Нощ в музея – що е то? (3)

* Пред публиката ще дефилират … ген. Карцов, Ботеви четници, стройна родопска невеста, екзотични китайки и японки, двойка от Мароко…
* Музейната нощ ще завърши в 1:00 ч. с пищна заря

МУЗЕЯТ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА (МНХЗПИ) в е трескава подготовка за първата троянска „Нощ в музея”. Събитието ще се състои на 14 май 2010 г., петък, и е в чест на Международния ден на музеите (18 май). Началото е в 18:00 часа, а вратите на културната институция ще бъдат затворени чак в 1:00 часа след полунощ.

ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ЕДИН ВЕХТ и забравен вече художествен занаят – басмаджийство, ще е сред атракциите в музейната нощ. Този занаят е бил „на мода” през втората половина на 19 век, като името му идва от неговата продукция – популярните по това време памучни, ленени и копринени платове с отпечатана украса, наричани „басма”. Пътуващото басмаджийско ателие на Националния политехнически музей (София) ще ни демонстрира производствения процес, а всеки желаещ ще може да си отнесе за спомен парче „басма”, щампована на място. Демонстрациите на пирография и дърворезба пък ще пренесат посетителите в атмосферата на отколешния занаятчийски Троян. Да не забравим и ателието по живопис, което със сигурност ще изкуши доста от гостите.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАНА ИКОНАТА „Богородица с младенеца”, рисувана в Тулча (Румъния) през 1874 г. от големия български живописец Николай Павлович. Тя е собственост на троянския музей, а с нея Павлович участва в конкурса за изписване иконите на българската църква „Св. Георги” в Тулча. Интересен е пътят, който иконата извървява от румънския град на Дунава до троянския музей. Дълго време „Богородица с младенеца” на Павлович се съхранява от кмета на Тулча; той я предава на своя син - Александър Сивков, който на преклонна възраст постъпва в Троянския манастир и донася иконата със себе си. През 1964 г. светото изображение е откупено от МНХЗПИ – Троян.

ЗА ДА ПОКАЖАТ БОГАТСТВОТО на своите фондове, музейните специалисти са подготвили дефиле с музейни облекла; на фона на мултимедийна презентация на открито пред публиката ще „оживеят”: генерал Павел Карцов, Ботеви четници, офицери от младата българска армия, стройна родопска невеста, каракачанка, екзотични китайки и японки, млада двойка от Мароко…

НОЩНИТЕ МУЗЕЙНИ ГОСТИ ще наблюдават и концерт, а хореографията на танците на студио „Бордо” е подготвена специално за музейния празник.Бабите от с. Шипково (самодейки от читалище „Светлина”) ще ви покажат как са се забавлявали на младини и ще си спретнат седянка в музейното „къщи”, ще почерпят и с местния специалитет „сватбарско жито”. За накрая е оставено най-хубавото – пищна заря в нощното небе над Троян.


Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Сигурно не сте съобразили че следващият ден -събота е работен ден?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |