Лошо: Безработицата в Троян – от 4,5% на 9,6%

* Кметът Минко Акимов: над 4 хиляди са безработните в общината * Сбогом на „Хемус”, „Машстрой”, „Елма” и „Унитех” * Инж. Теодор Енев: ако държавата си гледаше работата, подобни неща нямаше да са възможни * Министър Тотьо Младенов: „Социалният диалог е изключително важен оттук нататък”

„НЕ 2 ХИЛЯДИ, КАКТО БЕ ДОСКОРО, а над 4 хиляди са безработните в общината”. Това заяви троянският кмет Минко Акимов на срещата със социалния министър Тотьо Младенов, състояла се в Троян на 19 септември (малко преди да започне 17-ия празник на сливата и троянската сливова). За нарочната среща, станала по покана на г-н Акимов, присъстваха областният управител Николай Нанков, шефовете на Регионалната служба по заетостта, Инспекцията по труда (Ловеч), Регионалната дирекция „Социално подпомагане”, Районното управление „Социално осигуряване”, Бюрото по труда (Троян), знакови представители на троянския бизнес като инж. Марин Радевски (Калинел), инж. Минко Топалски (Вектор), Христо Йовчевски (Рико стил), инж. Теодор Енев (Елматех) и др., четирима от общо петимата ловешки депутати, синдикалисти, журналисти. Г-н Акимов съобщи още една критична цифра – фалиралите или вървящи към сигурен фалит големи троянски предприятия вече са четири – „Хемус”, „Машстрой” (където 140 машини били приготвени за нарязване), „Елма” (от началото на другия месец там остават само 37 човека) и „Унитех” (бившия „Христо Смирненски”, започващ масови уволнения). С този стопански срив е свързан големият спад в събирането на данъците и бюджетните проблеми на общината.

ТЕЖКАТА КАРТИНА БЕ ДОПЪЛНЕНА от шефа на Регионалната служба по заетостта и наш земляк Минчо Диков: при 4,5% безработица през миналата година, сега безработицата в община Троян е стигнала 9,6%; 900 човека са останали на улицата след масовите съкращения през тази година. Г-н Диков направи и едно странно признание – заради неизплащане на трудовите възнаграждения на работниците в „Елма” са правени 8 проверки и е наложен целия набор от наказателни мерки, включително и най-тежките, но това не е довело доникъде; с други думи – държавата няма работещ механизъм, който да пресече подобни безобразия от страната на работодателите. От Регионална служба „Социално осигуряване” пък обявиха, че за 343-мата съкратени след фалита на „Хемус” в началото на годината е било изплатено рекордното за страната обезщетение за безработица в размер на 363 хил. лв.

ЛЮБОПИТЕН АСПЕКТ В ДИСКУСИЯТА вкара управителят на „Елматех” (дъщерна фирма на „Елма”) инж. Теодор Енев. Той заяви в прав текст, че ако държавата си гледа работата – подобни неща като троянската серия от фалити на големи предприятия не би била възможна; тоест – ако държавата изпълняваше както трябва контролните си функции, не биха могли да съществуват предприятия, които не са си платили задълженията към държавата и към работниците, като например „Елма”. По конкретния казус с „Елма” инж. Енев обвини за краха управленския екип на предприятието: „За последните години „Елматех” отбеляза ръст от 4-5 пъти, а „Елма” е затънала до гуша, макар собственикът на двете предприятия да е един и същ?!”.

„СОЦИАЛНИЯТ ДИАЛОГ е изключително важен оттук нататък”, заяви министър Тотьо Младенов. Синдикати, работодатели, местни и централни власти трябва да намерят общ език – това е ключ към по-бързото и по-безболезнено излизане от кризата. Г-н Младенов обяви, че следващата седмица започва работа и Областният съвет за тристранно сътрудничество в Ловеч.

ПЕТ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ МЕРКИ за излизане от кризата, които си е набелязало правителството, сподели министърът. ПЪРВО – отваряне на спрените Оперативни програми, което ще повлияе и на намаляване на безработицата в страната (в края на м. август тя е била 7,99% или 295 700 безработни). ВТОРО – активни мерки на пазара на труда, но ефективни и работещи (досега годишно се харчели по 180-190 млн. лв. в тази посока, в последните години само за преквалификация били похарчени 65 млн. лв., но има основателни съмнения в реалния ефект). ТРЕТО – по Оперативна програма „Човешки ресурси” до 2013 г. са заложени 1,3 млрд. евро, а досега са усвоени едва 70 млн. лева; тук разковничето е – опростено кандидатстване, строг контрол и бързо усвояване. ЧЕТВЪРТО – намаляване на осигурителните вноски, което ще освободи средства на работодателите (министърът призна, че не е убеден дали тази мярка ще проработи, но тя се прилага в други страни на ЕС, където дава резултат). ПЕТО – преговаря се за повишаване на обезщетенията при безработица от 620 на 700 лева месечно и за удължаване на срока от 3 на 6 месеца („Във фонда има над 180 млн. лева, затова не смятам, че тези промени ще доведат до проблеми в него”, заяви г-н Младенов).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |