Читателите ни пишат: Справете се с проблема, както го правят в цивилизованите държави

И друг път сме изразявали нашата позиция – глутниците помияри, щъкащи из Троян (не само в жк „Лъгът”) и сеещи зарази и страх, не са европейска гледка. Още – този факт определено вреди на града ни и понижава качеството на живота тук. И проблемът трябва да се реши, задължително. Според нас единият от начините е драстични мерки срещу безотговорните собственици на кучета, тъй като много от помиярите са бивши домашни любимци, натирени на улицата. Нужни са и много други мерки. Но с отровителство – не бива; очите на умиращото куче, което заснехме в „Лъгът”, бяха много тъжна и страшна гледка. Която трудно може да бъде оправдана. Т21

*****

ВИНОВНИ СМЕ ПАК НИЕ, ХОРАТА

Има много критерии да се съди за манталитета на един народ. Но за величието на една нация се съди и по отношението й към животните. Това го е казал един велик човек - Махатма Ганди. А един голям български писател отдавна е казал за нас, българите, че "не сме народ, а мърша". Пиша тези редове, защото съм потресена от това, което се случи миналата седмица в града ни. А със сигурност не съм потресена само аз, а и други жители и гости на града ни. Нестандартната инициатива за борба с уличните кучета не е за първи път. Вместо да се кастрират и да се пуснат по местата си, те са тровени, макар че наред с тези бездомни кучета и котки са убити и домашни любимци. Питам се за какво приемаме закони, след като не ги спазваме. Макар че те, помиярите, както ги наричаме, и котките, които са по улиците, не са били винаги бездомни. За да станат такива, сме виновни пак ние, хората.

Даниела Божидарова


*****

НОВИ УПРАВЛЯВАЩИ - СХЕМАТА СЪЩАТА!

ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДИЛА защо трябва да гласуваме, защо трябва да хабим надеждите си и да оставаме разочаровани... На 23-годишна възраст установих, че няма смисъл, защото всеки път нещата се повтарят. Мислим си, че с новите управляващи доста неща ще се променят, доста неща ще се подобрят, но почти винаги сме излъгани и подведени от празни обещания!

ОТ ПОЧТИ ДВЕ ГОДИНИ живея в чужбина (в Англия) и онова, което чувам за родния си град и за страната си, не ме кара да се върна, дори не събужда нотка на носталгия в душата ми... Мисленето на хората тук, в чужбина, е различно - и докато българите не се научим да мислим като "човеци", никога няма да ни приемат като равностойни граждани на света!

ТУК, В ЧУЖБИНА, отношението на обществото към сираците, към хората в неравностойно положение, дори към бездомните кучета е различно - хуманно, каквото трябва да бъде. Сигурна съм, че отново ще разбуня духовете на човеколюбивата групичка троянци, която смята, че единственият начин за спряване с проблема, наречен "помияри", е те да биват убивани, независимо по какъв начин. Сигурна съм също така, че мнозинството, подкрепящи подобна идея, са хора от по-старото поколение, които добре си спомнят мотото на един известен диктатор: "Няма човек, няма проблем!". Но, мили съграждани, не е точно така - винаги има начин да се справиш с проблема, без да се превръщаш в убиец.

ПРЕДИШНИТЕ ТРОЯНСКИ УПРАВЛЯВАЩИ се опитаха да се справят с "проблематичните помияри" по същия вандалски начин и не успяха. Господа днешни управляващи, трябва ли да повтаряте грешките на тези преди вас??? Подхвърлянето на отрова и хляб, напоен с антифриз, няма да ви избави от бездомните кучета. Не ме разбирайте погрешно - и аз съм на мнение, че популацията на бездомните кучета в Троян трябва да се намали. Но помислете реалистично: хвърляйки отрова, убивате не само едно беззащитно и безпризорно животно, захвърлено от стопанина си, но застрашавате и кучета, които си имат собственци, които са обичани и радват своите стопани.

ДА СЕ ИЗБИВАТ ТАКА МАСОВО животни не е нормално. Помислете и друго - че тези отрови, които се хвърлят, могат да попаднат в ръцете на детето или на внучето ви.
Убивайки бездомните кучета по този жесток начин, вие се превръщата в потенциална заплаха за хората. А нали точно заради тях го правите, за да им осигурите "спокоен" живот?! Господа управляващи, призовавам ви - не повтаряйте грешките на тези преди вас и се справете с проблема, както го правят в цивилизованите държави!

Павлина Василева

2 коментара:

Анонимен каза...

Да, аз съм съгласен, че градските помияри трябва да се чистят хуманно... НО... ще разкажа за ТРИ особено гнусни случки, които всеки от нас е виждал...
1. Излизаш от баничарницата срещу турското кафе... и ... три огромни помияра се канят да скочат и да дръпнат закуската от ръцете ти. Ако успешно си се промъкнал невредем - стадото бълхи по крата ти продължава за в къщи.
2. Бар 12 и чудесните маси на улицата... Може би същите едри помияри са готови да се дигнат на задни крака и смело да понесат пицата към отдрещния тротоар... Странно, но нито един "природозащитеник" в този миг не е наокло, та да закупи на бедните кученца по пица.
3. Пицария "Маями". Прекрасни маси на центъра под чадърите... И в момента когато бедния клиент понечва да седне на някоя от масите - 5-6 помияра налягали под масите те гледат недоволно и отказват да мръднат. Само стадото им бълхи решава, че бедният посетител е достатъчно сочен и бодро атакува... ГНУС БЕЗОБРАЗНА!

Та искам да кажа само, че палачинката винаги има две страни. И моята страна на палачинката е ПОВЕЧЕ ОТ ОСНОВАТЕЛНА!

Анонимен каза...

В отговор на анонимния с палачинката бих коментирала със собственото си име: Боряна Гечева.
1. Очевидно анонимният няма опит и не обича животните въобще. И очите на страха му са големи. За негово успокоение: гладните кучета могат да го гледат настойчиво как си яде баничката и не се сеща да им чупне парченце, защото откъде накъде... той да даде някому нешо, но няма да се нахвърлят да му я измъкнат от ръцете. По принцип бездомните кучета са по-страхливи и неуверени от домашните. Що се отнася до бълхите - едва ли биха напуснали така бързо кучешката козина, за да се пренесат върху неговите панталони със зловещото намерение да му изпият кръвчицата.
Другите му примери няма да коментирам. Очевидно човекът се страхува и не обича животни и манталитетът му е първичен - няма съчувствие, нека някой друг от "природозащитниците", както се опитва дърварски да иронизира, да ги нахрани. Но не е въпросът в този човек - такива като него много, анонимни, ограничени и егоистични. Въпросът е - действително не трябва да има бездомни животни по улиците. Или както казва една английска поговорка - "Може да има къща без куче, но всяко куче трябва да си има дом". Кучетата не са се появили от нищото на улицата - безотговорни стопани са причината.
И всички ние трябва да се погрижим за животните според християнския морал. А не да ги убиваме според Сталиновата максима "Няма човек - няма проблем" от позицията на по-силния!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |