Прословутото Балабанско шосе

ПУБЛИЧНА „ТАЙНА” Е, че шосето от Троян до с. Балабанско (участъкът е около 6 км) е в плачевно състояние – дупките, или по-точно ямите са на всеки метър. И така е не от вчера, а от години. От доста години. Проблемът става още по-голям, тъй като в миниатюрното селце са базирани производствата на четири големи мебелни фирми – СД „Добреви”, „Елма 13” ООД, ЕТ „Стелиян Пейковски” и ЕТ „Диниба – Димитър Влаховски”. Фирми с име, които правят част от брутния продукт на общината, вкарват доста данъци в общинската хазна и, не на последно място, дават работа на над 150 човека. Иначе казано – шосето от Троян до Балабанско има инфраструктурно значение за общината и сегашното му състояние работи срещу просперитета и имиджа на Троян.

ДОСТА СИГНАЛИ ИМАХМЕ В РЕДАКЦИЯТА за това прословуто Балабанско шосе; „Елате да ни видите и напишете, та дано нещо стане”, подобни покани просто валяха – и от редови балабанчани, и от фирмите и техните работници (повечето от работниците живеят в града и всеки ден се лашкат до цеховете в Балабанско и обратно). Решихме да изчакаме да минат изборите, за да не ни обвинят в тенденциозност и скрити предизборни цели.

Какво видяхме и научихме на място?

„НЕТЪРПИМО Е! Нашите клиенти не са случайни хора – хотелиери, ресторантьори, предприемачи в туристическия бранш. Те добре знаят качеството на нашата продукция и ни търсят, но като дойдат в Балабанско, се хващат за главата и почват да се замислят. Това шосе е антиреклама и за нас, и за общината като цяло”, сподели собственичката на СД „Добреви” Дияна Добрева. Но имиджовият проблем е по-малкият. Г-жа Добрева ни обясни, че напоследък търговците отказват да товарят от склада в Балабанско и се налага заявените количества маси и столове да се транспортират до Троян (разбира се – за сметка на производителя) и оттам купувачът да претоварва в контейнерите си. „Разбирам ги. Това не е каприз – клиентите са в правото си, че не искат да си трошат камионите до Балабанско”, коментира мебелистката.

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА „ЕЛМА 13” Владо Хаджийски и Милко Стоев бяха още по-гневни. Те ни обясниха, че отскоро рейсовете на фирма „Троян Автотранспорт”, която обслужва автобусната линия Троян – Балабанско, отказвали да пътуват заради невъзможния път; изход се намерил – автобусът почнал да минава през с. Терзийско, но това било с 15-тина километра повече и забавяло и оскъпявало пътуването на хората. Г-н Хаджийски ни посочи и един прелюбопитен надпис върху сграда на селския мегдан. С едри сини букви с блажна боя там бе изписано „Пътя се поддържа от ГЕРБ” – прозрачен намек, че настоящата троянска управа е виновна за ситуацията.

РАЗГОВОРИХМЕ СЕ И С НЯКОЛКО ДУШИ ОТ СЕЛОТО. Един балабанчанин, комшия на сградата с надписа, даде следното обяснение: „Този надпис е провокация. Знаем кой и защо го е писал, но той трябваше да напише друго – „Пътят се поддържа от БСП”, защото предишният кмет за 10 години не направи нищо по въпроса”. Човекът напомни още, че и техният съселянин Кольо Кацаров, който два мандата бе председател на Общинския съвет, носи отговорност.

ДАЛЕЧ ПО-РЯЗЪК пък бе троянският бизнесмен Пламен Данов, който живее в близката махала Габърска и също му се налага всеки ден да бие пътя с дупките. „Уважавам много кмета Акимов, виждам, че прави доста, но това е идиотщина. Ако не се вземат спешни мерки, негативният ефект ще нараства и хората ще се обърнат срещу властта”, заяви г-н Данов.

************************
Минко Акимов: Изобщо не подценявам проблема

По казуса с пътя до с. Балабанско потърсихме и мнението на кмета Минко Акимов. Той ни каза следното:
„Много добре знам колко важен е пътят за с. Балабанско. И изобщо не подценявам проблема. Нека припомня – първият европейски проект, който нашата администрация подготви, бе точно за реконструкция на пътя Троян – Балабанско – Терзийско. Проектът бе одобрен и трябваше да ни отпуснат заложените в него 2,6 милиона лева. Но стана друго – от Министерството на регионалното развитие ни обясниха, че проектът е одобрен, но ... няма финансиране. Причината бе ясна – заради такива като Батко и Братко ни бяха спрени европейските пари за пътна инфраструктура. Увериха ни, че ако има ново финансиране, може да се надяваме да получим средствата, но не било сигурно. Ние обаче не останахме със скръстени ръце – в общинския бюджет за тази година заложихме 190 000 лв. за ремонт на пътя до Балабанско, няма друг селски път, за който да е предвидена по-голяма сума. Става дума не само за кърпеж на дупките, но и за цялостен ремонт на някои малки, но много тежки участъци. Тази седмица приключи изборът на фирми изпълнителки и ако няма някои неочаквани забавяния, до октомври-ноември ремонтът трябва да стане.Възможен е обаче един проблем – тези 190 хил. лв. са от републиканската субсидия в бюджета на Община Троян. Възможно е, заради кризата и затрудненията в републиканския бюджет, да има проблеми със субсидиите за общините и те да се изпълнят само на 80%. Ако това се случи, сумата за ремонта на пътя до Балабанско ще намалее с около 30 хил. лв.”



Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |