Инж. Марин Радевски: „Дано върху този тор поникне новата троянска икономика!”

• „Фалираха подарените предприятия! Тези предприятия, които се „купиха” за жълти стотинки”, заяви собственикът на „Калинел” ЕООД на срещата със социалния министър Тотьо Младенов в Троян , състояла се на 19 септември

„ЗАЩО ЗАТВОРИХА точно тези предприятия? Какви са тези предприятия? (ставаше дума за фалиралия троянски „Хемус” АД и за тръгналите към фалит също троянски „Машстрой” АД и „Елма” АД – бел. Г.М.)”

С ТЕЗИ ДВА ВЪПРОСА започна изказването си инж. Марин Радевски – собственикът на „Калинел” ЕООД (най-голямата троянска фирма, даваща хляб на над 800 души – бел. Г.М.), на срещата със социалния министър Тотьо Младенов, състояла се на 19 септември, събота, в Троян. Срещата бе в твърде представителен формат – тук бяха четирима (от общо петимата) депутати от Ловешкия избирателен район, шефовете на Регионалната служба по заетостта, Инспекцията по труда – Ловеч, Регионалната дирекция „Социално подпомагане”, Районното управление „Социално осигуряване”, Бюрото по труда – Троян, знакови представители на сериозния троянски бизнес, целият кметски екип на Троян, общински съветници, служители от общинската администрация, синдикалисти, журналисти от местни и национални медии; и продължи цели два часа, а ако не се „застъпваше” с началото на 17-ия Празник на сливата и троянската сливова сигурно щеше да е двойно по-дълга.

ИНЖ. РАДЕВСКИ ВЕДНАГА ДАДЕ и отговорите на очевидно риторичните си питания, отговори, известни на всички ни: „Фалираха подарените предприятия! Тези предприятия, които се „купиха” за жълти стотинки: „Хемус” – приватизиран в последния ден на ЖанВиденовото управление на цената на една машина; „Елма” – подарена на Николай Банев; „Машстрой” – продаден на цената на два струга?!”. На едрия троянски бизнесмен - който малко преди това бе обявен от областния началник по заетостта Минчо Диков и от колегата му от инспекцията по труда Георги Терзиев за един от образцовите работодатели не само в Ловешка област, но и в целия регион – явно му бе додеяло. Защото следващата му реплика бе още по-тежка. И ще се помни дълго: „Дано върху този тор поникне новата троянска икономика!”.

РЕЗКОСТТА НА Г-Н РАДЕВСКИ, който е и общински съветник от управляващата партия ГЕРБ и председател на групата на „герберите” в местния парламент, постресна министър Младенов и той не коментира точно този аспект от тежките проблеми на троянската (а и на българската) икономика. Но като цяло никой в залата не се изненада от оценките на инж. Радевски; ако имаше изненада, тя бе от острия тон и пределната критичност.

НО Г-Н РАДЕВСКИ НЕ СПРЯ ДОТУК, като следващото му питане или по-скоро упрек бе насочен директно към държавата (централната власт). Най-успешният троянски бизнесмен обясни, че троянската икономика е силно експортно ориентирана; експортът ни обаче, в преобладаваща си част, е насочен към страни извън ЕС. Което пък автоматично превръща във възлова ролята на троянската митница (троянското митническо бюро бе отворено преди няколко години след дългогодишно настояване на местния частен бизнес и бе изградено и оборудвано със съществената му подкрепа и спомоществователство – бел. Г.М.). Инж. Марин Радевски илюстрира оценката си с цифри: Троянската митница вкарва в държавната хазна най-много средства от всички митнически структури в Ловешка област, а за миналата година само „Калинел” ЕООД е внесла 700 хил. лв. от мита и над 4 млн. лв. от ДДС. „Защо, след като е най-работещата митница в Ловешка област, я закривате – нали държавата трябва да създава условия за развитие на бизнеса, а не обратното?”, бе поредният тежък въпрос на г-н Радевски.

СОБСТВЕНИКЪТ НА НАЙ-ГОЛЯМОТО, а няма да е неточно да кажем – и най-успешно развиващото се, троянско промишлено предприятие, завърши в същия остро критичен и като цяло песимистичен тон: „В Троян няма газ, 4 месеца през годината градът ни е изолиран (заради блокирането през зимата на Троянския проход), скоро няма да имаме и жп-връзка (на най-високо равнище пак се заговори, че жп-линията Левски – Ловеч – Троян ще бъде закрита – бел. Г.М.), от м. декември няма да имаме и митница? Какъв ще е тогава инвестиционният климат тук? Никакъв!”.

Генадий Маринов

Бел. ред. Както се казва – коментарът е излишен. Но дано все пак казаното от човека, който прави успешен производствен бизнес, доказал се е на външните пазари и е един от малцината предприемачи с подобен размах в областта и региона, бъде чут. И не остане без последствия.

1 Коментара:

Анонимен каза...

БРАВО НА Г-Н РАДЕВСКИ. ЧЕСТ МУ ПРАВИ ТОВА ИЗКАЗВАНЕ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |