ПРЕДСТОЯЩО: Честваме 100-годишнината на акад. Балевски

* На 15 април откриват паметник на големия троянец в двора на Института по металознание, носещ неговото име * „Но учените вечно ще умуват, не ще намерят цяр за глупостта”

ЗАМ.-КМЕТЪТ НА ТРОЯН Мариян Балев и директорката на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) Елеонора Авджиева се срещнаха в петък (8 януари) в София със зам.-председателя на БАН чл. кор. Атанас Атанасов и с директора на Института по металознание чл. кор. Стефан Воденичаров. Поводът - предстоящото национално честване на 100-годишнината от рождението на именития ни земляк, учен със световен принос в металургията и дългогодишен председател на БАН акад. Ангел Балевски (роден е на 15 април 1910 г. в Троян, умира на 15 септември 1997 г.).

НА СРЕЩАТА СА БИЛИ УТОЧНЕНИ поредицата от прояви през месеците април и май, с които ще се отбележи достойният юбилей. На 15 април, когато е рожденият ден на големия троянец, в двора на споменатия Институт по металознание, чийто основател е акад. Балевски и който от 2005 г. носи неговото име, ще бъде открит паметник на учения. Любопитното е, че в екипа, изработващ паметника, участва и зетят на акад. Балевски, който е архитект; останалите двама съавтори са професори от Националната художествената академия.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИКА на българската духовност 24 май в ритуалната зала на БАН ще се състои тържествено събрание, посветено на научните приноси и заслуги на акад. Балевски. Организаторите – БАН, Институтът по металознание, Община Троян и МНХЗПИ, имат и идея да съберат още информация за делото и личността на академика, основно от лични архиви на приятели и съратници, и да представят документите в рамките на честванията. Отделно от БАН се ангажират с издаване във връзка с юбилея на избрани произведения на акад. Ангел Балевски.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И ДРУГО – че освен голям учен акад. Балевски бе прочут шегобиец, ненадминат вицаджия и майстор на сатиричната поезия. В подкрепа на което по-долу ви представяме една негова епиграма, посочена ни от г-жа Авджиева.

Ще дойде ден и ракът да лекуват;
ще се намери лек за лудостта,
но учените вечно ще умуват,
не ще намерят цяр за глупостта.

НАКРАЯ ЩЕ ПРИПОМНИМ ОЩЕ ЕДИН ВАЖЕН ФАКТ – миналата година акад. Ангел Балевски посмъртно бе избран за почетен гражданин на Троян; заедно с още 13 заслужили троянци от близкото ни и по-далечно минало.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |