Кои са петимата наши в новия парламент?

* В сряда, 8 юли, Централната избирателна комисия (ЦИК) официално оповести резултатите от изборите за национален парламент, провели се на 5 юли 2009 г.

ПЕТТЕ ДЕПУТАТСКИ МЕСТА в нашия 11 Ловешки многомандатен избирателен район (МИР) се разпределят по следния начин: три мандата са за победителя на изборите ГЕРБ – два от пропорционалната листа плюс един от мажоритарната квота; и по един за БСП и за „Атака”. Любопитното е, че до последния момент не бе ясно дали „Атака” или ДПС ще имат депутат в 11 Ловешки МИР; въпреки по-добрия изборен резултат на „атакистите” (10,62% и 8618 гласа за „Атака” срещу 8,24% и 6685 гласа за ДПС) сложната система за преразпределение на гласовете можеше да доведе до преднина на Догановите хора. В крайна сметка логиката на вота се запази и мандатът отиде при „Атака” (според непотвърдени слухове от ДПС са се спазарили отново техен човек да стане областен управител на Ловеч и са се отказали от депутатското място, пренасочвайки допълнителните си гласове към други райони; дали обаче подобни договорки и врътки наистина е имало и дали подобни неща са възможни, не е съвсем ясно – бел. Т21).


НОВИЯТ МАЖОРИТАРНО ИЗБРАН ДЕПУТАТ от 11 Ловешки МИР е Д-Р АНАТОЛИЙ ЙОРДАНОВ ОТ ГЕРБ; той спечели 44% от общия вот (33 922 гласа) и надделя над кандидата на социалистите проф. Светла Бъчварова-Пиралкова (28,8% и 18352 гласа), кандидата на „Атака” и наш съгражданин инж. Илиян Пеевски (12,38% и 9543 гласа) и кандидата на РЗС Илиян Кинов (6,12% и 4717 гласа). Д-р Йорданов е ловчалия, на 53 години, завършил е Медицинска академия – Плевен и работи като ортопед в Ловешката окръжна болница. Той е областен координатор на ГЕРБ и бе кандидат за кмет на Ловеч на местните избори през 2007 г., където изгуби балотажа с минимална разлика от кандидата на БСП Минчо Казанджиев. Любопитното е, че д-р Йорданов е сват на общинския лидер на ГЕРБ в Троян Сашо Данков – синът на ловчалията е женен за дъщерята на троянеца (младите са лекари и живеят и работят в Австрия).


ВТОРИЯТ ДЕПУТАТ НА „ГЕРБЕРИТЕ” (втори и в пропорционалната листа, която се водеше от мажоритарния кандидат) е троянката Д-Р СТАНКА ШАЙЛЕКОВА. Д-р Шайлекова е на 49 г., завършила е Медицинска академия – Плевен и работи като уролог в МБАЛ – Троян. Новата депутатка досега бе общинска съветничка и ще освободи мястото си за следващия от листата на ГЕРБ за местни избори 2007 – ръководителя на Общинския духов оркестър с мажоретки Илиян Тодоров. Д-р Станка Шайлекова е съпруга на шефа на троянската Пожарна главен инспектор Иван Шайлеков, който пък е състудент с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.



ТРЕТИЯТ ДЕПУТАТ НА ГЕРБ в 11 Ловешки МИР също е лекар – ДОЦ. Д-Р МИХАИЛ НИКОЛОВСКИ. Д-р Николовски е на 54 години, родом е от Тетевен, но от години живее и работи в София. Той е хирург уролог и в момента е директор на столичната Първа градска болница, като не е прекъснал и преподавателската си дейност в Медицинския университет – София. Специализирал е във Франция.







ДЕПУТАТЪТ ОТ БСП – ЕВГЕНИЙ УЗУНОВ, е вторият троянец в новия парламент. Г-н Узунов е на 56 г., родом е от с. Ломец и е завършил Стопанската академия в Свищов. В момента се занимава с бизнес и е в управата на холдинг „Стара планина”. Член е на Висшия съвет на БСП, областен лидер е на БСП – Ловеч и бе ръководител на Националния предизборен щаб на БСП за избори 2009. Евгений Узунов има богата политическа и професионална кариера – бил е първи секретар на ЦК на Комсомола, шеф на митниците, подуправител на БНБ, зам.-министър, основател и шеф на Първа източна международна банка (ПИМБ). Новият депутат от левицата е в приятелски отношения с общинския лидер на БСП – Троян Кольо Кацаров, има и други добри контакти в нашия град.


ДЕПУТАТЪТ ОТ „АТАКА” – КИРИЛ ГУМНЕРОВ, е областен координатор на партията, като доскоро бе и председател на ловешката общинска партийна структура. Г-н Гумнеров е на 37 г., роден е и живее в Ловеч. Завършил е Френската езикова гимназия във Враца и икономика във Варненския университет. В момента се занимава с бизнес, но през 90-те е работил като журналист в ловешкия вестник „Народен глас”. В началото на политическата си кариера г-н Гумнеров е бил свързан със СДС. По време на настоящата предизборна кампания той получи тежки обвинения от заместника си в областното ръководство на „Атака” Светослав Иванов. Новият депутат в момента е общински съветник и зам.-председател на ловешкия местен парламент.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |