Съкратените от "Машстрой" - застрашени

* Фирмата бави извън законовия срок издаването на важния формуляр УП-2, от който зависи размерът на пенсията * Да се наеме счетоводна фирма, която да свърши работата, предлагат машстройци

ЗА ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ни алармираха съкратени от намиращия се на ръба на фалита троянски завод за производство на стругове „Машстрой”. Проблем, сходен по негативните си последствия с изхвърлянето на улицата на 400 работници и служители от предприятието; касаещ със сигурност и немалко от съкратените от два други троянски промишлени гиганта – хлопналия кепенците „Хемус” и агонизиращата „Елма”.

СТАВА ДУМА ЗА ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ФОРМУЛЯР УП-2, който трябва да се издаде (от работодателя) при прекратяване на трудовия договор и който е необходим при бъдещото пенсиониране – на базата на него се определя размерът на пенсията. Ако обаче работникът/служителят не получи УП-2 сега, след време, при пенсионирането му, нещата стават много сложни и ходенето по мъките е гарантирано; ако пък фирмата, която трябва да издаде документа, е прекратила съществуването си – става почти невъзможно и пенсията ти няма да е такава, каквато би могла да бъде.

В „МАШСТРОЙ” (ТРОЯН) НЕ ОТКАЗВАТ да издават УП-2 на бившите си работници и служители, просто нямат достатъчно ресурс да обслужват десетките и стотици съкратени в последните няколко месеца. По закон молбата за издаване на УП-2 трябва да се удовлетвори в 14-дневен срок. Но тъй като в „Машстрой” в момента само един човек (служителка на име Пламенка Райнова) приема и обработва молбите, нещата са далеч по-различни от законово определените. Молбите на желаещите се трупат, Пламенка им издава входящи номера – и толкоз; а реалният срок за издаване на документа е неопределен.

СЪКРАТЕНИТЕ МАШСТРОЙЦИ НЕ ВИНЯТ Г-ЖА РАЙНОВА - служителката прави максималното. Но с основание задават някои въпроси към ръководството и собствениците на предприятието. Първо – защо когато са извършвани съкращенията и счетоводството на завода е било в пълен състав, на съкратените ведно с трудовата книжка не е бил даван и заветният УП-2, както е редно? Второ – защо се е премълчавало за важността и задължителността на този документ? Трето – какво ще стане с архива на „Машстрой”, ако, както е тръгнало, заводът се ликвидира? Четвърто – дали няма да се стигне дотам, че на съкратените от троянския завод да им се налага да ходят до София или Сливен (където има други структури на холдинга собственик – „ЗММ България холдинг” АД), за да си търсят документите? Пето – ако съкратят и Пламенка или тя сама напусне, кой ще върши работата по издаването на УП-2?

МАШСТРОЙЦИ НИ ПОМОЛИХА да зададем въпросите чрез страниците на нашия вестник, та дано някой от ръководството на холдинга ги чуе. Потърпевшите предлагат и изход от ситуацията – да се наеме външна счетоводна фирма, която да свърши работата. И настояват някой от овластените да излезе най-после пред тях и да даде нужните разяснения. И не на последно място напомнят, че според чл.5, ал.7, т.1 от Кодекса за социално осигуряване „Машстрой” е трябвало да издаде формуляра УП-2 на всеки съкратен от предприятието в рамките на 30 дни; и, съгласно чл.5, ал.7, т. 2 – не по-късно от 14 дни след подаването на молба. И потърпевшите, и ние очакваме отговор от „Машстрой”.

Съкратените от „Машстрой” АД (Троян) предлагат на сегашния управляващ завода инж. Георги Колев следното: да нареди всички подадени в счетоводството молби за УП-2 да бъдат заведени с входящи номера и списъкът да бъде изнесен на портала на предприятието. Ние сме готови да публикуваме въпросния списък и в сайта на Т21, като ще е добре той да се актуализира поне веднъж месечно, за да се вижда какво е движението на молбите.

Т21

*******

Що е то УП-2?

УП-2 Е ОФИЦИАЛЕН УДОСТОВЕРИТЕЛЕН ДОКУМЕНТ за осигурителен доход, по утвърден от НОИ стандартизиран образец. Той се издава от осигурителя въз основа на изплащателните ведомости, които се съхраняват във фирмата в продължение на 50 години. В случай на липсващи ведомости, осигурителят може да издаде удостоверение за осигурителен доход въз основа на други оригинални документи, но това е само по изключение.

ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР работодателят е длъжен да издаде документ УП-2 в 30-дневен срок, без да е необходимо лицето да е направило изрично искане за това. УП-2 трябва да бъде занесен в НОИ за заверка. Съветът на специалистите е да го направите веднага, защото ако има неща за корекции, е по-добре да бъдат направени сега, отколкото след много години – когато ще се наложи да търсите работодателя, който ви е издал документа, а това е много сложно и няма гаранции, че въпросната фирма все още ще е на пазара.

ИЗДАВАНЕТО НА УП-2 Е МНОГО ТРУДОЕМКА и доста сложна процедура. В УП-2 (от 2000 г. насам) всяка прослужена година се описва на отделен ред, има спецификация на отразяване на осигурителни доходи, на болничи, на неплатени отпуски, на майчинство и много други елементи на осигурителен доход. Малцина обаче знаят, че неизпълнението на задължението за издаване на удостоверението УП-2 представлява нарушение, което се санкционира с налагане на глоба в размер от 50 до 1000 лв.

5 коментара:

Анонимен каза...

37 годни от живота на баща ми бяха задраскани за един единствен ден!
Благодаря от цялото си сърце и душа на Таслака и на другите олигофрени докарали най-големия машиностроителен завод до заличаване и обричане на мизерия на стотици работници.
Сега почти на 60 години къде ще намери работа а и до пенсионирането му остават още години!
Дано остане за поколенията за пример на истински пиявици живели на гърба на бачакторите създали и развили този завод!

Петров каза...

Десетилетия от живота ми минаха в завода ,а бях съкратен за около десетина минути.Десет месеца по-късно нямам УП2 въпреки подадена преди месеци молба.Напълно подкрепям написаното и нека ръководството след като не е спазило Кодекса за Социално Осигуряване помисли поне веднъж за съдбата на бившите си служители и сложи ред в издаването на формуляра.Най-коректно ще е молбите от бюрото на г-жа Пламенка Райнова да се заведат с входящи номера по реда на подаването и и списъка да се публикува.Така всеки ще знае какво става с молбата му.Иначе желая много здраве и професионални успехи на Пламенка.
Светлото ни пенсионерско бъдеще е в нейните ръце и аз изцяло се доверявам на нейния професионализъм!

Анонимен каза...

Нека се има предвид и едномесечния срок на предизвестието.Лично аз като подавах молбата си в счетоводството този срок небеше още отразен в трудовата ми книжка.Предполагам тези данни могат да се вземат от личен състав.Има ,обаче хора с върнати от НОИ формуляри заради тази неточност.

Анонимен каза...

Нека върнат макар и с временен или граждански трудов договор някой от бившите служителки на счетоводството.Те са запознати с процедурата и могат да помогнат най-добре при издаването на Удостоверени за Пенсиониране образец 2 или накратко УП2!

Анонимен каза...

"Кво вадис"? господа Тодоров и Колев - управляващи на Машстрой,не Ви ли е срам докъде я докарахте?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |