлативи човек.

ПРОМЯНАТА У ВЕСЕЛИН ОБАЧЕ НЕ НАСТЪПИЛА ВЕДНАГА. През повечето от тези години на приятелство с Цветан той продължавал да пее на Бузлуджа и по други социалистически форуми. За ГЕРБ узрял, едва когато ГЕРБ дошъл на власт. Сега, в разцвета на тази своя зрелост, Веселин Маринов изпя и химна на МВР. Като полъх от моето пионерско детство стиховете на Евтим Евтимов ме просълзиха.


НО МЕ ПРОСЪЛЗИ НЕ САМО задушевността и възторга на химна. Просълзи ме и тъгата, че другите министерства си нямат свои химни. А нима не заслужават! Ето защо реших да дам своя скромен принос към заличаването на тази неправда като напиша текст за химн на Министерство на здравеопазването. Старал съм се да се придържам към поетиката на Евтим Евтимов, за да не причиня разностилие в министерската химнография.

Химн на МЗ

1.
Щом чуеш вопъл, стон и хрип
от птичи или свински грип,
ти бързо скачаш на нозе,
любимо и добро МЗ

2.
По твоите пътеки здравни
със стъпки смели, стъпки славни,
с сърца горещи и грижовни
вървят чиновник до чиновник.

Припев:
О, здравно министерство наше,
събуваме пред тебе гащи
да ни направиш яка клизма
във името на хуманизма.
Ура! Ура! Ура! Ура!
Ура! Ура! И пак – ура!

3.
Надигне ли се вирус зъл,
ти го разбиваш на чакъл.
Полезно като витамин
си ти, МЗ! Амин! Амин!

4.
Ще молим денонощно Бога
да бди над твоята подлога,
да си ни вечно живо, здраво,
да надживееш нас направо.

Припев:
О, здравно министерство наше,
събуваме пред тебе гащи
да ни направиш яка клизма
във името на хуманизма.
Ура! Ура! Ура! Ура!
Ура! Ура! И пак – ура!

6 юли 2010 г.

Иван Стамболов, в www.suls.bg


38 коментара:

Анонимен каза...

Гена ако не си гледам изпълнението на "химна" на живо,във vbox го има на концерт.
Просто култово с двете астри и танцьорите облечение като ушев и махащи с ръце като роботизирани регулировици...и Веско Маринов ....

Анонимен каза...

Тотален хит!
Свалям го на mp3 и ще го слушам постоянно в колата!

Николай Станевски каза...

Ето една песен, продуцирана от А.-М. Борисова преди известно време. Проектът струва 20,000 EUR:
http://www.vbox7.com/play:84454490

Анонимен каза...

Ужас!
Тодор Живков: "...тази година за полупроводници, догодина - за цели!"

изобщо - тази година песен за полуидиоти, догодина за цели...

Анонимен каза...

Все още не вярвам, че подобна простотия в днешно време може да се измисли, а камо ли да се представя по този начин на празника на полицията. Жалко за нея /полицията/. Авторитета им в моите очи се срина почти до нулата, това си е и чиста подигравка с тях.

Кажи си, Цецо, и ти, Весо! каза...

Не стреляйте по пианиста, той толкова си може.Големият въпрос е друг - колко парици плати Цецо на приятеля си Весо за тая унизителна тъпня.Кажи си, Цецо, и ти, Весо!!! Ако бях ченге, след този химн щеше да ме е срам да кажа какво работя. Питам се и друго - що ли химнът на днешната полиция се прави само от комуняги (Весо, бай Евтим, др. Русев)?! Пък сме взели да се чудим защо песньовката звучи по милиционерски?!

Анонимен каза...

Какво толкова има за чудене-любимата песен на Премиера е "Батальонът се строява за последен път".Няма начин неговия музикален вкус да не бъде отразен подобаващо и в химна на МВР.Дано не преработят и Националния химн,колко му е-изпълнен от Сашка Васева и Веселин Маринов акапелно.Музи,какво ще кажеш? АЙ с-с-с-с......

Бай Бочо каза...

Великолепно предложение Ай-с-с-саа.Сашка ще мечи и ще мята цици,Веселин М. ще лее пот а отговорните фактори в държавата ще слушат и гледат умилени.

Пол..... каза...

Хахахахах,а дамите от публиката ще хвърлят бикинките си Веско да си трие потта.

Анонимен каза...

И ето една положителна новина-мин. председателя явно вече учи чужди езици.На откриването на паметника на Гарибалди по случай рождения ден на Боко бдителен журналист е дочул негова реплика към Берлускони-"ДИСИС химна ни".Ето,вече формулира изречения,макар и не всички думи да са на един и същи език.Пак си спомних за култовата реплика на Финта в Полша през 70те години ,произнесена в ресторанта на хотела в късните часове ипредназначени за някаква засукана полячка-"МОЯ КОМНАТА -24-та стая"!Както виждате-нищо ново под слънцето,както са казали древните...АЙ с-с-с-с........

Анонимен каза...

Понеже форумът е притихнал следобедно в очакване да се сбъднат пророчествата на Немския октопод или на Сингапурския папагал,ще си позволя да цитирам част от статията на Харалан Александров,озаглавена "Чака ни светло селско бъдеще"-точно по нашата тема: "Очевидно народната любов напира да се излее в първични фолклорни форми-груби,но искрени.Няма какво да се тълкува-всичко е ясно.Българското село е постигнало върховна политическа реализация и възторжено я прославя..... Ние сме нация от успешно урбанизирани селяни.Селото опустява,но селския дух тържествува и превзема града. Това, че хората живеят в града с телевизорите си,а не в селата с прасетата и кокошките си не означава,че са станали граждани.....Впрочем селските вкусове удържат победа не само на културния,но и на политическия фронт.Погледнете рейтингите-харесваните политици или са селяни,или успешно се правят на такива." Нямам какво да добавя.....А Холандия ще си набие шпаньолите и октопода ще го сервират пържен с холандски сос.АЙ с-с-с-с......

Бай Бочо каза...

Всичко е казано в едно изречение: "Селото опустява,но селския дух тържествува и превзема града." Много тъжнооооо....,но факт.
Ай с-с-с финалът е утре вечер.И аз съм за лалетата,ама не го давам така категорично като теб...

Анонимен каза...

Христо Радевски(калейчанин) - "Към Партията"

Аз крача с крачките ти бойни.
Аз чувствам как тече кръвта
от твойте рани многобройни,
и аз горя, и аз туптя,

туптя със пулса ти неравен —
плът от войнишката ти плът, —
подхлъзвам се и се изправям
по твоя окървавен път.

Води ме, Партийо, води ме,
под свойте бойки знамена!
Свети с червеното си име
чрез хилядите имена!

Във своята сурова строгост
ти нежна като майка си.
Аз всичко бих ти дал да мога
да бъда твой достоен син.

Като лъча да пламенея —
лъча на твоята зора!
Тъй както Смирненски да пея,
тъй както Ботев да умра!

Мен хулите не ме смущават,
врагът с които те покри —
аз знам, аз вярвам, че си права,
когато съгрешиш дори!

Ах, как горещите ти рани
дълбоко, остро ме болят —
кога нападаш и се браниш,
кога се луташ в своя път.

Тъй както някога на село,
свежен от утринна роса,
баща ми с лапи загрубели
показваше ми да кося —

тъй ти десница ми подаде
и във борбата ме кали.
Затуй горя във твойта радост
и твойта болка ме боли.

Води ме, Партийо, води ме
под бойките си знамена
и нека свети твойто име
чрез хилядите имена!

… И ако нявга се забравя
и почна да те клеветя —
не ме заплювай! Аз тогава
не бих заслужил чест такава —
дори на храчките честта!

Но аз горя! Но аз живея!
Аз няма да ти изменя!
Във думите ми червенеят
лъчи от твойта светлина!

И в милионния ти пристъп
срещу врага ни разнолик
не съм аз Радевски, ни Христо,
аз съм безимен твой войник.

Води ме, Партийо, води ме
под свойте бойки знамена!
Свети с червеното си име
чрез хилядите имена!

Кочо Козарев каза...

До Пена Гадателката:
Како Пено виж хората горе кви стихове редят,а ти мълчиш ли мълчиш.Да не ти е увехнала нещо музата?Я се взими в ръце.

Генадий Маринов, Т21 каза...

До горния:

Малка поправка - Христо Радевски е от с. Белиш, Троянско.Но освен горната "идеологема" (казано иначе - поръчкова партийна простотия) има и по-други неща - добри и истински. Радевски е сериозен поет, нещо далеч по-различно от изкуфетялия и с петолъчки в главата Евтим Ев.

Анонимен каза...

Понеже форумът е притихнал следобедно в очакване да се сбъднат пророчествата на Немския октопод или на Сингапурския папагал,ще си позволя да цитирам част от статията на Харалан Александров,озаглавена "Чака ни светло селско бъдеще"-точно по нашата тема: "Очевидно народната любов напира да се излее в първични фолклорни форми-груби,но искрени.Няма какво да се тълкува-всичко е ясно.Българското село е постигнало върховна политическа реализация и възторжено я прославя..... Ние сме нация от успешно урбанизирани селяни.Селото опустява,но селския дух тържествува и превзема града. Това, че хората живеят в града с телевизорите си,а не в селата с прасетата и кокошките си не означава,че са станали граждани.....Впрочем селските вкусове удържат победа не само на културния,но и на политическия фронт.Погледнете рейтингите-харесваните политици или са селяни,или успешно се правят на такива." Нямам какво да добавя.....А Холандия ще си набие шпаньолите и октопода ще го сервират пържен с холандски сос.АЙ с-с-с-с......

Пол...... каза...

Аз пък ви показвам нещо по различно и по стойностно на Радевски от партийната глупост по-горе.Но искам някой да ми каже,знае ли за коя страна става въпрос????

Земя

Над мойта земя
в небето
опира
Пирин.

И мурите в буря
илинденски приказки пеят,
над Охрид лазура е
толкоз просторен и син,

а още надоле
е светлия бряг на Егея.
Спомням си само.
И ето нахлува кръвта

във сърцето, което
топи се от някаква нежност...

Моя страна! Моя прекрасна страна!...

Поена със кръв
и разлюляна
в метежи.
По Беласица телени мрежи...

Христо Радевски

Гост каза...

Необходимо уточнение: горните стихове са на банскалията Никола Вапцаров.

Пол..... каза...

Гост ти за "Земя" ли го казваш това?

Гост каза...

Да.

Пол...... каза...

На вниманието на Гост:всъщност аз не знам кои се изхвърлят в Гугъла,какви са тези "научени" хорица.Между другото проверете и ще видите,че стихотворението е поместено там и от името на Хрисро Радевски и на Никола Вапцаров.Но търсейки факти,се натъкнах на невероятна словесна война между българи и македонци,за спора какъв е Вапцаров-българин или макединец и коя страна е възпял-България или Македония!Гост,виждам,че си компетентен,за професията ти отдавна имам съмнения,би ли ми отговорил на този въпрос?

Тази земя,по която тъпча сега,
тази земя,която пролетен вятър пробужда,
тази земя – не е моя земя,
тази земя,простете, е чужда.
………
Над мойта земя в небето опира Пирин.
И мурите в буря илинденски приказки пеят,
над Охрид лазура е толкоз просторен и син,
а още надоле е светлия бряг на Егея.
Спомням си само.
И ето нахлува кръвта
във сърцето, което топи се от някаква нежност
Моя страна! Моя прекрасна страна!
Поена със кръв

Н.Вапцаров

Гост каза...

До Полендачката: Понеже не мога да го кажа по-добре: http://frognews.bg/news_5348/%D0%8Ce_te_baknam_i_%D1%9Ce_zaminam_%E2%80%93_prostil_se_Vaptsarov_na_makedonski/

Пол..... каза...

Гост,благодаря ти.Това го знаех и не това целях,но хубаво е ,че който иска ще влезе да се просвети.Поздрави :)))))Дано повече хора го прочетат,малко култура на никого не е излишна!

Анонимен каза...

Това е земя на Хр. Радевски

ЗЕМЯ

Раста сред твойте огнени нивя
и дишам задуха на твоите долини.
Но аз не зная как да те зова –
разбойница ли, майка ли, родина ли?

Аз сещам как тупти едно сърце,
как блика топла родна кръв от раните,
и бият там по масите ръце
изтръпнали намръщени пияници.

И ми тежи безмерната ти скръб,
страши смъртта, кънтят оковите.
Аз виждам черната пролята кръв
и къщите с барутен дим отровени.

Аз виждам ужаса и пепелта
на страшните настръхнали пожарища,
а брат ми гние някъде в пръстта
и майка ми оплаква свойта черна старост.

И аз горя сред твоите нивя,
сред твойте душни пламнали долини,
но аз не зная как да те зова –
разбойница ли, майка ли, родина ли?

1930
Моля, не ни подвеждайте и не обиждайте Google -то

Анонимен каза...

И като бяхме призовани да се ограмотим и станем по-висококултурни, ето какво още е написал Хр. Радевски.

СВРАКАТА

Прехвръква бъбривата сврака
от драка на драка
и нещо безспирно подвиква,
бърбори, крещи
и нагло в очите ни тя се натиква.
Помисли-щеш ти,
че тя е в гората най-важната птица,
че тя е орлица
или песнопой.

И скромният славей веднъжка я спира:
- Постой!
Защо тъй натрапчиво ти се навираш
навред?
А важната сврака
изкряка:
- За авторитет!
1990

Пол...... каза...

До анонимния,който е копирал "Земя" на Х.Радевски-Това стихотворение над теб,аз също го копирах от там.Ако си засегнат от обидата за Гуглето,извинявай,ама фактите са си факти!

До Айс-с-Прочети последната страница на в.24 часа,днешния брой!:)))))

Пол..... каза...

До горния анонимко:

"Винаги тъпотата на глупака е точило на акъла."
- Уилям Шекспир "Както ви харесва"

Анонимен каза...

Вапцаров е един от първите последователи на "македонизма" под влиянието на решенията на Коминтерна.Добър поет,но с огромни грехове по отношение на Майка България,по отношение на майка си и баща си-убедени българи.Грешник и по отношение на семейството си,доколкото го е имал.А кой какво е написал-смешно е да се спори.Трябва да се чете повече,а да се пише-не винаги е задължително!АЙ с-с-с-с.......

Анонимен каза...

АЙ с-с-с....се прави на много компетентен и винаги е на всяко едно гърне меродия.Всеки който има неговото време може да покаже компетентност,като виси в интернет по 24 часа в денонощието..

Анонимен каза...

Написаното от АЙса си е чиста истина и едва ли му е отнело повече от минута- две.Гледам че и ти не оспорваш,само плюеш.

Анонимен каза...

Те това е поезия:

О, здравно министерство наше,
събуваме пред тебе гащи
да ни направиш яка клизма
във името на хуманизма.
Ура! Ура! Ура! Ура!
Ура! Ура! И пак – ура!

Анонимен каза...

Е кво очаквате от Вапцаров,там където е роден няма Българи!
България особено в днешни дни е там където минава Стара Планина!

Пол...... каза...

Към Айс-прочете ли последната страница на в.24часа от вчера?

Пол...... каза...

Aйс,виждам,че за разлика от вчера днес си замлъкнал и има защо.Не искаш да ми отговори.Във вестника имаше отговор на въпроса ти-защо не знаят и бъкел български.Но това няма да го коментирам от съображения,пък и да не занимаваме четящите с тези глупости,дето си се захванал и все си ги повтаряш.Само трябва да знаеш,че аз няма да оставям капо.Поздрави:)))

Пол..... каза...

Реконтра
МВР-та от всички страни, припявайте!

Ивайло ДИМАНОВ

***
Небето над Костинброд внезапно помръкна - като лицето на Марадона подир четвъртия гол на германците.

Азис наля кехлибарено питие в две чаши и подаде едната на своя гост.

- Ех, Краси, Краси... - въздъхна изрусеният. - Не те знам човек ли си, глас ли си, ама ти се чудя на акъла! Що не изпя някое чалга парче на Евровизия, че да им вземеш акъла?

- Каква чалга, приятелю, ние в Америка...

- Тук не е Америка, нито Бостън, това тук е бостан! И ако не викнеш силно, няма да продадеш дините. Богдан Томов и компания с 8 литра мляко гушнаха двайсет бона. Веско Маринов не може да пее, ама възпя МВР-то, дето го пази...

- Оф, като чуя МВР и получавам ортикария! Имаш ли алергозан?

- Е, стига де, хубаво ти е било, признай си! Лежиш на пода, а ония юначаги с големите... автомати те вардят, хахаха! Що не ме викна и аз да се просна на пода...

Анонимен каза...

В този момент в костинбродските сараи влетя Деян Неделчев.

- Колегиии, ако знаете какъв текст съм написал, на ръце ще ме носитееее! Йееее!

- Да не си наръч дърва, че да те носим!

- Слушайте само! - Деян Неделчев извади смачкан лист и зачете:

ПЕСЕН ЗА МИРА И ОЩЕ НЕЩО

Боже, колко скръб, омраза...

От войни боли ги дървесата!

Ала нашата полиция ни пази,

нека мир да има на Земята.

Припев:

Хора, подарете цвете

на Обама и на Цецо.

Всички МВР-та по света

да дарим с любов и топлина!

- Какво ще кажете? - Деян заподскача на куц крак като заек-ветеран от ланския ловен сезон. - Предлагам да запишем хит, който ще взриви световните класации!

- Това е страхотна идея! - оживи се Краси Аврамов. - Трябва да помислим за стила...

Анонимен каза...

Какво има да мислим, то е ясно - прекъсна го Азис. - Хеви чалга с елементи на траш маане...

- Това не го разбрах съвсем - обади се Човекът-глас. - Ние в Америка...

- Майната й на твойта Америка! Ще направим песента на три гласа. Ти, Краси ще пееш най-горния, с фалцетна бленда.

- Искам аз да съм отгоре... - възропта Икебаната.

- Я иди събери съчки! Или по-добре донеси още лед. В оркестрацията ще добавим 100 каба гайди и 1000 вувузели. Ще избием рибата в Костинброд! - плесна с ръце Азис.

- Ква риба в Костинброд? Река няма, ти за риба говориш....

- Ех, Деяне, то и дърва няма, откак царят си дойде, а ти все дървеса и съчки събираш. От боксерките ли ги вадиш? Я да видим какво още криеш там?

- Ей, мен, първо работата, после удоволствията! - обади се Човекът-глас.

- Я не ме обиждай! - Азис взе листа и се зачете. - Трябва да прецизираме текста. Нелепо е "От войни боли ги дървесата". По-добре "От войни болят сърцата".

Анонимен каза...

- Защо да е нелепо? - скочи Икебаната. - Знаеш ли, че по време на войната във Виетнам само от напалм са изгорeли 531 782 хектара гори с ценна дървесина. А ти, дето като латерна припяваш "нека ме боли", знаеш ли, че дървото е живо същество като теб, макар не толкова изрусено и малко по-стройно. То също усеща болка, обича да му говорят, да му пеят. Какво знаеш ти за дървото, Василке...

- Ама и ти си едно дръвце - "Нека ме боли" е на Слави, мойто парче е "Целувай ме, нека болката да спре."

- Уф, като чуя за болка и пак за МВР се сещам - изстена Човекът-глас.

В този момент вратата се отвори с трясък и неколцина маскирани командоси насочиха оръжие към тримата мецосопрани. Отпред, в чисто нова униформа излезе Веско Маринов и заповяда:

- Никой да не мърда! Това е специална полицейска акция "Певачите". Кой каза, че не мога да пея? Сержант, пуснете сингбека

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |