Троян – мръсна червена приказка

* Сещам се за едно предприятие, ама може да не е то, сещам се и за една работилница за боядисване на автомобили, ама може и тя да не е * Ще се самосезират ли нашите, как мислите?!

ИМА ЕДНА МНОГО ПОУЧИТЕЛНА ПРИКАЗКА. Едно девойче било много добро, умно, хубаво и работно, но злата му мащеха люто го мразела; и наредила на таткото мушморок да заведе завареничето в гората и да го изостави. Мушморокът (ей, че мушморок! – бел. Г.М.) безропотно изпълнил заповедта. Ала, както става в приказките, доброто момиченце извадило късмет и попаднало на една добра баба магьосница.

СТАРИЦАТА ВЕДНАГА ПРОЗРЯЛА какво представлява гостенчето и го завела при вълшебна шарена река – където първо минавала червената вода, после синята, след нея жълтата (златната) и накрая черната. Магьосницата заспала, но накарала момичето да я събуди, когато мине жълтата вода. То дисциплинирано изпълнило заръката, бабата го топнала в реката и доброто, умно, хубаво, работно девойче станало и златно; отгоре на това получило сандъче с жълтици.

ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ СЕ ВЪРНАЛО ВКЪЩИ, а мащехата щяла да се пукне от злоба и накарала мушморока да заведе в гората и нейната дъщеря. Тъй и станало, ама другото момиче било зло, глупаво, грозно и мързеливо. Знаете какво се случило – вълшебницата не го топнала в златната вода, а в черната; и то, нали било грозно, станало дваж по-грозно. Сигурно се питате защо ви разказвам тези детинщини. Има причина, вярвайте ми, а ако не вярвате, разгледайте добре снимките.

НАЛИ ВИЖДАТЕ, ТЕЧЕ ЧЕРВЕНАТА РЕКА, ама това не е вълшебната река от приказките, а река Бели Осъм, която минава насред Троян (снимките ни изпрати нашият приятел и читател на Т21 Сашо Хитров; правени са на различни места в централната част на Троян в петък, 4 юни, сутринта около 7:00 ч. – бел. Г.М.). Както се казва – коментарът е излишен. Но все пак ще си позволим да поразсъждаваме малко за червената вода, потекла през града ни в тази петъчна юнска утрин.

ВЪЗМОЖНО Е в цялата работа да има закодиран политически смисъл. Тоест - че през годините Троян минаваше за светло- и тъмносин, царскожълт, шарен (герберски), ама винаги е бил червен (светло-, тъмно- или кървавочервен - все тая); сигурно защото сме проспивали другите води или боята е била менте, кой знае?! Или сме като второто момиче - глупави, зли, грозни и мързеливи и си заслужаваме десетилетия да се топим все в мръсната (червената) вода?! Възможно е и друго – на нашия човек (Сашо Хитров) и на всички нас да ни се привижда червена вода, а пък Белият Осъм да си е бял (чист) и бистър като бебешка сълзица.

НО Е ВЪЗМОЖНО И ТРЕТО, и май сме на път да се спрем на него – че някое троянско предприятие си е изпуснало отровите и нечистотиите в реката, напук на всякакви законови и морални норми (сещам се за едно предприятие в горната част на града, ама може да не е то; сещам се и за една работилница за боядисване на автомобили, която преди време изливаше цветните си води в Алдица и оттам директно в реката, при моста срещу „Елма”, ама може и тя да не е – бел. Г.М.).

АКО Е ТЪЙ (ТРЕТОТО), питам се какво правят съответните служби, например: РИОСВ – Плевен, което отговаря и за община Троян и на което му плащаме (с парите от данъците си) да се занимава с точно такива деяния и престъпления; и още – общинските еколози, контрольорите, полицията, прокуратурата… Знаем, че в белите държави службите се самосезират от сигнали, подадени от граждани и медии. Ще се самосезират ли нашите, как мислите?!

Генадий Маринов

5 коментара:

Анонимен каза...

Генадий,
тази статия много добре си я написал. Ама като имаш подозрения защо не ги кажеш директно.

Генадий Маринов каза...

До горния:

Благодаря за добрите думи! Не, там е работата, че нямам конкретни подозрения. Преди време, знаем всички, "Витекс" правеше подобни поразии, но доколкото знам от години не се е "изпускал" в реката по този начин. Преди година мръсният канал (Алдица), който поема отпадните течности на жк "Буковец", жк "Черногор" и други някои части на Троян и се влива в реката точно при Пачовия мост (моста срещу "Елма"), бълваше подобна цветна течност; тогава еколожката в общинската администрация Таня Рогачева се поразрови и стигна до заключението, че водата ни я мъти една автоработилница в "Черногор" - какво стана по-нататък, глобиха ли собствениците, затвориха ли работилницата, нямам информация. Тези са ми подозренията, но те са абсолютно недоказани; струва ми се обаче, че именно тук е работата на въпросните служби - да разкрият виновника и да ни възмездят, като го накажат за лайнарщината му. Това е и смисълът на подадения сигнал - да сръчка службите. Преди време "Лесопласт" също се "опускаше" в реката и в атмосферата, някои казват, че и сега го прави; но в случая червената вода бе много по-нагоре от този завод, тъй че той не е сред заподозрените. Аз лично ще продължа да питам (ръчкам) по този случай; ами ако това червеното е отровно (пък и по принцип не си падам по червеното - хо-хо-хо!) и се тръшне някой, добиче или човек, тогава?!

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Онзи ден в сайта имаше статия че ще има хайка за тия които палят гуми.Е и днес минавайки покрай турците на Ливадето,комина им пак бълваше черни кълбета дим!

Генадий Маринов каза...

Към горния:

Статията за гумите, заедно с коментарите под нея, веднага я препратих на РИОСВ - Плевен. Реакцията им - ни вопъл, ни стон, явно тази службица само на прессъобщения го докарва; щото редовно идват техни мейли до медиите за някакви "дейности", "проверки" и т.н. - ама поискаш ли конкретни имена, размери на глобите, други факти, мълчат като бит з... (с извинение). Ще им препратя и тази статия с коментарите, значи два сигнала (за горене на гуми в Ливадето и за червената река в Троян) - да видим ще благоволят ли да поработят малко по тях или ще продължат да мълчат, казах като какво.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Айде това за Ливадето е трудно доказуемо ,освен ако не си поставят за задача да го видят сами.
Но пък Вие и снимков материал имате доказващ глупоста и наглостта.
Няма да се учудя ако го изкарат като трик от Фотошоп или Coreldraw...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |