Пенчо Балев е новият почетен гражданин на Троян

* Атанаска Ненковска – носител на „Златен герб – Троян”, Марин Кънчев – посмъртно с „Почетна значка – Троян” * Отличията ще бъдат връчени на празничната общинска сесия на Петковден 
(14 октомври)

МНОГО ПО-КРОТКО И ЦИВИЛИЗОВАНО (без обичайните дърления и срамни караници при други подобни случаи – бел. Т21) общинските съветници одобриха трите нови номинации за удостояване с почетни отличия на Троян (17 септември). Големият и (пре)заслужил учител математик Пенчо Балев е предложен за най-високото ни звание - „Почетен гражданин на Троян”; а основателката на детската вокална студия „Усмивка” и всеотдайна работничка на културния фронт Атанаска Ненковска – за удостояване с отличието „Златен Герб – Троян”. Тези две номинации бяха направени колективно от съветниците от дясната коалиция „Избор за Троян”. За удостояване посмъртно със следващото по степен отличие – „Почетна значка – Троян”, бе предложен починалият наскоро прочут спортен деятел и голям ентусиаст Марин Кънчев, а номинацията дойде от кмета Минко Акимов.

„НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ТРИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ – те са на достойни и безспорни личности. Но ще подкрепя кандидатурите им само ако гласуването е явно”, заяви от трибуната и от името на 8-членната група на БСП председателят й Кольо Кацаров. (Според чл. 14, чл. 20 и чл. 21 от Наредбата за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите на община Троян, приета на 11 септември 2008 г., трите най-високи троянски отличия – „Почетен гражданин на Троян”, „Златен герб – Троян” и „Почетна значка – Троян” се приемат с тайно гласуване – бел. Т21). Г-н Кацаров припомни и един нелицеприятен факт – че г-жа Ненковска вече е предлагана за отличието в предишни години (2003 г.), но именно десните съветници отхвърлили кандидатурата й.

ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА ИЗКАЗВАНЕ председателят на групата съветници на ГЕРБ инж. Марин Радевски направи предложение гласуването да е явно, което бе прието без никакви възражения и с пълно мнозинство. Мариела Шошкова от „Избор за Троян” пък поясни, че кандидатурата на г-жа Ненковска наистина е била отхвърлена преди години от десницата в Общинския съвет, но нейната политическа сила (ДСБ) тогава не е била представена в местния парламент и тя не може да носи отговорност за неговия вот.

СПОРЕД ЦИТИРАНАТА НАРЕДБА трите отличия са придружени и от еднократни парични премии – съответно 1000 лв., 500 лв. и 250 лв. Отличията ще бъдат връчени тържествено на празничната сесия на ОбС на 14 октомври, Петковден – Празника на Троян.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |