Троянска изложба в „Етъра”

* Музеят на занаятите представя в Архитектурно-етнографския комплекс край Габрово първомайсторите в медникарския занаят – троянците Тотеви

С ИЗЛОЖБАТА «Народното изкуство на Троянския край» (колекция на медникарската фамилия Тотеви) нашият Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) гостува на Архитектурно-етнографския комплекс «Етъра» край Габрово. Изложбата бе открита на 2 юли и е по специалната покана на домакините, с които троянският музей има дългогодишно сътрудничество и приятелство.

 КАКВО ЩЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ посетителите на «Етъра» в троянския «сектор»? Колекцията представя в пълнота творчеството на една от най-прочутите медникарски фамилии не само в Троянско, но и в България – Тотеви: братята Найден и Димитър Тотеви и сина на Найден – Тотю Тотев. Показани са разнообразни по форма, техника и перод на изработка съдове на тримата майстори – купи, тасове, синии, съдове за вино, ракия, ликьор и бира, тави и др. С информационни табла пък е разказана историята на медникарската фамилия, която почти век работи занаята, както и развитието на медникарството в Троянския край – от най-ранния период в дълбините на робството до наши дни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |