„Терористична” атака в „Балканфарма Троян”

* Бомба удари сграда „Етер”, целият завод евакуиран * Троянските огнеборци потушиха възникналия пожар, екип на ГЗ изведе пострадалите след взрива * Директорката Валя Букарева отблизо следи антитерористичните действия * Експертът Любомир Йорданов: „Оценката ми е 5 по 6-балната система”

МИНАЛАТА СЕДМИЦА (4 май, вторник) едно от най-технологичните и модерни предприятия в областта – троянското подразделение на фармацевтичния концерн „Актавис” („Балканфарма Троян” АД), успешно се справи с … терористична атака. Поставената бомба предизвика взрив в една от сградите (сграда „Етер”). В района избухна и пожар, но той бе овладян след светкавичната намеса на екип от Районно управление „Пожарна безопасност и спасяване” (РУПБС) – Троян. А двамата пострадали в сградата бяха евакуирани от екип на областна дирекция „Гражданска защита” – Ловеч и им бе оказана медицинска помощ. Действията бяха подкрепяни от полицейски части от РУ на МВР – Троян, както и от служителите от вътрешнозаводската охрана („Балканфарма Секюрити” ЕООД). Междувременно всички от завода бяха евакуирани, като евакуацията се пренасочи заради забелязан съмнителен пакет в близост до сборния пункт.

НЕ СЕ СТРЯСКАЙТЕ – става дума за учебна симулация, целяща да провери степента на готовност на персонала и охраната на завода за действия при евентуална бомбена заплаха и други терористични действия. И също – „проиграване” на аварийния план за действие и синронизиране на действията с органите на полицията, пожарната и гражданска защита. За отбелязване е, че колективът на „Балканфарма Троян” не бе предупреден за учението и реакциите на работници и служители се доближаваха до тези в реална ситуация.

„ОЦЕНКАТА МИ Е 5 ПО 6-БАЛНАТА СИСТЕМА, което значи много. При скорошната атака в Московското метро почти 40 минути действията на службите бяха блокирани заради липса на синхрон, подобно нещо се случи и при учебната тревога в метрото в София; а тук координацията бе добра и нямаше суетене”, коментира в разбора след справянето с „терористичната заплаха” експертът Любомир Йорданов, директор на Международния институт за специално обучение (София), който си сътрудничи с вътрешнозаводската охрана в подразделенията на „Актавис” у нас. Г-н Йорданов подчерта, че симулирането на реална заплаха, както в случая, е по-добрият път към формирането на умения, отколкото учебните тревоги; а единствената му препоръка бе, че трябва да се подобрят средствата за комуникация между отделните звена.

ВИСОКА БЕ И ОЦЕНКАТА на шефа на областната дирекция „Гражданска защита” (ОДГЗ) - Ловеч и наш земляк инж. Веселин Димитров. „Малко фирми правят подобни неща и в този смисъл „Балканфарма Троян” заслужава специална похвала. Всъщност само две фирми в Ловешка област са го правили – другата е „Титан” (Златна Панега). Това са единствените две фирми в областта, които имат нещо общо с европейската представа за качество в това направление. Поздравления!”, заяви г-н Димитров. Шефът на ОДГЗ - Ловеч обаче направи някои важни препоръки: да не се „прескача” уведомяването на директния телефон на Гражданска защита – 620112, което би спестило време при реакцията; прецизиране на вътрешния авариен план, който трябва да се покрие минимум на 30% при реалната ситуация. Обобщени бяха и двете основни задачи при подобни симулации - какво може да се направи заедно (т.е. всички служби в общ екип) и къде са грешките.

ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ГЗ В ТРОЯН инж. Ивелин Иванов наблегна на друг важен аспект – синхронизиране на действията с Общината. Г-н Иванов заяви, че при всяка една проблемна ситуация кметът трябва да бъде информиран своевременно (чрез дежурния в общинската администрация) и подчерта, че в този случай всичко е било много точно.

НАЧАЛНИКЪТ НА РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И СПАСЯВАНЕ” (РУПБС) – Троян гл. инспектор Иван Шайлеков, който в ситуация при пожар (както бе при „атаката” в „Балканфарма Троян”), автоматично става шеф и координатор на всички екипи, също даде много висока оценка на „антитерористичните” действия. Неговата основна забележка бе към някои неточности във вътрешния оперативен план – например за местата на хидрантите в някои сектори; и че при подаване на сигнал в РУБПС трябва изрично да се обяви, че тревогата е учебна, а не е реална, тъй като действията на огнеборците в двата случая са различни.

ДОСТА ПО-САМОКРИТИЧЕН БЕ ШЕФЪТ НА ВЪТРЕШНОЗАВОДСКАТА ОХРАНА Валентин Митов, който призна, че доста неща са се разминали с предварително планираните. Но пък това било от голяма полза за уточняване и коригиране на пропуските. Г-н Митов специално отбеляза добрия синхрон между неговия екип и екипите на РУПБС, ГЗ и полицията.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА „БАЛКАНФАРМА ТРОЯН” АД Валя Букарева през цялото време бе в оперативния щаб и отблизо следеше „антитерористичните” действия. На разбора след акцията г-жа Букарева благодари на всички участници, като подчерта, че действията им са били изключително професионални. Директорката отбеляза още, че тази терористична симулация не е самоцелна, а елемент от фирмената политика за повишаване на сигурността и максималната безопасност на работещите и производствените структури.

Т21

4 коментара:

Полендачката каза...

Браво бе Гена,първоначално ми настръхна косата.Побелях:):)

Анонимен каза...

Лошите не спят, да знайш. Но на мен не ми настръхна косата, защото я нямам - хо-хо-хо

гм

Анонимен каза...

Все с тези заглавия ще те запомним Маринов.

Полендачката каза...

Ами ако инаше едно заглавие като в Троянски глас "Учебни тренировки в Актавис",никой нямаше да го прочете.А по този начин написано привлече изцяло вниманието ни.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |