Кампанията – американизация по балкански

МНОГО НАПОРИСТА (явно залогът бе твърде голям); много разточителна, та чак пищна на моменти (пачките за тези избори сякаш извираха, а откъде – това е друг въпрос); много по-находчива и креативна от предишни години (колежката Галя Лалева в материала си по темата в сайта www.troian.com съвсем справедливо говори за американизация на кампанията, визирайки разностранния предизборен „инструментариум”; но обективността изисква да кажем, че американизацията често бе американизация по балкански – с прекрачване на граници, губене на мярката, нахъсеност без особена интелигентност, простотии, преливащи в грубиянщина и т.н.). Всички тези неща могат да се кажат за историческата предизборна кампания за парламентарни избори 2009 – както в страната, тъй и в Троянско. Казваме „историческа” с умерена ирония, тъй като, в крайна сметка, резултатите от кампанията бяха исторически: (почти) цялата власт взе една нова партия (ГЕРБ), заканила се да преобърне нещата и да промени посоката.

НО НЕКА се спрем на няколко конкретни факти от троянската предизборна кампания за парламентарни избори 2009.

ЩЕ ПОЧНЕМ, разбира се, с традиционната плакатна война, която от 1990 г. насам е „гвоздеят” на всички тукашни предизборни кампании. Нещата и този път си бяха както повелява традицията – купища афиши, денонощна работа на платените лепачески бригади, пълно пренебрежение към забраната да се лепи само на определени места. За предходната кампания (за евроизбори 2009) подчертахме, че нагледната агитация е доста по-луксозна от минали години; сегашната кампания запази тенденцията – освен като количество, предизборните афиши впечатляваха с полиграфическо качество (излишно е да казваме, че подобно качество означава и повече пари).

СПАЗЕНА БЕ И друга традиция. И не просто спазена, а доразвита и задълбочена. Говорим за безогледното лепене къде ли не и настървеното търсене (и намиране) на все по-екзотични местенца. Като преследваните цели невинаги бяха съвсем чисти – тоест, не се гонеше реклама на нашите хора, а ебавка с противниците. Своеобразен вторичен черен пиар. Примери – колкото искате. Сещаме се за един от страната – върху големите плакати на Коалиция за България, в горния ляв ъгъл бяха налепени миниатюрни листовки на синята коалиция и вместо „Сергей Станишев” името на кандидата бе станало „гей Станишев”. Нещо подобно, но с друг обект на атаката, видяхме в Троян – върху големите афиши с лика на местната кандидатка на ГЕРБ д-р Станка Лалева бяха залепени, явно тенденциозно, рекламни листовки на някакви бързи кредити с тлъст надпис „Нищо”. Срещнахме (на централния троянски площад „Възраждане”) и банализираното преформяне на Волен Сидеров в Хитлер, тук обаче направено по-скоро шеговито, отколкото злобно.

ПОНЯКОГА ОБАЧЕ не ставаше дума за ебавка, а за самоебавка или, както е казал народът, „каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи”. Най-яркият пример – предизборни афиши с ликовете на разни кандидати, налепени върху кофи за смет. Подобни гледки и в Троян, и по селата бяха на всяка крачка. Тъпо, много тъпо; а пък когато кофите преливаха от боклук, ставаше още по-тъпо (на подобна гледка с афиш на мажоритарния кандидат на НДСВ д-р Димитър Иванов се натъкнахме в с. Балабанско). Друг класически и също чест пример за антиреклама бе лепенето на предизборни афиши сред некролозите. И когато афишът е голям, как да е, но когато е с размерите на некролог (около А4), нещата са потресаващи; направо изтръпнахме, когато до входа на Пощата в Троян, сред множеството скръбни вести надничаше ликът на настоящата независима депутатка и отново кандидатка за парламента Стела Банкова.

СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ заслужават и някои новаторски предизборни „техники”, практикувани за пръв път в „наше село”, като тук челниците бяха ГЕРБ и Синята коалиция.

ТРОЯНСКИТЕ „ГЕРБЕРИ” направо избиха рибата с две моторизирани реклами: едната бе в култовия биташки ден – четвъртък, непосредствено преди изборите, когато над събралото се на Общинския пазар множество прелиташе мотоделтапланер, веещ огромен транспарант с надпис „гласувайте за ГЕРБ”; другата – един дядка на мотор, пъпъркащ из града и облепен (и той, и мотора) от глава до пети с предизборни материали на ГЕРБ. Друг нестандартен ход на партията победителка бе наемането на градския мажоретен състав, който в навечерието на изборите съпътстваше кандидатката д-р Лалева при обиколките й из района. При „сините” най-запомнящото се пък бе ходещата реклама – двама младежи, нарамили огромни рекламни платформи с портрети на водача на синята листа Петър Николов; и още – двата цветни многостранични целеви вестника, представящи ловешко-троянските кандидати (предизборните газети бяха подготвяни в София). Синята коалиция и ГЕРБ изпъкнаха и с по няколко огромни билбордове при входовете на Троян (за евроизборната кампания подобни екстри имаха само „герберите”).

КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ също даде своя новаторски принос. Хитът на „червените” бе предизборният митинг с безплатни кебапчета и група „Сигнал” в градинката при бившето троянско кино. И още – разпращането по пощата, в плик, на предизборни материали на произволни адреси в Троян и по селата; тук обаче станаха и някои гафове – в редакцията ни донесоха плик с въпросните „червени” материали, адресиран до ... починалата преди десетина години Иванка Бакърджиева?!

В ТЕЗИ ДВАДЕСЕТИНА ПРЕДИЗБОРНИ ДНИ станахме свидетели и на някои прелюбопитни случки и жестове. Като например – снимката за спомен, която направихме на Празника на билките, планината и туризма на Айдушкото сборище; на кадрото, ухилени до ушите и свръхдружелюбни един към друг, са застанали общинският лидер на ГЕРБ и главно действащо лице в тукашната предизборна кампания на „герберите” Сашо Данков, водачът на „червената” партийна листа Евгений Узунов, настоящата „червена” депутатка и повторна кандидатка Донка Михайлова и бившият троянски градоначалник Дилян Енкин.

ХАРАКТЕРЕН МОМЕНТ от тази (пък и от предишната) предизборна кампания бе слабият електорален интерес към предизборните събрания. Дори най-атрактивните партии и оратори събираха по шепа хора, и то предимно на дълбока пенсионна възраст. За сметка на това през цялото време из града щъкаха малчугани и тийнейджъри, раздаващи какви ли не агитационни материали – шапки, балони, химикалки, брошури...




0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |