Правителството ни отряза за Беклемето

* Зам.-министър Екатерина Захариева препоръчва да преосмислим искането си за национален статут на туристическото селище * Прозира отказ на държавата да се ангажира с развитието на Беклемето

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОПАРИ троянските ни мераци Беклемето да получи статут на планински туристически комплекс с национално значение, става ясно от материалите за насрочената за 29 април сесия на Общински съвет (ОбС) в Троян.

ПРИПОМНЯМЕ: на 13 януари т.г. областният управител Николай Нанков официално внесе троянското предложение в Министерския съвет (МС) – чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), както му бе редът. Действието на губернатора бе следствие от едно решение на ОбС – Троян от 29 октомври 2009 г., което задължаваше кмета Минко Акимов до 31 декември 2009 г. да стартира процедура по регламентиране на новото селищно образувание. За да се стигне дотам обаче имаше многогодишна подготовка (разбира се, съпътствана с неизбежните бюрократични и други забавяния), през която тази наша изключителна туристическа даденост, разположена в безспорно най-красивия и величествен старопланински проход - Троянския, бе ни риба, ни рак в устройствено-юридически план. С много мъки през 2007 г. най-после бе приет подробният устройствен план (ПУП) на Беклемето, направил възможна идеята за получаване на статут на селище с национално значение. Но гоненето на въпросния статут не е самоцел, а необходимата (и задължителна) административна стъпка, ако искаме Беклемето да гради туристическа инфраструктура и да прави сериозен туризъм.

КАК Е МОТИВИРАН ВИСОЧАЙШИЯТ ОТКАЗ и какво се крие зад него. Със свое писмо от 16 април т.г.(изх. № 90-04), подписано от зам.-министър Екатерина Захариева, МРРБ отказва да даде ход на предложението и препоръчва на Община Троян да преосмисли решението си; с други думи – предупредиха ни да спрем с напъните Беклемето да бъде признато за национален курорт и да се задоволим новото селищно образувание да е с местно значение. Ясно е пък, че зад всичко това прозира отказът на държавата да се ангажира с развитието на Беклемето. И още – че Троянско и в частност Беклемето са извън голямата туристическа игра у нас, където големите туристически лобита (т.е. големите интереси и големите пари) придърпват към себе си туристическия пай от държавната баница (или пица, както е по-модерно да се казва напоследък).

СЛЕД НЕДВУСМИСЛЕНИЯ ПРИЗИВ ОТГОРЕ кметът на община Троян Минко Акимов е внесъл за разглеждане на предстоящата сесия на местния парламен проект за решение в две точки. По т.1 се предлага да се учреди ново селищно образувание Планински туристически комплекс “Беклемето”, което да е с местно значение. А по т.2 – след обнародването в Държавен вестник на решението по т.1, веднага да се предприемат необходимите действия комплексът да получи национален статут. Един вид – хем няма да сърдим Министерството (респестивно Правителството) с вироглави троянски искания, хем няма да предадем напълно троянските интереси и ще продължим да се борим все някога Беклемето да получи национален статут и национална подкрепа.

Т21

7 коментара:

Анонимен каза...

"Планински туристически комплекс"-ТАКАВА ФОРМУЛИРОВКА НЯМА!
Този който е измислил горната глупост да се допита първо,каква е терминологията в бранша наречен Туризъм,преди да ръси глупости.

Бай Бочо каза...

Че какво му е на наименованието?!Проблемът е със статута -дали от местно или от национално значение.Ей големи разбирачи се навъдиха напоследък...

Анонимен каза...

то от там се почва драги ми всезнайко....от малко към голямо ,никога не можеш да се осереш от раз...тия в София много ясно,че като видят неграмотно и неправилно формулирано искането,кво друго да направят освен да се изхилят подигравателно и да кажат "гледай си работата".без значение в нацонално или местно значение...

Генадий Маринов, Т21 каза...

Към горните двама:

Струва ми се, че измествате темата. Наименованието "Планински туристически комплекс "Беклемето" бе предложено на сесията на ОбС - Троян на 29 октомври м.г. и бе доста обширно обговорено; помня, чи имаше и някакви спорове по детайлите. Предполагам, че наименованието е било съгласувано с юристите, преди да бъдат изпратени официалните документи. Доколкото знам, никой от Министерството не е оспорил това наименование; затова и в новото предложение то се запазва. Главното е, че отгоре (Правителството) не ни дадоха рамо за статута, въпреки че уж Троян е техен (на ГЕРБ). Май не ни "ебават" особено?

Анонимен каза...

Аз бих казал че инициативата си заслужава.Бих казал обаче и че е супер отвратително да се изкачиш на такова величествено място и да завариш разрухата на този паметник.Изкъртените настилки за нечий двор,овапцаните скулптури с графити и като цяло неподдържаноста говори много.Говори не за липсата на пари,а за липсата на национална памет и уважение към самите себе си и за още толкова много неща,които всички знаем,но не искаме да признаем.

Троянец каза...

Наистина видът горе е ужасен направо срам да те хване.......Нищо не става от нас!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Здравейте,

за да ви прекъсна безмислените спорове ще ви кажа как стоят нещата за мен. Преди 10 години още,когато изказах подозрение отностно подарените заводи в Троян ,че собствениците имат мисия да ги сринат и ликвидират(за което са получили съответните пари от конкуренти явно)- всеки ме мислише за луд. Сега по темата- първо Шипково(минералните бани,които не се приватизират с една единствена цел- за да не преминат в ръцете на някой който ще инвестира и ще направи курорта известен и печеливш). Второ Чифлик-сондажа за минерална вода,който отдавна е почти издъхнал- също никой не предприема мерки да се прави нещо. Подобен е случая с Беклемето. Както г-н Маринов е написал явно големите хотелиери(нямащи интереси в нашия край) желаят всичко това да бъде сринато и забравено с цел тук да не идват туристи, а да ходят по техните изкуствени ваканционни глупости.

Голям троянец

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |