Добичета по площада – к`во от това?!

* Коне си правят седянка на градския площад, хрупат тревица и се изтягат на декоративната полянка до сградата на Общината и … на никого не му пука * Наредба №1 за обществения ред – празни приказки * Една жена: "Това не е град"

ТРОЯН, СЪБОТА ПРЕДИОБЕД, 28 НОЕМВРИ, 2009 Г. (не 1909 г.?! – бел. Г.М.). В редакцията на Т21 звъннаха възмутени граждани и ни съобщиха, че няколко коня и кончета се разхождат по … централния градски площад и си правят седянката (хрупат тревица и се изтягат на припек) в декоративната градинка досами сградата на Общината. Подобен сигнал би втрещил всеки нормален град, но не и нас. Защото в „град” Троян такива неща са си обичайно явление, ние също неведнъж сме писали, а съгражданите ни са обръгнали. Управниците ни пък, преди година и нещо, взеха „мерки” – кметът предложи няколко по-твърди добавки в Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян, касаещи подобни животински безобразия, общинските съветници ентусиазирано и единодушно ги гласуваха и толкоз, празни приказки.

ПОЛОВИН ЧАС СЛЕД СИГНАЛА отидох на място – гледката бе неописуема. Хем някак умилително-пасторална – три възрастни коня и две малки кончета се бяха опънали на припек до Общината и излъчваха пълно блаженство; красота и хармония. Хем тъжно-провинциална – в центъра (на най-личното и най-градско място) на един 25-хиляден „европейски” град, върху декоративна зелена площ (поддържана с парите на троянските данъкоплатци – бел. Г.М.) и напук на наредби, правила, забрани и т.н. няколко коня си … разиграваха коня; по-точно – коня си го разиграваха безотговорните им стопани, демонстрирайки наглост и пълно незачитане на елементарните принципи на градското съжителство; а най-точно – някой си разиграваше коня, защото на когото трябва (местна управа, полиция, общински служби) не му пука.

ЕДНА ЖЕНА, която ме видя, че снимам добичетата, се приближи и промълви: „Това не е град”. Не си и помислих да споря. Защото госпожата каза чистата гола троянска истина. Тъжно, но факт. А само на трийсетина метра от конската седянка се извисяваше уникалното, вече украсено троянско коледно дърво (от вида секвоя гигантея – бел. Г.М.) - най-високата жива Коледна елха у нас и на Балканите; красиво, величествено и някак си нелепо на фона на другото. Казано иначе - хубава работа, ама троянска.

Генадий Маринов

7 коментара:

Анонимен каза...

Може това да е нов вид туристическа атракция

Пламен каза...

Освен да почнем да ги оседлаваме друго не знам дали ни остава. Най- грозното на това, което се е случило е , че никой на никъде не поема. Свикнахме с това всеки да си разиграва коня, и сме прекалено изморени да променяме останалите ненормалници, когато бавно и славно ние самите се превръщаме на такива.

Анонимен каза...

А може би са пуснати за да наторят зелените площи

Анонимен каза...

Домашни животни - коне, крави ,кокошки т.н. се гледат на село.Е какъв е извода за Троян?

Анонимен каза...

Къде е Даньо Сираков? Да го викнем, че той знае езика на конете. Пък ако му харесат може да си ги прибере на село.

Анонимен каза...

Ей това се казва икономия на общинския бюджет - хем ще наторят хем като опасат превата все едно е окосено. Супер.А и децата няма да ги водим в зоологическата градина. Остава само и някой друга коза да заведат, защото и тях ги има в милият ни град. Идилия

Анонимен каза...

Жената е много права. Троян вече не е град за съжаление!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |