Съветниците решиха: обявява се конкурс за паметник на Иван Хаджийски в Троян

* Предложението внесе кметът Акимов, резултатите трябва да са ясни до края на година, мястото – между двете музейни сгради, градежът – догодина * Инж. Пеевски: „Правите не паметник на Иван Хаджийски, а паметник срещу Иван Хаджийски”

НЕЩО ТВЪРДЕ ИНТЕРЕСНО СЕ СЛУЧИ на последната сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян (29 април). Направи се крачка към решаване на един проблем, по който, официално и неофициално, се говори от десетилетия и който колкото пъти се е доближавал до официална санкция от властта, толкова пъти е бил подминаван, даже с грубости; и което е най-изненадващото – основната съпротива винаги идваше от левицата. Става дума за изграждането на общоградски паметник на най-прочутия троянец, емблемата на нашия град, автора на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ”, гениалния народопсихолог и основател на българската социология, съгражданина, към когото Троян и троянци сме в дълг – Иван Хаджийски.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПАМЕТНИКА
бе внесено от кмета Минко Акимов и бе в две части. Първата – за обявяване на „национален явен конкурс измежду българските скулптори и архитекти за проектиране паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и първи български социолог Иван Хаджийски от град Троян” в срок до 31 май 2010 г. И втората – за приемане на статут за националния конкурс. Според предложения статут: мястото на новия паметник трябва да е на централния троянски площад – между двете музейни сгради (където в момента стърчи остатъкът /постаментът/ от някогашния партизански паметник, за чието демонтиране има влязло в сила решение на ОбС – Троян от 2 април 2009 г. – бел. Г.М.); проектите да са съобразени със съществуващата архитектурна среда – т.е. с архитектурните послания и специфичната атмосфера на двете музейни сгради; конкурсът да е явен и победителят да „има право да продължи работата по изработването на пълен и окончателен проект и реализирането му след сключване на договор с Община Троян”; реализацията на паметника да е със средства на монументалното изкуство (камък, метал); участниците да представят ситуационно решение в мащаб 1:20, пластичен проект в мащаб 1:5, детайл от проекта (главата) в мащаб 1:1 и обяснителна записка; работите ще се оценяват от 7-членно жури (по двама архитекти и скулптори и трима представители на възложителя), а за класиралите се на първите три места ще има парични премии (съответно 2000 лв., 1500 лв. и 1000 лв.); конкурсът ще се счита за състоял се при представяне на най-малко три проекта.

НО И ТОЗИ ПЪТ, въпреки усещащата се обща положителна нагласа, не мина без спорове. Най-напред лидерът на 3-членната група съветници на „Атака” инж. Илиян Пеевски обвини кмета, че „изпълнява чужда воля” и че ставаме свидетели на „голям абсурд” – Иван Хаджийски да се използва за политически цели. „Правите не паметник на Иван Хаджийски, а паметник срещу Иван Хаджийски”, провикна се атакисткият трибун и призова кмета да си изтегли предложението (какво точно искаше да каже инж. Пеевски не стана съвсем ясно; но явно атакистът използва повода, за да оспори приетото преди повече от година решение на ОбС за демонтиране на остатъка от партизанския паметник, намесвайки името на Хаджийски – бел. Г.М.).

ОБРАТНО – съветничката от дясно Мариела Шошкова (ДСБ) приветства предложението на кмета; и заяви, че ще се радва „на мястото на един грозно стърчащ остатък, символ на престъпен строй” да се издигне паметникът на човек „символ на прогреса, човек, с когото Троян е известен в България и по света”. „Много навременно предложение”, бе и категоричното мнение на председателя на ОбС инж. Ангел Балев. Съветникът от левицата инж. Станислав Съев (БСП) също изрази подкрепа на предложението за изграждане на паметник на Иван Хаджийски; но се „закачи” с десницата, припомняйки, че именно при тяхното управление е било сменено името на троянската ул. „Иван Хаджийски” (нямаме данни за такава смяна, нито кога точно се е случила, затова в следващ брой смятаме да потърсим допълнителна информация от г-н Съев – бел. Г.М.).

ИМАШЕ И ЕДИН ФОРМАЛЕН СПОР
: дали конкурсът да приключи до края на м. октомври и журито да определи победителя до края на м. ноември или всичко да е с месец по-назад – конкурсът да приключи до края на ноември, а журито да се произнесе до края на декември. Възприет бе вторият („по-късният”) вариант, което обаче няма особено значение, тъй като при всички случаи изграждането на паметника ще е през следващата 2011 г. и ще се финансира от следващия общински бюджет.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО БЕ ПРИЕТО
с огромно мнозинство: 26 съветници бяха „за”, 2-ма гласуваха „против” (ясно е от коя партийна група бяха противниците – бел. Г.М.) и един – „въздържал се”.

Генадий Маринов


Бележка на редактора

Аплодирам случилото се. И съм безкрайно щастлив, че най-после ще засвидетелстваме почит към най-големия троянец (всъщност първа крачка бе направена със скорошното му обявяване посмъртно за почетен гражданин на Троян, идеята бе на съветника от ГЕРБ Мичо Генковски – бел. Г.М.). Но съм предпазлив оптимист. Защото догодина предстоят местните (кметските) избори и нищо чудно в предизборната суетня и правенето на тънки политически сметчици паметникът на Иван Хаджийски да бъде „забравен”. Още повече че вдигането на новия паметник задължително минава през изпълнение на брадясалото решение на ОбС от 2 април 2009 г. за демонтиране на стърчащия остатък от бившия партизански (комунистически) паметник. А „благовидни” причини да „забравим” за Иван Хаджийски лесно ще се намерят – я пари няма да има, я някакво строително разрешително ще липсва, я нещо друго… И все пак съм оптимист. Дано!

9 коментара:

П.С.М. каза...

Да се направи паметнк е най- малкото, което може да направи гр. Троян за великият български социолог Иван Хаджийски. Много е смешно и повече от жалко да се правят такива сензации за нещо толкова важно и най- малкото, което е дълг за обществото и троянци. Иван Хаджийски е бил и е един велик българин и социолог. Който не е чел неговото творчество може само да съжалява.
П.П За жалост днес беше погребението на неговата дъщеря Мария Хаджийска, надявах се някъде да бъде написано или отразено по медиите за нея, но уви. България никога не е уважавала свойте велики българи. Сещаме се за тях твърде късно ! Мария Хаджийска е човека, който е отделил значителна част от живота си за да подреди историята и творчеството на баща си Иван Хаджийски и изиграва голяма роля за социологията. Тя направи възможно всичката тази ценна информация да бъде достъпна за нас простосмъртните хора. Да почива в мир!

Анонимен каза...

Към нашите младежи....
"Бих казал,че Ив.Хаджийски е най-големия българолог.Той не е само социолог,макар че е създал основите на българската социология.Не е само психолог,макар,че е създал блестящи статитии,като"Психология на иманярството" и "Психология на военната дисциплина".Не е само етнолог,макар,че в трудовете му несъмнено присъства етнографията.Неговата сила е в синтеза на разнородни данни на различни области,които съумява да обедини,за да възпроизведе нещо много сложно-българската народопсихология.С това Хаджийски е направил основополагаща се крачка към българското социално самопознание.Нещо повече-поради изключително проникновенния си анализ,е създал научната картина и на онова,което ще се променя в бъдеще.Затова към неговите трудове нищо съществено не е допълвано,нищо дори не е коригирано толкова години по късно.Всъщност,за да разберем днешния български преход,трябва да се върнем към Ив.Хаджийски.Сигурен съм,че ако беше жив,щеше да напише поредния си том за бита и душевноста на нашия народ,но вече в европейска България.-/Петър-Емил Митев/"
ПОЛЕНДАЧКАТА

Анонимен каза...

Иван Хаджийски не е "българолог"-той е истински българин!Прочетете го-него го боли,той се смее от сърце,той плаче-пак от сърце,той всичко прави от сърце!Затова го обичат,затова го обичаме-тия,които сме го чели.Не сме много,нека не се лъжем.Ако повече българи го бяха чели-сега Троян да е на брой поне колкото Пловдив!Между другото една от причините да дойда и да се заселя в Троян, освен Балкана е и Хаджийски,чиито два тома от 1974 година притежавам и чета.Това е второто издание в България,а първото е от 1966 година.Та да попитам -защо чак тогава го издадохте,бе другари?Та нали беше с леви убеждения!Който го прочете,ще разбере защо.И друго-той загина като доброволец още в Македония.Защо повече от 65 години след смъртта му още няма негов паметник в родния му град?Та се налага сега "десницата" да ви принуди да му издигнете паметник.Ще ви кажа защо-защото Иван Хаджийски никога не е би ваш в смисъла,който вие влагате в тази дума.Той винаги е бил на БЪЛГАРИЯ,която обичаше безпределно и която ще го обича вечно!ТРОЯНЦИ,да му издигнем паметник -той го заслужи! Ай с-с-с-с.........

Анонимен каза...

Отдавна подозирам, че ай с-с-с-с не е роден в нашия град и няма нищо общо нито с историята му, нито с традициите му, нито с амбиците му.Затова цепи Иван Хаджийски на "ваш" и "наш".Както много пъти така и сега ай с-с-с-с- открива топлата вода и казва: "Той/Ив Хаджийски/ винаги е бил на България." Генади, премирай този "откривател"!

Полендачката каза...

Айс-с-с-с изказа мнение и го подкрепям.Всеки си има своя гледна точка.Всъщност той е много прав,както и аз както и лицето по горе.Винаги ще има спор на тази тема,защото се сгреши много много назад във времето.Но ето ,че сега е дошъл ред да се поправи тази грешка.Малко късничко да,но нали е по добре, отколкото никога???

Анонимен каза...

Ай с-с-с-а рече: А така бе,а така-постигнах целта си най-накрая.Компартията се обади,бе .Значи още е жива!Аз вече бях почнал да си мисля лоши работи.Но той другаря,дето, за разлика от мен още дели хората на "наши"/от Троян / и "ваши"/не от Троян, със сигурност е от младежката организация,щото ония старите,истинските де,не признават Джон Атанасов!Те признават само Калашников и чушкопека!Генади иска да се разконспирираме-ами ако ти дойдат по вечерно време двама с издути тужурки-с чушкопеци ли са,с друго ли........Мани,мани!Та защо,питам аз 65 години не издигнахте паметник на Хаджийски?И пак ви казвам-който го е чел,знае много добре защо.Но вие не сте,па ако ще и да сте роден в съседната къща.Впрочем,знаете ли къде е тя?Не съм сигурен,макар че сигурно стотици пъти сте минавали покрай нея,отивайки на манифестация.То там май си държахте по едно време Съветските байряци и плакатите на Сталин- Тито -Димитров? Ай с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Преди време бях препоръчал на мястото на постамента да се издигне паметник на нещо емблематично за Троян.Идеята за паметник на Иван Хаджийски е отлична.Тук няма нищо политическо.Иван Хаджийски е ЗАСЛУЖИЛ и за България и за Троянът.

Д. Стефанов каза...

Изглежда за трети път Ив. Хаджийски се ползва за замазване на комунистическата свинщина. Първо училището, после улицата, а сега и паметника. Като не може да е на престъпници да е на Ив. Хаджийски, да го пооцапат и него малко.
Преди имената на двама значими дарители бяха
заместени с това на най-значимия ни съгражданин,
а сега след като се отърваха от него през "отечествената" война да го ползват за свои си цели.
Според мен е правилно площада да се изчисти от всякакви паметници. Главната улица вместо на руския сатрап Карцов да се именува на Ив. Хаджийски и на сградата на театъра да се сложи барелеф на най-именития ни съгражданин.
Д. Стефанов

Анонимен каза...

Барелеф е скучно. На Троян му трябва модерен, човешки паметник. Я вижте колко хубави са двамата Славейковци, седнали на пейка в центъра на София.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |