В сайта на НАПИ – проект за основен ремонт на най-горната част от ул. „Ген. Карцов”

* Срокът за изпълнение – 2011 г., средствата – от държавния бюджет 
* Ще добие ли южният вход на Троян по-нормален вид и защо специалистите са настроени скептично * Завършен ли е „завършеният” през 2003 г. ремонт на участъка след „Чамкория”
 
МИНАЛАТА СЕДМИЦА, напълно случайно, попаднах на интересна информация в сайта на националната Агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) към Министерството на регионалното развитие - www.napi.government.bg В раздела Програма „Основен ремонт” една от подточките бе, цитирам дословно:

• Наименование на проекта: Основен ремонт на път II-35, ул. „Ген. Карцов” – Троян от км 2+300 до км 4+207;

• Стойност на проекта: 3 231 100 лв.;

• Техническо описание: Реконструиране на пътното платно и всички подземни комуникации и отводняване в участъка на път ІІ-35 в южната част на гр. Троян;

• Финансиращи институции: Държавен бюджет;

• Бюджет на проекта: 3 231 100 лв.;

• Изпълнител: АМ „Хемус” АД;

• Консултант: Инвестрой Ловеч;

• Договор за ремонт: N18/2.08.2002 г.;

• Начало на ремонтните работи: 2002 г.;

• Срок на изпълнение: 2004 г.;

• Удължаване на срока за изпълнение: 2011 г.;

• Дата на приключване на проекта: 2011 г.;

• Процентно изпълнение на проекта: 25,8%;

• Финансово изпълнение на проекта: 833 916 лв.”

ЗАПИТАХ СЕ КАКЪВ Е ТОЗИ ПРОЕКТ за основен ремонт по ул. „Ген. Карцов”. И проучих, че става дума за един особено невралгичен и разнебитен до крайност пътен участък – в южния край на споменатата троянска улица, който е и край на Троян в посока към туристическите дестинации Беклемето, Чифлик и Шипково. Иначе казано – оня участък към Бонковския дол, който минава за градска входна артерия, но в момента по-скоро е някакво подобие на път (за още яснота – касае се за участъка преди и след Бонковския завой, прочут с лошата си видимост, теснината, липсата на тротоари, износената до краен предел настилка и перманентната опасност от ПТП, през който обаче преминават абсолютно всички автомобили, влизащи в Троян от юг – бел. Г.М.).

РЕМОНТИРАНАТА ЕДНА ЧЕТВЪРТ от предвидения за основен ремонт 3-километров участък пък е малко преди и след моста при прочутото кръчме „Чамкория” (след Хлебозавода); спомних си, че ремонтът там тръгна много темпово (2002/2003 г.), направи се разширение на пътя, очертаха се тротоарите, положиха се нови бордюри, асфалтира се и след това всичко някак изведнъж спря, някак нелогично, като отрязано с нож. И така е вече осма година (от 2003 –та насам).
 
СРЕЩНАХ СЕ СЪС СПЕЦИАЛИСТИ, за да получа повече яснота по обявеното в сайта на НАПИ. Бях обнадежден, тъй като фиксираният краен срок за довършване на споменатия участък по ул. „Ген. Карцов” бе 2011 г.; тоест – за да приключи навреме, ремонтът трябваше да стартира всеки момент. С други думи – виждаше му се краят на този пътен позор в началото на Троян от южна посока; и почнах да си фантазирам, как, слизайки от Беклемето, Чифлик и Шипково към града, няма да „танцуваме” на зиг-заг между ямите, няма да си трошим колите и няма да късаме камари нерви. Но специалистите, с които разговарях, бяха далеч по-скептични.
 
„НАИСТИНА ИМА ТАКЪВ ПРОЕКТ, но готов проект има от години и за другия вход на Троян (откъм Ловеч), който също е в плачевно състояние – пари обаче няма”, коментира шефката на общинското строително дружество „БКС” ЕООД инж. Галя Данчева, специалист по пътно строителство и дълго време ръководител на „Пътно поддържане” (Троян). Информацията бе потвърдена и от началника на Областното пътно управление в Ловеч Георги Грозданов, който също изрази недоверие. Двамата си припомниха, че ремонтът е спрял, тъй като парите секнали и фирмата изпълнител си тръгнала.

Г-ЖА ДАНЧЕВА ПРИПОМНИ ОЩЕ ЕДНА съществена „подробност” по ремонтирания през 2003 г. участък от ул. „Ген. Карцов” – че той е останал недовършен; а за да се брои за приключен, трябва да му се положи последният слой асфалт. Говорихме и с местни хора – те също бяха наясно, че по ремонтирания участък има още работа. „Да, трябваше да сложат още 4 см асфалт, вижте и бордюрите колко високо стоят сега”, споделиха две жени, чиито домове са точно там, където е спрял ремонтът - и надолу, към града, е асфалтирано (макар без последния слой) и е удобно за движение, а нагоре към Бонковския завой е страшно, яма до яма.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ РЕАЛИЗИРАН проектът за основен ремонт на ул. „Ген. Карцов” в най-горната й част? Въпреки оптимистичната информация в сайта на националната Агенция „Пътна инфраструктура”, оптимизмът ни не е голям. Но нали надеждата последна умирала…

Генадий Маринов

11 коментара:

Анонимен каза...

И аз не вярвам да стане и обяснявам:
1. Договора от 2002г. има срокове за изпълнение и гаранционен срок. Договора е двустранен ангажимент с една малка подробност-има неустойки при неизпълнение на поети задължения. Срока на дотовора е изтекъл и написаното че ще се продължи през 2011г. не кореспондира със ЗОП.(Закон за обществените поръчки).
2. НАПИ (държавата)отговаря за асфалтовата настилка от бордюр до бордюр(в населеното място където преминава държавен път). Като ще го правят то и общината трябва да предвиди пари в бюджета си за да отремонтира дъждоотвеждащите съоръжения-водостаци, мостове и т.н. Справка-закона за движение по пътищата, който иска да чете.
3. Основен ремонт се прави единствено и когато експлоатационните дружества на територията на общината са подменили проводите си-„ ВиК Стенето”трябва да е подменило водопроводната мрежа по трасето и канализационната си мрежа, ЧЕЗ да положи нови кабели при мрежа 20 КV(при нужда), БТК да подмени кабелната си мрежа и е препоръчително общината да положи в тротоара и кабелни канали мислейки за в бъдеще за полагане на видове мрежи-интернет, видеонаблюдение и др. Тук може да се помисли и за трасе на газоснабдяване(изграждане на колектор), въпреки че това е далечна мечта за нас троянци.
Ако изброеното до тук не е съгласувано във времето с експлоятационните дружества и не се случи и въпреки това някой асфалтира(първо се подменят бордюрите) то при авария на някоя от мрежите ще се копае. Изключително ми е приятно на място да чуя мнението на гражданите гледащи как някой копае новоположена асфалтова настилка!Споменават се близки роднини и лели!!!
Такъв е редът за работа и понеже трябва някой да го организира(в случая е общината) но то не става от днес за утре. Необходимо е това да е станало година по-рано за да могат експлоатационните дружества да си планират бюджетите.
Така че уважаеми Генадий Маринов и мили съграждани това според мен е „ кьор фишек” и ако все пак се случи няма да се казвам EM/SI , a SI/EM!!!!!!!!
EM/SI

Генадий Маринов каза...

До EM/SI:

Нали и аз точно това казвам - че е кьор фишек? Интересува ме генезисът на подобни кьор фишеци, които са навсякъде около нас; и в крайна сметка - кой е виновен. Трябва да има виновен, нали? И не държавата, глобалната криза, световният империализъм, лошото време и т.н., а персонален виновник, с ЕГН, пост, отговорности, несвършена работа, лична некадърност и т.н.

Анонимен каза...

Като гледам хронологията на събитието,действието се развива по времето когато нашия градец бе управляван от едно лице-всички знаем кое.Та си мисля ей така неангажиращо дали г-н Маринов не е попаднал на поредната гнусотия направена от Дилян Енкин?

Анонимен каза...

Да ви кажа ли, че според мен е крайно време да се направи нещо. Аз минавам от там поне 4 пъти дневно и направо съм потресен от ямите особено малко по нагоре на правия участък където е обръщалото. УЖАС направо. караш с 20км/ч и пак е много. Според мен е ред и на троянци да се вдигнем малко на стачка, че докато си седим из нет-а никой не му пука за нас. Обаче я да се изтърсим всички и да затворим за некой час главния път и докато не се оправи тая работа няма да се махаме. Според мен друг начин няма то бива може ама то си е срам направо. Запълнят дупките и на първия дъжд ''Здравей, дупка'' имам чувството че колкото повече ги кърпят по зле става. Ама иначе по 200 лв данъка не забравят да искат ( за кола от 120 - 150к.с.) Да ви кажа ли че ако има някой да направи организацията на един официален протест аз щте съм първия дето ще дойда ама дали на другите им стиска!!! Пък ако не Всеки с по една ЛАДА НИВА слага колана и газззз през прерията (защото то и в прерията надали има такива дупки). И за финал - ''Що не преместите офф-роуда от Дълбок дол В бонковското или на Калеешкото, или пред автогарата (то там сега копае ВиК) или пред полицията ( Всеки знае как на кръстовището там като идваш от полициата на към автогарата как подскачаме като на кон. Надявам се това да не го прочете само Генадий ами и некои друг като мен. Благодаря.

P.S.: Евала Генадий за сайта доста добре го потдържаш. Продължавай все така аз не пропускам вечер без да влеза да видя за нещо ново!!!

Анонимен каза...

В Сливен как се събраха 10 000 души няколко пъти на протест срещу Лечков. Съседите ни от Гърция затвориха цяла граница. Нека не изброявам и други примери. Но ние троянци сме си такива. И аз съм готов за протест. Въпросния местен данък за коли е двойно по-висок от другите населени места в.т.ч и от София. Това е факт и имам съответните документи които го потвърждават. По-лоша инфраструктура от тази в града ни няма никъде. Това също е факт.

Анонимен каза...

И аз съм съгласен с протест, но трябва някой да го организира законно, че после ще ни ...... майката. Нали все пак в нашият град се знаем всички и после полицайте като им са даде заповед и айде сички с актовете по къщите и после ниама да ни простят особено на тези дето сме първите. Ама и полицайте са хора и на тях им е писнало сигурно вече от копките (те почти всички карат Витара и може и да не им пречи). И не само в Сливен ами и във Варна така направиха.

Анонимен каза...

Между другото днес минах пак от там и имаше някакав опит да се запълнят дупките амааааа, то в копката копка братче. Отивам днес за НИВА-та и няма да ме е яд вече на пътя (едно шарнирче - 8лв:))

Анонимен каза...

Път в този район НЯМА,но да Ви кажа,че където пък има,нито един мързелив троянец не си направи труда да почисти пред дома си натрупаната сипица от зимата.Само чакаме и недоволстваме,а най-елементарното неможем да свършим.Егати мизерниците които живеят в това"село" Троян.

Анонимен каза...

Приятел, да ти кажа че като минавам от там редовно виждам хората как си чистят въпросната сипица пред къщите си ама не виждам твоята логика на чистенето с асфалтирането освен ако нямаш в предвид като съберат сипицата да запънят дупките с нея:) И да ти кажа, че градчето ни е доста чисто като цяло спрямо другите градове и думи като ''Егати мизерниците живеят в село Троян'' може да го каже само човек който в същност е от Троян обаче по някаква случайност се намира през седмицата в по-голям град и се е забравил от къде е всъщност. Пък като си толкова гражданин ''ко прайш тук'':)

Анонимен каза...

Боже пази сляпо да прогледа!
Тоя същия е от тия дето си скубят косите смазани от комплекса на слабоумния провинциалист гордо налазил голямото село.

Анонимен каза...

Анонимен не означава, че не може да се разбере кой !:)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |