Буболечки нападнаха Троян

* Жълто-черните „калинки” опустошават с голяма скорост дървета и храсти от всякакъв вид * Общината няма средства за борба с вредителите, вика на помощ Горското

ПЪЛЧИЩА НАСЕКОМИ – наподобяващи калинки, но с жълто-черна украса и съвсем безобидни на външен вид – нападнаха Троян и района. Гадинките са от типа листогризещи и опустошават с голяма скорост дървета и храсти от всякакъв вид (върбите по поречието на Осъма вече са ошушкани напълно, а възрастен троянец ни се оплака, че „калинките” подхванали и церовите гори в района на мах. Длъжковска до Троян – бел. Т21). Дъждовното време в последния месец пък благоприятствало бурното размножаване на листогризещите насекоми.

ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ КАЛАМИТЕТ или свръхразвитие на насекомите не бе очаквано и затова в общинския бюджет няма заложени средства за борба с тези вредители, коментира еколожката в общинската администрация Таня Рогачева. Затова била потърсена помощ от Държавното горско стопанство (ДГС) в Троян.

ДИРЕКТОРЪТ НА ДГС – ТРОЯН инж. Димитър Шишков пък обясни, че всяка година извършват т. нар. „листопатологични изследвания”; и въз основа на резултатите от тях се правят прогнози в кои райони съществува вероятност през следващата година да се развият големи популации на вредни насекоми. На база на тези прогнози се правят предписания и проблемните терени превантивно се обработват с препарати. През тази година от ДГС – Троян са напръскали срещу насекоми около 1500 дка от горския фон, за който отговарят; за жалост обаче речното корито в градската част, където жълто-черните „калинки” достигнаха сериозно разпространение и направиха доста бели, не е част от този горски фонд и ДГС – Троян не се грижи за него.

ЖЪЛТО-ЧЕРНИТЕ "КАЛИНКИ" не са опасни за здравето на хората, защото се хранят само с листа и в този смисъл не пренасят зарази, категоричен е инж. Шишков. Съсипването на зеленината по растенията обаче влияе зле върху екологичното здраве на заобикалящата ни среда. Проблемът пък е на път да се реши от самосебе си - топлото и сухо време громи популацията.

Ралица Бенчева, ТВ „Оптиспринт”

4 коментара:

Анонимен каза...

Няма по безмислена статия от тази!
Страшна напаст ни нападна,крий се народе,ама се небой те са безопасни и жегата ги трепе.
Но какво ли да очакваш от доскорошната продавачка на измерителна техника ,зареждана от завода в който работеше мъжа и?!??!?!
Същата тази "журналистка" ,отразявайки миналия ден катастрофата пред Поделението с напевния си като пиян парцал глас ръсеше глупост след глупост.
Малоумника дръпнал ръчна и едва се не пребил,помитайки спрялата на метри от улицата кола,но задаваше абсолютно дебилски въпроси на собственика на пострадалата кола,сякаш той е предизвикал катарстрофата:ама вие къде бяхте спрели,сигурен ли сте...

Анонимен каза...

Реших един път да се спестя негативизма. Обаче що за безмислена глупост е тази статия. Даже не съм я чел, като видях заглавието и .....

Анонимен каза...

не си спестявай негативизма,ти си изтъкан от него.Не всеки ден има новини с които да си показваш тъпотията.Но май има....

Анонимен каза...

Оптиспринт като цяло са една телевизия и едни журналисти...Красимирка Коларова как толкова години не се научи на нищо?!? В тази така наречена кабеларка само който не е искал, той не е работил.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |