В Добродан: Баба Йорданка Колева стана на 100

* Столетницата получи 200 лева от Общината, поздравителен адрес от Георги Първанов и поетична биография в рима от комшията Иван Табаков * „Да ме надминете по възраст!”, пожела на гостите си рожденичката 

100 ГОДИНИ НАВЪРШИ НА ЙОРДАНОВДЕН (6 януари 2010 г.) Йорданка Колева от троянското село Добродан. Както се полага, на важната дата юбилярката – рожденичка и именничка едновременно, посрещна гости в Клуба на пенсионера в селото. Възрастната жена получи много цветя и подаръци, като не я бяха забравили и от троянската управа – тържеството уважиха зам.-кметът Мариян Балев и секретарят Бойко Пъдарски и наред с поздравленията връчиха на баба Йорданка и плик с 200 лева. Специален дар – икона на Иисус Христос, имаше и от троянската организация на Съюза на слепите, чийто най-възрастен член в страната е именно 100-годишната доброданка. 

БАБА ЙОРДАНКА  ИМА ДВАМА СИНОВЕ, които са наблизо (единият живее в Троян, другият в с. Калейца), четирима внуци и седем правнуци. Някои от тях са пръснати из различни краища на страната, а има родове и в далечна Америка. В момента старицата се радва на добро здраве, като изключим проблемите със зрението и слуха (не вижда с едното око и малко недочува). В болница е влизала веднъж в живота си – преди 40 години, за операция на панкреаса. Със съпруга си, който се споминал на 88 г., цял живот са се занимавали със земеделие.

РОЖДЕНИЧКАТА ПОЛУЧИ два много специални поздравителни адреса, които бяха прочетени на партито; единият бе от президента на Републиката Георги Първанов, а другият – от кмета на Добродан Христо Данов. Най-много овации обаче събра един необичаен литературен подарък от комшията Иван Табаков -  биография на столетницата, написана в рима.

„ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ и да ме надминете на възраст”, пожела от своя страна на гостите си баба Йорданка.

Снимки: ТВ „Оптиспринт”
Т21

П.П. Йорданка Колева от с. Добродан обаче не е най-възрастната жена в нашата община. В самия край на 2009 г. (на 26 декември) нейната „кака” от с. Чифлик Стана Хаджийска, която е прабаба на собственика на хотелския комплекс „Веника Палас” Веско Вълев, навърши 103. И на двете – честито и за много години! 

2 коментара:

Анонимен каза...

Тази мома дали я бива със свирките още :)

Анонимен каза...

Очевидно,за да си ПРОСТ като НАЛЪМ не е нужно да си на 100 години! То с простотията е така - от рано, но пък за цял живот!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |