Слива по време на криза


Празник на сливата и троянската сливова 2009

ЗЛОУМИШЛЕНИЦИТЕ и скептиците да замълчат! Празникът на сливата и троянската сливова е благословен свише, това е факт; доказателството – в петъка, ден преди нача- лото на 17-тото издание (събота, 19 септември), валеше яко, в деня на купона продължи да вали, валеше и час преди старта, но в обявения начален час 16:00 се проясни, дъждът спря и грейна слънце. И Праз- никът тръгна в обичайния си ритъм. Вярно е, пре- диобед в Орешак, за първата част, преръсваше, което обаче ни най-малко не помрачи сливаро-ракиджийския дух и нас- троение.

С КАКВО ЩЕ СЕ ЗАПОМНИ Слива 2009? Най-общо, че това бе „Слива по време на криза”, както бе оза- главена и уводната статия в „официоза” на празника в-к „Троянски ПЪРВАК” (бр. 5): с орязан до предела бюджет, с оря- зани награди и „дейности” (например традиционните конкурси – литературен и карикатурен), в ситуация на серия от фалити на големи троянски фирми и лавинообразно нараства- ща безработица. Но и това не успя да помрачи купона и той се вихреше тъй, както повелява тра- дицията; който е бил, знае, че казваме истината.

НО ЩЕ СЕ ЗАПОМНИ И С МНОГО ХУБАВИ НЕЩА. ВИП присъствието – на социалния министър Тотьо Младенов, помогнал на кмета Минко Акимов в традиционния ритуал по обгрижването на Кмет- ската слива. Впечатлява- щият дебют на Общество- то на троянските шега- джии и чешити, пред- вождани от главния лафмоабетчия Христо Белевски – те бяха най-подготвени и се представиха в различни „жанрове”, като заслужено грабнаха колективния приз за най-атрактивен участник в дефилето (призът представляваше три големи буци сирене, предоставени от ИПЖЗ). Запомнящото се участие на „Хлебопроизводство и сладкарство” (Троян) – „тематичната” погача, която изпълнителната директорка Стаменка Дамянова поднесе на кмета Минко Акимов, ще се помни дълго. Многото гости от къде ли не – в деня на Празника да намериш място в хотел или ресторант в Троянско бе мисия невъзможна. Гостите от сродния Празник на царевицата в Кнежа (очаквахме тук да са и смилянският боб и севлиевската тиква, но непредвидени обстоятелства ги отказаха в последния момент, ще ги чакаме догодина). Чудесната водеща - Краси Коларова от ТВ „Оптиспринт”. Щандът на ИПЖЗ – атрактивен и вкусен, сергиите на Винпром – Троян и неговия дунавски побратим Винпром – Русе. Казанката, на която се виеше опашка от жадни да опитат от първака, шипковското жито, мармалададжийницата от Бели Осъм. Разбира се, чудесната Русина, която пя без да се жали близо час и бе достойният финал на Слива 2009.

НАЗДРАВЕ! И до догодина!

Т21
Начало

Празник на сливата 2007 г.
-
виж ТУК

Празник на Сливата 2008 г. - виж ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |