Без майтап: Слон в реката под Музея

* Грамадният актьор от цирк „Аида” играл ролята на Фигаро и обръснал троянеца Калчо Йовчевски * На следващия ден – слонска баня в Осъма в центъра на Троян, годината е 1959 

СЛОН В РЕКАТА в центъра на Троян. Истински огромен индийски слон – прави си речната баня, а край него на брега са накацали любопитни троянски хлапета и се дивят на чудото. Виж снимките - няма лъжа, няма измама. Историята си е напълно истинска и се случила в началото на м. септември на далечната 1959 г. Как грамадното чуждоземско добиче се озовало в троянската река, ни разказа съгражданинът ни д-р Марин Миховски, бивш директор на Троянската болница. Докторът, тогава 20-годишен младеж, е и фотографът, запечатал историческите кадри.

СЛОНЪТ Е ОТ „АКТЬОРИТЕ” на гостуващия в града ни столичен цирк „Аида”, който разположил шапитото си в сегашната градинка пред киното – тогава там била празна площадка, засипана с чакъл и пясък. Огромното животно си имало ефектен номер – сапунисвало един доброволец от публиката и после го бръснело с … огромен дървен „сатър”. Смелчагата, спомня си д-р Миховски, престрашил се да седне на стола пред няколкотонния Фигаро, се казвал Калчо Йовчевски – родом от с. Белиш, брат на дългогодишния кмет на Плевен Христо Йовчевски. Бръсненето минало успешно и троянската публика бурно аплодирала както слона бръснар, тъй и неговия куражлия клиент. 

ОБАЧЕ НА ДРУГИЯ ДЕН, преди поредното преставление, било много топло и дресьорът решил да разхлади своя питомец във водите на Бели Осъм (мястото е точно там, където днес се намира пешеходният мост между Музея на занаятите и комплекс „Чаршията” – бел. Т21). Слонската баня пък била съвсем безобидна и безопасна – животното било кротко като домашен любимец – и никой и не помислял да разгони малчуганите, наблюдаващи шоуто буквално от няколко метра.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

С нетърпение очаквах тази статия. И е имало за какво. Въпреки, че по това време изобщо не съм бил роден, много мили ми се виждат тези спомени. Какво ли не бих направил поне за 1 ден да имам възможността да видя Троянци през 50-те. Толкова много неща бих научил от тях. Но уви, миналото си е минало. Завиждам на тези, които могат да си спомнят за този период.

Анонимен каза...

Друга интересна случка е, когато лъвовете от цирк на центъра, духват ... и единит от тях е хванат на Топузови на тавана... Още има живи свидетели на този сеир... Генчо...

Анонимен каза...

Случката с лъвовете е истинска,само че не в къщата на Топузови а в къщата на Андрей Петрушев на ъгъла срещу Дрянската чешма.Тогава тя беше в строеж.Тогава бях в цирка и паниката беше голяма.

Анонимен каза...

Кога точно се е случила тази история с лъвовете? Някой знае ли нещо повече - кой е бил циркът, как са заловени зверовете, как са избягали, имало ли е накакви екшъни и т.н.?

Анонимен каза...

Баща ми казва, че ги е видял как са тръгнали по уличката между КООП и общината и не помни как е успял по отрязаната сега топола пред входа на сегашния мобилтел да се качи на козирката на рестораната. Сега стои само дънера на тополата...

ХА-ХА! Страхът е голямо шубе...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |